Rekonštrukcia podkrovia: skladba, izolácia hluku a vibrácií

Ahojte, idem riešiť rekonštrukciu podkrovného bývania – nočná časť domu. Potrebujem si overiť správnosť skladby a elimináciu vibrácií/hluku. Východiskový stav: • Pôdorys domu: 10 × 11 m • Dĺžky od pomurnice: cca 4,8 m / 2,8 m / 2,7 m • Nosná konštrukcia bude medzi hranolami: hranoly 8 × 15 cm (už zakúpené, rozmer nie je možné meniť), kotvené na krokvy (koňe) a pomurnice • Medzi hranoly pôjde sklenená vata (tiež už daná, bez možnosti zmeny) • Medzi prízemím a poschodím sú aktuálne len dosky – tie ostávajú • Prízemie = denná časť (kuchyňa, obývačka ,kúpeľňa ) Plánovaná skladba zhora: 1. Zaklop z dosák hr. 25 mm (zvažujem plné debnenie vs. špáry 15/20/30 cm – chcem využiť existujúci materiál) 2. Kročajová izolácia 3. OSB 15 mm (tiež už sú zakúpené, kupované spolu s domom) ako finálna rovina Otázky na vás: 1. Je táto skladba z pohľadu statiky, komfortu a akustiky vhodná pre obytné podkrovie? 2. Ako najefektívnejšie eliminovať vibrácie a prenos kročajového hluku do prízemia? 3. Akú kročajovú izoláciu odporúčate a kam ju presne zaradiť? • Uvažujem variant: izolácia na laty + následne OSB 4. Má zmysel plné debnenie alebo sú lepšie špáry (kvôli hmotnosti/akustike)? 5. Kde, kedy a aký typ fólie (parozábrana/parobrzda/difúzna) v tejto skladbe a či vôbec použiť? 6. Môžem OSB dosku následne kotviť do dosiek? Načo si dávať pozor pri kotvení, aby som neurobil chybu? 7. Má zmysel riešiť prenos zvuku cez hranoly – je potrebné ich oddeliť od konštrukcie gumovými podložkami alebo tlmiacimi pásmi? 8. Aké sú chyby, ktoré sa pri rekonštrukcii podkrovia najčastejšie stávajú a už sa nedajú jednoducho opraviť? Cieľ: funkčné, tiché podkrovie bez zbytočných zásahov, využitie existujúceho materiálu a minimalizácia chýb, ktoré sa už nedajú opraviť. Vďaka za skúsenosti z praxe 👷‍♂️ (Fólia tam momentálne je len preto aby mi bordel nepadal dole ..)
Odpovedať
Profilova fotka
nechcem byť zlý, ale volba už prebehla. Otázka sa dá naformulovať aj "Ako sa postaviť do vane s vodou aby som sa nenamočil? Odborná rada? tak malý objekt s jestvujúcimi prvkami sa dá zvukovo izolačne riešiť len s nákladmi, ktoré sa rovnajú ďaľšiemu domu.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mam 200mm betonovu platnu na strope a aj povodny strop ostal palachovybso zaklopom je aj krocajova izolacia a dupot aj tak pocut. Bol som aj v drevodomoch s poschodim a tam to bolo fakt zle.. Nemyslim si ze drevom dosiahnes akusticky komfort... totizto dobre vedie vibracie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?