Vlastním staršiu chalupu, ktorú by som chcela poprerábať, ale neviem kde začať, a či sa mi hlavne oplatí investovať do starého. Chcela by som ju odizolovať a potom tam pripojiť vodu, dorobiť kúpeľňu. Ale neviem či je to dobrý nápad. Prosím poradíte mi, ak s tým máte skúsenosti?
prerabat stare je ina psychychiatria ... clovek rozmysla ako upliest z hovna bic a stoji to skoro ako novy . len som zacal so spalnou spajzom a malou chodbou a vychadza to asi na 6000e .. to ma caka este obyvacka kuchyna a vybudovanie kupelky , ktora tam nieje vobec , este 15000e to zhltne minimalne a to o streche ani nesnivam ,zateplenie fasady ktovie ci raz bude za co , ale robim primurovku obvodovych stien z vnutra 7cm porfix a medzi to polystyren 3cm , (samozrejme o parozabrane som netusil ale na zvysku domu dam) iba 3cm polys. preto aby sa moc nezmensila izba, tak to nejake teplo zadrzi lebo 30cm skvarova kvadra je nic - tepelny odpor asi 0.7 - cca ako 3cm polys alebo 7cm porfix .. a takto mam nove aspon niektore mury ktore su tenke a lahko sa nahreju tak plesne by v zivote nemali hrozit a nemusim ani surne riesit zateplenie fasady - len uz teraz mam mur 40cm :) kebysom este zateplil s15 cm tak to bude bunker jak hovado .stare mury boli odizolovane nastastie, tak som nemusel dat podpilovat ( aj ked vytiahnutim lepenky aspon 1az1.5m po mure a na to primurovka by toto mala tiez vyriesit bez podrezavania , len potom nedat von na fasadu EPS , radsej vatu, aby ten vonkajsi stary neizolovany mur bol odvetrany von ..) ....... inak mam UZKY dom 60 rocny ziadny stvorec ! teraz zacinam lutovat ze som na 100metrovej aj ked 10 - 11 m sirokej zahrade nezacal stavat nieco male montovane . doteraz som bral montovane domy ako psie budy ale ked vidim ze murovany dom je len tazky zlepenec a aj novy dom bude treba raz prerabat , tak na montovanom dome mi pride jednoduhsie odmotovat dosky , vymenit a vybavene - ovela jednoduhsie a rychlejsie ako murovacka .. problem pri stavani noveho su papierovacky- povolenia ,projekty a neni to zadarmo ... a ja niesom schopny ani zajst po zasielku na postu ktoru tam mam tyzden ,nie este behat po uradoch :) ... tu neriesim nic . privod elektriny do domu necham stary cez strechu , stare hodziny na fasade tiez , eletriku po dome si novu taham sam , strechu nezdvyham ..povolenia ziadne , jedine napojenie na obecnu kanalizaciu asi budem musiet riesit na urade ... ...no a o tej stuchline v starych domoch - prerabana cast vonia novotou az moc .. krasna vonavucka chemia , mnam .
Mam pred sebou velkú dilemu......
Bude dedicke konanie kde ide o starsi rodinny dom vyse 50 rocny podlhovasty su tam 4 izby 3 chodby, kúpelna, 2 spajze a pivnica je podkuchinou a jednou izbou,je tam garaz a senik, na streche je 30ročna skridľa ,sú tam menené radiatory a plastove okna.
Co by tam trebalo prerabat takze strechu komplet, strop je stary hranoly natom dosky a omietnute maltou to je vo vsetkych izbách, omietky by trebalo vsetky dat nanovo uplne, komplet elektrinu su tam este hlinikove kable, rozvody vody odpadu zaizolovat cely dom dookola, podlaha je betonova iba v kuchini a jednej izbe a 2 spajzach a na chodbach, v ostatnych izbách je podlaha "dile" takze to treba dat komplet vonku zaizolovat a zabetonovat.. a este by sa stale nieco naslo....
bude dedit otec a krsna dohoda bola take e to kupim ja za polovicnu cenu cize obhliadka bola posledna pred 5 rokmi na 50 000eur. ja by som mal vyplatit krsnu 25000eur a otec by mi predal druhu polovicu za 1 euro takze dom by bol skoro za cenu pozemku co je okolo 800m2.....
