Poraďte prosím, riešenie podkrovného domu

Zdravim vsetkych Budem stavat podkrovny dom so sedlovou strechou. Zaujimam sa o rady a postrehy kazdeho kto sem zavita. Z boku k domu bude garaz+dielna. Je toto riesenie podorysu a rozmerov podla vas efektivne? Ak nie, preco? Ako by sa to dalo vylepsit? Chcem to riesit jednoducho. Rozmyslam ci necham technicku miestnost na poschodi, alebo ju skryjem pod shodisko (plyn kotol, rekuperacia). Vchod bude na sever, terasa na juh. Okna z obytnych miestnosti chcem iba na sever a juh - obmedzenie pozemkom. Nie stresne okna a balkony. Zrkadlove cisla su vymery miestnosti. Dakujem za kazdy nazor.
Odpovedať
Poviem to takto. Myšlienka, že chceš jednoduchý dom je správna. No ani len netušíš o čo (dizajn) a koľko EUR (zbytočné a neefektívne využité m2 navyše) prichádzaš, že to nedáš urobiť tomu, kto to ozaj vie. Architektovi, alebo dizajnérovi. Ty si tu na HS odkonzultuješ čosi, z čoho bude tuctový dom, za ktorý dáš vo finále podľa miery svojpomoci od 150-200 tis EUR.
Odpovedať
ahoj, mame velmi podobne rieseny dom, garaz aj orientaciu (este nestaviame), takze za mna dobre:D ak ti pojde nosna priecka stredom domu, asi budes potrebovat na poschodi vymenit TM za WC.
Odpovedať
Profilova fotka
@pripad001 ja si myslim, ze @sucky1 je este v stadiu, kedy len zvazuje moznosti co a kde v dome mat a na architekta hadam este len pride. Ved tu zavesil nejaky katalogovy projekt otoceny zrkadlovo. Nehovoriac o tom, ze nie kazdy potrebuje byt za kazdu cenu originalny a "tuctove" riesenie mu jednoducho vyhovuje. Iba jedna poznamka, ak budes chciet mat technicku pod schodami, tak budes musiet privody tahat aj na pravu stranu domu. V povodnom nakrese to mas vsetko nalavo.
Odpovedať
@maslenka47 ...veď práve že je v štádiu, kedy mu vie umelec dispozične navrhnúť to, na čo on nepríde. Ak rátam vo finále cenu len 1000 EUR/m2 postavený zariadený RD, tak mne sa cena za architektonickú štúdiu vrátila oproti môjmu rozmerovému zadaniu hneď niekoľkonásobne práve v ušetrených m2. Jednoducho ja by som to tak dispozične nikdy nedal. O celkovom dizajne už ani nehovoriac. Ono neplatí, že tuctovo rovná sa lacno, rovnako ako neplatí dizajnovo draho. Som laik no 100% by som dal dole min 12m2, čo je 12-14 násobok ceny dispozičnej štúdie a min 4 násobok ceny architektonickej štúdie.
Odpovedať
@pripad001 prosim Ta, napis kokretne ako by si dal 12m2 dole
Odpovedať
@maslenka47 Na poschodi mat technicku miestnost pri spalnach bohvieco nie je. Ja by som ju urcite dala dolu.
Odpovedať
@sucky1 Mne sa tento projekt celkom páči. V jednoduchosti je krása ;-) Ako prvý nástrel to vôbec nie je zlé. Páčia sa mi aj tie priestranné chodby hore aj dole, dodávajú domu určitú optickú vzdušnosť. Určite lepšie ako dlhé úzke chodby bez prirodzeného svetla, ktorým stále neviem prísť na chuť. Neviem, či dobre vidím, ale pod schodmi nejaká technická miestnosť je. To na poschodí nie je skôr práčovňa / sušiareň? Tá kúpeľňa na poschodí mi príde veľmi veľká na to, že je v nej len vaňa a umývadlo. Určite by som porozmýšľala nad tým, ako tam dostať ešte sprchový kút. Pokúsila by som sa tam urobiť dve rovnocenné kúpeľne - jednu s vaňou, druhú so sprchovým kútom. Spálňu by som dala na sever, deťom by som dožičila južnú stranu. Toľko odo mňa k pôdorysu :-)
Odpovedať
@sucky1 Šírka 8m, napríklad:-) (0,5x12x2)
Odpovedať
@pripad001 vyborny napad, urobit to zuzenie, najskor v strede a zmensit tie chodby :-)
Odpovedať
@klara321 aky mas dovod na toto tvrdenie? vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
@sucky1 ja som si všimla len tie okná na poschodí. Príde mi zbytočné dávať 2 okná do kúpeľne a aj v tej jednej izbe mi to príde zvláštne mať 2 okná na jednej strane oddelené stĺpikom. A vchod do šatníka mať z chodby? to radšej zo spálne nejako vymyslieť keď je to šatník. A v oboch chodbách to bude strašne tmavé. Príde mi to ako nevyužitý priestor. Mne sa veľmi nepáči štýl bývanie chodba a v nej samé dvere... Ale ak sa to páči vám, tak je to ok. Ale bude tam málo svetla prirodzeného. Možno by som to schodisko tak neuzatvárala. A v obývačke môžu schody pekne pôsobiť, ak sú dobre spravené. Takto je to veľmi zadebnené. A k plynovému kotlu treba aj komín. Ten tam nevidím zakreslený. A ku komínu od krbu sa treba dostať ku otvoru zo zadnej časti komína. Takže aj to treba nejako vyriešiť. A vadí mi aj ta malá priečka medzi obývačkou a kuchyňou. To sú moje postrehy.
