Zariadenie detskych izieb a umiestnenie kupelne

Ahojte. Mame starsi rodinny dom, kocku. Potrebovala by som poradit ohladom vyuzitia poschodia. Na poschodi mame tri izby a chodbu, dva balkony. Tie balkony su uplne otrasne, maju sirku cca 1meter, nezmesti sa tam ani susiak s pradlom, ani kreslo, proste vyuzitie nula bodov akurat je to skarede. Celkovo mame take balkony 4 8-(. Jeden planujeme prerobit na terasu, jeden je pri vstupe do domu tak to zatial nechavame tak a dva su na poschodi vid podorys. Takze prvy problem tie dva zbytocne balkony... Existuje nejake elegantne riesenie ako sa ich zbavit pripadne z nich cosi vytazit? Viem ze v panelakoch niekedy ludia rusia balkony a zvacsia si tak miestnost. Je to mozne aj v takomto pripade? Druha vec- kupelna na poschodi. Povodne tam vraj kupelna bola ale predch.majitel ju zrusil. Nam by sa vsak velmi zisla. Povodne bola v tej miestnosti hore vlavo s nazvom izba. Planovali sme sprchovy kut plus wc dat do priestoru na chodbu medzi schodisko a izbu ale problem by bol s odpadom, vraj by to bolo treba viest po fasade, v interieri to nejde (podla stavbara). Tretia vec...do tych troch izieb by som potrebovala dostat spalnu a 2detske. Resp.spalna-manz.postel, vstavana skrina a mala postielka a v detskych izbach postel, stolik, vstavana skrina. Tie detske mozu byt (resp.skor by mali byt) spojene. Ak by sme davali kupelnu s wc niekde do tej miestnosti izba tak nam zostane fakt mini priestor na spalnu alebo detsku. Plus problem ze kupelna by bola odkial dostupna? Z tej miestnosti alebo z chodby? No cele je to jeden velky hlavolam...
Odpovedať
Všetko je realizovateľné, otázne je len, koľko to bude stáť. Zo samotného pôdorysu ti na MS ťažko niekto poradí nejaké rozumné riešenie, aby to bolo aj technicky možné a nie veľmi drahé. Ak ty nevieš navrhnúť, ako to chceš mať, tak si zavolaj architekta, ktorý ti navrhne nejaké riešenia. V zadaní píšeš, že máte 4 balkóny. Na nákrese vidím 2 LOGGIE, to je rozdiel. Balkón môžeš odpíliť, zhodiť. Loggiu môžeš zamurovať, zobytniť. Otázne, je, či môžeš prebúrať stenu medzi izbou a loggiou, či to nie je nosná stena. Zbytočne ti tu budeme radiť, aby si napr. spojila izbu s loggiou, ak ti to statika nedovolí. A loggia široká 1 meter nie je málo. V panelákoch bývajú loggie široké 1,20 m. Všetko píšeš v rovine "vraj". Vraj je problém s odpadmi, vraj tam bola kúpeľňa. Projekt sa takto nerobí. Treba riadne zistiť východzí stav a potom sa dá niečo navrhnúť. Možno ti niekto niečo navrhne, ale bez riadnych údajov to bude strieľanie od pása. Stavbárov sa nepýtaj, pre nich je všetko problém. Zaplať si toho architekta, ponúkne ti najrozumnejšie riešenie. Ale ak silou mocou chceš nejaký návrh, tak ja by som to spravil nasledovne: Predpokladám, že hore je južná strana (aj to je podstatné uviesť, ak chceš nejaký návrh). Vľavo hore by som spravil kúpeľňu. Zväčšil by som loggiu aspoň na 1,5 metra. Z troch izieb by som spravil 2. Severnú (na obrázku spodnú) loggiu by som zrušil a spojil s izbou. Dostaneš tak 2 priestranné a komfortné izby - jednu rodičovskú spálňu s loggiou a jednu veľkú detskú izbu plus luxusnú kúpeľňu na poschodí. Neviem, ako sú riešené izolácie, ako je riešené kúrenie, rozvody vody a kanalilzácia, takže v mojom návrhu som nič nezohľadnil. Iba samotný priestor.
