Ako prestavať podkrovný byt na mezonet?

Profilova fotka
ahojte, hladam skusenejsich, ktori uz maju za sebou rekonstrukciu bytu na mezonet. My byvame na 3. poschodi tehloveho domu, kde je sedlova strecha. Ideme robit nadstavbu cca. 150 cm a novu strechu. Kto ste uz nieco take zazili, podelte sa o skusenosti a fotky na ispiraciu. Dakujem a tesim sa na odpovede.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak to by zaujimalo aj mna, najde sa niekto taky?
Odpovedať
Pravdaže sa nájde...! Mám pomerne bohaté skúsenosti z takejto akcie. A nie z jednej! Je to úplne iné stavanie, ako na "zemi" a to je práve na tom čarovné. Vzhľadom na skúsenosti, ktoré som nabral z niekoľkých realizácií, musím skonštatovať, že neexistuje nejaký univerzálny postup, ako naTO. Každá stavba je trošku iná a požiadavky toho-ktorého investora sú tiež iné a tak čo nadstavba/mezonet, to originál. Treba to perfektne skreslit, premyslieť, konzultovať a až potom sa pustiť do diela! Jedno ale platí pre všetky realizácie takéhoto typu, a to snažiť sa využívať čo najviac tzv. suché technológie. Sama forma bývania v podkroví je veľmi špecifická a tak je potrebné zveriť sa do rúk šikovného hútajka, ktorý Vám to dokáže strihnúť namieru s vtipom a dobrými nápadmi, aby výsledok bol nielen primárne funkčný ale aj pekný a s minimom kompromisov. Také čosi sa nemôže narodiť v hlave projektanta, pracujúceho iba s betónom a oceľou, ale je potrebné mať mimoriadne široký prehľad a byť značne kreatívny. Tehlový "základ" je fajn, ale je treba poznať aj to, čo je pod tými tehlami - ako je dom založený, koľko toho znesie (?). Je potrebné mať detailnú vedomosť o konštrukcii stropov - tam zbytočne investori prichádzajú o veľa peňazí. Ďalej je tiež dôležité mať jasno pod akouže strechou to budem bývať. Zostava strešného plášťa je značne dôležitá a priamo ovplyvňuje kvalitu bývania v podkroví. Je to značne široká téma a ak nie je čoho sa chytiť (skice, štúdia atď...), ťažko je byť konkrétny. Myslím, že na úvod to aj stačí...
Odpovedať
Profilova fotka
zatial mame len oficialny plan od architekta, ktory je momentalne na stavebnom konani. Uzemne rozhodnutie uz mame :-) potrebovala by som poradit so schodami, ako ich orientovat. chcela by som ten povodny plan pozmenit a pohrat sa so stenami a vyuzit priestor, co najlepsie. Ake je optimalne zlozenie strechy?
Odpovedať
Profilova fotka
@cinnamon , no, ak si trúfate zmeniť schody, načo Vám bol architekt. A čo bolo na výkresoch, keď sa pýtate na optimálnu skladbu strechy?
Odpovedať
jan45 ma pravdu. Meniť/upravovať schodisko je dosť špecifická aktivita a robí sa pri tom mnoho aj podstatných chýb. Kedže ste si nechali vypracovať projekt od architekta (a asi ste ho aj zaplatili) a máte potrebu robiť zmeny ešte pred realizáciou, stala sa niekde chyba! Asi nebol dostatočne doverný dialóg s architektom, keďže nezapracoval všetky požiadavky do návrhu, alebo máte nerealizovateľné požiadavky v rámci danej situácie, alebo architekt nebol dostatočne erudovaný v danej problematike, alebo, alebo... Nemá zmysel analyzovať, no chyba sa stala určite! Teraz je už možný iba jeden sposob ako vyriešiť tento rozpor medzi požiadavkami a projektom. Spíšte si, čo vám na vyprojektovanom riešení vadí, alebo čo by ste si predstavovali inak a vyriešte to v rámci vzťahov s doterajším architektom. To je logický a najlacnejší sposob. Ak sa vaše vzťahy s aktuálnym architektom "naplnili", aj to sa stáva, treba pohľadať nového hútajka-poradcu a dotiahnuť to s ním. Toto je nákladmejší sposob, no vnáša to do problematiky ešte ďalší názor a to nikdy nie je naškodu, pokiaľ je ten ďalší tak-nejak koherentný s tým celým doteraz vykonaným. No a ozaj..., aká je sklatba strechy podľa projektu???
