Ako odstrániť nenosnú tehlovú priečku v byte?

Profilova fotka
Ahojte, chceme rozsirit kuchynu v trojizbovom tehlovom byte odstranenim malej komory. Je treba odstranit priecku s hrubkou 10 cm a potrebovali by sme poradit, ako to urobit svojpomocne co najjednoduchsie, co so stavebnym odpadom, na co si davat pozor a podobne, dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
:-)
Odpovedať
Profilova fotka
tam viac menej nemáš čo pokazit ...čiže velké kladivo alebo búracie kladivo a ideš ...trošku prachu trošku hluku a pár nervoznych susedov ..
Odpovedať
ja by som použil TNT a zmáčkol to :-D :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
:D ale odstránenie priečky si vyžaduje aj nejaké stavebné povolenia alebo ničo také takže ak to chceš mať bez problémov tak odporúčam navštíviť aj takéto miesto. Na druhej strane pokiaľ to nie je nosná a nebojíš sa tak len vybúrať a je po probléme. Pozor len na to aby ťa neprivalil strop.
Odpovedať
stavebne povolenie je potrebne pri burani nosnej, resp. vytvarani otvoru do nosnej priecky. Pri takomto ukone je treba mat povolenie od statika a nakoniec je potrebne byt skolaudovat. Pokial sa jedna o buranie nenosnej priecky je potrebne mat ohlasovaciu povinnost ( pre istotu, koli susedom.)
Odpovedať
Profilova fotka
Ohlasene to je, vyvesil som oznam na viditelne miesto....hm....takze hruba sila? :-)
Odpovedať
no nič iné ti asi neostáva. V prípade, že by išlo o priečku z tehál porfixu či ytongu, stačilo by si zohnal nejakú kvalitnú pílu. Ale keďže ide o sadrokartón, tak nič iné ako hrubá sila. My zvykneme hovoriť, že na takúto robotu treba mocných a hlupých lebo pri nej rozmýšľať netreba.
Odpovedať
Profilova fotka
@oondrejj Aj pri burani treba mysliet.
Odpovedať
Profilova fotka
@oondrejj ak správne čítam tu sa hovorí o tehle a nie SDK. Na tehlu stačí gumené kladivo a pekne po jednej odrážať. Ak však nemáme okraj steny treba najskôr majzlom jednu tehlu vysekať a samozrejme zhora nadol gumákom vybúrať.
Odpovedať
Profilova fotka
my sme odstranovali 10cm siroku, nenosnu priecku v dome a sli sme takisto zhora nadol kladivom. Naozaj tam niet co pokazit.
Odpovedať
Profilova fotka
@habubi ohlasene to musi byt na stavebnom urade - a oni maju 30 dni na to, aby ti to velkodusne schvalili.... ]-( neschvalit nemaju co, ale nestaci len vyvesit oznam susedom :)
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem Vam vsetkym :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
ja som vybural 2m kladivom medzi kuchynou a dalsou izbou, je to super, obidve miestnosti sa presvetlili. Kedze som nemurar, dost som sa potrapil s tym zaplacanim stien do roviny, dnes by som to uz radsej nechal vypilit (aj ked z toho je zase este viac prachu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@oondrejj @kaktusik007 ahojte, a neviete mi povedat, ci treba k tomu oznameniu pripojit aj nejake vyjadrenie statika? my chceme burat len cca 40cm z priecky nenosnej :-) dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzka_puska ak ides burat nenosnu tehlovu priecku, staci ti to oznamit, vyjadrenie statika nepotrebujes. Ja som vyjadrenie statika chcela pre vlastnu potrebu - ale to preto, lebo sme vyhadzovali heraklit a skvaru z podlahy a isli sme dat poter --- takze sme riesili vahove zatazenie toho poteru, ci tym nenarusime statiku.... NO a vypocet statika bol uplne jednduchy - len heraklit vazil viac ako cely poter :) Plus som vyhadzovala komplet vsetky tehlove priecky a nahradzala ytongom - a to tiez som vlastne odlahcila statike.
Odpovedať
@kaktusik007 hmm, teraz pisem na urad, a odpisali mi, ze potrebujem aj vyjadrenie statika.....ci naozaj ide o nenosnu priecku..... No je toto normalne???? existuje nejaky zakon, kde je toto zakotvene?? či nič take? Lebo mi pride uplne nezmyselne, zaplatit statikovi cca 100eur, plus za oznamenie sa u nas plati 10eur, cize zvecsenie dveroveho otvoru v nenosnej priecke o cca 40cm nas vyjde na 110eur????? za taku sumu by sme mali vytapetovanu celu izbu, fakt.....
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzka_puska akej konstrukcie mas ten bytovy dom? vezmi kupno predajnu zmluvu - ja tam priamo v nej mam uvedene, ze nosne su stlpy -- ja tu ani nosne steny nemam.... ty mas nosne mury? alebo ako mate rieseny nosny system v tom bytovom dome?
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzka_puska mas podorys? resp. projekt toho bytoveho domu? alebo ma ho k dispozicii spravca bytovky?
Odpovedať
@kaktusik007 pozeram kupnu zmluvu, nie je tam nic o nosnych muroch, ktore su to.... a spravcu som sa pytala, ale on take nic nema, mozno ze na bytovom by mali, ale ked ta pani z uradu mi v maily odpisala, ze aj pri nenosnej stene treba vyjadrenie statika, ze je naozaj nenosna, a ze z nej mozeme rezat :-( ja neviem.......
Odpovedať
@kaktusik007 jaaaj a bytovy dom je panelovy, z panelov, a ta stena ktoru chceme rozsirovat je betonova :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzka_puska aha, tak to meni situaciu.... to ano, to treba vyjadrenie.... ale ved najdi si statika a povedz mu ze chces iba jednoduche vyjadrenie ze sa nejedna o nosnu stenu.... mozno to 100 eur nebude...
Odpovedať
@kaktusik007 no obvolala som vsetkych statikov v okoli - chcu 100-150eur za to :-) tak som si povedala, ze kaslem na to a tych 40cm vyrezem bez toho aby o tom niekto vedel - popri prerabke jadra, buchot bude tak ci tak, a oznamenie o prerabke jadra mame, takze stenu by sme nejako tak popri tom :-) :-) Ale nakoniec mi jeden statik volal, ze ak chceme fakt len taky maly kusok, tak nam to urobi za 50eur, aj s obhliadkou....tak to by sa este dalo, uvidime co povie manzel. Ale ja myslim ze 50eur nie je taka hrozna suma :-) Najvecsi paradox je, ze na murovanie jadra statika netreba - pritom je tam nejaka ta zataz na statiku....a na vyburanie par cm z nenosnej tenkej steny, na to treba :-) No nic , hadam to nejako vybavime.
Odpovedať
@zuzka_puska 50€ je v pohode , ono cert nikdy nespi radsej teraz 50 ako potom viac problemov :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?