Odpovedať
@sucky1 Nakresli si veľa takých domov, aby si nelutoval, rozmyslaj a pytaj sa. Dom sa na vrhuje na konkretny pozemok, zverejni cislo parcely alebo sem daj fotku obrazovky parcely, okolitých stavieb a jeho sklon. Ten dom mi pripadá zvonku veľký a z vnútra malý, malo by to byť naopak. Ak sa dá navrhni si bungalov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sucky1 Kresli všetko presne v mierke, aj nábytok. ... Načo sú ti 2 obývačky, veľké zádverie, kúpelňa s balkónom, 2-záchod som ešte nevidel, Poriadny dom by mal obsahovať: hala, 3 spálne (12+12+16 m2), WC, kúpelňa+WC, technický sklad alebo pivnicu, zádverie.
Odpovedať
@sucky1 ake je to cilso projektu? hod link
Odpovedať
Profilova fotka
@sucky1 To zúženie domu ako písal @pripad001 sa ľahko povie ale ťažko urobí ak by ste zúžili chodbu ako hovoríte tak sa vám samozrejme na poschodí nezmestia dvere do miestností a dole to tiež neurobí dobrotu, v obývačke by sa dala odstrániť stena s kuchyňou ale čo izba a zádverie tam asi nezostane šírka na dvere, a samozrejme vyskočia aj iné veci, skúste si to prekresliť v mierke a uvidíte. Môj názor na katalógové stavby je taký že pokiaľ sú tam nutné väčšie zmeny ( ako napríklad to zúženie ) tak sa taký projekt neoplatí a buď treba hľadať iný alebo ísť do individuálneho. @jekaterina25 Mohol by som vedieť aký štýl bývanie sa ti páči keď nie " chodba a v nej samé dvere " keďže chodba slúži ako prepoj miestností a je určená na to aby na nej boli dvere, to máš radšej prechodné miestnosti čiže miestnosť v ktorej sú samé dvere alebo čo si mám predstaviť. @modrablbost Radko zasa si sa sem na chvíľu votrel, idem sa o to postarať kým spustíš starú pesničku o betónovom strope a meter hrubom pórobetóne.
Odpovedať
@sucky1 kvoli pripadnemu hluku, kurenie ani tak hluk nerobi ale napr.nocne pranie, susenie v susicke ano, rekuperacia neviem. Ja by som nechcela mat technicku miestnost vedla spalne.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko prerábame rodinný dom a na prízemí je to podobne ako to máte vy a je to hrôza. Je tam úplná tma a zle sa tam vetrá. Ja mám radšej otvorený priestor a znesiem dvere aj v obývačke napríklad. My máme akoby bungalov na poschodí, takže sme museli improvizovať, keďže je to rekonštrukcia. Na pláne vidíš naše poschodie. Sú tam síce dvere, ale tá akoby dlhá chodba je súčasťou obývačky. Že nie je akoby separovaná. V dnešnej dobe je veľa krásnych domov a rôznych projektov bez toho, aby bola v strede domu chodba a znej sa šlo všade. Nehovorím o všetkých priechodných izbách, aby sa šlo z izby do izby, ale napr. z kuchyne alebo obývačky dvere do miestností mi nevadia. Napríklad na tom obrázku kde je vizualizácia tak tam je to riešené čiastočne nevyužitou chodbou v strede. Tým pádom by tam vznikla chodba bez svetla. Projektant nám to nakoniec vymyslel inak a som rada. Blbo sa to vysvetľuje. Nie je chodba ako chodba. A v tej vašej by bolo málo svetla. Aj tu na MS veľa ľudí rieši čo s takouto chodbou a nevedia si rady. Preto sa čudujem, že to tak chcete do novostavby. Ale bude to váš dom. Len ste chceli počuť názor, tak som Vám dala ten svoj
Odpovedať
@modrablbost sirka pozemku 18.5 m, dlzka (je tam dost :D), pristupova cesta zo severu, orientacia pozemku S-J, podla obrazka parcely - sused nalavo ma dom bungalov cca 2.5m od plotu (dlhy cca 19m), napravo ziadny dom nie je. Skus mi prosim poradit, nezabudni na garaz vedla domu.
Odpovedať
@modrablbost
Odpovedať
@martosko ano rozumiem Vam, projekt budem riesit individualny, tento je len taky prvy nastrel, lebo zatial sa mi pacil najviac. (co sa tyka pomnou pozadovanych miestnosti a vymer). Projektant sa zatial do toho nepustil (mal by to poriesit) no chcel som aj ja prist s nejakym napadom, ktory by som tu nasiel/zistil.
