Murovana chata na trvale byvanie

Zvazujem kupu murovanej chaty na trvale byvanie, na vyber je mnozstvo chat, vacsina je podpivnicena, ma drevene okna, je nezateplena, eternitova strecha, poschodie je oblozene drevom, je tam zavedena elektrina, chyba plynova pripojka a voda je len vo forme sezonneho vodovodu, studne, alebo zbernej nadoby. Viem ze existuju stranky, kde sa da vypocitat priblizna cena rekonstrukcie, no su zamerane skor na vacsie rodinne domy a nepocita sa tam s roznymi poplatkami za povolenia, studnu, zumpu/cisticku, takze ak mate skusenost s rekonstrukciou mensieho RD alebo chaty pre trvale byvanie, napiste prosim strucne ake povolenia a poplatky su potrebne pre trvale byvanie. Mam teda otazky na podobne chaty, na co sa zamerat, na co si dat pozor? 1. Povolenia - ak je chata v zahradkarskej oblasti, nema supisne cislo, je mozne tam byvat celorocne, alebo su potrebne povolenia, supisne cislo, mat tam trvale byvanie, ake su poplatky, mozu odmietnut udelit povolenie (ak v okoli su celorocne obyvane chaty/domy)? 2. Kurenie - pri navratnosti asi 5 rokov, co je najvyhodnejsie, podlahove kurenie, gamatky (nasiel som aj nove, udajne velmi usporne), drevo, drevotrieska, brikety, ine? 3. Dazdova voda - zvazujem pouzivat dazdovu vodu minimalne pre wc, ale je mozne pouzivat dazdovu vodu aj na sprchovanie, pranie, prip. umyvanie riadu - napr. pri pouziti filtracneho zariadenia? Ak ano, aka je priblizna cena takeho zariadenia a nasledne mesacne/rocne naklady? Oplati sa to ako alternativa k studni? Ako to funguje pri mrazoch, je dazdova voda nepouzitelna, alebo existuje sposob ako ju vyuzivat celorocne? 4. Kanalizacia - co je najvyhodnejsie z pohladu povoleni a udrzby ak nie je dostupne napojenie na kanalizaciu - zumpa, cisticka, chemicke wc?? 5. Ake su nevyhody, rizika, resp. s akymi problemami ste sa stretli pri rekonstrukcii murovanej chaty/RD pre trvale byvanie? Dakujem.
Odpovedať
@deadman Tvoja otazka nema ani hlavu ani patu. Pytas sa na vsetko naraz bez podkladov. Zacina byt uplne bezne ze sa zacinaju ludia stahovat do zahradok/vinohradov . Na co si dat pozor ? Hlavne v akom je to stave a ako sa tam da dostat. To vsetko je rovnake ci uz kupujes velky ci maly dom. A to vsetko plati aj u ostatnych veciach. Potom uz len podla stavu a tvojich narokov sa uz bude odrazat cena rekonstrukcie.
Odpovedať
@17juraj17 ja som dufal ze sa ozve niekto s konkretnymi skusenostami, podklady som popisal, strucne, velkost aj podla teba nehra velku rolu, ale casto je uzitkova plocha asi 2x20m2. Najviac ma zaujimaju tie povolenia, ci mi ich mozu nevydat, teda kupim chatu a nebudem tam moct byvat, alebo vyvrtat studnu ci riesit zumpu alebo cisticku, tym by tiez bolo byvanie prakticky nemozne. Doplnim teda este dalsiu otazku. 1b. Su potrebne povolenia pre nasledujuce, resp. mozu mi ich odmietnut vydat? - trvaly pobyt - celorocne byvanie - zateplenie - vymena okien, dveri - rekonstrukcia/vymena strechy - studna - zumpa - cisticka
Odpovedať
@deadman Treba určite zájsť na stavebný úrad, pod ktorý daná lokalita patrí.
