Nemám stavebný dozor na stavbe uskutočňovanej svojpomocne - kontrola.

Profilova fotka
Ahojte, mám na Vás otázku, hlavne na tých, ktorí mali stavebny dozor iba na papieri, aby im bolo vydané stavebné povolenie. Stalo sa Vám niekedy, že Vám prišla nejaká kontrola, ktorá by odhalila, že stavebný dozor sa na stavbe nikdy neobjavil? Aký bol ďalší postup? Dostali ste za to nejakú sankciu? Za každú odpoveď ďakujem . :-)
Odpovedať
Nestalo.
Odpovedať
@romanica16 a ako by to kontrola zistila, že tam nikdy nebol, keď povie že bol? horšie ak popýtajú stavebný denník, ale ten môžeš písať doma a raz za týždeň ho dať podpísať.
Odpovedať
Profilova fotka
No preto sa chcem k tomu dopátrať či sa to vobec niekedy niekomu stalo...
Odpovedať
@romanica16 Taká otázka na telo... Toto je súčasť tej tvojej diplomovej práce? =-)
Odpovedať
Profilova fotka
@romanica16 a ako by to odhalila ze tam nikdy nebol? :)
Odpovedať
@romanica16 pri stavebnom konani nemusis oznamit meno stavebneho dozoru, do ziadosti o vydanie stavebneho povolenia sa napise k stavebnemu dozoru, ze bude vybraty vyberovym konanim. Ziadna kontrola pri beznej stavbe rodinneho domu ohladom dokladovania pritomnosti stavebneho dozoru ti nehrozi.
Odpovedať
@slavoslav raz za týždeň? Mne povedal dozor že mi ho podpíše pred kolaudáciou až
Odpovedať
Profilova fotka
@yasna no chcela by som to tam spomenut, ak sa dopatram k niecomu :-)
Odpovedať
@romanica16 Ja teda neviem, ako tú diplomovku robíš, ale ak sa robí nejaký prieskum, tak zvyčajne ho je treba aj vyhodnotiť. A to sa dá len vtedy, ak si ty sama zadefinuješ otázky, k nim priradíš odpovede a respondenti si musia z nich vybrať, prípadne pre atypické odpovede dáš jednu možnosť ako "iné", do ktorej bude možné napísať individuálnu odpoveď, ak nevyhovuje žiadna z predošlých. Tu ti 10 ľudí napíše 10 rôznych odpovedí a niektorí aj odbočia od témy a ťažko sa ti to bude spracovávať. Na druhej strane by dotazovaní mali vedieť, že poskytujú informácie k diplomovej práci. Podľa mňa by si si mala vytvoriť vlastnú tému s vloženým dotazníkom napr. https://www.survio.com/sk/ a požiadať o jeho vyplnenie. Tak získaš oveľa relevantnejšie podklady k DP :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@yasna Co sa tyka diplomovky, ja som prieskum uz robila, mala son tu aj zverejneny dotanik, bohuzial mi ho administratori vymazali. Tato otazka ma, bohuzial, napadla az po spracovani dotaznika, kedy som zistila problemy tykajuce sa stavebneho dozoru. Na novy prieskum uz nie je cas kedze sa mi blizi termin odovzdania. Preto som chcela takto narychlo aspon prezistit, ci sa s tym niekto stretol. Bohuzial ani urady so mnou nespolupracuju, tak som verila ze aspon tu ziskam nejake info.
Odpovedať
Profilova fotka
Nestalo.
Odpovedať
@romanica16 z pohľadu práva vo využívaní stavebného dozoru pri svojpomocnej výstavbe sa nedá očakávať nič zmysluplne, tobôž nie jeho využívanie a kontrola zo strany úradov. Veď si len uvedom situáciu, že laik pri investícii niekoľkonásobne prevyšujúcej jeho majetok (v prípade hypotéky), nie je častokrát ochotný kúpiť ani poriadny projekt, nie to ešte navyše niekoho platiť aby mu to podľa neho odsledoval. Čo je ale najzávažnejší problém, že živnosť na prácu v stavebníctve môže získať ktokoľvek, bez znalostí, bez skúsenosti, častokrát bez zodpovednosti.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@slavoslav Suhlasim s Vami. Pravna uprava je nastavena uplne zle. Nehovoriac o verejnopravnej zodpovednosti a odbornej sposobilosti osob vykonavajucej stavebny dozor... Hold sme na Slovensku...
