Odpoveď na príspevok od marcos33:
Ahojte, kupil som byt ktory idem dat na rekonst… @marcos33 ked ideš robiť rekonštrukciu, tak je blbosť nechať tam hliník. Ale hold, ked to chceš na kšeft... Pre seba by som ani neuvažoval, že by som tam nechal starý hliník. Ale ked budeš nahadzovať nové zásukvy a vypínače, tak budeš hrozne nadávať. Staré zásuvky a vypínače majú luxusný priestor na vodiče, s novými je to horšie. Tie nie sú stavané na hliník, budeš ho musieť pracne tvarovať a bude sa ti ulamovať. Medené dráty sa dobre tvarujú a nelámu..Odpoveď na príspevok od zicher:
@marcos33 ked ideš robiť rekonštrukciu, tak je b… @zicher máš pravdu, ale on robí reko a následne predaj, tam sa na to pozerá inak. ošuliť to, aj tak sa to bude prerábať znova. Poznáš niekoho kto sa nasťahoval do kúpeného bez prerábky? Ja nie.Odpoveď na príspevok od marcos33:
Ahojte, kupil som byt ktory idem dat na rekonst… @marcos33 Pokiaľ sa tá reko nebude kolaudovať...Odpoveď na príspevok od foox:
@zicher máš pravdu, ale on robí reko a následne p… @foox ano, nie je prerábka, ako prerábka.. Ja by som nešiel do zle prerobeného bytu, zbytočne predražený, kedže musím zaplatiť aj za zlú rekonštrukciu a znovu to urobiť podľa seba a poriadne. To je potom lepšie kúpiť v úplne v pôvodnom stave, trebárs aj 50 ročný.. A zainvestovať do poriadnej rekoštrukcie. Tak som kupoval a rekonštruoval byt synovi. A je cukríkový. Pritom sme ho kúpili hlboko pod cenu, kedže bol v pôvodnom stave.Odpoveď na príspevok od marcos33:
Ahojte, kupil som byt ktory idem dat na rekonst… @marcos33 "Staré zásuvky a vypínače majú luxusný priestor na vodiče, s novými je to horšie. Tie nie sú stavané na hliník, budeš ho musieť pracne tvarovať a bude sa ti ulamovať. Medené dráty sa dobre tvarujú a nelámu..""" Skús dať do nových zásuviek staré Al vodiče 4mm2 keď nebudeš mať skrutkové spoje....Je blbosť pri reko NEUROBIŤ poriadne el.rozvody...Vypomstí sa Ti, to ale už bude neskoro...Odpoveď na príspevok od marcos33:
Ahojte, kupil som byt ktory idem dat na rekonst… @marcos33 ani nerozmyslaj nad tym, ze by si to nemal vymenitOdpoveď na príspevok od stowasser:
Nikto príčetný nebude kupovať povrchne prerobený … @stowasser par eur ? to by bolo uzasne ... to je minimalne par tisic ... aj to potom sa niekto opyta ci je 3000 za 2 izb byt vymena elek vela a zbehnu sa tu vsetci elek. a napisu, ze to je este malo :DOdpoveď na príspevok od shadowmilan:
@stowasser par eur ? to by bolo uzasne ... to je … @shadowmilan moze to byt vela a moze to byt aj malo, zalezi na tom, ako narocny je zakaznik a co si vsetko zapyta. Cena instalacie sa neodvija od poctu izieb, ani m2. Uz sa to musia vsetci raz a navzdy naucitOdpoveď na príspevok od marcos33:
Ahojte, kupil som byt ktory idem dat na rekonst… @marcos33 pokiaľ ide o rekonštrukciu, tak jednoznačne začat elektroinštaláciou.Odpoveď na príspevok od marcos33:
Ahojte, kupil som byt ktory idem dat na rekonst… @marcos33 TLDR: neurob blbosť ako ja a hlinik daj vymeniť (aj napriek tomu, že je to na kšeft).. Keď som kúpil byt, rekonštruoval som všetko okrem elektroinštalácie - "dnes" na toto zlé rozhodnutie doplácam. Dôvodov je veľa: -- drážkovanie = brutálny bordel, ktorý sa postupne dostane všade. Pri rekonštrukcii máš neporiadok tak či onak; nevadí, keď obiješ trochu panelu ap. -- musíš nájsť staré krabice pre svetelné okruhy (jednu z 3 som stále nenašiel). -- ak chceš vymeniť zásuvky/vypínače za moderné estetické, s hlinou sa naozaj robí zle a je extrémne citlivá na dotyk. -- v prípade hliny zabudni na to, že starý rozvádzač vymeniš za nový