Odpovedať
@deadman trvaly pobyt by nemal byt problem, uz to nie je obmedzene zakonom, ze v chatovych a zahradkarskych oblastiach sa nesmie celorocne byvat. Uprava objektiu na celorocne byvanie je len a iba ne tebe. Co chces, co nechces, kolko mas penazi, co je pre teba priorita, co ozelies, na co sa vykasles uz z principu. Ak budes len vykonavat rekonstrukciu, vratane vymeny okien, zateplenia a ostatnych nalezitosti, nezasahujes do statiky, nezvacsujes zastavanu plochu tak povolenie netreba. Vsetko si vies precitat na nete. Niekde su definovane pomery obyvanych miestnosti k neobyvanym, ale zavisi od lokality. Toto patri do verejne pristupnych informacii, vyhlasok miestnej samospravy, podmienok miestne prislusneho stavebneho uradu. Studna je vodne dielo, na to povolenie potrebujes, to iste zumpa alebo cisticka. Napojenie na plyn je zalezitostou dostupnosti sieti, ale asi v zahradkarskej osade plyn nie je. Dazdovu vodu mozes pouzit do WC ale potrebujes na nu jimku s dostatocnou kapacitou. Ja by som sa v nej nesprchovala, obzvlast ak by bola riadne odstata. O riadoch ani nehovorim. Filter ti nepomoze, to by si ju musel dezinfikovat. Chemicke WC by sa ti riadne predrazilo pri kazdodennom pouzivani a to by si este musel najst niekoho, ku komu by si ho chodil pomerne casto vykydnut. Toto je tak do karavanu, nie na celorocne byvanie, aj ked viem, ze chlap moze "opriet" o strom, len ten by asi dlho neustal take polievanie. Pre damy je pouzitie prirody problematicke aj v lete, takze tam treba ratat aspon s 2 litrami na osobu a den. Kurenie si musis vyriesit podla dostupnosti media. Mala chata sa da vykurit aj dobre navrhnutym krbom so sekundarnym ohrevom. Len treba prikladat a mat zdroj dreva. Mozes si do zahraby vyparkovat aj velkokapacitny zasobnik na propan, potom mozes kurit aj plynom. Ja by som sa skor zaujimala o to, ako sa domov dostanem ak primrzne alebo napadne 20 cm snehu (sice podla klimatickych zmien toto asi nehrozi, ale co ked motyka vystreli). Odporucam ti hlavne vele vela citat na nete, pytat sa uja googla aby si sa dostal aspon trosku do obrazu. Lebo tvoje otazky ukazuju, ze toto je tvoj nahly napad a zatial nemas o veci ani tucha.
Odpovedať
Ahoj, my sme si do chaty, kde bývame už rok aj niečo, kúpili kotol a dali zaviesť radiátory. Krbom kúrime, len ak chceme. V domoch sa nevyznáme, tak nám to bol pred kúpou obzrieť kamarát, ktorý sa vyzná. Naozaj myslite aj na to, ako sa dostanete do roboty a deti do školy, ak bude pršať a fučať, bude klzko atď. My to máme 10 min. na autobusovú zastávku, hoci to vyzerá ako polosamota. Odpad ide do žumpy, nasadzujeme tam baktérie, zvyšok (už len voda) odteká na lúku, plánujeme to zamurovať pod chodník. Nie je to úplne s kostolným riadom, ale nie sme sami. Ak máte malé deti, šľak vás trafí všade ich voziť....naše už sú skoro dospelé, chodia sami, vozíme ich len občas. Inak my sme ešte neoľutovali, stále si chválime výber...
Odpovedať
Profilova fotka
@justina s odpadovou vodou ste blízko prírodného riešenia - koreňová ČOV. Ste mimo obce, povolenie Vám musia dať,
Odpovedať
Dakujem vsetkym za odpovede. @zita19 - ja si informacie zistujem uz dlho, rozhodoval som sa medzi bytom, starsim domom dalej od mesta a chatou v meste. Prave kvoli dostupnosti som uz viac-menej rozhodnuty, vsetky tie chaty prakticky susedia s RD a panelakmi, problemom by mohol byt len kopcovity teren, ale to uz mozem posudzovat az pri obhliadkach, rovnako stav a nutnu rekonstrukciu. Zaujimaju ma hlavne konkretne skusenosti, ci je lepsie kupit chatu so studnou a zumpou, aby neboli problemy s vybavovanim, alebo to nie je problem? @justina - prave na podobnu reakciu som cakal, na co by som si mal dat pozor, co vsetko je nevyhnutne vybavit - a moze mi niekto robit problemy? Ak chata nema supisne cislo, je to problem? Z toho co urcite chcem riesit, rekonstruovat: - voda, zrejme studna - kanalizacia, zrejme cisticka, ak by ju nepovolili zumpa - kurenie, elektrina, moderne usporne riesenie Podla stavu chaty dalej mozno: - zateplenie, izolacia - plastove okna, dvere - podlahy - strecha? - kupelna, wc, vnutorne, toto urcite chcem, ak tam nie je, potrebujem povolenie ak by som chcel nove steny vo vnutri chaty a riesit vodu, odpad, prip. okno, vetranie?
