Zodpovedaná

Plyn namiesto TČ

Zobraz úvodný príspevok
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, treba nahlásiť niekde zmenu vykurovania pred kolaudáciou? V projekte máme tč, ale rozhodli sme sa že budeme nať plyn... prosím odpovedať len na otázku, nechcem žiadne múdrosti, že prečo plyn... máme nato dôvod... Ďakujem vopred 🙂
Odporúčame odpoveď z diskusie
?
odporúčam sa informovať priamo na vašom stavebnom úrade, aby ste mali istotu, čo všetko konkrétne požadujú. Prejsť na odpoveď v diskusii

Odpoveď na príspevok od palo18:

@viktoriako nič odomňa nechceli. neviem či si to …
@palo18 a tiez ste mali v projekte tč? :)
Profilova fotka
ja po kolaudácií prechádzam na plyn,
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@igor256 Nám nevyšla vôbec rovnaká cena, práve na…
@gadefox viete vôbec, že cena plynu je u nás silno dotovaná, myslíte si že to bude donekonečna?
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od bargim:

@gadefox viete vôbec, že cena plynu je u nás siln…
@bargim Áno, ceny plynu sú REGULOVANÉ, detto ceny elektriky ap.

@gadefox viete vôbec, že cena plynu je u nás siln…
@bargim dobre si preveriť data. Cena elektriny je tiež regulovaná.
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od marcos33:

@bargim dobre si preveriť data. Cena elektriny je…
@marcos33 lenže návratnosť čerpadla sa zvyšuje ak sa cena elektriny zvýši, a ďalšie pán sa tvári ako by TC boli dotované, pričom plyn je tiež "regulovaný" (v konečnom dôsledku peniaze na dotáciu a reguláciu idú z rovnakého rozpočtu)

@marcos33 lenže návratnosť čerpadla sa zvyšuje ak…
@bargim No ak zostane bez dotácií pomer ceny kWh elektriny a plynu rovnaký ako teraz tak tá návratnosť TČ oproti plynovému kotlu zostane rovnaká, či? Návratnosť TČ oproti elektrokotlu sa dereguláciou ceny elektriny samozrejme skráti.
Profilova fotka

@bargim Áno, ceny plynu sú REGULOVANÉ, detto ceny…
@gadefox však ale to nikto netvrdí, že nie je, ale takisto ak idú peniaze na dotáciu zelená domácnostiam, tak isto idú peniaze na plyn. regulované znamená to že rozdiel trhovej ceny a regulovanej ceny je platený štátom, čiže skoro to isté ako dotované.
@Bargim, Ste si istá tvrdením že dotacia tc a dotacia ceny elektriny sú z rovnakého rozpočtu? Co viem tak.TC podporuje EU a elektrinu dotuje štát a to sú úplne rozdielne bugety. Ale ak mate iné overené info kľudne píšte, ďakujem
Profilova fotka

@marcos33 lenže návratnosť čerpadla sa zvyšuje ak…
@bargim Nie, pletiete si pojmy. Regulácia znamená, že štát nastaví max. cenu služby/tovaru (aka reguluje). Dotácia znamená, že štát/EU vám dá peniaze, ak splníte podmienky. To prvé je na úkor dodávateľa/výrobcu (FIRMA), druhé na úkor štátneho/EU rozpočtu (OBČANIA). Otvorte si www.zelenadomacnostiam.sk citujem: "Predmetom podpory inštalácie malých zariadení na využívanie OZE sú fotovoltické panely, veterné turbíny, slnečné kolektory, kotly na spaľovanie biomasy vo forme peliet NOVÉ a >>tepelné čerpadlá (3800/4370 EUR)<<. Nikde sa neuvádza napr. kondenzačný kotol na plyn - čiže všetko "EKO" spotrebiče. Projekt spolufinancuje EÚ. Takže jedna vec je REGULÁCIA cien (plynu a elektriny) a druhá DOTÁCIE na inštaláciu TČ.

