Venie na starom kamennom dome

Dobrý deň. Prosím o radu, kto má z vlastných skúseností. V starej usadlosti by som chcel za obmedzených možností zachrániť starý domček 9x6m, múry 50cm, ktorý mal jeden štít vymurovaný z kameňa. Celý dom je vo svahu z kameňa. Vo vnútri má pivnicu s klenbou, ktorá je veľmi pre mňa hodnotná. Strechu s štít sme rozobrali, lebo v dôsledku veku a poškodenia strechy celá táto časť pukla a je puklinou deformovaná. Pointa je, že múry by som chcel zachrániť spevnením vencom, dom má v strede ešte jeden nosný múr, takže veniec by vytváral osmičku a navrch chcem postaviť sedlovú strechu ako bola 45 stupňovú. 1. Otázka znie, či veniec zviaže múry tak, aby sa ďalej nedeformovali, keďže už do nich nebude zatekať a vymŕzať? 2. Budem robiť sedlovú strechu. Bude stačiť strecha postavená na pomúrniciach alebo mám urobiť samonosnú strechu, ktorá tam predtým bola? Ďakujem
Odpovedať
@stopa3 na tieto veci ti relevantne odpovie len statik.
Odpovedať
Profilova fotka
@stopa3 tomu štítu nič nebolo, puklina je na pozdľžnej stene, ale ak budete pokračovať v svojom štýle, najskôr robiť potom sa pýtať, tak to znehodnotíte celkom.
Odpovedať
Profilova fotka
@stopa3 Co ste mohli, to ste uz zničili. V zásade, najprv ste to mali prejsť zo statikom, resp. stavebným inžinierom, ktorý ma skúsenosti s obnovou takýchto domov. Okrem venca sú aj iné možnosti, kotvy, laná atď. Pri aktuálnom stave by som už vymenil aj nosné hrady (ak treba?) a strechu urobil samonosnú, bez venca.
Odpovedať
Profilova fotka
Po tom, co sme zazili pri nasej rekonstrukcii je toto s obmedzenymi financiami mission impossible. Pokracujte v rozoberani a radsej postavte nove
Odpovedať
@mgx Dakujem za odpoved. Stavebny inzinier bol na mieste, doporucil rozobrat. Stit bol znacne vyoseny asi 20 cm, lana a podobne som zvazoval. Samozrejme hrady a cele drevo pojdu nove. Veniec celej stavbe skor pomoze alebo poskodi? To je zakladna otazka, doporucili mi veniec, snazim sa ziskat co najviac nezavislych postrehov.
Odpovedať
@stopa3 ak ti to pomôže, všetci tu naokolo máme staré kamenné domy. Tí, čo menili komplet strechu aj s hradami, tak robili aj veniec, časť susedov to vyuzila aj na zodvihnutie, aby podkrovie ziskalo viac priestoru. My sme napríklad nedvihali, ani nemenili , len pospevnovali, tak sme veniec nerobili, akurát lokálne sme vypadane časti doplnili. Strecha je samonosná, ako aj bola. Vymenili sme krytinu a všetko je ok a bude aj ďalších 100 rokov 🙂 Tak si vyber 😅 Môj úplne laický a možno trochu naivný pohľad je, že ten veniec nemá vlastne žiaden vplyv, pokiaľ sú múry ok. Neviem si predstaviť, že ak ti napríklad sadá niektorá stena, že by veniec pomohol, on nezabráni sadaniu, takže treba poriešiť to sadanie, veniec s tým veľa nemá (pohľad laika samozrejme). Odborníka si tam mal, tak neviem, prečo vlastne váhas a pýtaš sa na takomto fóre. Tu ti skôr poradia staré zbúrať a postaviť nové a ja sa vlastne ani nečudujem, my máme aj ten nový dom, aj ten starý kamenný a nové je proste nové, starý dom má svoj charakter, svoju jedinečnú klímu, ktorú v lete miluješ, lebo je tam prijemne chladno a v zime zatracujes, lebo kým to vykuris, tak to trvá. Plus domček má svoje muchy, čo sa týka vlhkosti a aj