Dobrý deň, staval niekto rodinný dom podľa projektu Z412? Zaujímali by má skúsenosti s domom,čo by ste zmenili? Sme 4-členná rodina, chceme sa sťahovať na sk,tak pozeráme domčeky, pozemok už máme a je užší, no tento by sa nám tam vošiel. Vyhovuje nám aj orientácia terasy, kuchyňa,ktorá je za rohom a aj hosťovská izba,nakoľko starý rodičia chodia celkom často na návštevu. Len by sme tam chceli ešte krb, ktorý v projekte chýba. Zmenili by ste ešte niečo?
A ešte dvere z garáže pôjdu cez technickú miestnosť a nie cez špajzu. Alebo by saa miestnosti vymenili ,neviem v ktorej z miestnosti by bolo lepšie okno
@nina004 ja osobne by som dvere z garaze nechala len ti2 cez vstupnu chodbu... 4 m2 na technicku su dost malo aj tak...a dverami by Ste si este zmensili možnosti zavesenia techniky na stenu
V hostovskej by som dala asi len okno nie balkonove dvere aby sa tam zmestila manzelska postel
Okno je podla mna lepsie ked je v spajzi
A krb by mohol byt kludne v rohu obyvacky pri vstupe na terasu
Zrusit v spajzy lavy regal a o tento priestor zväcsit technicku. V spajzy podla mna okno byt nemusi, ak ho chcete, dajte velmi uzke, podlhovaste uplne hore. Krb nie v rohu pri vstupe na terasu, ale do rohu ako Vam konci kuchynska linka a zacina sedacka, krb by prepojil pekne kuchynu s obyvackou a lepsie vykuril priestor, komin nebude musiet byt tak vysoky ako keby ste krb davali k terase.
Dobrý deň, projekt je pekný, zmenila by som len niekoľko drobností. Dvere do špajze z garáže by som zrušila úplne a nahradila ich prípadne len malým oknom do garáže na chladenie (ak tam nepotrebujete svetlo). Ak by ste vymenili technickú so špajzou, kuchyňu by ste mohli potiahnuť do U. Krb by som odporúčala z hľadiska výhrevnosti medzi obývaciu a jedálenskú časť na tú ľavú stenu, približne tam, kde je krátka priečka na vstavané skrine. Do kúpeľne v spálni, by som dala posuvné dvere priamo zo spálne (nie zo šatníka), pričom by oboje dvere (šatníkové aj kúpeľňové) išli do jedného púzdra. Využili by ste tak v šatníku ešte jednu stenu aspoň čiastočne. Tiež by som dala malé okno do tejto kúpeľne.
Ahoj. V zadveri by som potrebovala viac ulozneho priestoru na kabaty, ciapky, sale rukavice, dazdniky, topanky a sedenie.
Otvaranie dveri z wc von, teda nie dnu do wc nie je pre mna.
Garaz je mama ak tam maju byt dve auta.
Prechod z garaze cez spajzu je na rychle vylozenie nakupu z auta - za prekladu ze auta budete garazovat v garazi.
V praxi, mozno sa tam zmesti jedno male. Treba miesto na bicykle, kolobezky, kosacka, vercajch, zahradne potreby.
TM netusim aka ma byt velka.
Mate rovnaky rezim dna? Nebudete sa rusit ked jeden bude spat, druhy sa bude sprchovat/obliekat?
Satnicek sa zda byt maly - sice podla toho kolko mate veci. I mini kupelna, kde sa tazko vytocit. Sprchu aspon 80x120, no 90x120+ je pohodlnejsie. V tejto si bude manzel obijat lakte. Chyba okno.
Nie som zastanca wc v kupelni. Ale uz vobec nie kupelne pri spalni. Tu su dve kupelne pri spalni, to urcite nie. Mas dobry spanok?
Kde okna, ake velke to je na vas. Tazko povedat kolko svetla bude v tomto pripade pri jedalenskom stole.
Pri projekte uz myslite na rozmiestnenie kuchyne.
V rohu je asi chladnicka, ak chces ruru vo vyske, treba ju niekam esteticky dat.
Krb ma byt na vykurenie ci na efekt ohna?.
Dala by som obojstranny, akumulacny, smeroval by do jedalne aj na chodbu, priecka by sa musela prisposobit.
@nina004 Ja by som sa najskôr spýtal čo znamená vo vašom prípade ten užší pozemok, naozaj sa tam ten dom zmestí? Počítali ste zo všetkými potrebnými odstupmi. Druhá vec aký máte cca rozpočet lebo takýto dom pri dnešných cenách nepostavíte za 400-tisíc.
@nina004 ta priecka stredom domu oddelujuca obyvacku a nocnu cast vyzera byt nosna.... nosnu priecku sa neoplati prerusovat kominom...lebo neueobite veniec...a veniex je stuzujuci prvok domu
@nina004 pozrela som si aj na webe tento projekt, píšu že na pozemok o šírke najmenej 23,06m. To nepovažujem za užší pozemok. Ale keď vám vojde, budiš.
Čo sa týka samotného pôdorysu mne by najviac vadilo nedostatok prirodzeného svetla v centre domu - v jedálni a v chodbe v nočnej časti. A veľa síce malých miestností bez okien, znova bez denného svetla. Pravda je, že pri dome o rozmeroch 19x16m to pri žiadnom rozložení lepšie nebude. Riešením by mohli byť svetlovody.
Ďalej neviem si predstaviť zariadiť túto kuchyňu. Ako je fajn, že je za rohom. Aj okno v linke je super, aj keď ktovie aký bude výhľad z okna, keď je to "užší pozemok" Ale na horné skrinky nevyjde. Na normálny ostrov tiež nevyjde. Chýba priamy prístup na terasu, hoci je terasa hneď za kuchyňou.
Špajza na prvý pohľad vyzerá ako super nápad taká prechodná, ale neviem či by som chcela mať výfukové plyny v špajzi a možno až v kuchyni.
Ak bude práčka a sušička v technickej miestnosti, tiež si neviem predstaviť chodiť z prádlom cez zádverie do garáže a až tak do TM. Príde mi to nepraktické a dosť od ruky. Ale možno v zahraničí je to takto zvykom.
V mnohom súhlasím s lenkito, nebudem opakovať to isté.
Ďakujem vám za postrehy. Niektoré veci by nám nedocvakli. Čo sa týka kúpeľne v spálni,tak s manželom robíme rovnakú profesiu a aj spať chodíme rovnako ,tak sa budiť nebudeme. Dvere z garáže cez špajzu zrušíme. A aj do technickej budú dvere len z domu. A vymeníme špajzu a technickú, aby mohla byť kuchyňa do U a možno ubrať jeden kus linky a urobiť východ na terasu.Umiestnenie krbu by sa ešte poriešilo s projektantom.