@bargim Nie, pletiete si pojmy. Regulácia znamená…
@gadefox To si ale na obrovskom omyle... "To prvé je na úkor dodávateľa/výrobcu (FIRMA), druhé na úkor štátneho/EU rozpočtu (OBČANIA)." To si akože myslíš, že výrobca/dodávateľ si kôli nariadeniu našej vlády musí "ukrojiť" z ceny pre koncového odberateľa plynu - domácnosť na svoj vlastný úkor? Si na mega omyle, a iba zas táraš nezmysly.... Vláda nariadila koncové ceny plynu pre domácnosti, avšak ten rozdiel financuje MH, teda z našich, Slovenských daní... Apropo.. K tým TČ a dotáciami na ne... Aspoň tie sú spolufinancované z EU a nie nášho rozpočtu. Takže ten plyn, to opatrenie, platia Slovenskí občania, zo svojich daní a poplatkov ktoré vyberie náš štát, kdežto dotácie na TČ sú financované z EU zdrojov (do ktorých aj my prispievame) a v tom je priepastný rozdiel, ak tomu ešte nerozumieš. Skôr než sa máš potrebu všade vyjadrovať, tak si najskôr aspoň trochu naštuduj problematiku danej veci, lebo niekedy to je až trápne čo píšeš za bludy.

Odpoveď na príspevok od viktoriako:

@palo18 a tiez ste mali v projekte tč? :)
@viktoriako áno
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@gadefox To si ale na obrovskom omyle... "To prv…
@frantisekca Mal by si krotiť vášne a agresivitu a odpustiť si generalizácie typu "zase" (redflag). Diskusia začala o tom, že TČ sú dotované - čo je aj pravda!!! viď web, ktorý som postol. Pani argumentovala, že aj plyn je "dotovaný" (formou regulácie, doplnil som). Lenže to sú dve rozdielne veci, viď. môj predch. komentár. Pretože regulovaná je aj elektrika. A na kondenzačný kotol nedostane nikto DOTÁCIU cca 4000 EUR. Štát reguluje ceny, stanovuje dovozné a vývozné kvóty ap. často a nehradí rozdiel alebo "ušlý zisk" firmám - jednoducho nastaví strop, max. aby chránil spotrebiteľa, trh etc. Možno je výnimka v prípade elektriky/plynu, ale jadro zdelenia je v predch. odstavci. Takže sa ukludni a daj si pauzu..
@gadefox Zas len slovičkariš, ale... Napísal si: "Regulácia znamená, že štát nastaví max. cenu služby/tovaru (aka reguluje). Dotácia znamená, že štát/EU vám dá peniaze, ak splníte podmienky. To prvé je na úkor dodávateľa/výrobcu (FIRMA), druhé na úkor štátneho/EU rozpočtu (OBČANIA)." Ibaže to je nezmysel, pretože ten "dotovaný " plyn a elektrina NENÍ na "na úkor dodávateľa/výrobcu" ako píšeš. Je na úkor našich, Slovenských daní a poplatkov, na úkor Slovenského rozpočtu. A dotácia TČ je financovaná z EU zdrojov, teda napríklad aj z daní nemca, španiela, francúza atď... Občana SR tá dotácia stojí iba minimum, na rozdiel zastrovaných cien energií, kde ten rozdiel v cenách zaplatíme z našeho rozpočtu. Takže vášne kroť ty a prestaň šíriť nezmysly. Môže aj xy !!! používať, nič to nezmení na tom, že tu píšeš kraviny. Mimochodom, dotácia na TČ není 4 000€, ale 380€/kW, max. 3 800€ (podľa bodu E + 15%).

