Velka spotreba plynu na kureni

Abojte.cjxela by som radu ..prerobili sme starý dom momentálne je v štádiu bez zariadenia len kuchyňu máme zatiaľ nič iné holé steny ...keďže je u, chladno tak kurime no príde nám to strašne veľa že míňame na koľko ešte nieje ani minusova teplota...dom má cca 80m2 máme podlahové kúrenie teplovodné .máme kondenzačné kotol .kurime na 20stuonov a kotol púšťa vodu 35 stuonovu...za deň spalime 5kubikov .. kotol sa púšťa každých cca 10 minút...viete mi poradiť čo je zle a či je niečo zle? Nemôže to byť len tým že dom je ešte nezariadený a neobývaný? ..poprípade ako to nastaviť alebo čo spraviť aby sme toľko nenapalili..vďaka z každú dobrú radu ..ak treba viac info tak pridám .
Odpovedať
@lenusina to je podla mna normalne že pri prvom spusteni podlahovky v novom dome alebo po rekonstrukcii sa spali 5 a viac m3 plynu. Po par dnoch by sa to malo ustalit a klesnut spotreba. Ja ked som prvy krat spustil podlahovku novostavba tak prvy den spalilo cez 10m3 a potom to islo postupne dole. Dalšia vec je aku hrubku izolacie mate pod podlahovkou .
Odpovedať
@1gugu kurime už cca mesiac asi aj viac ..pod podlahovou máme 12 CM izolácie ..tak nám radil kurenar 🤔...riadili sme sa tým čo nám on kázal ...ešte nás napadlo že možno je zle nastavený kotol ale to nevieme ani zistiť a ani nastaviť
Odpovedať
@lenusina trebaasi ešte doladit kurenie a jednotlive vetvy podlahovky. to že vam kotol cykluje-stale sa zapina a vypina nie je dobre.Zaleži aj od toho kde mate termostat namontovany či mate aj vonkajši snimač teploty -že sa to da riadit ekvitermikou.
Odpovedať
@1gugu elvitermiku máme ,termostat je na chodbe ...no to by podľa mňa mohlo byť že jednotlivé vetvy sú zle nastavené
Odpovedať
@lenusina zateplene mate? (ako?) My keď sme spustili kotol tak nezral nejako extra viac ako bežne. Iba 1. rozkurenie bolo možno 10m3.
Odpovedať
zateplenie mate ake v strope a steny
Odpovedať
Profilova fotka
@lenusina už len to, že sa vám kotol spúšťa každých 10 minút svedčí o veľmi zlom nastavení vykurovacej jednotky. Otázka znie ako dlho bežia obehové čerpadlá, pretože akumulačná schopnosť vody v podlahovom kúrení musí byť dlhšia ako 10 minút, čiže po tom ako kotol vypne, bežia čerpadlá a vodu ženú stále dookola (neviem kto vám odporučil ekvitermiku do starého domu), ak termostat reaguje na spadnutie o 0,5°C a potom sa zapne, tak je jasné, že je zle nastavené to kúrenie. V prvom rade kontaktujte svojho kurenára aby sa na to pozrel, pretože takéto cyklovanie kotlu a ani vašej peňaženke dobre nerobí. Ten dom nemá čas na to, aby sa poriadne vyhrial, a aj keď sa kúri v podstate celý mesiac, tak takýmto tempom budú mať plynári z vašej faktúry radosť. Bojím sa, že to tu nevyriešite. Treba ísť za odborníkom. Ideálne za iným, ktorí zväčša vidí, čo je spravené zle. Držím palce.
Odpovedať
Však na termostate musíte vidieť ako Vám rýchlo klesá teplota. Ak je tolerancia pól stupňa to by znamenalo že teplota za 10 minút klesne o jeden stupeň a kotol sa znova zapne. Je ten kotol správne nastavený na termostat?
Odpovedať
@lenusina aky typ kotla mate? určite je niečo zle nastavene ked to cykluje. Treba zavolat odbornika na ten kotol nech sa na to pozrie a nastaví.
Odpovedať
Stropy máme zateplené vatou neviem tuším 20cm....kotol máme Junkers a všetko nám spravil kurenar ...tiež si myslím že všetko je zle nastavené ale musím zohnať nejakého lepšieho kirenara ..tento bol síce lacný ale asi dosť na hovno..ďakujem.vam pekne za všetky podnety určite to je teda zle ponastavovane a musí sa na to pozrieť odborník
Odpovedať
Profilova fotka
@lenusina tak samozrejme, vždy sa dá nájsť lacný kurenár ktorý spraví svoju prácu dobre, ale nie vždy to musí klapnúť. Býva to tak, nie sme tak bohatí aby sme si mohli platiť lacné služby 😉 pretože potom príde situácia ako tá tvoja, a aj tak musíš zaplatiť tomu druhému za spripomienkovanie, návrh riešenia a prácu. Samozrejme za predpokladu, že bude treba niečo upraviť, ak nie len správne nastaviť kúrenie a prispôsobiť ho tepelnej strate domu...
Odpovedať
treba kuriť stale 5m3 -10,25 kwh ---cca 51kwh a kým to naakumuluje....
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dominik_galaba to viem snažili sme sa vybrať dobrého a lacného kirenara no asi nemá toľko skúseností ako som dostala informácie ...ľudí dosť ľúbia preháňať očividne ....čo uz stalo sa ale aspoň vieme že treba niečo po astavivat a bude to už potom.snad v poriadku
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_galaba @lenusina nevidim problem v tom, ze pani ma ekvitermicke riadenie v starom dome. Sam ho mam (rekonstrukcia domu z roku 1942) a funguje to perfektne. Treba si uvedomit ale nasledovne: 1) je to rekonstrukcia, zjavne 1va vykurovacia sezona po mokrych procesoch. Denna spotreba 5m3 plynu nie je nic vynimocne. 2) cyklovanie kotla. Ak je vonku teplota 10c a tep. strata objektu je 2-3kw, tak kotol nema inu moznost, ak je jeho spodny vykon 5-7kw. Ak uvedie typ kotla, da sa to pozriet. Co s tym je uz horsie, ale samozrejme su moznosti. od upravy, cez opustenie ekvitermickeho riadenia a jeho nahradenia casovymi blokmi az po prestavku vykurovania (vymena kotla, doplnenie AN). Zacal by som uvedenim typu kotla a regulacie co tam ma. Potom kontrolou jej nastavenia, upravou ekv.krivky a ak to neklapne (co sa moze stat), su dalsie moznosti. K tvojmu komentu: Ten dom nemá čas na to, aby sa poriadne vyhrial, a aj keď sa kúri v podstate celý mesiac, tak takýmto tempom budú mať plynári z vašej faktúry radosť. Nevieme, ci je problem vysokej spotreby cyklovanie (to sa da jednoducho zistit, ked pani uvedie teplotu kotlovej vody, teplotu spiatocky a ak tam niekde ma minutovy prietok, z toho sa da vypocitat aktualna tep.strata) alebo je to skratka vysoka tep.kapacita prestavanej budovy. Plus samozrejme moze to byt nieco uplne ine.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?