Odpovedať
Ďalší "hútajko" aj keď vyjde drahšie ako spolupráca s pôvodným, v konečnom dôsledku môže veľa ušetriť (peňazí i problémov) proti "svojpomocnému" riešeniu dispozície. Napríklad aj pre architektov je často problém navrhnúť schodisko tak, aby si na ňom nikto neudrel hlavu, zvlášť v podkroví, zvlášť v mezonete. Pre laika, ktorý si nevie len tak vyniesť rezy a zrátať novú hrúbku streš konštrukcie (ktorej "optimálne" zloženie opäť neexistuje, záleží prípad od prípadu) môže byť prekvapením, keď sa schodisko dokončí, že vlastne nefunguje tak ako má.
Odpovedať
To je celkom oprávnené tvrdenie, geroj! Aj ja má podobné skúsenosti.
Odpovedať
Ostalo tu nejako ticho!? cinnamon si šiel (asi?) vybaviť problematiku s architektom... :-)
Odpovedať
Prikladám zopár obrázkov - nejaké konštrukcie a aj nejaké dispozície...
Odpovedať
Dobrý den. Podle mě je zásadní umístění schodiště, což může být docela problém. Ale záleží na Vás, jaké budete mít požadavky na jednotlivé prostory. Umístění schodiště je dobré situovat tak, aby v mezonetě vyúsťovalo zhruba uprostřed. To zase bude problém v původním bytě a to byl pro mě jeden z důvodů, proč jsem to nakonec v jednom ze svých domů nerealizoval. Situace byla skoro totožná. Původní byt po novou střechou. Ale protože to nešlo vyřešit jinak než umístit schodiště na kraj mezonetu a tudíž všechny místnosti by byly průchozí, tak jsem to nechal pro další generaci. Já tudíž vidím to schodiště jako zásadní záležitost. A také zásadní je, pro kolik obyvatel a jak starých to budujete. Spočítat schody není problém, rekonstrukce a vybudování mezonetu také ne, ale vyřešní komunikace přez stávající byt do mezonetu bude celkem oříšek. Špatné dispoziční řešení Vás bude otravovat celý život až do chvíle, než tam zůstanete s manželem sami. Potom to ale bude těžký nadstandart. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
zdravim, nie my kupujeme byt, kde uz bol projekt hotovy a zadavali si ho 2 bezdetni, ktory mali ine predstavy o vyuziti podkrovia, ako mame my. Mame 3 synov a potrebujeme upravit projekt podla nasich potrieb. nie preto, ze by sme boli nespokojny s architektom.
Odpovedať
Profilova fotka
podla mna je schodiste umiestnene velmi neprakticky popri okne a pri kazdom vstupe do podkrovia treba prejst krizom cez obyvaciu izbu s kuchynou. moja predstava je taka, aby schodiste zacinalo idealne vo vstupnej chodbe a decka nemuseli zakazdym behat cez cely byt, aby vysli do svojich izieb. mali sme prve stretnutie s architektom, ktory mi vysvetlil, ze zmenit smer schodiska sa neda, kvoli tramom v stropoch, ze schody mozu byt vedene len pomedzi tramy, nie kolmo na ne, pretoze by spadol strop. celkom sa na mna zabavil. Moja povodna predstava bola velmi naivna. Takze bojujeme dalej a dufam, ze sa podari najst nejaky rozumny kompromis a schody umiestnit rozumnejsie. Skladba stresneho plasta je nasledovna: skridla bramac, kontra lata 50/70, difuzna folia, doskovanie hr. 25 mm, vzduchova medzera 40 mm, krokva 100/160 + nobasil hr. 120 mm, nobasil hr. 100 mm, parozabrana isotec, al. rost + sadrokarton 12,5 mm
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
momentalne riesime velku dilemu. chceli by sme mat v hornej casti bytu otvoreny strop az po strechu, aby bolo vidiet krov a kliestiny, cize taku galeriu. ostatne izby by boli zatvorene a cast strechy by sme vyuzili, ako ulozny priestor. mne sa pacia take velke otvorene priestory, ale vsetci nas upozornuju, ze vsetko teplo z dolnej casti bytu pojde hore a bude sa drzat pod strechou. vraj potrebujeme podlahove kurenie, aby to udrzalo teplo.myslite, ze nemoze byt ani mensia cast strechy takto otvorena bez ujmy na kureni?
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?