Ahojte, idem riešiť rekonštrukciu podkrovného bývania – nočná časť domu. Potrebujem si overiť správnosť skladby a elimináciu vibrácií/hluku.
Východiskový stav:
• Pôdorys domu: 10 × 11 m
• Dĺžky od pomurnice: cca 4,8 m / 2,8 m / 2,7 m
• Nosná konštrukcia bude medzi hranolami: hranoly 8 × 15 cm (už zakúpené, rozmer nie je možné meniť), kotvené na krokvy (koňe) a pomurnice
• Medzi hranoly pôjde sklenená vata (tiež už daná, bez možnosti zmeny)
• Medzi prízemím a poschodím sú aktuálne len dosky – tie ostávajú
• Prízemie = denná časť (kuchyňa, obývačka ,kúpeľňa )
Plánovaná skladba zhora:
1. Zaklop z dosák hr. 25 mm (zvažujem plné debnenie vs. špáry 15/20/30 cm – chcem využiť existujúci materiál)
2. Kročajová izolácia
3. OSB 15 mm (tiež už sú zakúpené, kupované spolu s domom) ako finálna rovina
Otázky na vás:
1. Je táto skladba z pohľadu statiky, komfortu a akustiky vhodná pre obytné podkrovie?
2. Ako najefektívnejšie eliminovať vibrácie a prenos kročajového hluku do prízemia?
3. Akú kročajovú izoláciu odporúčate a kam ju presne zaradiť?
• Uvažujem variant: izolácia na laty + následne OSB
4. Má zmysel plné debnenie alebo sú lepšie špáry (kvôli hmotnosti/akustike)?
5. Kde, kedy a aký typ fólie (parozábrana/parobrzda/difúzna) v tejto skladbe a či vôbec použiť?
6. Môžem OSB dosku následne kotviť do dosiek? Načo si dávať pozor pri kotvení, aby som neurobil chybu?
7. Má zmysel riešiť prenos zvuku cez hranoly – je potrebné ich oddeliť od konštrukcie gumovými podložkami alebo tlmiacimi pásmi?
8. Aké sú chyby, ktoré sa pri rekonštrukcii podkrovia najčastejšie stávajú a už sa nedajú jednoducho opraviť?
Cieľ: funkčné, tiché podkrovie bez zbytočných zásahov, využitie existujúceho materiálu a minimalizácia chýb, ktoré sa už nedajú opraviť.
Vďaka za skúsenosti z praxe 👷♂️
(Fólia tam momentálne je len preto aby mi bordel nepadal dole ..)
nechcem byť zlý, ale volba už prebehla. Otázka sa dá naformulovať aj "Ako sa postaviť do vane s vodou aby som sa nenamočil? Odborná rada? tak malý objekt s jestvujúcimi prvkami sa dá zvukovo izolačne riešiť len s nákladmi, ktoré sa rovnajú ďaľšiemu domu.
Ja mam 200mm betonovu platnu na strope a aj povodny strop ostal palachovybso zaklopom je aj krocajova izolacia a dupot aj tak pocut.
Bol som aj v drevodomoch s poschodim a tam to bolo fakt zle..
Nemyslim si ze drevom dosiahnes akusticky komfort... totizto dobre vedie vibracie.