Pozdravujem všetkých.
Kúpili sme vaľkovo kamenný dom, cca z roku 1940. O tom, že exmajitelia presne vedeli, prečo ho predali, sa nechcem vyjadrovať.
Každopádne sa už vycúvať nedá, jedine riešiť. Prvú vlhkosť sme zaregistrovali v starej kúpeľni, ale hlavne na stenách v dome. Popri dome vedie "chodník" z betónu, na ňom je dlažba. Tam, kde chodník končí, (medzi kuchyňou a spálňou), sú vlhké steny, opadáva farba a omietka. Zároveň údajne 5 ročné plávačky na podlahe sú všetky vyduté typickým mokrým spôsobom.
Okrem toho sme po čase zistili, že odkvapy zapchaté, čiže celé stáročie muselo drbať dážď priamo na múry.
Starú kúpeľňu sme zrušili, do stien išla injektáž, na podlahu hydroizolácia. Po tomto celom sa vedľa v miestnosti objavila vlhkosť do výšky 150 cm.
Zatiaľ to je všetko, avšak.. Dom prezentovali ako "zateplený" - rozumej drbli naň 3 cm polystyrén a omietku. Všetko samozrejme "cigánska robota".
Nepotrebujem komentáre typu "nevideli ste to" - NIE, NEVIDEL TO NIKTO, ani súdny znalec. Poprosím Vaše skúsenosti a názory. Nasleduje totiž kuchyňa, kde hodláme dať poter a hydroizoláciu na podlahu, potom dlažbu. Injektáž do stien. To geniálne zateplenie - strhnúť??? Vyrieši hydroizolácia a obkopanie domu vzlínajúcu vlhkosť?
Ďakujem..
@pianko tak, ako ste kupovali dom, (aj s odborníkmi , znalec?) tak pokračujete, už viete, ako to urobiť. Vám asi ťažko radiť.
injektáž je účinná v rovnorodom materiáli, kde sa dá odhadnúť penetrácia a účinnosť, v zmiešanom sa to nedá. Ale dom sa dá podpíliť alebo podsekať.
Zabudované izolácie majú účinnosť, aj keď nižšiu, prečo ich dávať dolu? pridať ďaľšie.
@jan45 prečo tá irónia??? Prečo si myslíte, že mne ťažko radiť? Neboli ste pri tom a nejdem celú situáciu opisovať.
Moja otázka ohľadom polystyrénu bola preto, že sa statik vyjadril, že polystyrén môže byť jedna z príčin vlhnutia. Preto som si dovolila sa opýtať.
@pianko ak odborník povie, že dom vlhne kvôli polystyrénu, nie je to odborník.
Aký máte rozpočet na opravu? Nechcete radšej dom predať a kúpiť si byt? Teraz sa (aspoň v mojom okolí) dá dobre predať.
@pianko ak ste dom kúpili za 100 tisíc a predáte ho za 120 tisíc platíte daň iba z rozdielu. Teda z 20 tisíc platíte 4-6 tisíc, neviem presne. Je tam daň + nejaké zdravotné odvody.
@pianko platite dan iba z rozdielu predajnej ceny a nakupnej. Ak to predate so ziskom po zdaneni, ktory vam pokryje doterajsie naklady na rekonstrukciu tak aj to ma zmysel.
Robil som podobny dom, uz by som to nerobil, uvediem ako prve.
Odstranit vlhkost sa mi podarilo suborom opatreni. U mna betonove zaklady boli vyskovo nad podlahou. Takze ako prve odvedenie dazdovej vody, ako druhe drenaz okolo celeho domu+10cm xps na zateplenie zakladov zvonku.