Odpovedať
@romanica16 odbornú spôsobilosť osôb vykonávajúcich SD by som zas nespochybňovala.. Na jednoduché a drobné stavby je potrebné príslušné odborné vzdelanie (za kvalitu by som vinila školstvo a jeho fungovanie). Na ostatné stavby je vykonávanie SD vybraná činnosť vo výstavbe, t.j. osoba - SD má autorizačné osvedčenie a pečiatku SKSI na základe vykonaných skúšok, ku ktorým musí preukázať zoznam stavieb, na ktorých SD vykonával..a iné podmienky potrebné ku skúške. Za čo je SD zodpovedný je uvedené v stav. zákone..
Odpovedať
@stowasser to nie je pravda, k žiadosti o SP je potrebné doložiť písomné prehlásenie osoby, ktorá bude vykonávať SD na stavbe, pokiaľ spôsob uskutočňovania stavby bude svojpomocne.. SD je podľa § 59 ods. 1 písm. d) stavebného zákona účastníkom stavebného konania. Keď SÚ tak nepostupuje a nevyžaduje koná v rozpore so SZ, takéto stav. pov. je nezákonné a môže byť zrušené..
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla jedna stranka je to co je napisane v SZ, druha je otazka realnej vymozitelnosti v pripade si neplnenia povinnosti SD. SZ obsahuje neskutocne mnoztvo legislativnych nedostatkov, ktore su v beznej praxi velmi lahko vyuzivane.
Odpovedať
@romanica16 zvyčajne nie je problém v kvalite SD, ale v tom, že ho investor nechce platiť a končí to tak, že na stavbu nechodí. Stavebník by mal v plnom rozsahu niesť zodpovednosť (možno to tak aj je - netuším) za zabezpečenie kontroly SD. Veď keď mu to neoznámi tak SD ani nemusí vedieť, že sa stavba začala.
Odpovedať
@romanica16 a k tej vymožiteľnosti práva: môžme polemizovať len teoreticky, lebo sotva budeš niečo vymáhať, keď investor stavia podľa projektu pre stavebné povolenie, kde z technického hľadiska chýba asi tak polovica údajov na správne a presné zhotovenie diela a pri vyžadovaní zodpovednosti za fungujúce a bezchybné dielo od SD ho môžeš rovno preklasifikovať za projektanta a projektovať nie je jeho povinnosť. Ono ako s hovorí papier znesie veľa a možno by to fungovalo v právnom štáte, ale tu a ešte bez dostatku peňazí je to ilúzia.
Odpovedať
Profilova fotka
V tomto pripade zodpoveda podla mna projektant za vady diela v ramci obcianskoptavnej pripadne obchodnopravnrj upravy. Ja som vsak mala na mysli situaciu ked SD spoluzodpoveda podla SZ za dodrzanie podmienok stavebneho povolenia, ked stavebnik stavia sam (a projekt je v absolutnom poriafku) a SD neupozorni stavebnika ze stavia v rozpore so stavebnym povolenim. Danu situaciu SZ vobec nepredpoklada a tym padom verejnopravna zodpovednost je tu otazna, samozrejme ine je sukromnopravna zodpovednost vyplyvajuca zo zmluvy medzi SD a stavebnikom.
Odpovedať
@slavoslav @romanica16 sami pravnici ,kedysi stavby riadili nevystudovani murari ,ci ini majstri a vsetky stoja ,to len dnes je cim dalej tym viac dolezitych uradnikov a papierov co zatazuju normalnych ludi a robia im prieky...
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda das ruku do ohna ze vsetky stoja? ;-) ale chapem co si tym chcel povedat...
Odpovedať
@richard71 hej teraz padajú stavby mosty tunely.michelangelo nemal VS a postavil katedrály. Dnes drevodom max 1generácia.. T.j 70 rokov.... A je tam toľko certifikátov, papierov, súhlasov povolení že z tých stromov či na tie papiere použili mohol vyrásť ďalší drevodom..
Odpovedať
@daralbajda ooooo, tak neporovnaval by som Michelangelovu stavbu so stavbou svojpomocou z pred 50 rokov, dosť ho tým zhadzujes :-D . Problem je v bezpecnostnych standardoch, ci uz voci ľudskému zivotu alebo životnému prostrediu, lebo uradnik si myslí, že cim viac upravi podmienky zakonom a vyhlaskami, tym to bude bezpecnejsie, ale je to prave naopak a prameni to aj z nevymozitelnosti prava. Keby si boli csetci vedomi spravodliveho trestu, zakony by sa mozno dodrziavali aj nad ramec.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?