Rekonštrukcia dvojpodlažného domu z 1960 - rentabilita

Dobrý večer, chcel by som sa poradiť ohľadom rekonštrukcie staršieho rodinného domu. Je to štandardná kocka z roku 1960, postavená z tehál, základ je 50cm kameňa. Je to dom do kompletnej rekonštrukcie, t.z. vlhké základy, výmena strechy, spolu s vencom, zateplenie fasády, podlahy, kúrenie, voda, elektrika, okná, stierky ... v podstate by ostali iba obvodové múry, dom nemá žiadne viditeľné praskliny. Rekonštrukciu odhadujeme na 60000 € pričom s ohľadom na lokalitu a pozemok sme zatiaľ rozhodnutý pre kúpu. Zaujímali by ma názory odborníkov, prípadane ľudí, ktorí išli do rekonštrukcie staršieho domu.
Odpovedať
Profilova fotka
U týchto domov s napol zapustenou obytnou pivnicou býva najväčší problém vzlínajúca vlhkosť od základov v interiéri.Moc záleží od lokality a skladby okolitého terénu.Pokiaľ neplánujete zmenu tvaru domu tak s vencami netreba nič robiť.
Odpovedať
@mesarosanton Presne to je aj problémom v tomto dome, tá spodná časť má viditeľné stopy na stenách po celom obvode, v prvom rade by sme riešili odkopanie, presušenie a odizolovanie, len sa bojím tých kamenných základov
Odpovedať
Profilova fotka
@bosco84 Musíte vedieť poznať zloženie terénu inak môžete narobiť viac škody ako osohu.Ak aj oddrenážujete tak drenáž musíte niekam odviesť od domu.
Odpovedať
"Zainvestuj" , pozri zlaté stránky alebo ujo google a zavolaj si tam autorizovaného statika. Porozprávaj mu, čo chceš s domom robiť a on ti povie názor na tie základy. Aby ti ho povedal, musí to vidieť. Možno bude chcieť sondu k základom. Čo sa týka základov ako takých, problém to byť nemusí, ale môže, z fotky to nikto nezistí a ak hovorí že áno, klame.
Odpovedať
Ja rekonštruujem podobný dom, avšak bez tej obytnej pivnice. Je tam len pivnica, sklad a technická miestnosť pre kotol. Výmena všetkého vrátane rozvodov, podláh, zateplenie fasády a stropov, nové okná, dvere... atd. Vymenil som aj strechu a realizoval nadstavbu podkrovia. Tie náklady boli zatiaľ cca podobné ako uvádzaš, s tým, že to poschodie nieje ešte momentálne obytné, avšak tento rok sme veľa investovali aj do exteriéru. Ako som písal pivnica nieje obytná, je tam badať vzlínajúcu vlhkosť avšak obytné priestory nad pivnicou sú suché a statika v poriadku, takže rekonštrukcia sa oplatila. Odkopanie základov a izoláciu sme neriešili.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?