Vybratie vo vnutri podlah komplet po hlinu + prehlbenie na štrk pod podkladovy beton, bet. zaklady otukane do ziveho + natiahnuta cementova stierka + aplikovana krystalicka izolacia, realizacia 10cm strkovej vrstvy pod podkladovy beton (v najhorsej izbe v strku osadena drenazna rura po obvode s preveravanim), natiahnutie folie celoplosne pod podkladak, 10cm podkladovy beton z betonarky, aplikacia krystalickej izolacie na podkl.beton, tesne nad podkladovym betonom zrealizovana injektaz (sikamur injectocream 100), v najhorsej miestnosti v 2 radoch. U mna to funguje, na zaciatku boli mury zavlhnute do vysky skoro 2m...
Nespominam este podlievanie zakladov...
Takze esta raz, uz by som to nerobil, mal som to zburat a postavit nove. Ja som stavbar, vybavil som si adekvatne zlavy na vsetko, byvanie teraz je super, akurat novostavbu som mohol mat uz dokoncenu a ja som mozno v 80%...
@pianko ahoj, ja by som miesto štrku dala penové sklo, ak ti vojde 30cm, je tepelný izolant aj hydroizoláciu. Na podlahu by som nedala betón, robiť ju suchou cestou, odvetranou. Nájdeš na youtube. Polystyrén na fasáde dole, kameň sa neizoluje práve kvôli vlhkosti, omietky osekať do výšky vlhnutia, dať sanačnú omietku. Nám odborne radili i priamo z Baumitu. Skús ich kontaktovať.
@pianko ak dačo, sa pýtaj... My prerábame kamenný dom z roku 1640. Dá sa to, tešíme sa zo všetkého, čo spravíme. Len žiaden betón, cement... Ťahá vlhkosť... Dážďovú vodu odviesť preč od domu...
@virnik27 neviem, čo ste vy za trdlo, ale nájdite si už niekoho iného, do koho budete rýpať. poprípade vám pomôže psychiater..
netykáme si, nebudeme a vidím vás ako zatrpknutého človeka, ktorému chýba slušné správanie, empatia a zjavne aj sex.
nereagujte na môj príspevok viac. nestojím o vaše reči, ste ako osa, na hodinách slovenčiny ste zjavne chýbali tiež a ak vás tak strašne zaujíma môj osud, mňa ten váš ani najmenej.
takže si nájdite inú zábavku, ja vás DLABEM.
@pianko 3 cm polystyrén je horšie ako keby tam nič nebolo,čo sa teda vlhkosti týka..určite ho odstráňte..ak chcete vedieť dôvod,stačí si tu pozrieť pár príspevkov ohľadom tohto spôsobu zatepľovania z 90.rokov min.storocia..
@dart9 áno, presne toto sme aj plánovali urobiť, aj s obkopaním domu a izoláciou. a ono to sedí, pretože zo susedovej strany steny vôbec nevlhnú a tam polystyrén nie je. ono je to asi tak, že chceli ušetriť na fasáde, tak to riešili polystyrénom 😒
každopádne ďakujem.
@pianko kupit valkovy dom a chciet ho prerobit??? Zatepleny valkovo-kamenny dom??? Ja som kupil valkovy dom toho roku , hned som ho zbural a chceme stavat novy dom...ani na sekundu som neuvazoval ze to budem prerabat...islo my len o pozemok...pane kupit 80rocny dom ze si ho opravim na trvale byvanie (nie chata) je fakt divne uvazovanie..ked si zratate naklady kolko date do opravu + vzdy pride dalsie nieco ..tak ste mohli mat novy domcek jak lusk..viem ze som Vam neporadil ako to vsetko opravit, ale skuste porozmyslat bad zvuranim a stavbe noveho..toto je ciste vyhadzovanie penazi co chcete robit
Kazdopadne drzim prsty
@pianko mal som aj tu už pár poznámok ale pohoda, čo už aspoň niekto napísal aj keď nie k téme ale napísal 😁😁😁. Obráťte sa na tu pani čo vám písala tuším Vebi ťa vám viac poradí.
