Okno v špajzi, áno/nie

7. apr 2021560
  • @pistikus  prečo by som mal chcieť špajzu chladiť? ako sa chladí špajza v lete keď je vetraná vzduchom z vonka a vonku je úpek? ja rekuperáciou vetrám, nechladím. na chladenie som kúpil chladničku 🙂

  • @zltalienka  napr. Sme tam mali cely plech s kolacom. Plus udeninky. Alebo zeleninku tam mame. Zemiaky, paradajky, cibulu.

  • @pistikus  chápem to ako "sezónne" chladenie, keď je vonku chladnejšie. Ibaže to v lete nefunguje. A potom čo, kde skončí celý plech s koláčom?

  • Sponzor fóra
  • @zltalienka  kolac uz je v bruchu. Nam to funguje aj v lete dobre, nakolko mame spajzu dobre otocenu, tak aj v lete je tam super vzduch.
    Kazdopadne nechytajme sa za slovicka, ale je to vec, ktoru nelutujem. Svagor ma spajzu uprostred domu bez okna a ono je to iba ako potravinova skrina. Druhykrat by to riesil inak.

  • @zltalienka  mame spajz s malym neprehladnym oknom do suseda,otoceny na sever.najlepsia vec.a nezabudnut samozrejme vynechat podlahove kurenie.okno na vetracku pootvorene cele leto.

  • @dent  nemám vôbec špajzu v dome. Nejako som nepochopila jej účel. Áno rodičia v dome majú, aj svokrovci majú...a teda mňa len otravuje chodiť po veci do špajze...a úplne najviac, keď je v kuchyni teplo a v špajzi chladno.
    Aj kompóty, aj múka či olej nepotrebujú inú ako izbovú teplotu. Zemiaky tých 5kg čo kúpim naraz sa nepokazí/nestihne. Ak niekto pestuje vo veľkom aj tak si ich uskladní lepšie v nejakej pivničke.

  • @zltalienka  Keby si nevedela, tak špajza sa umiestňuje do kuchyni a vtedy sa nelieta.

  • @zltalienka  býval som v pyte bez špajze, do ktorého som išiel z domu so špajzou. A keď sme teraz riešili s partnerkou dom, vedel som iba jedno: ak tam nebude špajza, tak budem špekulovať s dispozíciou tak aby som si ju vytvoril. Mne prišlo práve bývanie bez špajze dosť nepraktické.

  • @jakubs777  Ako vetraš rekuperáciou? Predpokladám v špajzi máš odťah a popod dvere ťahá zohriatý vzduch do špajzi. Ďakujem pekne za také vetranie. To je len potravinová skrinka, akurát že je murovaná.

  • @ruren  áno mám to presne tak. je to skôr sklad ako špajza. zase na druhú stranu nemusím potom cez sitko strúhať krištáľový cukor, lebo mi nenavlhne a nad oknom vystriekať celé savo, lebo sa mi v miestnosti nič nezráža. nevravím, že to má len výhody, všetko má pre a proti a každý iné preferuje.

  • Ja mám rekuperáciu, ale do špajzi som rozvody nedával. Okno je na vetračku otvorené nonstop. Jedine v zime keď sa teplota blíži k -20°C ju zatváram. Ale obložky na dverách som zapenil ako by som osádzal okná a do silikónu osadil prah a na prah nalepil tesnenie. Tak že fakticky je špajza hermeticky oddelená od kuchyni. Na okne z vonku je osadená sieťka proti hmizu. Akurát senzor alarmu na nočný režim proti vniknutiu cez okno som musel dať na spodok okná. Neviem si predstaviť rodinný dom bez komory.

  • @jakubs777   zaujímavé že so špajzami s oknom (nevykurovanými) v dvoch domoch čo som býval/bývam som nikdy tebou popisovaný problém nemal 🙂

  • @jakubs777  A kde by sa čo malo zrážať?

  • @ruren  práveže v oboch prípadoch bola špajza priamo z kuchyne. @sousedekovci89  každý sme nejaký...
    nuž otvoriť ďalšie dvere, zažnúť svetlo, nechať sa oviať o 10-15°C chladnejším vzduchom v zime, lebo však otvorené okno, stúpiť z koberca (teplej podlahy) na studenú dlažbu a to X krát do dňa ... ďakujem neprosím ... a na záver opäť zhasnúť svetlo a zavrieť dvere, aby som nezabudla.

  • @sousedekovci89  @ruren  môže a nemusí sa zrážať. napríklad svokrovci majú tak, že majú v špajze pod oknom (a má to tak veľmi veľa ľudí) aj chladničku (lebo úspora a komfort-ticho). chladnička generuje v miestnosti teplo a môže to byť problém - nevravím, že s tým má každý, a že sa to stáva každému, len čo som videl.

