Metalicky zapach pri vareni na indukcnej doske

Mam novu indukcnu dosku, ktoru pouzivam par mesiacov. Dnes pri peceni som citila divny metalicky smrad, ktory prichadzal ako keby v navaloch. Ked som otvorila skrinku vedla indukcnej dosky, tak sa zdalo, ze to ide odtial (zospodu). Ma niekto s niecim takym skusenosti? Co to moze byt? Dosku som pre istotu vypla, ani som nedopiekla. Neskor skusim zas, ci to bude smrdiet.
Odpovedať
Takze vyzera to, ze ten zapach nejde zospodu zo skriniek ale priamo zhora, kde je indukcna doska.
Odpovedať
Vsetko ma svoju planovanu zivotnost, mozno ti odchadza nieco v menici. Ten smrad by potom bol sprievodny jav prehrievania. Horsia moznost by bol problem s el.privodom, resp. zasuvkou, kedze indukcne varice maju rovnako ako elektricke, velmi vysoky prikon. Varenie na indukcnych doskach ma jedno velke negativum - vacsinu pouzivanych riadov po 2 rokoch mozes obmenit (sendvicove dna hrncov a panvic sa vnutorne rozdelia a zle hreju, alebo hucia). To ti ale pri predaji urcite nepovedali ;-) ... inducaky su vhodne pre "luxusne" domacnosti, kde sa na nom obcas urobi nejaka prazenica, alebo parky a nie na seriozne varenie - tam sa neocenuje "studena plocha" pri nahodnom dotyku.
Odpovedať
@eevitta ak nie je nič pripečené na ploche či hrnci ,musíš dať skontrolovať zapojenie dosky a zistiť čo zahorieva , najskôr nedokonalý kontakt,. to sa dá zistiť i prehliadkou, neprevádzkuj ju ak to stále zapácha @koumakds ty ju máš na parádu , každá má byť trvalo funkčná denne
Odpovedať
@duzu Nie, ja uz mam v dome radsej plynovy sporak s elektrickou rurou a indukcne sa podarovalo v ramci dobrych vztahov :-D ... nepisal som, ze je to varenie, alebo doska zla, ale ze to nici hrnce. A mam s tym rovnaku skusenost nielen ja, ale aj moje blizke okolie. (Napr. kamarat ma uz 3tiu sadu hrncov a nie, nekupuje najlacnejsie smejdy, prave naopak iba take ktore su pre indukciu stavane/odporucane - jeho zena pritom vari iba priemerne casto)
Odpovedať
@koumakds ja ju síce nemám ani neplánujem meniť , no má ju známi a nevie si ju vynachváliť a má obyčajné plecháče , smaltované staré hrnce i nové , jediná výhoda oproti obyčajnej sklokeramiky , ktorú teraz používam,je lepšia možnosť regulácie, vyššia účinnosť , no len pre varenie, lebo teplo ako také sa z domu nestratí,plyn som jeden čas mal tiež v paneláku na každom sa ináč varí a každý má výhody i nevýhody , univerzálny pre každého asi nie je žiaden
Odpovedať
@duzu Stare smaltovane hrnce su vacsinou tak kvalitne, ze nas este preziju. Maju vsak vacsie energeticke naroky na dosiahnutie rovnakej ucinnosti ako ine pri indukcnom vareni a casom hrozi uvolnenie smaltu (prasknutie a odlupenie). Klasicke plechace bez sendvicoveho dna sa akurat pokrutia, takze tiez casom niesu zrovna terno. (ked sa veglaju na sporaku pri miesani) Ale prave kvalitnejsie hrnce a panvice, ktore maju sendvicove dna, sa tym VF kmitanim casom "rozsypu". Preto som ich aj konkretne spomenul. Sklokeramika neni zla, ale su tam zbytocne straty, skor sa mi najvhodnejsie z elektrickych javia tie s liatinovou platnou - tepelna zotrvacnost, rovnomernost a moznost pouzit lubovolny riad (sklo, kov, keramika). Samozrejme na cistenie je lahsia sklokeramika - rovna plocha, t.j. cistiaci prostriedok a hubka a hned sa leskne ako psacie OO.