Odpovedať
V ktorej casti sa nahadza voda/odpad na prizemi? Pod ktoru castou vrchneho poschodia? Dalej, ktore mury su nosne? Ja by som tie loggie zrusila a rozsirila si o ne tie izby. Nasledne podla toho ktore steny su a nie su nosne a podla toho kde je dolu voda by som sa rozhodovala kam umiestnim kupelnu. A izby "vystavala" okolo nej. A polovicu z tej haly by som zrusila tiez ;-)
Odpovedať
@arven86 modre je wc a kupelka na prizemi. Nosne su obvodove a ta cervena stena. V tej casti na chodbe kde su dvere na balkon mam pracovny kut takze vyuzite to je
Odpovedať
@chrobak7 vdaka...chapem. No...sme na tom tak ze predch.majitelia len kupili a predali a nevedeli nam poriadne nic povedat o nicom. O materialoch, o predch.stave, o zmenach ktore robili predch.majitelia...Mame nejake vykresy ale zvacsa nesedia s tymto stavom aky je dnes. Bol tu uz stavbar, architekt, chlapik od sadrokartonu, kurenar, vodar....Kazdy ma na to nejaky nazor ale nejako sme sa k nicomu konkretnemu neodpracovali. Co navrhli mi az tak nepasovalo. V povodnej dokumentacii je hore zakreslena kupelna ale nepozname toho kto ju videl ci tam fakt bola. Podla stavbara bola, lebo do hornej izby vedu rozvody, ale tie su schovane v stene uz. Presne si to popisal...same "vraj". A presne tak sa citime. Nevieme a ked pride niekto kto dufame ze bude vediet tak ten caka na nase konkretne navrhy. Dala som zo styri navrhy ohladom tych izieb a stavbar s kazdym jednym suhlasil ale pri debate som nasla nejaky zadrhel preco to tak nepojde a chlapik uznal ze mam pravdu. Takze sme stale nejako na nule. Chceli by sme menit okna ale kedze nevieme kde a ako budu miestnosti a ci sa niektore okna nebudu murovat slebo zmensovat tak aj to nam stoji. Asi by mi pre zaciatok stacilo to rozmiestnenie izieb, nejaky jednoduchy napad ktory ja nevidim lebo to riesim denne dokola. A s tym znova za architektom co on na to. S tymi radiatormi si sa zase trafil :-) tie tak zasahuju do miestnosti ze koniec, take stare plechove siroke a dlheeee presne tak aby sa nedal vyuzit priestor. Tiez chceme menit ale...zase suvisi to vsetko s tym kde bude aka miestnost a kde bude aka vstavana skrina.
Odpovedať
@silviamat Možno budem teraz zlý, ale takto sa dom nekupuje. Najmä nie starší. Chybu ste urobili už pri kúpe. Však keď kupuješ, tak máš aspoň nejakú predstavu, či ho necháš v dispozícii, ako je, alebo si ho prerobíš na podľa seba. Keď si ho videla a rozhodovala sa o kúpe, nemala si žiadnu predstavu, že tu by som chcela mať to a to, tam zase takú a takú izbu a pod? To si len kúpila, že potom nejako bude? ANi si nevedela, že v akom je stave? Teraz ti hrozí riziko, že objavíš nejakú zásadnú stavebnú chybu, napr. absenciu izolácie základu. Ja som skoro kúpil jeden starší dom s čiastočnou rekonštrukciou. Ešte pred kúpou som si urobil predstavu, čo tam chcem ako spraviť a čo to bude stáť. Nakoniec z toho zišlo (zo strany predávajúceho) a som rád. Teraz staviam nový, podľa svojich prestáv. Ak už teda máš ten dom, čo sa asi už nedá zmeniť, tak s ním musíš niečo urobiť. V prvom rade si ty povedz, čo chceš. Koľko izieb chceš vytvoriť. Ako budú rozmiestnené (prízemie / poschodie). Potrebuješ 4 izby? Alebo ti stačia 3? Koľko kúpeľní? Dom musíš riešiť ako celok, nie iba poschodie. S prízemím si spokojná? Keď ty nevieš, čo chceš a čo potrebuješ, ako to môže vedieť niekto cudzí?
