Uzky pozemok

Ahojte mame pozemok o sirke 11m a dlzke cca 45m. Vybrali sme zatial tento dom https://www.djsarchitecture.sk/projek.... Co na to poviete? Sirku by sme mohli dat 8 a dlzku na cca 20m po dohode so susedmi. Dispozicoa nam tie vyhovuje vchod by bol s pravej stranya miesto dveri v jednej izbe by bolo okno.. Zmenili by ste nieco? Dakujem
Odpovedať
1
2
hlavne sa najprv poinformujte na SU, ci vam povolia stavat na takom uzkom pozemku, lebo je jasne, ze nedodrzite predpisane odstupy.
Odpovedať
@epto nieje tam este ziadna zastavba. Plati to aj vtedy ked nestoji tam ziadny dom ze sa nemoze ist blizsie k hranici?
Odpovedať
@janza8 ak ste prvy, budet mat vyhodu. plati odstup od hranice pozemku zatial neplati odstup od dvoch susednych stavieb nakolko este nestoja avsak SU to moze brat do uvahy... Odporucam sa ist opytat.
Odpovedať
@epto dakujem 👍
Odpovedať
Profilova fotka
Presne tak ako ak tam bude zastavba, mohli by to brat do uvahy, ale tazko povedat, koho na stavebnom urade vychytate. No plati, ze ak budete staviat ako prvy, tak vo vyhode budete
Odpovedať
Profilova fotka
daj vediet, co vam povedali na stavebnom, celkom by ma to zaujimalo
Odpovedať
Profilova fotka
Aka je orientacia pozemku? Je rovinaty? Existuju aj uzsie domy. Viete ze to je mimo "zakona" a chcete ist do toho. Potom to u nas na Svk tak vyzera. Prepacte musel som to napisat.
Odpovedať
nam na SU povedali jednoznacne, ze odstupy treba dodrzat aj ked na vedlajsom pozemku nic nestoji. Ale pri 11 metrovej sirke by som sa to snazila uhrat na stiesnene podmienky 🙂.
Odpovedať
no aby ste si potom nebuchali hlavu o stenu to tam takto zbytocne tlacit vsetko, lebo si neviem celkom predstavit ako by ste to tam napasovali aby ste dodrzali odstupy.
Odpovedať
Profilova fotka
Riešime to isté,..jedná sa o úzky pozemok 10m,.z jednej strany je od nas dom 5 metrov od plotu a z druhej strany ešte nemáme suseda. Architekt mesta sa vyjadril či my ideme takto obmedzovať druhého suseda, ktorý ešte nemá projekt a stavať bude v budúcnosti..nepáči sa mu veľmi ísť ani 2 metre od plotu, pretože musí byť dodržané pravidlo 7m rozostup medzi domami...čo znamená že keby sme dali 2m od plotu, budúci susedov dom musí byť od nás 7 metrov..čo znamená pre toho suseda že môže stavbu umiestniť minimálne 5 m od plotu...je to skrátka obmedzenie suseda..architektovi sa nepáči myšlienka kto z koho kto prv príde ten prvý mele..takže uvidíme čo s tým.
Odpovedať
tak ono to je cisto teoreticky jeho nazor, myslim, ze rozhodujuce slovo bude vase pokial ostatne povolenia mate.
Odpovedať
Profilova fotka
dá sa stavať aj takto https://www.modrastrecha.sk/blog/matk...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@matko101112 to je koľko , z jednej strany 0,5 a z druhej 1,5?🙈
Odpovedať
Profilova fotka
je to vzdy o ludoch a isto by som si to prekonzultoval so SU a aj susedmi lebo Vas to dobehne tak ci tak pri stavebnom konani... ja my ideme stavat na uzsom pozemku cca 15 m a dom ma sirku cca 11 m
Odpovedať
Profilova fotka
my sme v našej IBV začali stavať ako prvý základovú dosku a museli sme aj tak dodržať odstup, akurát sme mali výhodu že keďže sme stavali prvý, mohli sme si zvoliť z ktorej strany necháme 2 m od suseda a z ktorej 5 m a ostatní už budú musieť podľa nás, ale bolo nám povedané že odstup musí byť dodržaní tak či tak aj keď tam nikto ešte nemal nič postavené. Možno to má každá obec inak v územnom pláne, najlepšie je opýtať sa priamo na stavebnom úrade aby ste potom nemali problém že si dáte urobiť projekt a pri stavebnom povolení zistíte že Vám to neschvália
Odpovedať
Profilova fotka
no ved to a keby ste nedodrzali potom nasledne pri stavani ten odstup tak co potom?