Odpovedať
Profilova fotka
@koumakds zacali sme 4 rok s induckou a cuduj sa svete vsetky hrnce a panvice su pokope :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj momentálne aj ja riešim či kúpiť indukčnú alebo sklokeramickú Majo a vieš porovnať prosím ťa či v prvom roku používania indukčnej a teraz ti hrnce rovnako hrejú a nehučia alebo trochu pískajú už som z toho jeleň :)) sme bežná rodina ,vybrala som buaď indikčnú Elektrolux EHI 6540 FHK, alebo sklokeramickú Whirlpool AKT 8130 LX.. tak teraz neviem
Odpovedať
@ivetmar Mamina má doma whirpoolku indukciu už 4 rok, používa staré smaltované hrnce, ktoré dostala ako svadobný dar pred 23 rokmi a nič nehučí, ani sa neodlupujú. Predtým mala sklokeramiku, ale to nedajbože aby sa niečo zohrialo, strašne dlho to trvalo... a veľmi dlho zostávala horúca plocha, takže hrniec sa musel presunúť na iný horák, lebo by to tam aj pripieklo. A nebodaj niečo vykypelo, tak to bola katastrofa, lebo musíš čakať, kým ti to vychladne a až tak utrieť - čím sa ti to tam pekne pripečie a ničí a povrch. Pri indukcii to nehrozí - nakoľko je pomerne studená, tak to dokážeš utrieť hneď a bez škôd :)
Odpovedať
@ivetmar ak nemáš nič teda kupuješ do nového bytu a varíš veľa rozhodne indukčnú,vtedy sa ti náklady skôr vrátia,je najuniverzálnejšia i ked najdrakšia ak sa plánuje meniť akýkoľvek typ za iný, vtedy kalkuluj,ktorý typ je pre teba najvýhodnejší, dnes sa stále predávajú všetke typy sporákov, ak by bol jeden oveľa výhodnejší ako iný,to nie je ani indukcia, ostatné zaniknú , variť sa dá na každom ,len sa treba na každom naučiť, dobre by bolo vyskúšať si varenie na každom, no netuším kde
Odpovedať
@koumakds Prepac, ale to co su za hluposti ???? Mam indukciu viac ako pat rokov, stale tu istu sadu obycajnych hrncov z metra, panvice tefal, fagor a nic sa nenici, nepiska a ani neolupuje. Uz som pocula kopec nezmyslov k tejto teme, no toto aspiruje na top 5 ;-) :-D
Odpovedať
@koumakds Ja mam indukciu 6 rokov, varim denne, teda ju pouzivam stale niekolkokrat denne a hrnce mam stale tie iste. Su to obycajne hrnce, urcena na indukciu z Ikei.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zarrinka @ella555 @majkoj Niekto o voze, iny o koze. :-D Napisal som konkretne sendvicove dno a vsetci spominate obycajne hrnce, smaltovane hrnce a obycajne panvice a podobne riady. Len prosim citat s chapanim, vysvetlil som vyssie. Opacne skusenosti samozrejme nikomu nebudem vyvraciat. Dolezitejsi bol prvy prispevok pre zadavatelku temy, kde som napisal, ze to moze byt problem privodu elektriny, alebo menica. Vsetci ste sa vsak chytili doplnujucej poznamky o zapore indukcneho ohrevu.. gratulujem ;-)
Odpovedať
A si sa radila aj s nejaký odborníkom, či to elektroinštalácia zvládne? Lebo indukcia nie je sranda, má vysoký príkon a ten príkon je okamžitý, ja by som asi zavolala elektrikára, nech sa na to pozrie.
Odpovedať
@koumakds Doteraz som si myslela, ze vsetky "moderne" hrnce a teda aj tie moje maju sendvicove dno 8-) inak ano, je pravda, ze mimo temy reakcia, no ms je o debatach a prispevkoch. Je uplne bezne, ze tema sa debatou "zvrhne" k inej teme. A prave pretu je tu tolko ludi, ze velakrat sa aj mimo temu dozvies kopec zaujimavych veci ;-)
Odpovedať
@koumakds a na com varite vy? mate tie z liatinovou platnou?
Odpovedať
@jano2007 ako som uz vyssie napisal, ,mam uz radsej plynovy s el.rurou (plyn je vzdy lacnejsi ako elektrina). S platnou bol v byte. Na platni treba vyuzivat tu akumulacnu schopnost - to vela ludi prave nepouziva a nadava, ze ako dlho su po vypnuti horuce...
Odpovedať
Profilova fotka
@zarrinka ano máš pravdu :)) niekedy ti tu poradia, alebo sa dozvieš fajn veci, ale niekedy ťa zvozia pod čiernu zem :))))
Odpovedať
Profilova fotka
@ivetmar ja poviem za seba, zeby som ani chvilu nevahal kupil znova indukciu. Hrnce hreju stale rovnako, nie su rozpadnute a nic sa z nich neddelilo ako tym niekto strasi. Priznavam, ze niekedy sa stane, ze vyda nejaky zvuk , trochu s nim pohnem a je vsetko OK.
