Odkúpenie časti pozemku od suseda - zateplenie zasahujúce na jeho pozemok

Dobrý deň, plánujeme zateplenie staršieho domu v radovej zástavbe. Jedna zo stien rodinného domu je postavená presne na hranici so susedovým pozemkom. Keďže sa okrem zateplenia bude jednať aj o rekonštrukciu vo väčšom rozsahu, kvôli stavebnému povoleniu budeme potrebovať prenajať, alebo odkúpiť si m2, o ktoré sa kvôli zatepleniu steny rozrastie naša nehnuteľnosť od seseda. Chcem sa spýtať, či niekto z vás nemá s podobnou situáciou skúsenosti. Vopred ďakujem za rady!
Odpovedať
Profilova fotka
@marika789 prediskutujte najprv so susedom, aby ste sa vyhli stavu, ze zateplovat nebudete (teda budete, ale len z vnutra).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@marika789 prediskutujte najprv so susedom, aby s…
@mgx V teoretickej rovine sme to už spolu preberali a v podstate súhlasil (bolo to ale ešte pred tým ako som dostala túto informáciu zo stavebného úradu). Jedná sa mi hlavne o to aby sme mali v poriadku dokumenty pre stavebný úrad a zároveň si uvedomujem, že nejaké m2 uberieme zateplením aj susedom z dvora, takže sa mi zdá fér ak by sme sa s nimi vyrovnali aj finančne...len netuším kde začať. Treba na to aj geodéta? Nikde som nenašla vzor podobnej zmluvy a pod...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marika789:

@mgx V teoretickej rovine sme to už spolu prebera…
@marika789 Začať treba geodetom. Ten ti vyhotoví geometrický plán, kde zakreslí, ktorú časť pozemku budeš od suseda odkupovať. Potom musíte spísať kúpnu zmluvu. Buď si ju urobíš ty, ak si na to trúfneš, alebo to dáš niekomu spraviť za poplatok - realitka, právnik,.. Nakoniec všetko odnesieš na kataster, aby to zavkladovali.
Odpovedať
Profilova fotka
@marika789 este aby bolo jasne, vsetky tieto poplatky znasas ty, aby ta ani vo sne nenapadlo ist s tym za susedom :). Mas len jeden pokus, preto treba dat cenu ktoru sused hned na prvu dobru podpise. Podpis MUSI byt overeny (staci obecna matrika).
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?