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslav_chudy mozes mi prosim poslat aky dom idete stavat? Kludne spravou, mame podobne velky pozrmok. Dakujem 🙂
Odpovedať
@markus67 no je to natesno. 2 m od susedneho pozemku ktory je prazdny a 1m od druheho pozemku ktory je tiez prazdny. Vela projektov sme pozerali a do uzsieho nechceme ist. Uvidime co povie SU este.
Odpovedať
Profilova fotka
@25nika25 aj u nás je to takto, aj keď sú susedné pozemky prázdne, nepovolia ísť na 2 metre, berú to ako obmedzenie susedovho pozemku, lebo medzi stavbami musí byť 7 metrov vzdialenosť.
Odpovedať
Profilova fotka
@Sandri Ka áno aj u nás je to tak že 7 metrov tým pádom sme z jednej strany nechali 5 m a z druhej 2 m a tí čo budú pod nami budú zas z našej strany musieť nechať 2 m, sme vo svahu čiže bolo výhodnejšie pre dispozíciu domu sa ťahať do pravej strany a pre tých pod nami tiež to bude výhodnejšie tak takto budeme všetci spokojní 🙂 nad nami je pozemok veľmi atypický takže zatiaľ nemá majiteľa ale tak či tak odstup byť musel. Tak veľa šťastia pri stavbe nech všetko ide podľa predstáv 🙂 a hlavne si vybrať dom ktorý sa bude páčiť a bude vyhovovať Vám , pretože vy v ňom budete bývať 🙂
Odpovedať
@janza8 no veď to sa Vám tam nevmesti, odstup musi byt min 2 metre od hranice pozemku z každej strany a nemozu byt okna z obytných miestnosti orientovane ku susedom. Zaroven musi platit mon vzdialenost medyi domami 7 m.
Odpovedať
@marrad to ano ale ked tam este nieje ziadny dom a sused podpise dajme tomu 1m? Vtedy by s tym SU nemal mat problem alebo? Okna do obytnych casti su len spredu a zozadu zboku akurat do technickej a do kupelne
Odpovedať
@janza8 tento projekt, čo si si vybrala má jednu izbu orientovanú do strany k susedovi. Myslím si, že veľa záleží od toho, aké široké sú susedné pozemky. Ak tiež 11m (+-), tak by som nerátala s odstupom menším ako podľa zákona. Tak aby mohli aj ostatní na svojich pozemkoch raz stavať.
Odpovedať
@zltalienka dakujem za radu. No uvidime ako to pojde co este na to povie SU. Susedne pozemky su cca tak 14m siroke
Odpovedať
@janza8 to tiež nie je nič moc šírka pozemku. Budú musieť dodržať od vášho domu odstup 5-6m a dajme tomu že druhý sused im nepovolí stavať bližšie ako 2 m a ostane im 6-7m na dom. Ale uvidíš, čo povie SÚ. U nás na ulici povolili odstupy a okná dosť nadivoko. Možno aj vám to prejde.
Odpovedať
@zltalienka no tiez som zvedavy ako to pojde a ci vobec..
Odpovedať
Profilova fotka
Brat má pozemok podobných rozmerov (šírka 12m, dĺžka 38m), poschodový dom 8x11 m, obdĺžnikový jednoduchý pôdorys. Od hranice jedného suseda má 1m, podmienkou od suseda bolo, že tam bude betonový plot. Okno na túto stranu má iba zo schodišťa. K druhému susedovi má 3m, aby mohol pohodlne prejsť autom dozadu na pozemok.
Odpovedať
@janza8 min. vzdialenost od hranice pozemku je 2 metre bez ohladu nato ci tam je prazdny pozemok, alebo tam stoji dom. To je v stavebnom zakone definovane. 1m by Vam st. urad nemal povolit.
Odpovedať
Profilova fotka
No nemal by povolit ale vieme ako to funguje, clovek si aj tak spravi po svojom ako sam chce a potom ked tak maximalne zaplati nejaku tu pokutu.
Odpovedať
@marrad SU povoli aj 1m ak su to stiesnene podmienky. U nas to tak bolo ale je pravda, ze moj dom je posunuty az za dom suseda. Nedodrzal som tym padom ulicnu ciaru, ci ako sa to vola ale tym padom netienim susedovi na dom a ja mam od brany ku domu krasnych 12m priestoru 🙂
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?