Zdravim,
vytvarame uvodny nakres domu a riesime takuto vec: chceli by sme mat pod balkonom terasu s vhodnym prekrytim (nechceme nejake pergoly skor nejaky pristresok, resp.striesku).
Vedeli by ste nieco poradit, resp. ste realizovali nieco podobne? (obrazok znazornuje nejaky podobny navrh, ale nepaci sa nam, ze ta strieska zasahuje do polky balkona a pri nizsom sklone by zrejme ta strieska nevyzerala vizualne moc dobre)
@brcool Balkón nedávaj, je to zbytočnosť. Je to drahé, je to komplikované zatepliť, a nevyužiješ ho. Možno prvý rok tam vyjdeš 5x pokochať sa pohľadom. Potom tam nevylezieš, ako bude rok dlhý.
Terasu áno. Sprav betónový základ - oddelený od základu domu. Potom ju prestreš. Buď drevenou konštrukciou, alebo keď nemáš hlboko do vrecka, tak hliníkovou. Ale nie takú komplikovane murovanú ešte aj so škridlou. Stačí tam lexan, prípadne z plných materiálov kanadský šindel.
@brcool suhlasim s vyssie napisanym. Balkon v dome, najvacsia zbytocnost. Nechaj sa odhovorit, Mam 3 susedov s poschodakmi, vsetci svorne potvrdia, ze nechapu, naco robili balkon, iba starosti su s tym a vyuzitie nula.. Ine je, ak mas na poschodi napr. kuchynu, nasi to tak maju, tam sa balkon zide, ale to je pripad starych domov a starych rieseni..
Pokiaľ bude veľká spodná terasa, tak fakt by som ani ja do balkónu nešiel. Nebudeš na ňom tráviť čas a kvázy vieš na ňom čo to aj ušetriť, takže by som popremýšľal, či by nebolo lepšie ho ani nerealizovať
...plný súhlas...balkóny mám dva ,v predu 6bm,vzadu 5bm,zbytočne vyhodené peniaze,..Fakt ,len na pokochanie sa10x za rok.Teraz by som tam dal Fr.balkón a šmytec.
Tienidlo sme pouzily 5bm markízu.
Dakujeme velmi pekne vsetkym za komentare. Ten balkon teda velmi zvazime, ale po zdielani viacerych nazorov, ho zrejme nedame a terasa bude umiestnena pod tym pristreskom.
Ved to, ze ono sice sa niekomu balkon paci, no koniec koncov ho aj tak nasledne vobec nevyuziva a je to dost velka polozka, za ktoru sa da spravit aj nieco potrebnejsie
Ja som zrušil balkon a spravil tam terasu 6x4 cca. 3 stĺpy z DT 30x30, z nich železné I zapustené do steny domu. Na to hranoly 15x15 35cm od seba, OSB doska, 2x ipa, drevená podlaha. Zo spodu exteriérový sádrokartón, dole dlažba. Žiadne extra rozmýšľanie a celé s oplechovanim, do 3000€. Nerátam dlažbu, podlahu a zábradlie, to je každého osobný vkus / preferencie.
mne sa napriklad balkony na domoch nikdy ani nejak moc nepacili, ked tak poriadna terasa ale balkon, to je take, vacsina ludi je radsej na terase alebo v zahrade a nevysedavaju uz len tak po balkonoch
Balkóny na rodinných domoch sú fasa pre fajčiarov keď sú leniví zbehnúť po schodoch a vyjsť von kvôli nikotínu.
V panelákoch je to jediné miesto ako v byte posedieť a byť zároveň von.
I keď teraz sedieť v paneláku na balkóne... No neviem, iste to chce nejaké tienenie lebo
@toky1 sestra býva v paneláku a to majú na balkóne zavesenú natiahnutú takú bielu plachu alebo ešte aj slnečníky dáva. lebo to ozaj na nevydržanie tam. pol dňa tam svieti slnko, takže to len dvere na balkón sa otvoria a už sa cítiš ako táto osoba na lehátku 😄