Nas projekt na uzky pozemok

Ahojte vsetci, boli by sme radi keby ste si nasli chvilku a pozreli sa na nas projekt bungalovu, ktory sme si sami navrhli.. Je to bungalov na dlhy a uzky pozemok (pozemok ma sirku 15m). Rozmery domu su sirka 10 x dlzka 15m. Orientacia svetovych stran je napravo je vychod a ulica, vchod je z juhu, obyvacka je zo zapadu a kupelna, technicka je sever. Nie je to este uplne do detailu prepracovane - obmedzenia programu; napr. na zapade bude velke francuzske okno s vychodom na terasu, kuchynska linka bude po celej severnej stene, a jedalensky stol bude od kuchyne oddeleny opticky barovym pultom. Vopred vdaka za vase komenty.
Odpovedať
@richard0401 ahoj, zvazila by som moznost presunut wc a spajzu tak, aby mohli mat priame vetranie- okno. V kupelni predpokladam okno bude,len nie je zakreslene. Inac orientacia voci sv.stranam podla mna velmi fajn :-) mozno by som zvazila svetlovod na chodbe alebo svetlik pri vchodovych dverach aby vstup nebol tmavy. Aku sirku ma ta hlavna chodba? co spaja dennu a nocnu cast? Mate dodrzane odstupy od susedov?(pises ze pozemok ma sirku 15m a dom 10m).
Odpovedať
@han27 presne taka Lagua 22 ma okienka na wc aj spajzke a je skoro rovnaka.
Odpovedať
@richard0401 15m nie je uzky pozemok ;-) technicka je zbytocne velka, radsej by som zvacsil spajzu. neviem, co tam vsetko planujes dat, ale este raz si to prepocitaj. satnik by som zmensil a dorobil druhu kupelnu len pre dospelych. staci tam umyvadlo a sprcha, dost to pomoze ku komfortu. co sa tyka tej chodby, bez svetliku bude strasne tmava. tiez by som nieco urobil s rozmiestnenim kuchyna, jedalen a obyvacka. nebolo by zle dat chladnicku do spajzy - vydava zvuky. pokial planujes francuzske, urcite nedavaj pred ne jedalensky stol, ako budes vychadzat na terasu? televizor by som umiestnil vedla krbu a pohovku na juhozapadny roh. bude to lepsie aj kvoli feng shuei, aj kvoli tomu, ze budes vidiet, kto ti prichadza do miestnosti a budes moct plynule komunikovat s ludmi v jedalni bez toho, aby si sa musel vykrucat.
Odpovedať
@han27 ahoj, dakujem za postrehy. Chodba bude mat sirku 1.2m. Odstupy od susedov - vedla nas su len zahrady (nevies poradit aj ci by mohol byt od hranice aj menej ako 2m z tej jednej strany? - stale sa nevieme dopatrat k spravnej odpovedi, kazdy to ma inak - niektori maju domy nalepene na hranici, dalsi maju 1m a ini 2m). Svetlovod/svetlik este poriesime. Na kupelni a technickej budu male okna. No to WC a spajzu uz nevieme ako umiestnit. Spajzu nechceme davat k severnej stene, lebo by sa nam az moc otvoril priestor kuchyne a to WC budeme mat riesene len vetrakom - mame to tak aj teraz v rodicovskom dome a nevadi nam to. A este sa chcem spytat preco by mala byt spajza odvetravana? Vacsinou sme spajze videli bez okien. Diky
Odpovedať
@richard0401 mne tam nepasuje to wc. Podla mna odobera z izby. Chapem, chcete samostatne, a mozno mat dostpne z vonku ked clovek ide, ale pripada mi tam ako nahidne hodene. Skor by som dala este jedno samostatne wc niekde vedla kupelne na tu stranu (aj kvoli trupkam), oproti vchodu by bolo len o kusok dalej. Inak pekne ciste linie
Odpovedať
@bozsky_kaja Dakujem za komenty. 15m - chceme este pristup na pozemok autom, takze z jednej strany bude odstup 3m a ak nam nepovolia menej tak 2m z druhej strany. Cim nam vychadza priestor na sirku domu 10m. Technicku zmensime o nieco. Chladnicka je v dennej casti, takze pripadne zvuky nam vadit nebudu. Medzi kuchynskym stolom a sedackou bude cca 1.5m cize dostatok priestoru na prechadzanie k franc. oknu. Neviem este aky bude siroky krb. Tak ako navrhujes ma nas kamarat zariadenu obyvacku a nepacilo sa nam,ze cele zariadenie obyvacky bolo napratane na jednej a najkratsej stene. A tiez v telke nebudeme nic vidiet, lebo bude oproti zapadajucemu slnku. A tiez takto ako to mame sa da pozerat aj telka z kuchyne pri vareni.
Odpovedať
@zuzka60 Dakujem za koment. Ano aj nam to vadi, ale inak sme to nevedeli vyriesit. A z tej izby nebude az tolko ukusnute, kedze je dostatocne velka aj s WC. Skor sa bojime tych zvukov z WC v izbe :-)
Odpovedať
Pokial nevies ake musis mat odstupy, ani si nic nenavrhuj, zbytocna robota.
Odpovedať
@atlaska Dakujem za koment. Dom je navrhnuty s odstupmi ake maju byt. Ak nam z tych 2m zlavia,tak dom iba posunieme blizsie k hranici, sirka 10m ostane.