Odpovedať
@chrobak7 s domom ako takym sme spokojni. Je z 80tych rokov. To co sa nam nepaci- fasada- sa da zmenit pri robeni okien a izolacie. Inak je dom dobre rieseny, je po ciastocnej rekonstrukcii takze vsade su drevene podlahy, dvere, zarubne, ziadne pvc. S prizemim som viac menej spokojna, bude sa burat jedna priecka a spravi sa zo spajze satnik a uz budem spokojna uplne. Nase potreby sa behom troch rokov co dom mame zmenili (+2deti) takze sa snazime prisposobit sa mmt.situacii, doteraz nam to vyhovovalo tak, ako to bolo. Az na tu hornu kupelnu- tam sa snazime najst nejake riesenie od zaciatku. Doteraz sme riesili mensie veci ako zariadenie, krb, nova vana, wc, bazen, detske ihrisko, zahrada... Proste doteraz to stacilo v takej podobe, ako sme kupili, s tym ze sme riesili len detaily a zvazovali co dalej. Teraz pri dalsich detoch budeme potrebovat viac priestoru pre ne. Povodny plan bol ze si vymenime spalnu s detskou a detom nechame dve izby ktore su spojene ale ta kupelna nam prekaza v tomto plane. Nemame na to aby sme si kupili pozemok v dobrej lokalite (nie v novych obytnych stvrtiach dom na dome) a postavili komplet podpivniceny (nevyhnutnost pri nasich konickoch) poschodovy dom so zahradou, tak sme kupili dom na ktory sme mali ale potrebuje nejake upravy aby vyhovoval zmenenej situacii. Tie balkony mi vadia, to je fakt, podla mna bude s nimi problem pri zateplovani a kedze nemaju ziadne vyuzitie (v panelaku chapem ked clovek nema zahradu ze je vdacny aj za tie tri metre ktore ma "vonku") tak zvazujem co s nimi. Pytam sa tu preto lebo je tu viac ludi a tak ziskam viac nazorov. Ked tu citam ako majitel nehnutelnosti zavola partiu ktora sa zivi zateplovanim a ako mu to cele dodzubali a teda snad nemozeme byt kazdy jeden stavbarom a tak sa spolahneme na odbornika...zial co citam na sk je velky problem najst v stavebnictve niekoho kto robi poctivo a nesie aj nejaku zodpovednost za svoju pracu...tak preto chcem poznat viacere nazory a ziskat info na co si dat pozor. Napr.stavbar povedal ze odpad z hornej kupelne bude na fasade a nejako sa to zaizoluje. Architekt povedal ze to sa neda. Ja ako niekto kto tomu nerozumie (rozumiem niecomu inemu comu stavbari zase nie) si mam co vybrat? Radsej si pocitam skusenosti ludi co to uz robili a nastudujem si co najviac sama lebo tu nejake zaruky ze to bude fungovat nie su. Bude nieco zatekat alebo sa vyzrazavat alebo plesniet a budeme zase hladat kde nejaky truhlik spravil chybu a jeden sa bude vyhovarat na druheho a naopak. A verim tomu ze chyba bude nakoniec v nas- ze sme si to nespravili sami alebo nenastudovali.
Odpovedať
@silviamat To máš vždy tak. Nech máš akéhokoľvek majstra, musíš ho kontrolovať, inak to môže odfláknuť. Ja som mal na stavbe tiež pár vecí odfláknutých alebo chybne porobených. Nebuď z toho zúfalá. Doma si sadnite a ujasnite si potreby, na základe nich si vytvoríte približný pôdorys, ako by vám to vyhovovalo. Potom to dajte projektantovi, nech sa na to pozrie z technikcého pohľadu. Najprv nech to vymyslí, ako sa to dá. Až keď to naozaj nepôjde kvôli niečomu, tak nech navrhne inú variantu.
Odpovedať
@silviamat pokial ide o poschodie, ktore je nazvys, tak by som urcite na vrchu nechala spravit detsku izbu a aj spalnu a plus tu kupelnu s wc. Ak by sa tam este zmestila tak hostovska izba. Balkonov tam mas teda dost ale myslim si, ze jeden bohate staci a to stou terasou nie je zly napad, aj ja by som to tak urobila. No a tie dva zvysne mensie balkoniky zrus a nechaj tam urobit len take dvojradove zabradlie :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?