a staré káble šrobovákom pripojíš do nových ističov. Izby som zatiaľ nechal so starými rozvodmi, preto som musel nechať v rozvádzači Al káble. Nie je to ako s meďou: nahodíš ističe na DIN lištu podľa plánu a do nich postupne vkladáš medené fúzy. V prípade hliníka je to naopak - všetko sa musí prispôsobiť hliníku. Nemôžeš 3 krát ohnúť vodič, že "takto by to bolo predsa len lepšie", bo by ti zostal v ruke. Musíš robiť samé kompromisy, tuning. -- do všetkého musíš tlačiť AluPlus pastu, bo meď zrovna nemá v láske hliník (iba vo vlhkom prostredí, čo v byte nebýva, ale aj tak). Ak by som čas strávený s hliníkom [v rozvádzači; hľadaní krabíc (ktoré neboli zaznačené do projektu; analýzou, či nejakou zmenou náhodou neurobím väčšiu škodu ako existujúci stav; čítaním odborných článkov] investoval do drážkovania, dnes by som skončil o 2 poschodia vyššie. ___ Na vydrážkovanie potrebuješ cvičenú opicu, ktorá má dve ruky a IQ ako dnešný dátum. Cenovo je to neporovnateľné s nákladmi, ktoré vzniknú, ak sa ti/elektrikárovi v rozvádzači ulomí hliník (a samozrejme tesne pri betóne). Káble nie sú až tak drahé, dajú sa nájsť eshopy za skvelú cenu - dva 100m bubny 1.5 a 2.5 ťa nezruinujú (cca 135-150 eur)..Odpoveď na príspevok od shadowmilan:
@stowasser par eur ? to by bolo uzasne ... to je … @shadowmilan on ide meniť zásuvky a rozvázdač s ističmi a pýta sa na káble - cena za káble je z pohľadu rekonštrukcie celého bytu naozaj zlomkom. Vy hovoríte o cene celej prerábky elektriky, takže ste asi nepochopili môj komentár.Odpoveď na príspevok od stowasser:
@shadowmilan on ide meniť zásuvky a rozvázdač s i… @stowasser aha, tak to mi nejak uslo :) resp. nejak to neviem vycitat z prveho hlavneho prispevku tak urcite rovno aj kable menit :)Odpoveď na príspevok od shadowmilan:
@stowasser aha, tak to mi nejak uslo :) resp. nej… @shadowmilan keď celá elektroinštalácia, tak celá elektroinštalácia a nezabudnúť vymeniť aj prívodný kábel do bytu.Odpoveď na príspevok od marcos33:
Nakoniec som zistil že je tam meď , síce TNC ale … @marcos33 No keď máš TNC /2vodiče/ ako chceš riešiť napr. kuchyňu-kúpelňu,zásuvky KDE potrebuješ dať 3-vodič teda pripojiť ho na chránič, keď neplánuješ výmenu vodičov??? Čo je to za fušerinu???? Ale urob si ako chceš, ja by som vytrhal všetky vodiče a vymenil-urobil by som to ako sa má!!Odpoveď na príspevok od playandwin:
Celu rekonštrukciu si znehodnotis tym, ze nesprav… @playandwin Normálne ľudsky, aj logicke máš pravdu. On ale byt zrejme pripravuje na kšeft a tam sa ráta každé eurko. Či vopchá ešte teraz 1000-ku do elektriky, či nevopchá,... asi takto to ovplyvní predajnú cenu, ako keď predávaš auto s dobrým autorádiom, alebo bez neho... Výslednú cenu auta/bytu, to neovplývni vôbec.Odpoveď na príspevok od petersd:
@playandwin Normálne ľudsky, aj logicke máš pravd… @petersd "asi takto to ovplyvní predajnú cenu, ako keď predávaš auto s dobrým autorádiom, alebo bez neho... Výslednú cenu auta/bytu, to neovplývni vôbec." Ja by som to k tomu autorádiu neprirovnával, skôr k motoru čo žerie olej, pretože rádio aké tam bude, auto bude fungovať, ale motor čo žerie olej, dlho nie...Odpoveď na príspevok od technik007:
@petersd "asi takto to ovplyvní predajnú cenu, ak… @technik007 ... a čo vadí bytu s (dobrým) hlinikovým rozvodom elektriky?Odpoveď na príspevok od petersd:
@technik007 ... a čo vadí bytu s (dobrým) hliniko… @petersd ""a čo vadí bytu s (dobrým) hlinikovým rozvodom elektriky"" S "dobrým" AL vodičmi mi prosím definuj čo nevadí!!!! Kde máš po xy rokov "dobrú" Al inštaláciu, ktorá je ozaj vyhovujúca???