    @ruren  rozumiem, podľa mňa aj toto je pre niekoho riešenie, napríklad aj tebe vyhovuje.
    ja som to poňal z druhého konca, že na obvodové murivo dám 20cm grafit, potom otvorím okno, kde pustím vlastne ten chlad/zimu dnu a tie vnútorné priečky v dome už tak izolované nemám a môže mi to dom prehrievať/ochladzovať skrz tú špajzu, o nič iné mi tam nešlo.

    ale to sú len moje myšlienky, nevravím, že ten kto to má otvorené to má zle.

  • Sponzor fóra
  • @zltalienka  Potravinovú skrinku neotváraš? Váčšinou sa varí cez deň a vtedy je v špajzi dosť svetla cez okno a na noc sa to dá vyriešiť pre moc pohodlných pohybovom senzorom. Mali koberček ako rohožka vyrieši aj studenú dlažbu. Tak že tie tvoje argumenty stoja na vode. A sem tam keď ťa ovanie čerstvý vzduch, ti len prospeje.

  • @zltalienka  ja som síce naučený chodiť v dome v papučiach takže chladnú dlažbu nepociťujem. Pokiaľ ide o to okno, otvorené býva skôr v jari a v jeseni, v zime s ním len sem tam prevetrám, nevykurovanosť priestoru mi zabezpečuje dostatočný chlad. dvere síce otvoriť musím, ale keďže sa mi otvárajú do kuchyne, v prípade plných rúk ich "zavriem zadkom" 🙂 Osobne mám zvyk aby som nezabíjal čas chodením po obchodoch niekoľkokrát do týždňa, múku, cukor atď nakupujem "vo veľkom" kúpim doslova raz za polrok a mám pokoj, podobne s mäsom do mrazáku (aj keď to sa minie rýchlejšie ako raz za polrok 🙂 ) potom iba rýchly nákup pečiva v najbližších malých potravinách a mám pokoj. Na byte stačilo že sme si kúpili 3-4 kg múky, ryže, k tomu nejaký cukor, nejakú zásobu cestovín atď a potravinová skrinka bola zrazu komplet plná. ďalej napr. zemiaky v byte po chvíli skladovania začali klíčiť, v špajzi mám také príručné vedro zemiakov a v pohode vydržia týždeň dva aj tri. (dlhšie nevydržali- zjedli sme) 🙂 V týchto blbých časoch, keď sa človek snaží vyhýbať návšteve obchodov na nevyhnutné minimum je mať takýto skladový priestor pre mňa neoceniteľné 🙂

  • @jakubs777  tiež mám chladničku pod oknom okno v zime zavreté občas vetrám cez chodbu von, pri veľkej zime musím otvárať dvere do špajze aspoň na chvíľlu , lebo klesne teplota pod+15 a chladnička v tedy nejde, lebo nemá vykurovanie kompresora, chladivo stuhne a nejde roztočiť kompresor, starú som mal s iným plynom a nebol problém

  • @zltalienka  no, poviem ti, toto všetko čo si popísala, od otvorenia dverí až po zhasnutie svetla, to sú neuveritelne obrovské problémy. 😃 😃 😃 ach, jaj. Pohodlnosť a lenivosť... a k argumentom ostatných, ze teplo uniká cez špajzu... mali by sa liečiť na chorobnú lakomosť, lebo posledné štádium extrémneho šetrenia je zrušenie záchodovych mís, lebo spod seba si to budete rovno servírovať na tanier...

  • Okno v spajzi ano, aj kvoli presvetleniu miestnosti, aj kvoli vetraniu. Som zastanca, ze v kazdej miestnosti v dome ma byt okno, ak je to mozne, ak je spajza na obvodovej stene, tak urcite dajte okno. Tiez mame okno v spajzi, otvaram malokedy, iba par krat do roka, skor na jar a na jesen, ked chcem spajzu schladit. V lete a zime neotvaram.
    A celkovo ci spajza ano alebo nie, tak ak je moznost spajzu mat, tak urcite ano. Voci skrini v kuchyni ma spajza tu vyhodu, ze na zem pred regalmi vojdu kose na triedeny odpad, mopy, vedra, obrovsky kos na plasty, do kuchynskej skrine by to nevoslo. A hlavne spajza ano, lebo je v nej vzdy o par stupnov chladnejsie ako v kuchyni v skriniach. Pre skladovanie viac zasob potravin je tento chlad v spajzi lepsi, potraviny v spajzi dlhsie vydrzia ako v teple v kuchyni.