napriek všetkým možným riešeniam sú stále miesta, kde nám opadáva malovka. A tomu sa v starom dome nevyhnes, niečo vyriesis, niečo sa ti niekde znova vykľuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@stopa3 zelbet veniec spevni stavbu, o tom niet ziadnej diskusie. Ale, to iste vies dosiahnut aj pomurnicou a kotvenim do existujuceho kamenneho muru (otazka je v akom je stave), tzn. premurovat korunu muru, položiť pomurnice a vymalovane, ja by som sa skor bal, ze mi zelezobeton pretazi dom a zacnu vznikat praskliny. Ide aj o to, ci je dom stavany uz na betone, ci len tak v zemi, urcite treba strazit povodnu vahu a teda aj povodnu velkost strechy a teda aj nejake tazke veci naviac ako zelezo a beton…. AK ide o nejake pomyselne kotvenie strechy do venca, da sa rovnako dobre kotvit aj do kamenneho muru, technologia je takmer totozna a zviazanie murov dokopy rovnako dobre robia väzne tramy, ktore su sucastou konstrukcie strechy. Nechcem mudrovat, stavbu som nevidel a cez internet stav zakladov nezistis. Za mna su obe riesenia (veniec aj samonosny krov) identicke, problem dnes skor najst tesara ktory to vie spravit 🙂
Odpovedať
@mgx Velmi pekne dakujem za odpoved. problem ktory vidim a ma hlavne trapi je ta odlamujuca sa stena, ktora bola postavena so stitom a casom sa od domu ulomila, preto myslienka bola jej spojenie a vyvazenie celeho domu vencom. Ako som pocital ten samotny stit bolo: 2,6 kubika andezitoveho muriva - 6m prepona, 30cm hrubka stitu teda hmotnost andezitoveho muriva je cca 2.5 tony - 1 kubik (mozno trochu menej) takze cca 6.5 ton. Pocital som ze cely veniec bude cca 5 kubikov teda cca 10 ton (trochu viac) na cele murivo a strecha pojde o trochu lahsia ako bola - bola tam klasicka bobrovka a teraz tam planujem dat steinbruck. Steny su aba v zemi, tie nesadaju, len svah ich deformuje za tych 100 rokov zhora dovnutra, ale aj ten svah planujem odkopat do rozumnej hlbky. Keby nebola ta odlamujuca sa stena, veniec vobec ani neplanujem a jednoducho by som to urobil ako navrhujete - korunu muru. To sa ale obavam urobit iba. Ten dom chcem len zachovat v suchu, koli historii, ziadne dalsie zvalstne plany. Patri tam...
Odpovedať
@akvi velmi pekne dakujem za postreh. Steny nesadaju, len sa deformovali stitom a vodou a mrazom - deravou strechou a zhora svahom. Spevnenie stavby sa snazim niecim dostupnym dosiahnut. Dom je na lazoch s tazkym pristupom a samozrejme financie su obmedzene, ale mam moznost ten veniec urobit, namiesat a zaliat a potom zakryt sedlovou strechou tak ako bola. Otazka este bola ci by musela byt strecha samonosna, alebo by som sa mohol spoliehat na okrajove pomurnice co sa tyka kotvenia strechy s tym ze saozrejme by k tomu bola podopreta vaznicou. Nieco ako na fotke.
Odpovedať
@jan45 Dakujem za postreh. Ano. Jediny problem ze bol sikmy na vrchu od zakladu cca 20cm a odlamovala sa cela stena, preto sme sa rozhodli ho rozobrat, co mi verte, lahko sa mi nerobilo. Bola to krasna cast domu.
Odpovedať
Profilova fotka
@stopa3 ešte mi vysvetlite , čo je to samonosná strecha. Krov na Vašom obrázku už počítač nenakreslí a tesari neurobia, tam sú iné princípy statiky ako sa počíta dnes,.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?