Základové pasy

Dobrý deň ,potreboval by som radu .Mám vybratú firmu na zakladovu dosku a dnes som sa bol pozrieť na výkop a moc sa mi to nezdá ,v projekte je hĺbka pasov 80cm a mám svahovitý pozem a na tej nižšej strane vykopali len 40 že sa to doplní dt .Ale moc sa mi to nezdá viete poradiť ?dalujem
Odpovedať
@stemma ako hĺbka výkopu to môže byť, ale dôležité je aby bola hĺbka základovej škáry min 800 pod úrovňou upraveného terénu. Podľa lokality 800-1200mm.
Odpovedať
@halnas čiže ak to správne chápem výkop musí byt 80cm pod úroveň výšky zeme hej ?🙂
Odpovedať
@stemma Ano urcite by si mal mat "vykopanu jamu aspon 80 cm " to znamena ze od buduceho terenu ktory bude okolo toho zakladu musi byt zakladova spara min 80 cm pod urovnou. Ale mne osobne sa nevidi to ze tych zvysnych 40 cm doplnia dtckami. Predsa zaklady sluzia na nieco a DT zas na ine .
Odpovedať
@stemma pokiaľ viem, tak základové pásy by mali byť minimálne 80 cm pod finálnym terénom a minimálne 60 cm zakopané v aktuálnom teréne
Odpovedať
@stemma výkop musí byť v pôvodnej zemine, čím viac tým lepšie. Horná hrana upraveného terénu voči spodnej hrane základu musí byť tých 800-1200mm podľa lokality (nezámrzná hĺbka). Výška samotného základu podľa projektu statiky, ale odporúčam min. 500mm. Treba pozrieť v projekte aká je navrhnutá výška základového pásu. Ak je 400mm, potom je výkop ok. Ak je viac ako 400mm a výkop je 400mm, tak hornú časť základového pásu budú musieť debniť, čo je nezmysel, keďže píšete o použití debniacich tvárnic. Myšlienka používanie debniacich tvárnic, okrem iného, je vykopať jamu, zaliať základový pás v zemi (bez potreby debnenia) a následne potrebnú výšku podkladového betónu dosiahnuť pomocou debniacich tvárnic.
Odpovedať
@zusi369 a to už prečo?
Odpovedať
@zusi369 kravina
Odpovedať
A prve. Kontaktuj stavebný dozor. Za druhé. Základy majú byť také ako podpísal statik. Nič viac, nič menej.
Odpovedať
@slavoslav tak sa radili stavbár s projektantom, je na to zrejme nejaký predpis alebo odporúčanie
Odpovedať
Profilova fotka
@zusi369 jeden lepší ako druhý.
Odpovedať
@jan45 myslím, že táto debata nie je o hodnotení firmy, ktorá nám realizovala stavbu alebo o projektantovi, ktorý nám vypracoval projekt. Ak chcete komentovať mali by ste sa vyjadrovať k téme.
Odpovedať
Profilova fotka
@zusi369 keď sa už navážate do mňa: to čo radíte nie je odborné, ja tam neradím preto, že tomu rozumiem. Už otázka je nesprávne formulovaná, základová doska nemá pásy, to že vykopali do pôvodného terénu 40 cm môže byť správne, ak je tam vhodné podložie, a takéto otázky by laici vôbec nemali komentovať.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?