Odpovedať
@duzu on asi nevie, ze na indukciu sa riady so sendvicovymi dnami neodporucaju. ;-)
Odpovedať
@koumakds sendvicove dna su vyrobene preto, aby nebol priamy kontakt ohna na plech a na druhej strane plechu ohrievana tekutina... Cize to su riady na plyn, kde ma zmysel ta vzduchova medzera, aby sa to v hrnci nepripalovalo. Na indukcii nema sendvic ziadny vyznam, preto je sprostost ho na indukcii pouzivat. Mimochodom, ona pise o NOVEJ indukcii, tak neviem, o akej zivotnosti menica pises....
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign nema ? a ako by si pouzival na indukcii nerezovy riad ? :)
Odpovedať
Profilova fotka
Tiež máme indukciu .( žiadne zvuky okrem slabučkého počutia chladenia a to musí byť všade ticho aby ho bolo počuť) Riady tie isté ako predtým na plyne. Nemenili by sme !
Odpovedať
@majkoj kazdy nerezovy riad ma ako podla teba zdvojene dno, ano?
Odpovedať
@majkoj normalne, len by to musel byt magneticky nerez. Neuveris aj taky je. Myslim, ze by sme si nemali mylit sendvicove dno (plast hnca, teplonosna vlozka (hlinik, zinkove zrno, klasicka magneticka ocel), plast dna), hrnce so zdvojenym dnom kde je na vylisovyny plast hrnca z tenkeho plechu navarene hrubsie dno, kvoli lepsiemu rozvodu tepla (len tak pre inf, navara sa trenim a celkom v pohode moze byt z nerezu, ktory je magneticky pre pouzitie na indukciach) a zosilnene dno kde sa cely hrniec vylisuje z jedneho kusu plechu lisovanim v tahu. @megdesign v sendvicovom dne nie je vzduchova medzera, tam prilieha kov na kov kvoli lepsiemu vedeniu tepla. Ak by tam bola vzduchova medzera, jednak by vzduch tak dobre neviedol teplo, skor by posobil ako izolant, za druhe pri zohrievani by sa rozpinal, cize by tam bolo treba nejake kompenzatory.... Ak myslis dvojplastove hrnce (piskacie na mlieko! tak tam sa leje vody, ktora lepsie vedie teplo ako vzduch. @eevitta k indukcnej doske sa vyjadrit neviem, nie som ani uzivatel ani odbornik na tuto oblast. Zlozenie kastrolov som celkom podrobne studovala, ked som robila vyberove konanie na tie svoje. Okrem toho celkom dost sa na mna o tvarneni kovov, ich vlastnostiach a metodach spracovania nalepilo v skole.
Odpovedať
@megdesign Mozno to bude pre teba prekvapenim, ale indukcne varice su vysokofrekvencne. Keby pracovali so sietovymi 50Hz len pomocou orezavania sirky pulzu, asi by si si ochvilu sklbal vlasy od toho bzucania :-D (nevraviac o ucinnosti) Takze menic tam je - vysokofrekvencny budiaci obvod, ktory ma ako zataz pripojenu cievku "pod hrncom". Tak ako odchadzaju pri pretazeni (prebudenim = moc nizka zataz, alebo nedobudenim = privysoka zataz) spinane zdroje v kazdej elektronike, tak aj tu sa dokazu odporucat.
Odpovedať
@zita19 Si im rovno mohla poslat aj link, kde je pisane zakladne info o principe a hrncoch z wikipedie... ;-) Napriklad: https://cs.wikipedia.org/wiki/Induk%C...
Odpovedať
@koumakds no mohla, ale zas by som neostala za mudru jak radio ;-)
Odpovedať
@koumakds lepšie by som to nevysvetlil, pamätám ked sa začali zavádzať spínané zdroje, šetria energiu tým , že odber nie je stále ale len v potrebnom čase, odpadá tak veľké trafo a obrovské elektrolity, no ich výkon musí byť v určitej tolerancii v závislosti od odberu 350W zdroj tak odchádza ak je odber 150W, stačí odpojiť v PC druhé disky, ak nemá ochranu , vtedy vypne a nejde vôbec
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 to je sice pekne, ze taka ocel existuje, akurat drviva vacsina hrncov z takej vyrobena nie je :). To ako je vyrobene to dno uz je samozrejme pri kazdom hrnci ine, pri mojich panviciach je doslova sendvic.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?