@pacho29 písali sme si, jedna skvelá pani a aj VIE.. ostatní sú demolačná čata s vysokou školou života 😛
jej skúsenosti a ochota sú na nezaplatenie.. ale aj Vám ďakujem 😉
@pianko tak ako som vám písal aj my sme pomaličky to dávame do kopy, času je dosť nie je sa kam ponáhľať. A Vebi je milá vie poradiť a nie len búrať 🙈🙈🙈
@pianko
k otazke: Vyrieši hydroizolácia a obkopanie domu vzlínajúcu vlhkosť?
vyriesi, len treba dat pozor na sposob a kvalitu prevedenia.
Z fotiek (je ich malo) a este lepsie z obhliadky by som postupoval nasledovne:
1) odvedenie dazdovych zvodov pred od stavby
2) odstranenie tych betonovych chodnikov okolo domu
3) podrezanie resp. injektaz ala @paulus33 (jeho postup je spravny) napr. Sikamur.
4) prehlbenie podlah, zakladovy beton, hydroizolacia prepojena s hydroizolaciou pod murmi, zateplenie zakladov
5) po vyschnuti murov doplnenie izolacie zvonku. Staru izolaciu by som dole nedaval (naco)
K buracej lobby: samozrejme, zburat a postavit nove je rychlejsia, lacnejsia a menej pracna alternativa. Ale ochudobnili by sme sa o architekturu z minulosti, co by bola skoda. Ak chcete dlhsiu, narocnejsiu cestu, nie je to problem. V prestavovanom dome sa pocas rekonstrukcie byvat da, ale med to nie je. Sam som prerabal pieskovo kamenny dom z roku 1940 a procesom som presiel. Keby nieco, kludne sa pytajte.
@pianko tak kúpili ste dom ktorý "dodrbali" neodbornou rekonštrukciou, dnes je to v móde dáme stavebné lepidlo, polystyrén, cement, beton absolútne bez ohľadu na materiál z ktorého bol dom postavený.
Skôr než sa pustite do čohokoľvek neurobte tu istú chybu ako predošlý majitelia a nerobte zbrkle a polovičné riešenia (ako tu chemickú injektaz valkoveho domu 🤦♀️)
V prvom rade skúste osloviť nejakého odborníka (architekta, projektanta, skúseného remeselník) ktorý sa špecializuje na takéto staré domy. Spravte sondy do podláh, múrov, aby ste vedeli na čom ste, čo je v podlahe. Riešení je niekoľko, ale musia mať hlavu a pätu, musia na seba nadvazovat.
Problém bude najskôr v podlahách, pravdepodobne tam bol bez rozmyslu vyliaty beton - ten začne okamžite ťahať vodu do múrov z kameňa a nepalenej tehly. Riešením by bola odvetravana podlaha (napríklad iglu) alebo skladba nasucho - podlaha bez betónu na penoskle. Je možnost aj spraviť betónovú podlahu s hydro izoláciou napojenou na izoláciu v múroch, ale to by ste sa neoplatili pri podrezavani kameňa.
Co s fasádou, či musí ísť naozaj ten styren dole (predsa len škoda novej fasády) to je otázka na ktorú je ťažko odpovedať. Staré domy by sa mali zatepľovať tak aby ostali paropriepustne, čiže to co tam je moc vhodné nieje, avšak ak by boli poriadne vyriešené tie podlahy je možné že by to prestalo vlhnut a fasádu by ste si mohli nechať.
Ahoj. Nie som odborník, ale sesternica minulý rok prerábala valkový dom. Tiež ho kúpili s novýmibomietkami a keď ich dali dole bol múr vlhký do polky steny. Vybrali komplet podlahy a dali nejake cierne sklo ci co, a podlahu nezalievali, len davali polysteren a osb dosky, neviem v akom poradí. Okolo domu nič neobkopavali. Bývajú cez rok a v pohode nic nevlhne. Len Vas chcem povzbudiť, lebo z vlastnej skúsenosenosti viem, ze tu na modrej streche je malokto, kto poradi a povzbudi, ale rypacov je habadej. 😉