Odstupové vzdialenosti záhradného domčeka-drobnej stavby s pivnicou.

Na zadnej strane pozemku 18x35m chcem postaviť záhradný domček - drobnú stavbu rozmeru 6x4m na náradie, bicykle... Nakoľko mi pozemok v tejto časti padá cca 1m a obaja krajní susedia si do tejto úrovne vyrovnali svoje pozemky uvažujem aby bola súčasťou záhradného domčeka aj pivnica, kedy mi postačí vykopať už len cca 1,5m . Chcem sa spýtať tých, čo už drobnú stavbu ohlasovali a zrealizovali. 1. Môžem drobnú stavbu postaviť 1m od susedného pozemku a zadnú stenu doslova oprieť o plot, prípadne bude jeho súčasťou? 2. Ak ohlasujem drobnú stavbu, ktorej súčasťou je pivnica robím to spolu, alebo ide o dve samostatné ohlásenia? Upresňujem, že v stavebnom povolení pre RD, ktorý na pozemku staviam mám zadefinované odstupové vzdialenosti 2m zľava a 2m sprava, hraničná čiara od cesty 6m. V časti za zadným plotom, kde drobná stavba bude zatiaľ nie je realizovaná žiadna výstavba, a ak aj bude rodinné domy budú situované na odľahlej strane od zadného plota.
Odpovedať
@pripad001 na tvojom mieste by som sa isiel popytat na urad, nie tu... Inak, ked to chces nacapit na susedov plot, presah strechy bude na jeho pozemku? Kam bude odtekat voda z tejto strechy? A ako budes tuto stranu udrziavat? Ja som domcek postavil meter od plotov susedov.
Odpovedať
@pripad001 ja som tento rok ohlasoval drobnu stavbu - mozes ju kludne postavit na hranici pozemku - ale cela musi byt este na tvojom pozemku. Ak splna tie kriteria na drobnu stavbu. Ja som zahradny domcek postavil cca 60cm od plota, aby som mal pristup aj z druhej strany. K tej picnici - moj nazor je, ze to je jedna stavba :) b) podzemné stavby, ak ich zastavaná plocha nepresahuje 25 m2 a hĺbka 3 m, napríklad pivnice, žumpy. @gashtaan dazdovu vodu moze kludne odviest na svoj pozemok. Udrziavanie domceka musi strpiet sused - presne ako udrziavanie plotu ;)
Odpovedať
@joxe nie je drobna stavba len stavba, ktora ma betonovy zaklad? Keby hej, stavba by bola len pivnica, domcek by bol len na nu polozeny bez svojeho zakladu :) A ta voda... no moze si ju odviezt na svoj pozemok, ale predpokladam, ze sklon strechy nepojde smerom do jeho pozemku, tak kde bude ryna? A nejaky presah strechy cez mur tiez bude.
Odpovedať
@gashtaan no ano. Musi to vymysliet tak, aby cela stavba bola na jeho pozemku. O tych zakladoch tu bolo uz vela toho popisaneho. Kazda ukotvena stavba je stavba. To by mu nepreslo. Mozno ak by bol nejaky pravnik a vedel by tie paragrafy poriadne poprekrucat ;). My mame na zahradnom domceku pultovu strechu. Ale sklon je smeromk susedovi. Ak by sme to dali naopok, tak by to slo. Strecha nema ziaden previs.
Odpovedať
@joxe Vďaka, samozrejme si preklepnem cez projektanta, inžiniering, možno aj právnika a zistím ako to u nás v meste chodí, kým by som podal ohlášku. Riešiť to s tetami na stavebnom odbore plánujem, až ak by mali po mesiaci divné pripomienky a preto som sa spýtal aby som mal argumenty. Nateraz na meste oslovím maximálne osobu prvého kontaktu. Ako som napísal ide mi hlavne o tých čo zrealizovali a ideálne v tomto roku . V podstate 1m mi nerobí problém z boku ani zozadu. Vodu aj ak by bolo technicky realizovateľné nalepenim na plot si samozrejme či už z plochej, alebo šikmej strechy stiahnem k sebe.
Odpovedať
@gashtaan Ďakujem. S tou pivnicou je to dobry guláš, no ja vzhľadom na podmienky na pozemku nemám vpodstate ani inú možnosť. Buď budem mat 2m základy, alebo rovno pivnicu. Navyše pozemok má tú anomáliu, že černozem je do cca 4m čo by bola škoda z časti pivnice nevybagrovať a nerozhádzať na vyrovnanie druhej strany, ktorú tak či tak musím dorovnať.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?