Odpovedať
@deadman ja som úplný antitalent na techniku a mechaniku, na to mám muža, takže nič konkrétne ti neviem povedať. Viem len, že plastové okná určite áno, zateplenie - jasnačka, strechu a ostatné záležitosti rieš s niekým, kto sa v tom vyzná. Asi by ste mali pohľadať chatu, ktorá je už upravená na celoročné bývanie, aj tak bude kopa práce (a peňazí). Takých chát je dosť.Ak máte prerábať barabizňu, radšej postaviť novú. To s tým súpisným číslom neviem, naša má. Asi sa prihlásite do obce ako obyvatelia, nie? Možno vám potom číslo dajú...vymýšľam. Opýtajte sa na príslušnom úrade.
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 dazdovej vody by som sa nebala, ide akurat o to, ako ju bude uskladnovat... Voda potrebuje chlad a tmu, aby mala patricnu kvalitu a nebola plna choroboplodnych zarodkov a bakterii.... Ja mam na Domceku dve kovove 1500 litrove nadrze, jedna je v zemi iba ciastocne (cize na vrch nadrze svieti slnko), druha ma vrch asi 1m pod zemou.... Rozdiel v kvalite vody je enormny - kym prva sluzi vyhradne iba na polievanie, druhou som napustala v lete detom bazen... Ta voda mala 10 stupnov v 40tkach horucavach a bola krystalovo cista.. Sama som bola kvalitou vody prekvapena... Akurat samozrejme ze som tam dala patricnu dezinfekciu do bazena, avsak na pranie, umyvanie riadu v umyvacke, splachovanie toalety, by som sa jej absolutne nebala... Na sprchovanie asi nie, ale to skor kvoli pocitu - ze sa sprchujem nie pitnou vodou, to nemam rada ani na dovolenkach... Apropo, teta mi zije na Cypre a tam su nadrze na dazdovu vodu na strechach samozrejmostou - a tato voda jej ide vsade, dokonca jej tecie aj v kohutiku v kupelni.... Jedine v kuchyni ma vodovod - ale aj to iba na varenie. Pitnu vodu kupuju. Co sa tyka plynu - mam v Domceku propan - butan. Moj otec upgradeoval tento system este tak, ze mi tam pripojil dve flase - pretoze som sa desila predstavy, ze som na Domceku s detmi, varim caj, a zrazu dojde vo flasi plyn... Takze mam flase dve, jednu rezervnu, a vdaka blbovzdornym ventilom si ich viem jednoducho sprevadzkovat. Moje flase maju asi 50 cm na vysku - ked som kupila na jar Domcek, v tej jednej bola asi 1/3 naplne - pouzivala som ako som potrebovala, ziadne setrenie.... A stale je v nej plyn. Ale ano, nepeciem, iba varim - co v beznej domacnosti, kde je plyn akurat aj tak vo varnej doske a rura je na elektriku, nie je problem. @deadman Problemov u mna, aby som v Domceku mohla celorocne byvat, je z mojho pohladu viacero. 1. elektrika - riesit fotovoltaiku pre denno dennu prevadzku -- cenovo uplne inde. Je teda nutnost elektrickej pripojky, aj ked - ostrovny solarny system vyriesi vela veci a je to fakt iba na zvazeni investicii a ceny za pozemok. 