Vzdialenost domu od plotu

Dobry den. Mame pozemok 20 m siroky, chceme postavit domcek (dvojpodlazny), avsak dost ma zarazila ta informacia, ze dom musi byt postaveny 2metre od hranice susedovho pozemku. Ide o to, ze tie 2 metre bude uplne nevyuzity priestor, takze dom, ktory by mal mat 10 m sirku, bude asi niekde vstrede, co sa mi vobec nepaci, pretoze tam chceme mat z jednej strany este nejaku strechu na auto. Tento nas dom nebude mat ziadne velke okna na strane susedovho pozemku, len dve male okna do kupelne a aj to nepriehladne, takze ziadne obytne miestnosti na tej strane nebudu. Kto by nam s tym vedel pomoct, ake su pravidla resp. ked neviem, kto ten sused je (ta parcela je prazdna zatial), ako zistim kontakt na neho aby nam dal suhlas? A da sa to aj bez suhlasu t.j. ze suseda nebudeme kontaktovat, ale vybavime to len na stavebnom? Dakujem
Odpovedať
1
2
No mam pocit, ze v tom nema nik jasno. Hlavne ked ide o vztah stavebnik - stavebny urad :) V tomto blogu je to pekne rozpisane http://blog.zdravydom.sk/dom-architek.... Ja si mysim, ze horsia podmienka je 7m od ineho domu ako 2m od hranice pozemku. Ked som sa o tom bavil s architektotm, tak odporucil dat nie 2m ale napr 3m od hranice pozemku a tam potom nebude uz take hluche miesto, vojde tam uz napr aj auto. Co sa tyka majitelov susednych pozemkov, tak najst ich je dnes uz relativne lahke. Napr tu: http://mapka.gku.sk/mapovyportal/ ak sa nemylim, tak kontaktovat ich budete musiet (alebo priamo stavebny urad?) pri stavebnom povoleni...
Odpovedať
@zuzanac_pe pochybujem ze ti povolia menej, tebe by sa pacilo keby si sused na vas pozemok nalepil dom? este aj s oknami, aj ked malymi? v nasej obci je norma 3m, dali nam vynimku 2m (od cesty) len vdaka tomu ze jeden sused tak uz na cierno postavil. tie 2m su ltt na nejaky chodnik a kricky vedla plota, menej by som fakt nedavala
Odpovedať
Nemáte stiesnené pomery, niet dôvod, aby Vám stavebný úrad povolil menší odstup. Minimálna vzdialenosť je aj preto, aby ste pri stavebných prácach a neskoršej rekonštrukcii mohli všetko uskutočniť z vlastného pozemku.
Odpovedať
@luck4 nasi to tak maju, a nemaju absolutne ziadny problem, a tiez maju na tej strane dve male okna... Volakedy sa to takto bezne stavalo.
Odpovedať
No pytam sa preto ze 2 metre je dost a neviem ako ich vyuzit pretoze som s tym neratala..
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj ja som tiež chcel ísť na 1 meter od plotu z tej strany je poľná cesta dom z tej strany bez okien.projektantka mi to tak zakreslila do projektu osadenia domu na pozemok podal som na stavebný a o týždeň mi to vrátili s odôvodnenim že nevyhovujú odstupy stavby od hraníc pozemku . Skúšal som ich ukecat nejak ale nič nepomohlo.
Odpovedať
niekedy platili ine pravidla ako dnes, to je pravda. yhovarat sa an to ale nemozme. Najlepsie bude, ak skocite priamo na stavebny urad a budete mat na 100% spravnu odpoved. A co s tym miestom? alebo ho zvacsit (pokial sa da a tym padom bude mat vyuzitie alebo... ja napr. planujem zakopat do tej casti kontrolnu sachtu na odpa, mozno vodomernu (neviem, kde presne ma byt) mozno nadrz na zachytavanie dazdovej vody, ... a take "somariny" :)
Odpovedať
@zuzanac_pe no tak ano volakedy sa vselico robilo inak, len si myslim ze takto je to lepsie. je to az taky problem? aku mas dlzku pozemku? podla mna chodnik a rastlinky nie su zas taka katastrofa vedla domu, alebo ake si s tym mala plany? z druhej strany ti stale zostane 8 metrov
Odpovedať
@zuzanac_pe no a o čo ti ide? prečo by mal byť dom v strede a mala by si mať podľa teba "nevyužitý" pozemok? dáš od suseda 2 metre, šírka domu 10 m, zostane ti na druhej strane 8 m - to sa dá postaviť prístrešok aj pre tri vedľa seba stojace autá. Nie je dôležité, ako si si to vymyslela ty, ale ako to povoľuje zákon. Myslela si si, že dom postavíš na hranici, smola. A v prípade potreby opravy by si ty síce nemala nevyužitý pozemok, ale by si musela využiť pozemok suseda. Páčilo by sa ti to opačne? nechápem takýchto ľudí len ja ja a moje potreby a potom sa sťažujú, že majú so susedmi spory.
