"Pukanie" SDK Podhľadov

Ahoj, potreboval by som radu od ľudí, ktorí sa do toho vyznajú, pretože už mi začínajú tiecť nervy :-) Pred cca 2 mesacmi mi dokončili rekonštrukciu bytu v rámci ktorej inštalovali SDK podhľady (aby mohli vrchom ťahať elektrické káble a zakryli "nerovnosti" stropu). Z čoho som ale nešťastný je, že tieto podhľady robia dosť "pukavých" zvukov, hlavne pri otvorenom okne a v prípade, že vonku fúka vietor, začína to okamžite po otvorení okien. (Tie zvuky urobí občasne aj keď je všetko zavreté, ale omnoho menej - bohužiaľ ako ide leto tak okná budú musieť byť otvorené skoro permanentne). Tu je krátka nahrávka týchto zvukov v jednej z izieb (robí to v celom byte): https://on.soundcloud.com/Yyzv2PeRq4u... Ide o 10/10 poschodie paneláku, strecha rekonštruovaná, prikladám keďťak aj 2 fotky z obdobia prerábky, ako boli podhľady robené. Ďakujem za všetky rady tipy, čím toto mohlo vzniknúť/ako to riešiť/resp. či to je normálna vlastnosť SDK podhľadov, aj keď sa mi tomu nechce veriť.
Odpovedať
Nahrávku som si nepustil, ale ak to robí pri otvorení okna, tak predpokladám. Že to bude pukať z dôvodu teplotnej rozťažnosti materiálu. Z vonku ide chladný vzduch, ktorý ochladí kovové profily a tie sa zmenšujú a vydávajú zvuk. Jednak si myslím, že ten zvuk sa časom zmenší. Mne napríklad dosť pukal nábytok keď som sa nasťahoval a vetral som. Teraz sa to už takmer nedeje. Ak to neprestane, tak to môže byť pre zle konštruované podhľady, čiže nedodržanie odporúčaní výrobcom (treba ponechať dilatácie z každej strany profilu, idéalne dávať na pásky a podobne). V tom druhom prípade ti asi nepomôže nič.
Odpovedať
Tepelná rozťažnosť materiálu ma tiež napadla, ale napr. tá nahrávka je z dneska, keď je vonku vlastne úplne rovnaká teplota ako vo vnútri a začne to robiť v celom byte vlastne okamžite, čiže preto som k tomuto odôvodneniu trochu skeptický. Skôr som rozmýšľal či to nemôže byť nejakým podtlakom/niečím podobným s ohľadom na to, že to fakt nastane okamžite a ten materiál tam podľa mňa ani nestíha zmeniť nijako teplotu (Hlavne keď dnu prúdi rovnako teplý vzduch +-).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sponn:

Ahoj, potreboval by som radu od ľudí, ktorí sa do…
@sponn nahravku som tiez nepocul, ale podla mna to je ne 100% sposobene podtlakom. Mas dvojitu konstrukciu - neni to pevna konstrukcia. Tento stav by si mal vediet napodobnit aj rychlejsim otvorenim / zatvorenim dveri na izbe. Nemyslim si, ze je chyba v SDK. Je to len fyzika v praxi :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sponn:

Ahoj, potreboval by som radu od ľudí, ktorí sa do…
@sponn Ked manuálne pritlačíš niekde napríklad rúčkou metly do stredu miestnosti, tiež sa ozve pukavý zvuk? Myslím si, že ten zvuk vydá priečna krížová spojka cd-čiek, ako sa trie horná o spodnú a napatie povolí. Neviem ale ako ten zvuk eliminovať. To môže pokojne robiť len jediná spojka. Časom si pravdepodobne sadne, alebo sa obderie a už nebude vydávať ten zvuk. Ako píše @sponn, fyzika v praxi. Prudká zmena tlaku a rýchla snaha o vyrovnanie spôsobí pohyb plochy SDK a niekde to pukne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sponn:

Ahoj, potreboval by som radu od ľudí, ktorí sa do…
@sponn mam zato, ze je to podtlakom. Podla mna ma miestnost viac ako 3m sirky a nosne profily by mali byt 3 a nie 2.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@sponn Ked manuálne pritlačíš niekde napríklad rú…
@zicher Áno, skúšal som zatlačiť tam, kde by sa mali križovať tie konštrukcie a vydáva to ten zvuk a v rôznych miestnostiach len na niektorých miestach, takže fakt tam budú "zlé" len niektoré spoje, fakt mi asi zostáva dúfať, že si to časom nejako sadne. @rapidek Táto miestnosť má na šírku 3,5m cca. Myslíš, že keby tieto nosné profily boli 3, zredukovalo by to tento problém?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od sponn:

Ahoj, potreboval by som radu od ľudí, ktorí sa do…
@sponn my keď otvoríme okno v spálni v mraze,tak nám strelí hliníková rukoväť na roldorkách.😁
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sponn:

@zicher Áno, skúšal som zatlačiť tam, kde by sa m…
@sponn myslim, ze by to problem zredukovalo. este mozes vykruhovackou urobit do stropu dieru, alebo dve, ktore budu sluzit ako kompenzator a mozu znizit ten zvuk
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?