2. voda - aj ja mam isto vodu niekde pod povrchom, cele polia podo mnou su plne vody a to kvalitnej, nedaleko mam obrovsku podzemnu zasobaren vody..... Avsak som na kopci -- cize voda je, ale nik nevie v akej hlbke... Aj na Trencianskom hrade je vykopana studna do skaly.... Otazka je opat vo financiach... A potom, ked aj voda bude, nikde nemas garantovane, ze bude pitna... V zahradkovych osadach maju ludia kadibudky - co to robi s pitnou vodou ti asi hovorit nemusim.... 3. pristup - aj keby som hned mala vyasfaltovanu cestu az k zahradnemu domceku (co nemam), problemom bude v zimnych mesiacoch udrzba. Nik ti ten sneh neodhrnie, mesto (a uz vobec nie dedina) tam neposle snezny pluh... Nevraviac o tom, ze zahradkove osady sa budovali na nepristupnych volnych miestach s cielom tieto obhospodarovat - na rovine nevznikali, tam podu obrabat stacili druzstevnici... Avsak bol problem s obrabanim pody v kopcoch - tam, kde po znarodneni nevznikli pasienky pre dobytok, tieto pozemky pustli a tak sa vymysleli zahradkove osady... Tie hojne vznikali v 70 tych, 80tych rokoch... A to sa dostavame k bodu cislo 4. - ten sa ma vsak netyka, avsak viem ze vela zahradkovych osad ano -- vyporiadanie pozemku do OV. Skutocne vyporiadanych je iba malo zahradkovych osad a jednoznacne musis kupit uz vyporiadanu - obzvlast, ak tam chces aj byvat. NO a za 5. - rataj ze na pozemku budes mat vecne bremeno - nesmies s tym pozemkom spravit absolutne nic. Ak chatka bude zakreslena na geometrickom plane, mas o kopec starosti menej - avsak nerataj, ze ti len tak dovolia nieco pristavat... To je na fakt dlhe lakte - vacsinou je dovolene mat zastavanej plochy do 5% pozemku. Co u 600m2 predstavuje 30m2 - na tento priestor musis umiesnit vsetko, vratane pivnice ci garaze.... Tolko za mna v kratkosti o mojom Domceku :-D :-D :-D keby si mal otazky, pytaj sa
Odpovedať
@justina okna a zateplenie by som nerobil sam, no spominas ze aj tak je tam este vela prace a penazi, co konkretne mas na mysli, nieco okrem plastovych okien, zateplenia, riesenia vody/kanalizacie a vykurovania?
Odpovedať
@kaktusik007 Dakujem pekne za vycerpavajucu strucnu reakciu. :-) 1. Elektrina je tam zavedena, takze to problem nebude. 2. Voda je klucova, este zvazujem tu dazdovu, no tam je mozny problem eternitova strecha, ktoru maju skoro vsetky chaty a je to riziko. Rozhodne chcem bud studnu alebo dazdovu, kombinaciu nie, su to vyssie naklady. Voda nemusi byt pitna, resp. casto staci prevarit a pitna je, to by mi uplne stacilo, resp. aspon vhodna na sprchovanie, pranie, riad - na varenie by som si mohol kupit lacnu balenu vodu. 3. Pristup by nemal byt tak velky problem, je to pomerne blizko k mestu, panelakom a pod., ako som pisal, jedine kopce, sneh neviem, ak su v okoli celorocne obyvane velke domy, snad to nejak pojde.. 4. Vysporiadane uz su, resp. niekde pisu ze to nie je problem, samozrejme to by som si overil pred kupou. 5. S tym pocitam a preto si vyberam uz vhodnu velkost chaty.