Odpovedať
Pozemok je dost siroky,aby sa tam dal postavit vhodny domcek,aby sa dodrzal zakon a este zostane dost priestoru na ine veci. Tie zakony su na to,aby chranili obe strany /nielen teba,ale aj suseda/ aj do buducnosti a aby sa predchadzalo problemom. Ked nacapis dom na hranicu pozemku, znacne tym obmedzis suseda na vedlajsom pozemku. Nie len okna by mohli byt problem,ale je aj vela inych veci. Trochu tolerancie by neuskodilo... :-|
Odpovedať
Profilova fotka
tie podmienky nie su len tak pre nic za nic. A ver mi, ze casom prides na to, ze maju svoje opodstatnenie ;)
Odpovedať
myslim, ze tie dva metre od hranice nebudu take strasne, ved tam sa da kludne vymysliet projekt krasneho domceku. Sice bude trosku uzsi ako ste planovali, ale to tak byva clovek mieni, pan boh meni :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@zuzanac_pe ja mám na projekte 1m ten mi aj obec schválila len ma upozornil že keby aj napíšem nejakú dohodu zo susedom tak ta by nemohla byť nadriadena stavebnému zákonu a keby ma náhodou chceli po..... Tak majú páky. Radšej som preto dal cez 2m a zmestí sa mi tam aj Tep. Čerpadlo ;-)
Odpovedať
Ja som sa bol informovať na stavebnom úrade a tam mi povedali ze keď mi sused podpise papier na 1m tak stym nieje problém ale že musí byť overený ten papier a riešim to z dôvodu že pozemok má šírku 13m
Odpovedať
Nemyslim si, ze je to take jednoduche. Uz pri 2m, co je zo zakona najmensia povolena vzdialenost od hranice pozemku so susedom, moze nastat problem v pripade, ze sused v uzemnom konani poda namietku na stavebny urad voci osadeniu vasho domu. V takychto pripadoch sa povacsine sused odvola na paragraf, podla ktoreho v buducnosti bude musiet osadit jeho dom vo vzdialenosti 7 metrov od vasho domu (pri nestiesnenych podmienkach). Vasim osadenim domu tak obmedzite jeho prava na vyuzitie jeho pozemku na stavebne ucely. Spor moze trvat roky a byt ukonceny sudnym rozhodnutim. V nom by ste mali uspiet vy a nie sused, ale - kym budete cakat na sudne rozhodnutie, stavebne povolenie mat nebudete a stavat teda nemozete. Navyse si rozhadate suseda a potom tam s nim byvajte. Vyhlaska sice stanovuje odstupove vzdialenosti stavieb, ale zaroven umoznuje susedom voci nim namietat. Naco su namietky povolene, ked dodrzujete vyhlasku o odstupovych vzdialenostiach? Malo by byt v zaujme obce, aby stanovila dodatocne regulativy a predisla tak susedskym sporom. Este dodam, ze vyhlaska umoznuje osadit dom blizsie k hranici pozemku za predpokladu, ze dom splna okrem inych najma svetlotechnicke podmienky a podmienky na poziarnu bezpecnost. Tieto treba stavebnemu uradu predlozit na posudenie. Pri takychto pripadoch sa moze vyzadovat aj pisomny suhlas suseda s umiestnenim vasej stavby. Je plne v kompetencii stavebneho uradu, co od vas bude pozadovat a ako sa v konecnom dosledku k veci postavi.
Odpovedať
@huhu333 ahoj,vodomerna sachta sa bere ako stavba a tiez musi byt 2m od suseda. Ta vzdialenost 2m nie je len o oknach ale boli casy ked bol este cez zimu sneh a dost casto potom padal susedovy na pozemok ked bol dom nalepeny
Odpovedať
ahoj,napisem Ti nas pripad,mame takeho suseda,ktory postavil dom celkom blizko hranice pozemku,maju znamu na urade,takze im to preslo,ale aj tak nachapem tolku aroganciu... No a tym padom vznikla situacia,ze my sme museli umiestnit nas dom az 4 m od hranice pozemku,kedze tam maju okna obytnych miestnosti,mame ich celkom nevyuzite,pozemok je tym padom znehodnoteny,vyzera to smiesne,lebo z druhej strany nam zostalo ani nie 5m. Co by si robila v takom pripade? Naozaj ten zakon je aj na to,aby ludi chranil pred takymito vecami,zial v nasom pripade mame velku smolu,akurat sme zistili ze stavebny urad,teda jeho zamestnanci veselo porusuju co sa da. So susedmi mame od prveho dna zle vztahy a pritom je to mlady par ako aj my,dokonca im vadi ze sme tam postavili,vraj sme im zakryli vyhlad,ze oni neratali ze tam bude este dom...No groteska,mna len mrzi,ze tie vztahy uz nikdy nebudu v poriadku.
Odpovedať
@slabak Dakujem pekne za info/upozornenie. Pises o vodomernej sachte. A co nadrz na dazdovu vodu, pripadne kontrolna sachta na odpad? Plati pre ne to iste? Dakujem.
