Slovenský aktívny dom

ahojte, so spoločníkom pracujeme dlhšie na projekte efektívneho (čo najviac) sebestačného, zdravého / ekologického skromného mestského domu pre typickú rodinu pripraveného na rôzne očakávané mikro/makro zmeny (klimatické, zmeny a posuny v živote atd) na menšom pozemku (4-5arov) aj z pohľadu potravinovej sebestačnosti. (vertikálne záhrady, optimalizovaný chov atd) Rysuje sa nám zaujímavý zámer s množstvom zaujímavých vychytávok ale potrebujeme do konceptu zapojiť ďalších ľudí (statik, architekt, profesisti, ...), ktorí uvažujú a neuspokoja sa len s tradičnými riešeniami a samozrejme ich zaplatiť + postaviť prototyp, testovať a optimalizovať pilotnú stavbu takého domu. Uvažovali sme to potom zverejniť zadarmo ale to teraz prehodnocujeme (vzhľadom na investíciu) či nad biznis modelom ako získať odmenu za použitú energiu a investície (workshopy?, ebook?, youtube videa?, podobné stavby na kľúč sú asi najlepšie ale boli by potrební ďalší partneri a zdieľanie knowhow) Hrubý rozpočet: príprava cca 10 tis, stavba cca 100 tis - celkom investícia cca 200 tis. - ideálne ak by aspoň polovicu bola krytá z externých zdrojov. Existuje nejaká možnosť financovania na vývoj zelených budov, otestovanie a vyladenie takého konceptu? (ak budeme prezentovať komplexné riešenie tak v podstate prezrádzame naše knowhow) Existujú nejaký možní investori alebo partneri pre takýto projekt? Ako ich hľadať? (dodávatelia stavebných materiálov predpokladám že dajú lepšie ceny akurát) Stavebné firmy? Napadá niekomu biznis model na to ako získať zdroje alebo návratnosť vloženej energie? Pôvodný zámer sa trošku rozrástol a bola by škoda neuvažovať aj v širššom kontexte ale už na to samy nestačíme. Ochrániť celkový nápad je nemožné a možno čiastkové riešenia ale skôr vidíme šancu otvoriť to svetu a získať prostriedky buď cez partnerov alebo výzvy a strategického partnera. V česku zrealizovali Český sebestačný dom... Uvažujeme nad Slovenským aktívnym domom, kde nebude hlavným kritériom len energetika ale komplexný pohľad na investíciu, život, kvalitné vlastné potraviny aspoň v rozumnej a škálovateľnej miere. Vďaka.
Odpovedať
no ja neviem ... uz som sa statilv popise o co ide, snad vsetky "moderne" slova a na konci k tomu este aj pridane potraviny a zivotny styl vacsina ludi, chce proste postavit dom a byvat ... toto bude taky ten projekt, pozrite, toto je super, paci sa vam to ? ano ! a kolko to stoji ? uz nie ... chapem, ale proste clovek si to rad pozrie ale pre tu typicku rodinu to nebude financne dostupne ... skor by som sa zameral nato ako to urobit teda financne dostupne ... lebo ako vertikalne pestovanie nieje absolutne cenovo dostupne a nejaky chov v dnesnej dobe pre rodinu ? kde deti su v skole a rodicia v praci ? uspech je ked maju cas na psika ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od shadowmilan:

no ja neviem ... uz som sa statilv popise o co id…
@shadowmilan Mňa skôr zaujalo tých 4-5 árov pozemku. Pre bežnú rodinu, s tým, že by mali niečo pestovať, chovať, ešte sa tam cítiť dobre a komfortne, pričom minimálne tých 200 m2 zožerie len dom+spevnené plochy, + nejaké to miesto na hranie, atď., podľa mňa nereálne. Je pravda, že sa dá bývať aj v nejakých 90 m2 domčekoch, ale pre plnohodnotný život v takom koterci s výbehom by som sa nerozhodol ani omylom. Aký benefit by to malo? Predpokladám, že pri takom pozemčeku je natlačený barák na baráku. Síce je možné to hnať do poschodia, ale to by zase nebolo nič pre mňa. Je to vlastne len králikáreň na ležato. To už by som asi skôr volil bývanie v králikárni s poriadnymi terasami. Navyše, keď ako autor témy píše, šlo by o mestské bývanie. A božechráň aby to bolo bývanie ako v ktoromsi satelite pri Blave, kde je barák na baráku natlačený a na dvor za domom sa dostanete len cez dom samotný, pretože aj zo zadnej strany je hneď ďalší dom. Takže náradie na úpravu predzáhradky si človek vláči cez dom. A to nehovorím o prípadoch, kedy sú tieto domy oddelené voči sebe nejakým tenučkým čímsi namiesto riadnej steny, ktorá nebude prenášať hluk. Proti satelitom ako takým nemám nič, ale to priestorové usporiadanie je hrôza.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od tristann:

ahojte, so spoločníkom pracujeme dlhšie na projek…
@tristann hovorí sa že vo firme má byť nepárny počet spoločníkov....a traja sú už veľa 😂 v tom bude v budúcnosti prvý kamneň úrazu.... "Slovenským aktívnym dom"...za 100.000?....no.....tak o tom silne pochybujem....ten český stál 240.000 a dnes by stál pekne cez 300.000..... a prísť si dať v tomto "poradiť" na MS ?..... Tak za seba Vám poradím postavte si dom sám podľa svojich predstáva....a keď sa Vám to podarí za normálnu cenu a bude to niečo naozaj výnimočné (o čom silne pochybujem) tak svoje knowhow skúste potom predať formou reklamy prípadne projektu..... (Jediný bezpečný spôsob ako predať svoje knowhow je mať vlastnú firmu čo bude také domy stavať....a do toho byť Vami sa nepustím🙃 ) Snažiť sa predať "komplexný pohľad na investíciu, život, kvalitné vlastné potraviny" je slušne povedané naivné.
Odpovedať
Offtopic, ale nedá mi to: Dnes je podľa mňa najkľúčovejšia zákaznícka skúsenosť. Dnes vám dom postaví hocikto. Otázka je: ako kvalitne, ako rýchlo, s akou komunikáciou pri riešení problémov na stavbe a za aké peniaze. Mať schopnosť tu nájsť prienik tak, aby to bolo rentabilné, pretože podnikám za účelom zisku, a aby mi zákazník šíril aj dobré meno, pretože bol spokojný, to už hocikto nedá.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od somecheck:

Offtopic, ale nedá mi to: Dnes je podľa mňa najkľ…
@somecheck No veď toto. Otázka je ako kvalitne a s akou komunikáciou. Ľudia sa snažia ušetriť, tak volia kadejaké "firmy". Títo klienti či zákazníci sú schopní týmto špekulantom a zlodejom odovzdať svoje v podstate celoživotné úspory (akože zálohu) a ešte sa zadlžia na dlhé roky a nakoniec nemajú ani dom a ani peniaze. Obrovský problém je v tom, že u nás môže prakticky hocikto podnikať v akejkoľvek oblasti. A to nepotrebuje ani žiadne certifikáty ani nič podobné v súvislosti s oblasťou podnikania. Bohužiaľ, podnikať u nás je až príliš jednoduché. Stačí spomenút len prípad, keď sa tu akýsi podnikateľ vo FVE oblasti pýtal ako sa montuje to a to (presne si tú otázku nepamätám), do psej matere, to sa tým ešte aj živí. A takíto majstri idú stavať ľuďom domy. Žiadne STN ani nič podobné a veselo si fungujú ďalej. Ďalej je neksutočné, že si niekto založí firmu, okradne klienta, firmu položí do krachu a založí si ďalšiu firmu, pritom ani nemusí vyriešiť svoje podlžnosti a nedokončené diela voči klientom. Neexistujú paragrafy na takýchto podvodníkov? Najhoršie na tom je, že ten hajzel tie peniaze dostane, užíva si ich, oklamaný klient, v prípade, že sa súdi a aj vyhrá, tak sa k tým peniazom nedostane. Resp. možno niekedy za mnoho rokov. Ale pritom je jasné, kde tie peniaze sú. A nie je toho oného, aby mu exekútor prišiel do baráku a pobral mu všetko, aby sa vyplatili tie podlžnosti klientom. Dobrú a šikovnú firmu aby človek dlho hľadal.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od pochabel:

@somecheck No veď toto. Otázka je ako kvalitne a …
@pochabel "podnikať u nás je až príliš jednoduché"....hmmm.... pre úplnosť v ktorej krajine žiješ ?😅
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od eagleowl:

@pochabel "podnikať u nás je až príliš jednoduché…
@eagleowl Mám na mysli v súvislosti s kadejakými hajzlami, ktorí podnikajú. Predpokladal som, že je to jasné. Ktokoľvek môže podnikať v oblasti, o ktorej vie absolútne ho.no. A potom to tak vyzerá.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od pochabel:

@eagleowl Mám na mysli v súvislosti s kadejakými …
@pochabel to že si niekto dá zhotoviť práce na stavbe niekomu kto o tom vie ******* je jeho problém a ja dúfam že štát do toho nebude pchať svoje špinavé birokratické paprče lebo jediný výsledok takého zásahu bude iba to že skomplikuje život poctivým remeselníkom.... Ľudia legitimizovali vládu, ktorá intenzívne pracuje na tom aby mali podvodníci o ktorých píšeš v krátkej dobe podstatne väčšiu beztrestnosť ako doteraz a preto je správne aby si dopady v praxi ľudia osobne vyskúšali.....
Odpovedať
V tomto prípade na politiku zvysoka vieš čo. Vždy je za svoje zločiny zodpovedný ten, kto ich koná. Ono bude asi nutné, aby sa vždy spojilo viacej podvedených a už si to začali riešiť sami. Inú možnosť ako sa dostať ku svojim peniazom nevidím. Len, obrovský problém vidím aj v tom, že ľudia dokonca ochotne zaplatia kadekomu dopredu hormadu peňazí, len aby "ušetrili", dokonca bez zmluvy, bez nejakých záruk. Navyše tí oklamaní sú ešte schopní sa tomu podvodníkovi aj ukloniť a poďakovať za "cennú skúsenosť do života" (samozrejme obrazne povedané). Aspoň teda mám taký pocit z niektorých príspevkov, čo tu napísali poškodení.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od shadowmilan:

no ja neviem ... uz som sa statilv popise o co id…
@shadowmilan dakujem za názor - ano, finančná efektiva a dostupnosť je dôležitá. Plne sebestačný dom by bol podľa nás aktuálne finančne neefektívny . Preto sa o to plnú sebestačnosť ani len energetickú nesnažíme. Lebo to nie je finančne efektívne pre typickú slovenskú rodinu. Zrejme ako nie je efektívne ani dom za 200 - 400 tis. s otáznym vývojom úrokov a priemerným platom. Všetci si vyberáme ako chceme žiť a samozrejme kde, za koľko a potom často sú ľudia 10-12 hodín v práci aby to všetko splácali xy rokov a keď deti odíjdu do zahraničia tak sa obzrú či to za to stálo... Koľko to stojí záleží od rozsahu - veľmi hrubé orientačné a cieľové odhady som popísal. Potrebujeme to otestovať a až potom môžeme povedať presné skúsenosti. Samozrejme všetko je o ľuďoch. Niekto chce pestovať či chovať a niekto nie. Niekto chce dlažbu za 50€m2, niekto za 10... Vieme podať len skúsenosti. Áno, niektoré vertikálne pestovanie môžu byť extrémne drahé tak ako aquaponické či hydroponické alebo čokoľvek môžete kúpiť aj mimoriadne draho.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pochabel:

@shadowmilan Mňa skôr zaujalo tých 4-5 árov pozem…
@pochabel dakujem, to že cieľom je vmestiť to do 4-5 árov neznamená že pozemok musí byť iba takýto. Áno aj mne je sympatických min 1000m2 ale pokojne aj hektár či viac. 4-5 áre nemusia vyhovovať všetkým ale zoberme si typickú poctivú rodinku 30-40 rokov, 2 deti tak sú radi ak ušetria 50 popri 6 ročnej materskej... Deti o 10-15 rokov odíjdu z domu. Dáva zmysel kupovať veľký dom za 300 tis, naháňať sa v práci aby človek stíhal hypotéku v stresoch? Osobne pred 50-80m2 bytu teda kúsku vzduchu by som uprednostnil hoci aj 3 árový pozemok vlastný. A poznám rodinky čo šťastne žijú v 25m2 poschodovom takže 50m2. A poznám nešťastníkov v 300m2 dome a 15 árovej záhrade.... Satelity ak je tam občianska vybavenosť, v súlade s územným plánom ok... Každý si vyberá kde chce žiť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od eagleowl:

@tristann hovorí sa že vo firme má byť nepárny po…
@eagleowl - vdaka za názor. Píšem že stavba cca 100 tis. a nie komplet projekt. český sebestačný 240? nemyslím že usilovať o plnú energetickú sebestačnosť je ekonomicky efektívna v našich cenách energie a podmienkach. Vy si to myslíte? Dokonca nemyslím že česky je plne sebestačný - nemal tam kúrenie tuhým palivom? Pre mňa len drahšie promo, ktoré tiež nebolo 100% hradené vlastníkom - alebo máš podrobné info? Možno typickým kameňom úrazu býva že na slovensku sa namiesto hľadania spôsobov hľadjú výhovorky alebo že spoločníci musia byť na oštaru alebo problémy. Nepoznám obrovskú firmu ktorú by vlastnil či manažoval jediný človek a možno preto u nás ťažko také firmy hľadať. Je aj príslovie že ak chceš ísť rýchlo, tak choď sám. Ale ak sa chceš dostať ďaleko tak choď s niekým.... Ja nič nepredávam. Chcel som sa poradiť o možnostiach či dotácie, či investori, či spolupráca, či podpora ale zjavne asi na zlej adrese. ;-) Ja dom mám. Ale chceli by sme s niekym postaviť takýto a verím že sa podarí a testovať pretože veríme že stavba domu je možná lepšie a efektívnejšie aby sa človek či rodina potom nestali otrokmi hypoték a s neskoršími problémami.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od pochabel:

@somecheck No veď toto. Otázka je ako kvalitne a …
@pochabel sú tu viaceré problémy. Od morálky, cez slabý systém vymáhania a represie či prevencie... ale táto téma nie je o tom...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od somecheck:

Offtopic, ale nedá mi to: Dnes je podľa mňa najkľ…
@somecheck iste - ale je tu aj veľká otázka aký dom... aký človek potrebuje, bude potrebovať o 10 - 20 rokov...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tristann:

@pochabel dakujem, to že cieľom je vmestiť to do …
@tristann Tomu rozumiem. Každý si musí zvážiť v čom sa cíti komfortne. Rodinný dom nie je auto. Väčšinou ho človek nemení každých 5-10 rokov. To, čo som písal, je čisto môj pohľad na vec. Ale to je aj tým, že ja som vyrastal v dome na dedine, kde sme si väčšinu dopestovali (a to sme mali len nejakých 17 árov pozemok celkovo aj so záhradou) a dosť sme aj chovali. Kedysi prasce, husi, kačky, samozrejme sliepky (ale to bolo oveľa ľahšie vtedy, lebo sme mávali aj "naturálie" z JRD :D ). Potom sme mali už len sliepky. A samozrejmosťou bol pes. A čo bolo super, keď som vyšiel z domu na dvor, nemal som pocit, že dostanem plotom po pauli. Proste ja mám rád priestor. A v tom sa cítim komfortne. Čo tam po tom, že tie m2-ové trávy treba kosiť, že väčší dom sa dlhšie upratuje a sem-tam nejaká údržba a podobné blbosti. To je predsa relax, starať sa o svoje tak aby to fungovalo. Teraz v králikárni s tými 75-78 m2 je to obrovský rozdiel. Ja viem, že niekomu to vyhovuje. Ale pre rodinu, ktorá má 2 decká, je to už (podľa mňa) málo. Keď si spomeniem, že sme vybehli na dvor a mali kopec priestoru na hranie (niekedy aj tých 17 árov nám na hranie bolo málo :D ). Ale ako píšem, to je čisto môj pocit, moje požiadavky na priestor pre rodinu. To bývanie v satelite ako také mi nejako až tak nevadí, len tie "koterce s výbehom" sú akési mikro. A ešte k tomu, to cestovanie (napríklad satelity pri Blave) je tiež k ničomu. Najlepšie by bolo, keby sa dala vabudovať k týmto satelitom nejaká rýchlodráha. Ale to je už riadna utópia, keďže nie sú schopní prepojiť 2 nad sebou idúce diaľnice.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tristann:

ahojte, so spoločníkom pracujeme dlhšie na projek…
@tristann neprichadzas s ničím novým. Celý článok sa javí že chce hovoriť len o stavbe a energiách až posledný odsek hovorí aj o strave. Moju odpoveď tiež rozdelím teda na dve časti. Energetika: pasívne domy nie sú dnes nič výnimočné a dokonca sú aj aktívne lebo dodávajú energiu do siete s FVE. V podstate hovoríme o inteligentných domoch ktoré ovládajú kúrenie, chladenie, rekuperáciou, svietenie atď. Aktívne pristupujú k riadeniu budovy. V podstate ak má človek vonkajšie žalúzie, tepelné čerpadlo, klimatizáciu, rekuperáciu a všetko dokopy pospaja tak ma z pohľadu energií aktívny dom. Potraviny: tu si podľa mňa treba uvedomiť v akej dobe žijeme. Ľudia chodia do práce a nemôžu si dovoliť chovať hospodárske zvieratá a musia si uľahčiť život aspoň s tým čo majú. Čo sa tyka 5-6 árov tak sám takýto pozemok mám a v podstate zeleninu si na vlastnú spotrebu dopestujeme napríklad paradajky, cibuľu, papriku atď. No a čo nam k tomu treba aby to nevyschlo napr. v lete počas dovolenky. Opätovné inteligentné funkcie ako napríklad automatická zavlaha. No a k sebestačnosti potrebujeme ešte vodu, to je zas riešiteľné studňou s automatickým prepínaním na domovy okruh a záhradný okruh. No a aby rodinka mala aj trochu voľného času na seba že nemusí stále niečo robiť tak ešte je fajn integrovať upratovacieho robota a kosiaceho robota :). Sám sa takýmto riešeniam venujem a dlhodobo ma to fascinuje. Nie jeden dom som už zautomatizoval k spokojnosti jeho užívateľov. No a výsledkom je 100% smart home. Až na to že to nie je žiadna novinka a takéto služby ponúkaju desiatky firiem na vysokej profi úrovni. Čiže na otázku tvojho aktívneho domu už je len jedna téma a to je pestovanie hospodárskych zvierat ale vzhľadom na to že človek je v práci tak pestovať hospodárske zvieratá len na vlastnú spotrebu je z môjho pohľadu nezmysel.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tristann:

@shadowmilan dakujem za názor - ano, finančná efe…
@tristann velmi hrube a orientacne a 100-200t ? takze vo vysledku tak 2-3x ... asi ako ked mechanik pri oprave povie, zhruba 200e ... mate to popisane velmi hrubo ... urobit vsetko ... asi ako ked si architekt navrhne ale investor potom zisti kolko :D snazit sa o nejake pestovanie k sebestatocnosti pre rodinu ? jedna sa skor o dopestovanie a pre radost, rodinu z toho velmi neuzivite tiez babka chovala vselico mozne ... ale vsetko je to skor radost a konicek
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od tristann:

@eagleowl - vdaka za názor. Píšem že stavba cca 1…
@tristann v hlavičke píšete "pracujeme dlhšie na projekte efektívneho (čo najviac) sebestačného"....a potom mi odpovedáte: "nemyslím že usilovať o plnú energetickú sebestačnosť je ekonomicky efektívna v našich cenách energie a podmienkach. Vy si to myslíte?" Nuž klasická internetová debata....človek si na základe krátkej informácie urobí predstavu....tá ale nemusí korešpondovať s tým čo autor informácie naozaj chcel vyjadriť.... Čo sa týka pojmu sebestačný - ak vo Vašich predstavách kúrenie alebo dokurovanie pevným palivom nepredstavuje sebestačnosť tak v mojich predstavách áno🙂 (aj ten Český dom s krbom je prezentovaný ako "ostrovný").... Čo sa týka názoru na počet vlastníkov firmy to je samozrejme každého osobná vec....to že "obrovské" firmy vlastní viac ľudí je vporiadku....mal som za to že tu hovoríme o malej firme nie o akciovke kótovanej na burze 🙂 Na Vašu otázku: "Napadá niekomu BIZNIS model na to ako získať zdroje alebo návratnosť vloženej energie?" som Vám napísal aby ste svoje knowhow po overení predali (to je podľa mňa návratnosť zdrojov aj energie) ale vy píšete "Ja nič nepredávam." Čo presne ste mienili vetou na záver: "Ja dom mám, ale chceli by sme s niekym postaviť takýto a verím že sa podarí a testovať pretože veríme že stavba domu je možná lepšie a efektívnejšie aby sa človek či rodina potom nestali otrokmi hypoték a s neskoršími problémami." vôbec nechápem....teda mohol by som si začať domýšľať 🙃 ale radšej to nebudem skúšať.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od eagleowl:

@tristann v hlavičke píšete "pracujeme dlhšie na …
@eagleowl @shadowmilan @neutrino @pochabel vdaka za spätnú väzbu. ;-) Vidím že niektoré veci som nepodal celkom zrozumiteľne. ;-)) Iste aj pre termíny sebestačnosť, aktívnosť sú rôdzne definície a každý má právo na svoju predstavu chápania. (energetická, potravinová, atd...) Súhlasím, že pre aktívny z energetického hľadiska stačí pasív a nasáčkovať fotovoltaické panely. Asi potrebujeme nový názov. :-D Niekedy píšem asi trošku krkolomne a komplikovane... Hlavne ak som v projekte s niekym a neviem čo všetko je v poriadku prezradiť. Reálne ale neriešime smarthome ktorý "aktívne" vyprodukuje energiu z fotovoltaiky s investíciami 300 a viac tisíc a otáznou návratnosťou fotovoltaiky 20 a viac rokov a prispôsobí osvetlenie, ext. žalúzie či zavlažovanie, bezpečnostný systém atd... Sú to fajn vychytávky pre mnohých ľudí a samozrejme tiež využívame ale dôraz je inde. My chceme rozumný dom s rozumnou investíciou a otestovaním inovácií, ktoré dávajú zmysel aj v slovenských podmienkach a racionálnym prístupom. Samotná stavba je jedna kapitolka, možno aj s pieskovou batériou či veľkou akumulačnou nádržou a jej flexibilita prispôsobiť sa zmeneným požiadavkam vlastníkov či života (napr. odchod detí, prenájom izby, bytu či možnosť prerábky na pracovňu, podnikanie) alebo aj vývoju v stavebníctve. Chov a pestovanie by mal poskytovať vyladené možnosti kombinácií aeroponie, akvaponie, hydroponie s výrobou základu pre roztok, recirkulačný chov rýb, možné prepelice, smart pestovanie minigreens, húb, včiel, vytápaný celoročný sklenník, ... určitá miera potravinovej sebestačnosti podľa zvykov a preferencií obyvateľov. (ak vegeteriani tak bude možná sebestačnosť úplne inde ako u "mäsožravcov" :-D) Ja si myslím že aktuálne nie je investične efektívne usilovať o plnú energetickú sebestačnosť ale racionálne zvážiť svoje potreby a vybrať si čo dáva zmysel pre každého. O dome sa bavím iba ako o stavbe a interiér si každý prispôsobí podľa svojich požiadaviek. A preto cena projektu je škálovateľná tak ako rozsah čo chceme využívať podľa nášho životného štýlu a preferencií. Veľmi by sa mi páčilo vytvoriť nový - vzorový dom, ktorý by poskytol skúsenosti ako dosiahnuť zaujímavé kompromisy a možnosti pre život + reálne náklady + reálne výnosy produkcie. Nasimulovať alebo vypočítať sa dá čokoľvek ale realita je dôležitá.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?