Zateplenie sokla/odvetranie základov

Nazory na zateplenie/odvetranie zakladov nopovkou sa roznia... Nasiel som uz tolko sposobov a obrazkov ako to urobit, ale ani jednu komplexnu odpoved, iba 10 protichodnych, resp rozporuplnych nazorov... Kde sa nakoniec este diskutujuci pohadaju ako to vlastne ma byt... Preto sa opytam konkretne na moj pripad... Dom 70te roky rekonstrukcia, podlahy nezateplene pod podlahami zem, podkladny beton-hydroizolacia-poter... Dom jemne vlhol, opravila sa lokalne hydroizolacia od vtedy skoro dva roky uz nebadat vlhnutie, ide sa zateplovat preto by som rad poistil a odvetral nopovkou zaklady a dal drenaz, pozemok je vcelku vlhky a podmacany... Prosim Vas vyjadrite sa k skladbe na prilozenom obrazku... Dakujem... Zaujimaju ma potrebne rozmery, mnou navrhnute su tam zakotovane... Zaujima ma ako zakryt nopovu foliu nad zemou(nopovka tam vyzera otrasne) Ci je skladba, ulozenie geotextilie, drenaze atd v poriadku..
Odpovedať
Profilova fotka
nopovka nemá žiadne opodstatnenie, a izolácia základu 5cm tiež. Na fasádu hrúbka podľa výpočtu, pri klasickom murive je to min. 15 cm, s touto hrúbkou prejsť až na základ. Keď sa použije styrodur, nopovka je zbytočná, to odvetranie bude fungovať jednu sezónu.
Odpovedať
@jan45 A ta hlbka toho styroduru, ako hlboko popri zaklade s nim ist? Tu drenaz urobit bez nopovky?
Odpovedať
@jan45 môžem sa spýtať na dôvod znefunkčnenia nopovky?
Odpovedať
@sneko Ja si myslim ze @jan45 mysli asi zanesenie, uz som pocul aj ze je to idealner miesto pre mraveniska atd...
Odpovedať
@chumo čím sa to akože má zaniesť? videl som už aj vtáčie hniezda v EPS zateplení to akože preto si ja nezateplím?
Odpovedať
@sneko pockajme, mozno sa dozvieme...:-D
Odpovedať
Profilova fotka
@chumo ja by som dal asi 50cm pod terén, resp podlahu, drenáž bez nopu, štrk stačí prikryť textíliou zhora
Odpovedať
Profilova fotka
@sneko napadá tam prach, nalezú chrobáky, za nimi pavúky a nakoniec sa to zanesie úplne.
Odpovedať
@chumo nopova folia ma povodny ucel ako ochrana hydroizolacie namiesto primuroviek. Ked pouzijete styrodur tak je zbytocna ako pise jan45. Odvodu vlhkosti to nijak extra nepomoze kedze zo spodu a z vnutornej strany bude ten zaklad tak ci tak v kontakte s vlhkou zeminou. Geotextiliou by som to nechal obalene tak ako to mate nakreslene aby sa nezanasal nasyp z kameniva vyplaveninami zo zeminy.
Odpovedať
@jan45 uznávam že obavy majú svoje opodstatnenie, ale neverím že sa tento katastrofický scénar naplní za "jednu sezónu"
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Ja chcem tiez davat soklovku 5cm a nopovku.mam tam dat len tu soklovku?Kazdy mi radi inak.Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
podla mojho nazoru je nopovka opodstatnena, minimalne sa s nou nic nepokazi a este ked sa ukonci riadne, listou, tak to zanesenie urcite za jednu sezonu nevznikne. jan ma pravdu ze staci prikryt zhora geotextiliou, ale ked to chcete mat lepsie tak to do geotextilie zabalte cele, ja to mam tiez tak. co by ma ale zaujimalo je ze preco nema opodstatnenie to zateplenie 5 cm sokel? ved suteren aj tak nieje a ked to chapem spravne je to iba kvoli vzhladu alebo tepelnemu mostu. alebo by mi o tom jan povedal nieco viac?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Ako poriešiť sokel/základy pod úrovňou zeme? Terén chceme vyrovnať do polovice základov. Je tam Perimeter, sieťka a lepidlo Baukleber.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@xenna ahoj, mozem vediet ako ste to poriesili?
Odpovedať
Profilova fotka
@tinkaro Dali sme tam nopovú fóliu a makadam
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@xenna bez drenaze iba nopovka na sokel a prihnute makadamom ? Pytam sa lebo aj mna to caka.. Diky
Odpovedať
@fotox3 na sokel pod urovnou terenu nedavaj sietku/kleber, len nopovku a makadam. Mas dom na svahu, ci preco a naco by si tam chcel robit drenaz?
Odpovedať
@gashtaan ved to ze nechcel ale stale citam ze kazdy dava.. ja budem obsypavat sokel (kt je teraz vysoky 90cm tak + 50cm hore od terajsieho terenu.. mam teren pod domom trosku nizsie ako okolite stavby - preto sa tahali DT viac do hora ze sa to potom obsype aby som bol na urovni ostatnych..
Odpovedať
@fotox3 kazdy dava? kde? tento trend mi nejako usiel...
