Legalizácia čiernej stavby: skúsenosti a rady

Dobry den, chcel by som sa informovat ohladom ciernej stavby na pozemku. Pred cca 3 rokmi sme v Liptovskom Mikulasi, na malom pozemku, postavili bungalov. O rok neskor som na pozemku postavli maly zahradny domcek. Bol som v tom, ze na domcek nemusim riesit ziadne stavebne povolenie, ze bude stacit iba ohlasenie stavby, kedze podorys stavby je 7x3m, co je menej ako 25m2. Zahradny domcek je rozdeleny na 2 casti. 4x3m - zahradny domcek na naradie + 3x3m - kancelaria s 2 stolmi, odkial pracujem (ako ITckar). Kancelaria ma betonovu zakladovu dosku + je do nej potiahnuty elektricky rozvod a ma vlastny rozvadzac s cca 6 isticmi. Vyuzivam ju na pracu uz cca 1 rok. Ako som sa zacal zaujimat o jej legalizaciu (resp. po tom, ako ma informoval moj znamy), pochopil som, ze je vysoko pravdepodobne, ze takato stavba z viacerych dovodov vykazuje parametre riadnej stavby. Stavbu by som chcel legalizovat a zaujimaju ma Vase skusenosti s uradmi. Ci sa s uradmi da dohodnut, alebo budu po mne nedajboze ziadat odstranenie tejto stavby. Budem rad, ak mi poviete Vase skusenosti. Dakujem.
Odpovedať
Podľa mňa to je drobná stavba a vzťahuje sa na ňu ohlasovacia povinnosť pokiaľ je postavená bližšie ako 2 metre od hranice pozemku. Choď na miestny stavebný úrad s tým, že chceš postaviť drobnú stavbu a nech ti dajú lajstrá na vypísanie a opíš pre zicher stavbu vysvetli že je 21m2 že či ti prejde predbežne. Tie lajstrá vyplníš, priložíš náčrt stavby včítane zasituovania na pozemku s kótami od hranice a keď ti ju schvália tak si schválenie odložíš do šuflíka. Ak nie tak to musia zdôvodniť nejako. Nikto ti to počas toho nepríde omrknúť reálne že či to už náhodou nestojí. Ak je ďalej ako 2 metre od hranice pozemku tak nemusíš robiť nič ak ide o drobnú stavbu - do 50m2. Edit: tak nie pozerám akurát, že už treba asi aj projekt ak je to do tých 2och metrov aj s ID projektanta.
Odpovedať
Drobná stavba podľa Paragrafu 2 ods 4 a) Na konci toho tlačiva je popis. https://www.valaliky.sk/modules/file_...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chorchito:

Dobry den, chcel by som sa informovat ohladom ci…
@chorchito ak nemas dom skolaudovany, tak aj drobna stavba je plnohodnotna cierna stavba a potrebuje stavebne povolenie.
Odpovedať
zlegalizuj to s tym, ze stavba bola postavena 2022 a ak neplanujes zaplietat domcek so svojou podnikatelskou cinnostou, tak ho klasifikuj ako prirucny sklad naradia.
Odpovedať

@chorchito stavba, aj keď by splňala podmienky drobnej stavby, ale nebola ohlásená, je proste čierna stavba a tá bude zlegalizovaná jedine cez stavebný úrad Postup: 1. Zameranie geodetom a urobenie geometeickeho plánu, následne riešiť ako neopravnený zaber polnohospodarskej pody cez ustav podoznalectva ( ak parcela pod stavbou nie je urcena na vystavbu) 2. Dat urobit projekt architektury projektantovi, potrebna je aj cast statika, poziarna bezpecnost, elektrika 3. Spisat cestne prehlasenie, ze stavba bola postavena pre rokom 2022 ( vyhnete sa pokute na pozemkovm urade) 4. Vsetky potrebne dokumenty, vynatie z pozemkoveho, suhlas so stavbou zo životneho, GP, projekt stavby dodatocneho stavebneho povolenia, stanovisko obce, a poplatok uz riesit na stavebnom urade Ak je nieco nejasne, opytajte sa Aspon takto to riesime my s maminou a manzelom, ked ludom vybavujeme legalizaciu ciernych stavieb Ps: davajte si pozor, u nas v obci uz nefuguje to ze hoci to mam uz postavene, tak sa tvarim ze to len idem stavat....starosta, ale aj uradnici na zivotnom a pozemkovom, maju pristup k aktualnym satelitnym snimkam, oni si vedia pozriet, ci tam uz ta stavbe je alebo nie
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mellie111:

@chorchito stavba, aj keď by splňala podmienky dr…
@mellie111 Moc dakujem za tieto info, presne toto som potreboval vediet !!! Aj info o tom, ze sa nemam tvarit, ze to este nestoji je pre mna dolezita, pretoze ked uradnici zistia, ze ich taham za nos, tak o to skor to neskolaudujem. Este by som potreboval vediet 1 vec. Nas pozemok je maly (cca 600m2). Ked sme stavali dom, museli sme od sestry (ktora byva vedla) odkupit pozemok, pretoze sme nesplnali podmienku 30% zastavanosti. Ked sa dom postavil, pozemok sme previedli naspat do jej vlastnictva. Otazka je, ci sa bude na urade posudzovat aj toto - predpokladam, ze ano, ale ci s tym nemate skusenost. Fakt moc dakujem za Vas cas, s tymi info, co ste mi povedali by som sa do tej legalizacie asi aj pustil 😀
Odpovedať

@mellie111 Moc dakujem za tieto info, presne toto…
@chorchito budes to musiet vynat z podneho fondu, nic dramaticke sa hadam neudeje.
Odpovedať
Tak doplnim. Bol som v LM na stavebnom urade a povedali mi, ze mam dolozit nasledovne (ziadost: preskumanie sposobilosti stavby) - projekt statiky - projekt poziadnej ochrany - revizia elektriky - geometricky plan - vynatie z podneho fondu - k stavbe sa musi vyjadrit hlavny architekt mesta ;-/ (zrejme kvoli zastavanosti)
Odpovedať

Tak doplnim. Bol som v LM na stavebnom urade a po…
@chorchito tak toto požadujú aj u nás
Odpovedať
@mellie111 Mám otázku k neoprávnenému záberu poľnohosp. pôdy, na pozemk. úrade majú na to tlačivo a potrebujú súhlôas od mesta k stavbe a spevneným plochám - dlažba. Čo potrebovalo mesto k tomu stanovisku - žiadosť, GP a v prípade spevnených plôch napr. dlažba, tam sa projekt nerobí
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roman_x:

@mellie111 Mám otázku k neoprávnenému záberu poľn…
@roman_x aj v pripade dlažby je potrebny aspon jednoduchy projekt
Odpovedať

@chorchito Záleží, ako vychádzaš s ľuďmi z okolia. V každom prípade nechoď s bubnom na zajace! Teraz sa tvár, že tam nič nie je,... no a požiadaj o ohlásenie drobnej stavby. Nazvi si to ako chceš - sklad náradia, kôlnička, šopa,.... A to, že Ty si si potom akože navliekol do "skladu náradia" infraštruktúru, skultúrnil ho, a robíš z tade IT-čkára, nemá čo - koho zaujímať. Vybavené.
Odpovedať
@petersd teraz sú mapky z leta 2025 (august) a presne vidno čo je legálne a čo nie, úradníci nie sú hlúpy, vidia to na pár klikov, používajú street view, pozerajú to, resp. môže si to pozrieť vedúci, ktorý to podpisuje a z toho dôvodu to môže odmietnuť a vrítiť a si na začiatku. @mellie111 dík, treba ten čas využiť a dať si veci do poriadku, predlžovať to už nebudú a koncu obdobia už môžu byť úrady/geodeti/projektanti zahltení, už teraz toho majú dosť
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roman_x:

@petersd teraz sú mapky z leta 2025 (august) a pr…
@roman_x To faaakt? Vaši úradníci majú toľko času, aby pozerali street wiew kvôli takej blbosti, akou je drobná stavba ? Na Tvojom mieste ja by som to predsa len skúsil. Veď o nič neide - máš to na svojom pozemku, nie je to stavba na bývanie, nepozeráš zo svojich okien do okien susedovej spálne, ako sused "mastí" susedu, tak čo?.... 😉
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?