@gadefox To si ale na obrovskom omyle... "To prv…
@frantisekca s dotáciami boli a vždy budú problémy aj s tými z EU , tam prispievame tiež, zatiaľ ešte menej ale o chvíľu budeme prispievať viac a dostávať menej, ale nemôžeš povedať komu na čo , no ked požiadaš o dotácie určuje sa načo koľko komu a splniť kopu podmienok ako inštalovať to môže len firma na to určená za jej cenu, ked to spočítaš ,ľahko sa stane že je to lacnejšie bez dotácie a môže to urobiť koho si sám vyberieš, aj sám ak to ovládaš, vášne sú tu zbytočné od každého aj od @gadefox každý môže vyjadriť svoj názor aj ked je nie pravdivý

Odpoveď na príspevok od duzu:

@frantisekca s dotáciami boli a vždy budú problém…
@duzu Ešte stále prispievame menej, než koľko vyčerpáme. Zatiaľ... Problém dotácií je aj to, že sa musia použiť na konkrétne účely a nie na potrebné účely. Máme napr. problém s cestami, diaľnicami, mostami, není na ne €, ale na cyklochodníky to problém není... Že firmy pochopili dotácie pre spotrebiteľa ako možnosť zvýšiť ceny a vlastne to prospešné pre spotrebiteľa celé zhltnúť, je ďalšia vec.
Článok sa načítava...
Profilova fotka

@gadefox Zas len slovičkariš, ale... Napísal si…
@frantisekca Pochopiť písaný text nie je tvoja silná stránka že? Uvediem príklad: Ak by si čítal pozornejšie a s pochopením, čo ty evidentne nevieš, všimol by si si, že som predtým písal >>tepelné čerpadlá (3800/4370 EUR)<<. A keď som odpisoval tebe, tak som to v rýchlosti zaokrúhlil na 4000 EUR. Lenže hulvát ako ty musí chytať za slovíčka a offtopic sa hádať (u teba a pár exotov je to pattern). Pointa je v tom, že dotáciu na plyn. kotol NEDOSTANEŠ. A je jedno, či je to 5 EUR, alebo miliarda, alebo 3800 alebo 4370 alebo tých zaokrúhlených 4000 EUR. Lenže to ťažko vysvetlím mentálne znevýhodnenému človeku, ktorý má BOHUŽIAĽ prístup na internet. Odpál na fejsbučik a vybíjaj si svoju agresivitu v nejakej politickej diskusii. Tu na to nie je nikto zvedavý, resp. min. ja nie. (milujem týchto fanatikov, ktorí akurát deformujú trh)

Odpoveď na príspevok od duzu:

@frantisekca s dotáciami boli a vždy budú problém…
@duzu On tu ale šíri hoaxy, a ešte to nezabudne urzupovať !!!! a používaním CapsLock.

@duzu Ešte stále prispievame menej, než koľko vy…
@frantisekca akurát lepšiu alternatívu ako EU nemáme, voľný pohyb tovaru a ľudí , nepotrebuješ žiaden doklad naviac, osamostatniť sa mohla británia , ekonomicky najsilnejšia, aj tak nemá také výhody ako pred tým ,potom už prevláda tvrdohlavosť , ako majú napr. Madari k spoločnej priehrade, ktorá mohla vyrábať oveľa viac , k tomu sa nechce z ich strany nikto vyjadrovať

@duzu On tu ale šíri hoaxy, a ešte to nezabudne …
@frantisekca takto ho len krmiš kašli na neho

@frantisekca Pochopiť písaný text nie je tvoja si…
@gadefox Neviem čo ťa vedie k tomu osočovaniu, ale dotácia na TČ je 380€/kW v maximálnej hodnote 3 800/4 370€, za predpokladu splnenia podmienok. Písaný text chápem, avšak problém je na tvojej strane, lebo píšeš nezmysly, zavádzaš. Agresívny si tu zatiaľ iba ty. S tým krotením vášne a agresivity začni u seba.
Profilova fotka