Ked si mam preratat prerabku toho domu tak mam hlavu v smutku no je to stary rodicovsky dom tak je to ozaj tazke rozhodnutie...
poradte mi co stym ozaj neviem. :-|
V prvom rade to konzultovat z odbornikom v akom je to stave. On vie priblizne aj naklady na rekonstrukciu, samozrejme je to len odhad vacsinou to je viacej. Je urcite pravda ze nove je nove. Ale je tu jedno ale, su stare domy co su ludia citovo naviazany a prezili tam detstvo ako po starych rodicoch a tak. A premna je dolezite kde sa citim dobre, ak to bude aj zrucanina a bude tam fajn a klud tak radsej tu, ako byt v novostavbe okolo zly sused ;-) . Tak ak nepotrebujes tam hned byvat stavaj. :-)
Na Vasu otazku moze kvalifikovane odpovedat iba stavbar ktory pride a povie co vsetko je nutne urobit a rozpoctar, ktory vypracuje vykaz vymer a prac a nasledne cenove ponuky firiem a zivnostnikov. A este i tam je riziko ze firmy nieco pokaslu a navysia cenu rekonstrukcie (otazne je ako postavite zmluvu a ci v pripade skody vymozete nahradu alebo uhradenie oprav).
Tato tema je tu mnoho krat premielana, sam som ju viackrat zadaval a aj tak mi mnozstvo odpovedi nepomohlo. Dovodom je ze nikto tu na streche ten dom nevidel a nepozna stav a rozsah rekonstrukcie.
Ziadne z vyssie uvedenych skusenosti nemozno brat za bernu mincu, lebo vzdy zalezi na stave povodneho domu. Jedinou pravdou je fakt, ze pri starom dome sa vystavuje investor rizikam skrytych vad,m ktore neodhalite pri obhliadke ale iba podrobnym posudenim statika, pricom je vhodne urobit aj nejake sondy.
Urcite sa neriadte radami tu na fore, nase nazory su iba skusenosti ktore nemozno aplikovat na jednotlive pripady.
Na zaver dodam mnoho ludi berie nehnutelnost ako citovu zalezitost kvoli spomienkam avsak vzdy ide o spotrebny tovar, podobne ako auto ktorym rodina vyrazi na fajnovu dovolenku. Verte s takym nazorom sa zije lahsie a vsetci ktori sa rozhoduju o svojich investiciach do buducnosti (financovanie rekonstrukcie) na zaklade citovych vazieb z minulosti (nehnutelnost z rodiny) je to bezpochyby nerozumne.
king456 co to trepes?
taki ako ty su najvacsi pozieraci financii tich ,ktori bohuzial nemaju sajnu.
ja som prerabal starsi dom a o stavbe som nemal ani potuchy,kazdy si vie spocitat kolko ho stoji dom,aky rozpocet ma na jeho rekonstrukciu,ostatne je otazka cien na trhu so stavebninami v danom regione,odvoze odpadu,instalaterskych prac,
vsetko dostupne na webe,samozrejme pri vybere odbornych prac referencie na danu firmu,resp. majstra.
takisto treba mat na pamati financnu rezervu na nepredvidane opravy,avsak 20 percent z rozpoctu oprav je viac ako postacujuci
cest praci
p,s,je mi na grcanie z buracov vsetkeho stareho,pravdepodobne ide o nepracujuce bezduche matohy unudene z vysedavania na kavicke a plastickeho chirurga
spočítaj si koľko bude stáť rekonštrukcia, či sa dá riešiť postupne a hlavne koľko máš v hotovosti a potom si zisti čo ťa bude stáť zbúranie odvoz a postavenie nového. Ak vieš prerobiť tak aby ti vyhovoval tak nerieš. My máme starší dom, každý rok prerobím niečo. Máme veľký dvor takže ak sa raz zmôžeme tak si postavím aj nový, no zatiaľ nám stačí aj táto verzia, domček je super a hlavne teraz po tých úpravách, ešte dotiahneme pár rekonštrukcií a je to tip top. A komu sa nepáči nech si trhne, sme priemerná rodinka s malými deťmi, manželka RD, hypo na dom takže skáčeme len do takej výšky ako si môžeme dovoliť.