Odpovedať
Čo sme dorábali (alebo budeme dorábať) my: - zateplenie chodby, vlastne takej malej medzi-chodbičky. Ona síce je, ale akosi nanič, plus nie je vôbec omietnutá, trčia tehly, tak muž rieši so švagrom, čo tam dať (dajú tam nakoniec asi Styrodur) - výmena dvoch vonkajších dverí. Zima u nás síce nie je, ale mali by sme potom minúť menej na kúrenie (=ešte lepšie zateplenie). - máme veľkú terasu, ale s lacnou dlažbou, ktorá je už popraskaná, tak výmena + odtokové rýny čo idú okolo nej. - menili sme vložku v krbe (bordeeel..., jemnučký prášok všade, cca dva dni, drahé to nebolo) - viem, že sme prekúrili za rok cca 700 eur (chata štvorizbová + suterén, kt. sa nekúri). V zime to ohrieva aj vodu ako vedľajší produkt, v lete sa kvôli vode neoplatí štartovať kotol, vykuruje elektrina. Lenže minulá zima bola taká nijaká, to je fakt. Ako palivo používame "ekohrášok" - malé kúsky uhlia. - plyn máme v bombe, len na varenie. Máme vždy dve a viem ju p.p. vymeniť, fakt žiadny problém ani pre mňa :) - vymieňali sme za plastové dve malé okienka a jedno balkónové, ktoré už minulí majitelia "nedali". - odpadlo nám každomesačné platenie OSBD 165 eur, to si odkladáme na účet na opravy. Nemyslím rekonštrukciu, na to sme si požičali cca 20 tisíc, to je všetko, čo sme investovali. - muž akurát hovorí, že čističku bývalému majiteľovi nepovolili. Možno nejakú eko- by povolili, ale aj tak to nesmieš vypúšťať do potoka, ale do žumpy, a tú vyťahovať. Čiže nejakú zmenu nebadám. Informoval sa u viacerých zdrojov. - budete prerábať veci, ktoré vám nebudú vyhovovať, napr. my máme spojené wc s kúpeľňou, takže ráno je to o držku. - musíme zatepliť podlahu povaly, tá zateplená nie je. Povala je ináč super, všetok binec som tam dala, môžem ho vytiahnuť kľudne o 5 rokov, alebo o 10 a nezavadzia :) - museli sme vymeniť kuchynskú dosku, batériu (tá tiekla vrchom, čiže zničila dosku, aj spodom, čiže kvapkalo do kredenca) a drez (aby batéria ústila v kove, nie v doske) - nemáme špajzu ani špajzovú skriňu, ale mne to nevadí, potraviny mám dole v suteréne, a v kuchyni v jednej skrinke len tie denne používané. Pointa pre nás bola v tom, že sme sa hneď mohli nasťahovať (v lete, najlepšie) a prerábať za pochodu. Neviem, či si toto chcel čítať :) ak mi niečo napadne, napíšem.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@justina noze pridaj foto, vyzera to podla opisu zaujimavo :)
Odpovedať
@kaktusik007 čoho? :) chalupy? či vnútra?
Odpovedať
Profilova fotka
@justina aj aj :) @deadman dazdova strecha z eternitovej strechy... co ja viem, ta strecha je uz tak zvetrana, ze silno pochybujem ze tam dochadza ku kontaminacii, co by mi vsak vadilo, je zrovna ta eternitova strecha - ci u mna, alebo u suseda. tym pristupom som prave myslela tie kopce - cesta naozaj nebude udrziavana a ak nanezi co len 5cm, bude to problem!!! cize ak chatku na trvale byvanie, tak jedine iba ak tam nevedie prudsi svah a zatacky.... no a vyporiadanie fakt nie je problem, to maju ludia pravdu, akurat casovo to vychadza na 10 rokov, cca.... od zacatia vyporiadania zahradkovej osady.... a ano, raz k nemu proste musi dojst, ale - mas cas tych desat rokov???
Odpovedať
@jan45 - mimo obce musia dat povolenie na cisticku, znamena to ze v obci povolenie dat nemusia? Predovsetkym v zahradkarskej oblasti. @kaktusik007 su aj chaty s vysporiadanymi pozemkami, to problem nebude, pristupovu cestu pouzivaju aj ostatni, byvaju tam aj celorocne, problem je v pristupe k chate, casto k nej vedu strme schody, sneh pride uz coskoro, tak mozno sa tam pojdem pozriet. Ako si myslela ze by ti vadila susedova eternitova strecha? Ja zvazujem aj vymenu strechy, bud celej alebo len tu vrchnu cast, ak je konstrukcia v dobrom stave. @justina dakujem, akekolvek konkretne skusenosti vitam. K tomu pristupu, ak nepovolia cisticku, tak zumpu bude treba vyprazdnovat a v tom vidim problem, aj ked teraz uz nie su tak dlhe zimy. Ako casto vyprazdnujete zumpu? Chodia stale tie velke auta? To moze byt problem ak by sa tam nevedel dostat.