@gadefox Neviem čo ťa vedie k tomu osočovaniu, a…
@frantisekca Ja odpadnem. Veď to isté ("dotácia na TČ je 3 800/4 370 €") som písal v mojom príspevku. Ty si nečítal, čo som napísal v tomto vlákne, že.. len si sa vyjadril na jeden, lebo ti zdvihol tlak, tak si už musel reagovať.. A v čom píšem nezmysly? Sú dotácie na TČ? Sú. Sú dotácie na plyn. kotle? Nie. Bodka. Tak to proste je. Už to, že píšeš sprostosti, že dotácie na TČ zaplatia Nemci, Španieli, Francúzi, ale regulované ceny zaplatíme z rozpočtu.. svedčí o tom, že nemáš mentálnu schopnosť pochopiť písaný text. Veď si otvor ten web: zelenadomacnostiam.sk. Tam to máš napísané, dokonca veľkými písmenami "SPOLU FINANCOVANÝ". Lenže to by si musel pochopiť význam týchto 2 slov - na čo ty evidentne nemáš mentálnu výbavu. A daj si odpich aj so svojim TČ!!!

@frantisekca Ja odpadnem. Veď to isté ("dotácia n…
@gadefox Dotácia na TČ je 380€/kW a jej maximálna výška je 3 800€/4 370€. Neni to tak, že každý dostane dotáciu 3 800/4 370 € ako sa tu ty snažíš podsúvať. Navyše, dotácia má svoje podmienky, takže sa k nej každý spotrebiteľ nedostane. Je to iba možnosť. A tento blud od teba? "Regulácia znamená, že štát nastaví max. cenu služby/tovaru (aka reguluje). Dotácia znamená, že štát/EU vám dá peniaze, ak splníte podmienky. To prvé je na úkor dodávateľa/výrobcu (FIRMA), druhé na úkor štátneho/EU rozpočtu (OBČANIA)." Prestaň urážať, zavádzať a šíriť klamstvá.
Profilova fotka

@gadefox Dotácia na TČ je 380€/kW a jej maximáln…
@frantisekca "Neni to tak, že každý dostane dotáciu 3 800/4 370 €" Nič také som ale nenapísal - to mi podsúvaš ty. Napísal som sumy, ktoré MôŽE človek dostať. Okrem toho som uviedol web, kde je to podrobne napísané. O akom klamaní to točíš? Šibe ti? Každý si mohol v pokoji pozrieť ten web a hneď by pochopil, ako som myslel tie sumy. Uvedom si, že tu píšeme komentáre v diskusii a nie dizertačné práce!!! A ohladne regulácie platí presne to, čo som napísal. Možno je výnimka plyn a elektrika (okay, na to si ma upozornil, nechce sa mi to overovať, ale to je najmenej podstatná informácia z celého zdelenia). Zabudni na to, že štát bude napr. regulovať ceny nájmu (stanoví strop) a prenajímateľom bude preplácať "ušlý" zisk etc etc. Pretože a budem sa opakovať. 1) Regulované sú ceny plynu ale aj elektriky. 2) A dotácie má iba TČ (ktoré nevykuruje plynom), pričom EÚ to >>spolu financuje<<, čiže to platia aj občania z daní resp. rozpočtu. Takže TY šíriš bludy a nezmysly, že dotácie na TČ zaplatia IBA Nemci, Španieli a Francúzi. Okrem toho do rozpočtu EÚ prispieva aj Slovensko, vieš o tom? Najprv si uprac pred svojim prahom a potom diriguj ostatných. ________ Ak by si ma neagresívne doplnil, že rozdiel ceny regulovaného plynu uhradí štát.. okay, beriem, napísal by som, že som sa V TOMTO pomýlil. Ty si sa na mňa vyrútil ako zúrivý býk. A na takéto správanie nie som zvyknutý (neviem, odkiaľ si a či je to u vás doma bežné).