Odpovedať
@sysell je to tento; http://www.eurolineslovakia.sk/sk/pro... Trochu som upravil podorys (moj obrazok) nechcem kupit tento katalogovy projekt. Chcem to ukazat projektantovi, resp. porovnat si to s tym co nakresli on. Strechu a nejake dalsie veci exterieru si predstavujem inak.
Odpovedať
@martosko O tom, že sa dá šírka tohto RD zmenšiť o minimálne 0,5m, ba dá sa dokonca o viac v oveľa lepšej dispozícii .... a teda vo finále by investor ušetril až k dvom desiatkam tisíc EUR jednoducho nepochybujem. Samozrejme nie spôsobom mínus pol metra z chodby !? :-). Chce to kreativitu, teda viac ako len laické nápady. Prečítaj si môj prvý a následné príspevky. Boli v zmysle nechaj tvoriť ozajstného dizajnéra/architekta a ušetríš mnohonásobne viac. Už by som sa k téme nevyjadroval no ak som si po tvojej poznámke na moju adresu všimol nižšie, že sucky1 má 18,5m !!! široký pozemok napíšem len toľko, že ja, amatér, by som vedel položiť na jeho pozemok ten jeho "jednoduchý RD" po úpravách nie po dĺžke, ale dokonca po šírke pozemku. Využil by všetky prednosti doslova dokonalej orientácie pozemku, ktorý má. To ako neodpustiteľne zabíja svoj pozemok, to ako doslova zahadzuje možné slnečné zisky, ktoré sa mu ponúkajú je čosi, čo by mu dokázal vysvetliť aj treťotriedny architekt. Podotýkam architekt nie projektant. Ten prečmára za dva-tri litre čo mu on po odkonzultovaní na HS ukáže. Žiaľ.
Odpovedať
Profilova fotka
@jekaterina25 Neviem ako ste sa dostali k tomu že sa niečo chystám stavať :-|, ale stane sa, k otázke stačilo napísať že máte radšej priechodnú izbu ako chodbu, čo sa týka vášho návrhu ( mimochodom nič ako bungalov na poschodí nieje, máte obyčajný poschodový alebo podkrovný dom z neobývaným prvým podlažím ) projektant vám to síce navrhol zaujímavo ale do hore ukázanej dispozície je to nepoužiteľné riešenie, a ja osobne by som aj vo vašom prípade tú časť priradil radšej k tej detskej izbe ako ju nechal takto ľadom, možno by sa potom detská dala ináč usporiadať a deti by nemuseli spať tak za sebou a možno by im vošiel k posteli aj nočný stolík. A ešte nejaké rýchle postrehy do kuchyne ba vám dosť pomohlo okno, budete tam dosť tma, zaujímavé že WC je na štítovej stene a je bez okna, aj kúpeľňa aj keď tá má aspoň strešné okno a čo sa týka komína ak bude tak ako je nakreslený a strecha tiež pôjde vám rovno cez vrcholovú väznicu ak ju máte navrhnutú. @sucky1 Tak takéto dávanie nástrelov je celkom zbytočné radšej sem potom pridajte prvý nástrel od projektanta ktorý bude potom schopný pripomienky aj zapracovať. @pripad001 Veď práve preto že môj názor nieje úplne laický som napísal čo som napísal že len tak ubrať pol metra s pôdorysu pri tejto dispozícii nieje tak jednoduché ako sa zdá, a ak sa zmení vonkajší rozmer aj dispozícia už to nebude mať s týmto katalógovým projektom nič spoločné a pôjde o úplne iný dom, čiže potom by sa vaša rada dala bez omáčok povedať aj vyberte si iný projekt.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko ten projekt čo som nahrala bol prvý návrh od projektanta a niektoré veci sme tam pomenili. Na wc je okno už. To tam predtým zabudol dať. A aj iné veci sú inak. A v tej detskej izbe je dosť miesta. Inak to vyzerá na papieri a inak keď tam človek v skutočnosti stojí. Ani v tej kuchyni nie je tma. To veľké okno tam dodá dostatok svetla. Mne sa skôr páči väčšia obývacia časť. Do izby sa človek ide len vyspať. A zmestí sa im do nej všetko potrebné. Ono fakt je ten, že každému vyhovuje niečo iné. Ja som len pridala svoje postrehy. Tiež máme niektoré veci, ktoré by sme menili. Ale už sa ťažko mení, keď je postavené. A ten názov bungalov na poschodí je preto, že sa každý pýta ako rekonštruujeme a my sa vždy zasmejeme a najjednoduchšie je im povedať, že sme zbúrali podkrovie a úplne od deky robíme akoby nový bungalov na poschodí. Ale vidím, že vy chytáte za slovíčka. Prajem vám veľa šťastia pri projektovaní až si zvolíte projekt čo najlepšie
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?