Stavebný odpad na pozemku

Ahoj všetci, kúpili sme starší kompletne zrekonštruovaný dom. Dom predával developer ktorý sa zaoberá rekonštrukciou a následným predajom. Začali sme s úpravami dvora a objavili sme ložisko stavebného odpadu, ktorým pravdepodobne zahadzali nejaku jamu. Nenamáhali sa ani velmi odpad podrvit, su tam aj cele tehly. Zaujimali by ma vaše názory či takéto nakladanie so stavebným odpadom na zasypanie jam je standardom, ake su povinnosti firmy s nakladanim odpadu a tak, nejake vase skusenosti? Dom nám budu ešte opravovať kedže to odflkákli a uznali si svoju chybu, ide mi o to zistit ci im mozme oplieskat o hlavu aj toto a ziadat napr dodatocnu likvidaciu odpadu. Dakujem za vsetky nazory.
Odpovedať
no ved ked si mal zakalkulovany odvoz odpadu, mali ho odviezt. ak nie, radi ti ho odvezu za poplatok. no a samozrejme tu dieru zasypat dacim, co dovezies - takze dalsie prachy si priprav 🙂
Odpovedať
pokial su tam len pevne a netoxicke casti, ako beton , kusky tehal, bezne sa to tak robi...dokonca je to ekologicke podla mna, pod chodniky, do vsakov ...stavebna sut ide bezne pod zakladovu dosku...ja pouzijem taketo casti pod chodniky aj do vsakov...plasty , kov, chemia , kusky pur pien, atd patria inam...ak sa mylim, opravte ma
Odpovedať
@maxogo ano to sme si vedomy ze je to prepouzitelne ale nemal by byt ten odpad podrveny a utlaceny? Su tam cele tehly napriklad.
Odpovedať
@zebracik cela tehla je ako podrvena, nemate to upravene celkovo a mozno ani v zmluve o dokonceni ...bezne to takto vypada, ak mate zmluvu len na stavbu a nie trenne upravy...toto je individualne a na dohode
Odpovedať
@maxogo to ze sa to robi neznamena este ze to je spravne a ze sa to aj moze robit. Staci si precitat zakon Napr. Zakazuje sa a) uložiť alebo ponechať odpad na inom mieste ako na mieste na to určenom v súlade s týmto zákonom, (1) Držiteľ odpadu je povinný e) odovzdať odpady len osobe oprávnenej nakladať s odpadmi podľa tohto zákona Zhodnocovat odpad moze tiez len na to urcena firma Predpokladam ze developer robil rekonstrukciu ako firma. Ked mu pride financna kontrola a ma niekde evidovane ze bural tak urcite budu pytat vazne listky. A robi sa aj krizova kontrola na skladke. Obycajnym ludom to nema kto skontrolovat tak preto si dovolia urobit skladku pod chodnikom. Takze jednoznacne to bola jeho zakonna povinnost ulozit odpad na skladke. Teraz uz ide len o to mu dokazat ze ten odpad vytvoril pri rekonstrukcii. Co uz bude tazsie si myslim.
Odpovedať
lenze vy citujete zakon o odpadoch a nie stavebny zakon , cast odpady...
Odpovedať
Za nakladanie s odpadmi, ktoré vznikli pri výstavbe, údržbe, rekonštrukcii alebo demolácii komunikácií je zodpovedná osoba, ktorej bolo vydané stavebné povolenie na výstavbu, údržbu, rekonštrukciu alebo demoláciu komunikácií a taktiež plní povinnosti pôvodcu odpadu. Takáto osoba je povinná stavebné odpady vznikajúce pri tejto činnosti a odpady z demolácií materiálovo zhodnotiť pri výstavbe, rekonštrukcii alebo údržbe komunikácií.
Odpovedať
pardon to su len komunikacie
Odpovedať
@maxogo ked sme chceli pri komunikaciach vyuzit odpad tak este aj drvice museli mat pocitadlo kolko nadrvili aby vsetko so vsetkym sedelo. V rozpocte a je z buracich prac vypocitana tonaz odpadu a este sme museli zdovodnovat ked sme vsetko nevyfakturovali ci nahodou sme to niekde len tak nevysypali kedze poplatok za skladku nie je maly. Teraz ohladom odpadov su vsetci ako na ihlach
Odpovedať
@wivik tiez mam podobny nazor. Nejde mi o to sa kazdu cenu riesit blbosti ale - za dom sme zaplatili pomaly cenu novostavby a objavit nieco taketo mi pride az nechutne a svedci to o tom ako pristupovali k rekonstrukcii - neriesil by som to keby som videl snahu o nejaku profesionalitu. Ak by odpad bol podrveny a utlaceny. Nie len zahadzany v jame priamo pri zakladoch domu - neviem si ani predstavit ako na tomto budeme pripravovat lozko pre dlazbu kedze teren uz nechceme navysovat a pri kazdom zakopnuti vytiahnem tehlu a ostane tam diera
Odpovedať
@zebracik asi tak. Toto nie je zhodnotena sut na podlozie, toto je mini skladka. Urcite sa treba ozvat co s tym planuju robit. Mozno developer o tom ani nevie a firma ktora to mala zlikvidovat na to zabudla pripadne to ina firma zakryla. Ked to pre developera nebol posledny projekt tak by si urcite nemal robit ani zle meno. Potom sem pridaj ako to dopadlo a aka bola reakcia.
Odpovedať
@wivik kontaktovali sme majitela firmy. Jeho prva reakcia bola ze sa to bezne takto robi ale potom nam napisal ze tento odpad odpracu a nahradia cementovym recyklatom. Takze asi si uvedomil ze je to bola prasacina takto spravit.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zebracik by ma zaujimalo ci aj u seba v zahrade to takto robil. Tesit sa budes moct ked naozaj pridu. Snad nakoniec necuvnu. Drzim prsty.
Odpovedať
Zapracovať suť na stavbe samozrejme možné je ale treba to vždy uvažiť akú a kam. Pod chodníky či do násypov pod dosky to môže byť OK ale dajte si pozor aby vám to nepoužili na spätné zásypy suterénu hlavne tam kde nie je drenáž s odtokom. Inak vám to voda môže začať robiť starosti ako sa to stalo známemu keď mali aj podľa projektu nakázané vysypať horné vrstvy nad drenážou nepriepustnou zeminou ale až po okapový chodník to boli vrstvy rôzneho odpadu čo im ostal. Okrem toho môže také ostré úlomky materiálu aj pri ochrane hydroizolácie styrodurom či nopovou fóliou neskôr poškodiť hydroizoláciu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?