  • @ruren  nemám ani potravinovú skriňu. Ale máš pravdu, som negatívne ovplyvnená skúsenosťami z detstva, kedy aj keď bolo okno v špajzi (dokonca 2) tak svetla išlo cez neho príliš málo (orientované na sever a zatienené stromami od susedov), rohožka by nevošla, dvere sa otvárali dnu. Upozornenia typu "zatváraj dvere do špajze lebo z nej ťahá" (rozumej keď z nej vyberám veci) a potom pátračka "kto zase nezhasol svetlo v špajzi?" mi moju "lásku k špajzi" nezväčšili. Potom ako som bývala 10 rokov v byte bez špajze som pochopila, že mne špajza k životu vôbec nechýba a tak sme postavili dom bez špajze a stále mi špajza nechýba. Neviem, čo by som v nej držala. Celý koláč aj s plechom vošiel aj do chladničky 🙂
    @milos35  Chvála Bohu nemám obrovské problémy a tak nevidím dôvod si zjednodušiť a spríjemniť prácu v kuchyni tak, aby som bola spokojná. A ver, že pri 4 deťoch do 9 rokov lenivá nie som.
    @sousedekovci89  ak by som chcela môžem si uskladniť 30kg múky, 10kg cukru, 10l oleja, 10kg ryže, 12l trvanlivého mlieka, .....ale nevidím na to dôvod, veď nejde koniec sveta a do potravín potrebujem ísť tak či tak kvôli pečivu a pod.

  • @zltalienka  aj ked špajzu nemáš musíš to niekde umiestniť alebo ti stačí len chladnička a každý 2-3 deň obchod?býval som v domes prababkou po narodení vtedy žiadna chladnička no v komore vlastné potraviny na celú zimu, do 15r som sa živil len tým

  • @duzu  viem ako bývali naši starí rodičia. Moja babka volala pračku "toten čort" a prala si ručne. Aj tak mama pračku kúpila a dnešná generácia si bez pračky nevie predstaviť život.
    Namiesto potravinovej skrine mám pod pracovnou doskou šuflíky v ktorej mám uskladnené potraviny. Chcela som dostatočne veľkú pracovnú plochu, aby sme mohli v kuchyni pracovať dvaja aj traja a toľko kuchynských potrieb nemám, aby som založila všetok voľný priestor pod pracovnou doskou. Šuflíky poslúžia rovnako ako potravinová skriňa a neuberajú priestor pre pracovnú plochu. Jedinú výnimku má umývačka, tá išla do ergonomickej výšky (zase schytám, že som lenivá) a chladnička samozrejme.
    Keby nebola korona tak obchod každý deň, kvôli čerstvému pečivu (15 rožkov na deň je nutnosť), teraz to kombinujeme ako sa dá. Ale robíme zásoby trvanlivých potravín samozrejme, len nie na pol roka. Tých 15 kg múky je tam teraz určite, do mesiaca sa určite minie. 2 veľké nákupy v meste do mesiaca sú, koľko sa vojde do 1 vozíka v supermarkete.

  • @zltalienka  denne pre čerstvé pečivo? keby bolo aj naj ani náhodou,žiaľ najbližšie mám 3 km do malej obce nikto obchod dotovať nebude, no ty máš doma asi škôlku mne stačí 1 a nepestujem už vôbec nič stačilo

  • @zltalienka  to je všetko fajn lenže napríklad u mojich rodičov je to síce menej múky atď ale zároveň to je odhadom plus 300 fliaš kompótov/zaváranín (snáď som ešte neubral), to chceš tiež napchať do kuchynskej linky? 🙂 Ak sa pýtaľ načo toľko, reálne sa toho všetkého za 1 sezónu (od zavarenia po zavarenie) tak 3/4 aj zje.

  • @sousedekovci89  aj u mojich rodičov je to takto, ale majú to uskladnené v pivnici, nie v špajzi. Však si nemyslíš, že zaváram až toľko? Šuflík jahodového džemu a šuflík leča stačí.
    @duzu  áno každý sa prispôsobuje situácii akú má. Dediny bez potravín, škôlky a školy sme pri hľadaní pozemku vyradili. Aj tak žijeme v prírode (kuk foto zo včera zpred domu) a do druhého najväčšieho mesta v SR máme 15km.

  • @zltalienka  ááá šalena ja bula, mám odtiaľ susedu,všetko na vtip otočí, mňa našťastie sneh teraz obišiel i celú poslednú zimu len poprašok a horu mám tiež ihned za záhradou tak 10m

Pridaj príspevok

    Nenašli ste čo ste hľadali?

    hľadať len v názvoch tém
    Odporúčaní dodávatelia
    atelier of architecture & design
    - projekty rodinných domov a interiérov
    Efektívna architektúra a výstavba energeticky pasívnych a nízkoenergetických domov vrátane PHPP.
    Vizuálne návrhy záhrad, fasád rodinných domov a interiérov podľa Vašich požiadaviek. Vypracovanie projektovej dokumentácie pre potreby realizácie.
    Články od našich partnerov
    Elektroinštalácie vo vápennopieskovom murive.
    SYNEGO SLIDE novinka u veľkoformátových dverí
    Akú dlažbu vybrať k historickým objektom?
    Archív článkov od partnerov