Odpovedať
:D projelt domu na uzky pozemok :D niekto ma uzky pozemok siroky ako tvoj dom :)
Odpovedať
Profilova fotka
@richard0401 Pokiaľ by ste sa držali Vášho konceptu, tak potom dávam zapravdu @atlaska, že ak, tak tá Laguna 22. Ten Váš koncept je taký.... toporný. Má "všetko" a predsa je z neho cítiť neotesanosť. Ale to je normálne, veď architektúra sa študuje 6 rokov... :-) A - podľa mňa - má ešte 1 zásadnú chybu: Nevyužíva danosti orientácie na svetové strany. Váš pozemok totiž ponúka dispozíciu s orientáciou: Východ - Západ, ktorá je omnoho prívetivejšia. Pokiaľ by ste totiž dali tú dennú otvorenú dispozíciu celú na juh a západ, tak budete mať omnoho väčšie problémy s prehrievaním, ako keby ste zvolili východo-západnú orientáciu domu, keď je vždy možnosť domček privetrávať z tej opačnej strany, kde práve nepraží. Mám na mysli orientáciu ako napr. Laguna 8: http://www.promiprojekt.sk/projekty/l... Dokonca takýto koncept umožňuje vytvoriť 2 letné terasy: na východe a aj na západe a využívať ju vždy podľa toho, či je slniečko žiadúce, alebo obťažujúce... Držím palce... ;-)
Odpovedať
@richard0401 ano to tiez :).
Odpovedať
Článok sa načítava...
@richard0401 odstupy su myslim definivane v stavebnom zakone a aj v uzemnom rozhodnuti- ak sa nemylim, ale myslim, ze medzi domami musi byt 7m ak maju k sebe orientovane okna (a ak sa so susedom nedohodnes inak). My to napr.mame 3m odstup z jednej a 4m z druhej strany. Spajzu by som prave posunula k tomu severnemu rohu a vchod do nej zaclenila do linky- ta stena ti vlastne soravi taku niku. Podla mna by to mohlo byt ok. A vetranie na spajzi- aj kvoli chladeniu napriklad, lebo v spajzi byvaju potreviny ktore nepotrebuju az tak teplo. Moji rodicia v panelaku maju odvetranu spajzovu skrinu. Asi na to bol nejaky dovod, ze sa to tak robilo :-) Ta chodba mi pride dost uzka (ta 1.2m), dvere by som potom orientovala aby sa otvarali pokial mozno dnu nie von.
Odpovedať
Profilova fotka
@richard0401 My mame pozemok siroky 17m a dom 11m. Na kazdej strane mame od susedov 3 metre. Kedze na susednych pozemkoch zatial nestoja ine stavby, boli sme panmi situacie my. Minimum, ktore musis dodrzat je 2 metre od hranice susedovho pozemku, blizsie ta nepustia. Z tej strany kde mas okna z obytnych miestnosti musi byt medzi domami dokopy 7 metrov a v ramci susedskych vztahov by kazdy mal dodrzat polovicu teda 3.5 metra od domu po hranicu pozemku. Ale ako hovorim, pokial susedny dom este nestoji, je to na tebe a na dohode. Tou severnou stenou mozes ist na 2 metre, tak to asi aj planujes. Co sa tyka podorysu, na to 2. WC by som odkrojila radsej z technickej ako z izby. A spajza odvetravana byt musi, my to budeme riesit tiez, mame ju v strede domu.
Odpovedať
Profilova fotka
@richard0401 ak chces pozri si moj album, tiez tam mam take podobne :-) ahoj
Odpovedať
@rebecca363 "Minimum, ktore musis dodrzat je 2 metre od hranice susedovho pozemku, blizsie ta nepustia" ale pustia, kedsu stiesnene podmienky, je to v zakone ...
Odpovedať
@livarno kde ma on stiesnene podmienky? Z kazdej strany zahrada,ziaden dom, sirka pozemku 15m. ten stol hned na zac.leta date prec, nebude sa vam chciet ho neustale niekolkokrat do dna s rukami plnymi jedla a riadu obchadzat cestou na a z terasy.
Odpovedať
A neuvazovali ste nad poschodovým? S menším rozmerom pôdorysu, by ste získali to, čo vašej dispozíci chýba. Otvorenosť priestor. Práve rozmermi limitovaný pozemok si pýta architekta.
Odpovedať
Profilova fotka
@livarno ano, na vsetko existuju vynimky, ale je to na konkretnom stavebnom urade ci ich povolia. Ale v tomto pripade neviem ci sa jedna o stiesnene podmienky. Skor asi nie...
Odpovedať
Profilova fotka
teraz som to akurát písal tiež...môžeš mať projekt supper lepší..............ale dôležité je, ako sa ti bude v dome spať a to závisí aj od geopatogénnych zón, nakoľko dlhodobo spať na zlej zóne spôsobuje zdravotné problémy.Mám stým osobnú skúsenosť v byte po rodičoch. Takže najprv by som si dal určiť na pozemku geopatogénne zóny a až potom by som rozmiestnil izby v dome tak, aby postele a sedačka boli mimo týchto zón ak, ich na pozemku máte...
Odpovedať
Profilova fotka
aj ja mam taky nejaky projekt
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
@richard0401 prosím v akom programe ste si robil návrh pôdorysu ? Veľmi pekne ˇakujem za odpoveď
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?