Odpovedať
Nasi susedia si stavali dom nedavno a povolili sme im ist na 1.5 m od nasho plota...a pritom tam maju okno do kuchyne.. ked si vedia susedia pomoct, je to ok..ide o to, ake vztahy mate so susedmi.
Odpovedať
To ti neviem povedat,riesil som pred dvoma tyzdnami umiestnenie vodomernej sachty preto som zareagoval.Tam mi vodarne povedali 2m od suseda do 10m od potrubia,nemusi byt na hranici ako el.Osobne ak by som daval nejaku plastovu nadrz na dazdovu vodu asi by som to neriesil a dal ju kde mi vyhovuje.
Odpovedať
@kattikka a aky siroky pozemok maju susedia? tiez nad 20m?
Odpovedať
@ydn hm...to asi nie...urcite uzsi...
Odpovedať
@kattikka no lebo tu sa bavime o 20m pozemku a nie o nejakom uzkom, kde sa moze jednat o stiesnene podmienky a 20m je idealne a nie stiesnene 8-)
Odpovedať
Mas projekt odmu a nevis ake su podmienky obce na jeho osadenie? To mozes byt este prekvapena ze budes musiet ist na viac ako tie dva metre. Mne by vasilo mat na hranici svojej zahrady postaveny poschodovy dom. zatiel by mi celu parcelu.
Odpovedať
@zuzanac_pe samozrejme 2m su uplne ok, okrem toho podla umiestnenia okien treba ratat este aj s podmienkou odstupu 7m od druheho domu. K tym 2m este tolko - jedna sa o vzdialenost obvodovej steny od hranice pozemku, to znamena, ze vasa strecha bude k hranici blizsie a napriklad kvoli padajucemu snehu to bude ok. Ste zial typickym prikladom stavebnika, ktory nema dostatok informacii pred zaciatkom vystavby a potom sa citi ukrivdeny platnymi aktualnymi zakonmi. Tvorcovia aktualneho stavebneho zakona sa chceli vyhnut situacii z minulosti, kedy boli mnohe domy stavane na hranici pozemku, pripadne ryna bola na hranici pozemku a napriklad pri rekonstrukcii strechy, alebo zadnej steny bolo potrebne vstupovat na susedov pozemok. Toto je dnes uz inak a myslim si, ze je to tak spravne. Vo vasom pripade mozem len skonstatovat, ze sirka pozemku 20m je na stavbu bezneho RD naozaj dostacujuca a nevidim moznost poziadat o nejaku vynimku kvoli stiesnenym priestorom.
Odpovedať
Vedla mojich rodicov sa mladi dohodli so susedom tak, ze budu stavat 1.5m od susedovho plota... ked bola dohoda susedov stavebny urad asi nenamietal. Dokonca tam maju velke terasove dvere a okna z izby... co by som nechcela.. cumiet z okna na susedov dom (inak teraz sa uz neznasaju) My sme davali klasika 2m od suseda (ale je tam len zahrada kde si dedko sadi zeleninku)....
Odpovedať
@atlaska mam pocit ze dnes uz vadi naozaj vsetko kazdemu, taka je doba.. na ulici kde byvam su nizke aj dvojpodlazne domy a nikdy nebol problem, dokonca nasi maju z kazdej strany velke domy a v zivote sa nestazovali.... @stowasser necitim sa ukrivdena, kazdy raz musi zacat hladat tie informacie, ci niektori ludia sa s nimi uz rodia? A to ze existuje nejaky zakon predsa nemusi hned znamenat, ze s nim musi byt kazdy spokojny :-S
Odpovedať
@ydn maju o nieco vacsi myslim 22
Odpovedať
Profilova fotka
Ak Vám sused podpíše súhlas že môžete stavať 1m od hranice pozemku a prejde Vám to aj cez stavebné konanie s kladným povolením tak Vás môžu spätne napadnúť ale to Vám asi na stavebnom urade nepovedia.Tie odstupy hraníc niesu len tak.
Odpovedať
Profilova fotka
Napíšem ešte jednu skúsenosť čo mal známy. V TT kúpil pozemok v novovybudovanej lokalite na kraji mesta, pozemok 357m2 začal riešiť projekt osadenie pozemku a všetko na podanie.(o danej lokalite si nezistoval nič) Keď priśiel na stavebný úrad tak ho schladili že musí mať od ulice 3m odstup "presne" (uličná čiara tam nedá ani auto) z ľavej strany 2 bez okien (JUH) a z prava už neviem. dom musel mať nejaké rozmedzie m2 od do. Bol uplne z toho znechutený, ukrivdený a naštvaný na všetky úrady. Nemohol si uplatnit ani stiesnené podmienky lebo mal (podľa SÚ dostatočný pozemok) tak dal upraviť projekt odstupy a potom to už šlo v poriadku.takže najprv si treba pozisťovať o danej lokalite info.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?