V akom stave kúpiť starší prerobený dom

Ahojte, chystáme sa kupovať dom, avšak nie sme tie typy ľudí, čo si vedia porobiť na dome rôzne prerábky a nemáme ani rozpočet na nejakú väčšiu rekonštrukciu, nakoľko budeme financovať hypotékou, a tá nám nepokrýva prípadnú rekonštrukciu. Preto sa zameriavame na staršie ale zrekonštruované domy, v ktorých sa dá hneď slušne bývať a fungovať. Zároveň nám ale je jasné, že samozrejme stav domu nemusí úplne zodpovedať našim predstavám a nejaké prerábky nutné predsalen budú. Keby ste za týchto podmienok kupovali dom, na čo by ste sa čo najviac zameriavali? Do akej miery by pre vás ešte bola prijateľná prípadná prerábka, v zmysle že by sa to dalo nejak šikovne poriešiť cez majstrov a nebola by to nejaká veľká komplikácia a prílišná investícia, či už finančná alebo časová? Napríklad kuchynská linka keď sa musí spraviť, alebo kúpeľňa - toto sú ešte prijateľné prerábky alebo sú to už veľké zásahy? Alebo máme pozerať naozaj len take domy, ktoré už majú komplet všetko porobené? Nemám v tomto smere skúsenosť. Čo je za vás taký úplný základ, aby dom mal už prerobené, a čo sa naopak podľa vás dá prerobiť aj v prípade ľudí, ktorí si svojpomocne nevedia nič spraviť, ani nemajú známych čo vedia pomôcť a museli by si to riešiť len cez majstrov, a zároveň nemajú nejaký super rozpočet na prerábky? P.S. naozaj by som vás chcela veľmi pekne poprosiť o slušné komentáre, bez zbytočných výsmechov. Vopred veľmi pekne ďakujem 🙏
Odpovedať
Profilova fotka
@ladyd002 nie je mi uplne jasne, co vlastne chces. Lacno kupit dobry stary dom? Ak sa nevyznas, musis si zaplatit cloveka, ktory s tebou bude chodit na pripadne obhliadky, pripadne ti urobi nejaky predvyber. Tento clovek by uz mal mat za sebou nejake prerabky, pripadne byt sudny znalec alebo aspon autorizovany stavebny inzinier. Dalsia vec je vediet, kolko penazi mas v hotovosti a kolko penazi planujes investovat, lebo variant ze banka ti zaplati 100% hypoteky uz dnes nefunguje...Takze rovno povedz kolko tisic euro mas cash, aby si vedela povedat, na aku uroven mieris, lebo je rozdiel kupit starinu za 50k za 100k a za 150k.
Odpovedať
Úprimne kúpiť prerobený dom bez detailnej analýzy je kočka v mechu. Veľa problémov nemusí byť vidieť a ak nepoznáte firmu čo to robila + samotný dom, tak je možné že vás si počkajú problémy ktoré môžu (ale aj nemusia) stáť značné sumy. Väčšina starších domov ktoré dnes vidím sú nevýhodné kúpy. Proste ak si spočítam to čo to bude stáť dokončiť do stavu v akom to má byť, tak my z toho víde nový dom. Dispozične výhodný, moderne zateplený bez tep. mostov, praktický atď atď. Osobne by som radšej zobral domu ktorý si kompletne dám firme zrekonštruovať a dal si tam dozor ktorý dohliadne že všetko je ako má. Dal si vypracovať posudky, zmluvy a firmu našiel takú ktorá viem že to urobí kvalitne a nebude ma od**at. Tak viem na 100% čo tam je a mám na to záruku. A porovnal si to s novostavbou, že či sa to oplatí.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@ladyd002 nie je mi uplne jasne, co vlastne chces…
@mgx jasné chápem, my si chceme na vybrané nehnuteľnosti zobrať so sebou stavebného inšpektora, nech posúdi aspoň to, čo je viditeľné okom. Čo sa týka financií, dom by sme chceli kúpiť max do 200 000 €, no má ti byť v okolí Nitry a tu si za to človek kúpi iba starší dom. Hypotéku budeme brať okolo 110000€, zvyšok by boli naše peniaze, lenže dom budeme kupovať predajom nášho bytu, čiže také niečo že predať byt a dať si stavať dom a zatiaľ čakať nemať kde bývať, to u nás neprichádza do úvahy, nemali by sme kam zatiaľ ísť. Rovnako tak kúpiť novostavbu domu za 200 tisíc je nereálne, čiže nám z toho vychádza jedine starší prerobený dom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ladyd002:

Ahojte, chystáme sa kupovať dom, avšak nie sme ti…
@ladyd002 ako bytovkár poradím len toľko: takmer čokoľvek v rámci vybavenia a interiéru (linka, kúpeľňa) sa dá zimprovizovať a poriešiť DIY alebo svojpomocne, kým si človek nenašetrí. Dnes ľudia nemajú skrine, ale vešiaky na kolieskach z ikey a jysku. Kuchynský riad v pohode vydrží v otvorenom nerezovom regáli. Knihy a drobnosti vedia aj roky vydržať v prepravkách, postele, gauč či kreslá sa dajú zbúchať z paliet. Pozri instagramovy účet peknebyvat napríklad. Kľúčové je teda mať vyriešenú stavbu, dvere, okná, elektrika, kúrenie, statika, strecha, fasáda. Všetko "hnuteľné" vnútri je za mňa oblasť, kde odvážny človek s chuťou na dobrodružstvo vie výrazne ušetriť (za mňa ti viem dať interiérové sumy z minuloročnej prerábky 3izb 75m2 paneláku – Slovaktual nové okná 3+lodžia 5000. Elektro, voda, podlahy, dlažba, obklad, sdk strop, omietky, dvere, sanita 30000. Stolár za kuchynskú linku, chodbu, kúpeľnu, obývačku a veľkú skriňu v spálni 20000. Moje šťastie, že som nemusel riešiť aj stavbu zvonku.) Mimochodom, DennikN ma veľmi pekne články k rekonštrukciám, tipy od architektov a podobne. V marci zrušili paywall na celý archív, takže staršie články sú dostupné aj pre nepredplatiteľov. Isto pokukaj.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marcos33:

Úprimne kúpiť prerobený dom bez detailnej analýzy…
@marcos33 aj nad tým sme uvažovali, lenže my by sme si chceli dom kúpiť vďaka predaju nášho bytu, v ktorom bývame, a prerábka domu to je na dlhé lakte a zatiaľ by sme nemali kde bývať, neviem si to úplne predstaviť z toho praktického hľadiska.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matejfrantisek:

@ladyd002 ako bytovkár poradím len toľko: takmer …
@matejfrantisek ďakujem veľmi pekne za vás pohľad a tipy, všetko si to prezriem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ladyd002:

Ahojte, chystáme sa kupovať dom, avšak nie sme ti…
@ladyd002 keďže mám za sebou rekonštrukciu 3 starých domov, tak sa pridávam k hore komentujucim - starý dom je proste mačka vo vreci. Aj keď je pekne porobený navonok, tak môže skrývať problém, ktorý zistíš, až keď začneš bývať. Nová kúpeľňa a kuchyňa je to úplne najmenej. Ak sa chceš vyhnúť veľkým investíciám, tak by som určite chcela, aby mal dom novú strechu aj s krovom - minimálne teda aby bol krov opravený, lebo teda napríklad naša suseda má síce novú krytinu, ale krov starý, chcela prevelmi ušetriť a teraz narieka, pretože strecha krivá a bohvie, kdd sa čo časom vyvrbi. Určite by som si dala pozor na vlhkosť v dome, to býva dosť veľký problém v starých domoch a mňa by teda odradil aj náznak vlhka kdekoľvek na múre, lebo viem, že to je nikdy nekončiaci problém a niekedy aj neriešiteľný. Nová elektro a vodoinstalacia je určite must have. Takže ak by bola nová strecha, nový komín, suchý dom, nové inštalácie, tak ostatné sa dá ľahko doriešiť. To už potom záleží od rozpočtu samozrejme.
Odpovedať
ak vam majitel neposkytne detailne fotky z rekonstrukcie, tak si spravte vlastnu v dnesnej dobe sa vsetko foti ... vsetky postupy aspon ja tak mam ... ak to nema majitel, nechce poskytnut a iba povie, ze to je ok tak je to divne na dnesnu dobu ... alebo to robil na kseft firmou a prisiel iba do hotoveho, ze nekontrolovalo sa vsetko, lebo sak dobre vyzera, preda sa ...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?