Odpovedať
Este podotazka k strmym schodom, potrebujem povolenie ak by som chcel schody vylepsit? Bud len nadrobit ci opravit existujuce, aby boli menej strme, alebo ich uplne zrusit a mierne upravit teren, len uzku cast potrebnu pre schody - pre toto zrejme uz povolenie bude nutne, zistim ci by mi dali na toto povolenie ne miestnom urade, resp. riesili ste taketo upravy, robili ste novy chodnik, schody?
Odpovedať
Profilova fotka
@deadman pre schody - ohlaska, je to obdobne ako ked stavias plot.... k oprave nepotrebujes nic, ak by si ich vsak chcel zmenit (a su betonove a ty ich chces vybetonovat) tak to je na ohlasku... ak by si spravil drevene, alebo inak ak by neboli pevne ukotvene na trvalo (dolezite, slovo, na trvalo) tak ani ohlasku nepotrebujes... k eternitovej streche -- eternitova strecha nie je problem, problem je s jej odstranenim.... ak mam eternit ja, viem kedy si ho odstranovat budem (resp. najmem firmu, nakolko je to nebezpecny odpad -- a ver mi ze likvidacia lacna zalezitost nie je) ale to viem o sebe, ze sa k tomu postavim zodpovedne.... kedze nik nevie kto su susedia, neviem, ako sa k eternitovej streche postavia oni - a toto by mi sakra moc vadilo. Mam deti, som na to asi citlivejsia.... ale zial viem, a docitas sa to aj tu na fore, ze su ludia, ktorym je zabezpecenie likvidacie eternitovej strechy totalne na haku a vidia iba financne hladisko odstranenia takejto strechy... a eternit je nebezpecny prave ked sa s nim manipuluje, vdychovanie ciastociek.... no a nikdy nevies kedy to susedia budu robit (lebo raz ten eternit dole isto daju) a nevies kto im to bude robit - ci to budu odstranovat odborne alebo si to spravia svojpomocne v snahe usetrit a mna a najma moje deti vystavia zdraviu skodlivym latkam.....
Odpovedať
@deadman áno, veľké autá. My sme sa nasťahovali v júli, vypprázdňovala sa v marci, teraz už sa do nej zas chystáme pozrieť.
Odpovedať
@deadman Pozri. Ked som tuto otazku riesil ja tak som na to isiel vylucovacou metodou. Skus to tiez. Poviem ti to ako som to vylucoval ja. Nejaku malu chatku 5x5 som nechcel kedze mam zenu, deti a korytnacku a vsetci by sme sa tam nedali. Korytnacka by musela spat vonku :-D Vinohradnicky domcek sa ukazoval ako dobra volba no typ pozemku mi nevyhovuje pretoze 6-8m siroke a xy100 m dlhe vacsinou kopcovite nie je moje gusto a nohy ma boleli uz pri myslienke ze pojdem na koniec pozemku a zistim ze som si zabudol skrutkovac. Aby som to nenatahoval. Vybral som chalupku na dedine kde je kompletna obcianska vybavenost a ked moja nema mlieko do kavy tak sa proste prejde do obchodu.Je to asi 5min autom alebo 45 peso od miesta kde byvam. Samozrejme veci ako voda,plyn,uz hotove studne su velmi do plusu. Co sa tyka povoleni tak defacto nepotrebujes ziadne ak robis ciastocnu rekonstrukciu. Takze mozes urobit ciastocnu rekonstrukciu celeho domu ;-) Na otazku co riesis ty. Voda,odpad by som jednoznacne riesil kvalitnou studnou a cistickou. Ak sa ti nepozdavaju povolenia tak korenovu cisticku vies urobit aj bez povolenia (no na cierno) . Inak na cisticku vzdy potrebujes povolenie. Takze ak mas moznost ist na blizku dedinu tak by som isiel tymto smerom. Usetris par sedin ked nebudes musiet riesit vodu,odpad mozno plyn atd. Za tie prachy to stoji ;-)
Odpovedať
@17juraj17 Ja som tiez vylucoval, no ja som zatial vylucil tu blizku/daleku dedinu, preto, lebo tam su prave len skor zrucaniny, ktore je zazrak ze este stoja a su rozhodne mnohokrat dalej od mesta ako 5 minut.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?