Odpovedať
@jan45 Mozem len potvrdit co ste tvrdili s tou nopovkou. Po roku od dokoncenia zakladov sa nopovka zacina vtlacat zasypovou zeminou do styroduru + niektore tie cudliky sa stlacia. navyse urobil som sondu okolo zakladu v takmer metrovej hlbke je zemina aj teraz v takom suchu riadne mokra ale na pocudovanie nic ziadne mimoriadne stavy pre styrodur. Vyzera ako novy. Takze za mna nopovka mozno akurat tak na nejake male hrubky styroduru do nejakej kamenistej pody. Inak blud.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@niless @jan45 budem tiez zateplovat zaklady a sokel 12 cm styrodurom , pod terenom 80 cm, moja otazka znie, zaklady mame trochu vlhke, nebude sa tam hromadit vvlhkost a vystupovat vyssie ?? Ked to zabednim styrodurom?? Nebudu sa tam tvorit plesne? Nebude zo vystupovat na sokel a dalej pod fasadu?? Dom chcem zateplovat 15 cm grafitovy polystiren.. Pripominam ze dom nemA hydroizolaciu Srdecna vdaka za odpoved
Odpovedať
Nikto??
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
@jan45 nezamrzna hlbka je 80cm pod urovnou terenu,50 cm je malo, i ked je styrodur sam o sebe vode odolny nopova folia ma na nom minimalne funkciu aby sa zasypom z ostreho makadamu alebo ineho druhu zasypu mechanicky ten styrodur neposkodil a v podstate styroduru predlzime zivotnost o niekolko desiatok rokov,a pokial sa nopova folia ukonci listou ktora na to sluzi nema sa za nu co dostat,my davame nopovu foliu skoro dva metre do zeme a tam uz clovek ledva najde dazdovku nie to este mravce.....a drenazna rura sa dava od zakladu nie k zakladu,pretoze tam kde ta drenaz bude bude nonstop aj voda lebo ludia si mylia drenaznu ruru s nejakou rynou ze voda tam natecie a odtecie,lenze tak to nefunguje,tie dierky na drenazi su zospodu aj zvrchu,pretoze to funguje na baze hladiny vody v zemi,ked sa hladina zdvihe voda odtecie,cize tam kde tu drenaz date bude stale voda,treba urobit vykop k zakladom a tam kde zaklady koncia treba kopat hlbsie ale nie pod zaklad ale od neho,cize zaklad bude v suchu a drenazna jama bude daleko od zakladu vsak logika gravitacia,voda bude stale tiect do jamy nezostane levitovat pri zakladoch,vela ludi si da tu drenaz tesne k zakladom a cuduju sa preco je zaklad mokry ked je tam drenaz ...ano je ale drenaz bude stale vo vode funguje na principe stupania a klesania vody v nej a potom tu lamentuju ako nopovka nefunguje,ruky by som takym odrtrhla co ju len tak daju ledabolo do zeme,neorbia presahy,maju ju pokrivenu a este nedaju nad zemou listu,potom sa tu na modrej strechce hraju na stavebnych inzinierov ako vsetko vedia
Odpovedať
Profilova fotka
@michaelat852 ak ste tým inžinierom mysleli mňa, tak ja ním aj som, v tom ostatnom máte pravdu čiastočne, je to komerčná rada
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch
Ahojte, skúsim sa opýtať aj ja. Rekonštruujeme dom, prvé sme podrezali celý dom. Vkladali sa plastové pláty, vnútri na podlahe bude ipa takže to celé bude odizolované. Dom je ciastočne podpivničený, podlahy začínajú v celom dome cca 40cm nad terenom. Bola tam aj stara izolacia, terovy papier a smola a tak ale radšej sme aj podrezali. Otázka je či mám ešte nejak aj hydroizolovať pivničné steny na strane od suseda. Vnútri pivnice je omietka opadaná a murivo zasolené. Mám to zvonku odhrabat a zalepiť IPOU alebo len stačí zatepliť sokel aj kusok pod teren? Nechcem to robiť zbytočne, peniažky sa zídu aj inde. Pivnicu využívať nebudem, pokiaľ inak vlhkost tomu základu nevadí tak mi to je jedno. Ak to má degradovať a za 40 rokov padnúť tak to zalepím. Ďakujem za rady.
Odpovedať
Profilova fotka
@dimi3zmv ak ste si uz dali pracu s podrezanim a hor.izolaciu, treba to urobit poriadne a urobit aj vertikalnu izolaciu. Tzn. vyspravit steny zvonku, natavit/nalepit modifikovanu IPU alebo PEizolaciu(Alkorplan/Fatrafol) a dalej v zmysle projektu. Na opravu vnutra pouzit obetovanu sanacnu omietku. Aktualne ju dobre kupite napr. v DEKtrade. A vyriesit prevetravanie pivnice (aspon cez letne mesiace).
Odpovedať
Aký má zmysel robiť vertikálnu hydroizloáciu keď bude základový múr vlhký kvôli vzlínavosti lebo nie odizolovaná spodná strana? Nie je to náhodou tak že samotná vlhkosť základovému múru nevadí pokiaľ nezamŕza? Mne nevadí vlhkosť v pivnici ako taká, chcem len zamedziť degradácii betónového základu. Hornú stavbu sme podrezávali aby nebolo vlhko v obytnej časti domu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?