Treba si len spočítať na čo človek má a potom je to jednoduchšie.
@milos6335 tak to máš podobné ako ja len v trochu lepšom stave. Pozri so môj fotoblog, aby si vedel do čoho ideš ;-)
Ja som skôr za prerábanie, ak je to pekný pozemok, lebo o ten ide na prvom mieste. Pri novostavbách je problém nájsť niečo pekné a zároveň aby to nebolo niekde v divočine pod lesom...
prerabam dom , a viem, že za tu cenu a za tolko m2 čo mam teraz by som novy dom nedala, jasne že je vždy lepšie ist do noveho, ale ked je stary v dobrom suchom stave, je to na zváženie, tak ako aj lokalita, pozemok a td. atd. kuk moj fotoblog, mame dom z roku 67. ešte nas čaka zahrada, strecha a podhlad , pivnica a plot , ale to neskôr , ten dom je obrovsky, a mal by vyzerať v buducnosti s tou strechou ako smaragd od euroline, taky je plan.
vlasná skúsenosť v prvom rade zaleží v akom je dom stave ,ja sám som situáciu neodhadol správne rozhodol som sa pre radikálnu opravu domu ,dom postupne prerábame ale ako totu už mnohokrát odznelo záleží na fin možnostiach ,keby som mohol už bysom neprerábal ,ale zbúral a postavil nové ,do tejto chvíle čo je asi 7 rokov od začiatku rekonštrukcie sme preinvestovali okolo 45 tis euro ,a ešte min dalších 20 padne ale ked skončím dom bude prakticky starý len na papieroch.ale ako píšem všetko záleží na vás a vašich možnostiach
je dôležité či su dobré múri a či je dobrý základ ked tak strecha sa dá vymeniť. My ešte nemáme dom ale chceme si kupiť starší a prerobyt ho ako Vy. Uvidíme co nájdeme. Je dobré si zavolať volakého odhatcu či je dom zachovalí. My to tiež tak v buducnosti chceme riešiť. :-)
Ahoj zbúrať a postaviť nové.Pretože nové je len nové,spravíš ako kde čo chceš a nemusíš sa prispôsobovať a odôvodňovať si prečo je to tam a to tam.Ja som rekonštruoval 30r zachovalí dom a poviem ti nikdy viac
My sme robili kompletnú rekonštrukciu domu, no časom sa ukázali ďalšie problémy či nedostatky a po určitom čase som prišla k záveru...ešte raz, tak stavať nové. Ten starý dom má svoju charizmu, čaro, históriu, no po nejakých tých starostiach s neutíchajúcimi prerábkami a investíciami by som radšej stavala nové. Do toho staršieho domu treba stále investovať. Záleží to určite aj od toho, v akom stave je pôvodná stavba.
je rozdiel stary a stary. ak je niecim vynimocny, originalny alebo vas niecim zaujal, tak to ma vyznam. inak asi nie. mam to za sebou a to 2x. pozri fotoalbum,mozno nieco bude inspirovat
Prerábali sme starší dom + sme k nemu pristavovali. Z pôvodného 10x11 máme 10x18, pretože nosné múry boli urobené tak, ako nám dispozične veľmi nevyhovovalo. Dom nebol našťastie vôbec vlhký, takže nebolo treba podrezávať. Všetko má svoje plusy aj mínusy. Na jednej strane sme si povedali, že za tie peniaze, čo sme do toho vrazili, sme si mohli postaviť úplne nový dom, ktorý by nás stál zároveň aj menej práce, pretože z pôvodného zostali naozaj iba múry a strop. Na druhej strane sme získali fakt krásny dom, s priestrannými izbami, vôbec nie je pravda, že by dom smrdel starinou, čo tam asi tak má smrdieť, keď je všetko nové, vrátane omietok, podláh. Keď si porovnám starú časť a časť, čo sme pristavovali z nových materiálov a s novými postupmi, tak stará časť má oveľa lepšiu klímu ako nová, menej je tam treba kúriť a naopak v lete je tam prirodzene chladnejšie. Takže za mňa áno aj nie, záleží, čo od toho čakáš.