@frantisekca "Neni to tak, že každý dostane dotác…
@gadefox Zas sa vykrúcaš ako had, popieraš sám seba, to čo si tu popísal... Ale to je typické pre teba, že keď niekto ťa upozorní na tvoje klamstvá, hoaxy, tak začneš byť agresívny, začneš urážať a popierať svoje tvrdenia a písať že vlastne druhý je neschopný .... Už si to tu predviedol a zas sa strácaš v svojich vlastných klamstvách... A nauč sa pochopiť pisanemu, tak ako to vyžaduješ od ostatných, lebo som napísal: "aj z daní nemca, španiela, francúza atď..." Typické prekrúcanie z tvojej strany... Kompenzácie za "dotované" ceny plynu a elektriny platíme z nášho rozpočtu. Neviem čo na tom nedokážeš pochopiť. A to sú miliardy €. Novinári používajú výraz - dotované ceny plynu a elektriny, bez ". Sa čudujem, že admin ti už nedal ban...
Rozdiel medzi dotáciou na TČ a regulovanou cenou elektriny či plynu je v tom, že na to prvé sa zložia občania celej EU a na to druhé len občania SR. Aj tí, ktorí TČ či plyn vôbec nemajú ani nechcú ale zložia sa tým ktorí chcú mať. Môj osobný názor je že akékoľvek dotácie krivia trh a je nemožné ich nadeliť spravodlivo.
Profilova fotka

@gadefox Zas sa vykrúcaš ako had, popieraš sám s…
@frantisekca Si kompletný? Aké klamstvá? Ti úplne preskočilo alebo si ožratý? Už mi na drzovku podsúvaš, že tu vedome klamem, žasnem!!! To tak väčšinou býva, že v prípade nedorozumenia si ľudia veci (do)vysvetlia, čo som aj urobil. To, že ty v tom vidíš vykrúcanie a konšpirácie (hoaxy) je tvoj problém a jasný redflag. Proste si sa sem prišiel (po)hádať a spôsobil si (áno ty), že celé vlákno je offtopic nečítateľné. Vytvor si vlákno "gadefox klame" a tam si môžeš písať svoje toxické exkrementy s exotmi s podobnou psychopatológiou. A čuduj sa aj do rána a aj tak na odpoveď neprídeš. Zbohom!!!
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od toky1:

Rozdiel medzi dotáciou na TČ a regulovanou cenou …
@toky1 Touché!!!

@toky1 Touché!!!
@gadefox A zas si sa zmohol len na úbohé osočovanie... Napríklad: "Regulácia znamená, že štát nastaví max. cenu služby/tovaru (aka reguluje). Dotácia znamená, že štát/EU vám dá peniaze, ak splníte podmienky. To prvé je na úkor dodávateľa/výrobcu (FIRMA), druhé na úkor štátneho/EU rozpočtu (OBČANIA)."
Profilova fotka

@gadefox A zas si sa zmohol len na úbohé osočova…
@frantisekca Nechápem o čo ti ide.. Veď som ti napísal, že v tomto som sa pomýlil. Ešte mi demonštratívne ako nejaký retard urobíš screenshot. Ja si pamätám, čo som napísal. Tiež som napísal, že to nie je podstatné. ..o.i. ty sa nikdy nepomýlil? A ak si sa pomýlil, obvinili ťa, že VEDOME klameš (pretože to je definícia klamstva)? resp. aj tento môj príspevok je podľa teba kľučkovanie a chytanie za slovíčka? Ujasni si, čo vlastne od mňa chceš? Pretože mne to jasné nie je.. Stále točíš to isté do okola, na čo sa ti snažím inými formuláciami vysvetliť jadro môjho zdelenia - čo veselo ignoruješ a zase točíš o tom istom. Apropos, ten svoj prvý partizánsky vpád do diskusie si nemohol/nevedel napísať iným spôsobom t.j. menej ofenzívne, agresívne? Úplne stačilo napísať bez zbytočných neg. emócií, bez afektu niečo v zmysle "rozdiel medzi trhovou a regulovanou cenou plynu/elektriky hradí SPP a (Z)SE štát." Buď je takéto drzé správanie je pre teba norma a funguješ podobne aj doma alebo si ožratý. Inak si tvoj útok na toto vlákno neviem vysvetliť - len zbytočne spamuješ, ak si si to neuvedomil a vťahuješ ma ho tvojho vnútorného sveta.

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.

Nenašli ste čo ste hľadali?