Kuchyňa na severovýchod a obývačka na juhovýchod

Ahojte, s manželkou máme dilemu :( Plánujeme domček, avšak teraz sme zistili, že pozemok je otočený doprava. Teda už nám nesedí, že vpredu je sever a vzadu je juh. Už máme dávno vysnívané usporiadanie izieb a vychádza to teraz, že kuchyňa bude na severovýchod a obývačka na juhovýchod. Máte niekto domček takto orientovaný? Ako je to so slnkom? Nás strašia alebo skôr predpovedajú, že budeme mať tam tmu. Na západ/juh sa nechceme orientovať kvôli veľkej zástavbe "našich budúcich susedov". Na jednom malom pozemku sa tlačia dva domy :(
Odpovedať
@mato1983 ved si dajte velke okna a urcite tmu mat nebudete. Praveze je lepsie mat kuchynu orientovanu na sever lebo sa v nej aspon neuvarite ;)
Odpovedať
obyvacka na juhovychod bude ok, toho sa bat nemusite. ta kuchyna na severovychod bude tmavsia, ale nie je to ziadna tragedia, najma ak ta obyvacka nebude iba taka mala zatvorena kutica. zariadte kuchynu svetlymi farbami, nechajte steny biele, prip. aj kuchynsku linku urobte bielu s drevenymi prvkami. ideal by bolo otvorit priestor tak, aby svetlo z obyvacky dopadalo aj do kuchyne, aby ste nemuseli cez den v kuchyni zbytocne svietit. ja mam kuchynu na severe, ale komplet otvorenu do jedalno-obyvacky, ktora je na juhu a tym padom je tam svetla viac nez dost. plus mam dlhe uzke okno namiesto kuchynskej zasteny, ktore aj napriek tomu, ze je na severe, dostatocne osvetluje pracovnu plochu pocas dna.
Odpovedať
Profilova fotka
Mate aj ine moznosti? Ja suhlasim, ze keby ste dali vacsie okna, tak by to nemusel byt az taky velky problem, sa sa to vselijako este vymysliet, uz ked to tak raz mate a museli by ste znova na novo vymyslat ako naskladate miestnosti
Odpovedať
Profilova fotka
Mame kuchynu na sever a je to uplne v pohode. Ved svetla mas vsade rovnako, ci je to sever, ci juh, preco by si mal mat tmu? Ide o to kde chces a nechces aby ti svietilo slnko a kedy. Ak si das vacsie okna, co je dnes uz standard (napr. velke presklenne dvere na terasu), tak budes mat svetla dost a slnka podla orientacie...
Odpovedať
@rebecca363 ty máš rovnakú intenzitu svetla na severe ako na juhu? a to už nehovorím o solárnom zisku, ak dáš na sever veľké okná zvýši sa strata, najviac svetla a tepla získaš len v dome orientovanom na juh s veľkými oknami, v každej inej orientácii vždy menej, okná na sever sú nevyhnutné zlo , len ak nemôže byť inde, ja tam okná vôbec nemám, len vchod
Odpovedať
@rebecca363 fakt je svetla vsade rovnako? ano, ak stojis vonku na prazdnom pozemku, tak mas zo vsetkych stran rovnako svetla. ale ak tam postavis dom, ten vytvara tien a ten tien ti robi tmu. aj preto je severne okno horsie ako ine. lebo je, s vynimkou dlhych letnych slnecnych vecerov, vzdy zatienene. a zalezi od vysky stavby, ako daleho ten tien siaha. odporucam pozriet sa von cez severne okno poschodoveho domu ci domu s vysokou sedlovou strechou niekedy v zime, ked rano primrzne a potom cez den svieti slnko. uvidis, aky velky kus pozemku za tvojim oknom bude stale v tieni a stale primrznuty. takze cez male okno z juhu dostanes do domu viac svetla ako cez obrovske okno zo severu. a to este nehovorime o tom, ze cez juzne okno mozes pocas slnecnych dni aj vykurit cely dom. co zo severneho okna mozne nikdy nebude. aj ked ano, v lete treba juzne a zapadne okna pritienit. a ak chces mat ake-take svetlo zo severneho okna, tak by si mala kusok od neho postavit stavbu s bielou fasadou, ktora este ako-tak odrazi do tvojho okna viac svetla.
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu @kkl82 Ale ved ja pisem o svetle, nie o solarnych ziskoch, treba citat... A @kkl82 - nepochopila som to co pises o tom ze ked postavis dom, dom ti robi tien a tmu. Akoze tebe do okien tieni vlastny dom??? Ja nemam v severnom okne tien lebo pred nim nic nemam. Ak tam mas ty iny dom tak to chapem ze ti tieni.
Odpovedať
@rebecca363 snad sa zhodneme v tom, ze v tieni je menej svetla, vsak? a tvoj dom ma tiez svoj tien, nie? a slnko svieti na tvoj dom pocas dna z ktorej strany? vari zo severu? ci vychadza na vychode, cely den prechadza juznou trasou az na zapad? aj ked je slnko vysoko ako v lete, tak mas na severnej strane domu pocas vacsiny dna aspon trochu tienu, nie? a ked je slnko nizko ako na jesen/zima/jar, tak mas ten tien svojho domu celkom dlhy a o to menej svetla sa ti cez to okno dostava dnu. takze tien domu mas takmer pocas celeho dna na jeho severnej strane, nie? takze vyhlad z tvojho severneho okna je vzdy zatieneny. tym padom je tam menej svetla. lebo v tieni je realne naozaj menej svetla ako na osvietenej ci ciastocne osvietenej strane. ano, ak je zamracene, tak je malo svetla vsade, ci juh alebo sever. ale ak je aspon ciastocne slnecno, tak zo severneho okna dostavas podstatne menej svetla ako z vychodu (lebo svieti aspon rano), z juhu (tam svieti cely den) ci zo zapadu (tam svieti vecer). ja fakt netusim, ako to este vysvetlit. pozri von teraz cez severne okno a pozri von teraz cez juzne okno (ci aktualne k casu, kludne aj cez zapadne). fakt nevidis, cez ktore dopada dnu viac svetla?
Odpovedať
Profilova fotka
@kkl82 no ved to je to, ze "ked" svieti a "ked" nesvieti slnko atd. Vsetko je to relativne. Aj tak si myslim ze je to len o subjektivnom pocite a stojim si za tym ze tmu tam urcite mat nebudu pri orientacii aku budu mat. Ak si teda nedaju miesto poriadnych okien priezory.
Odpovedať
@rebecca363 ja tiež píšem i o svetle, dúfam že máš dobrý zrak, nemáš pred severným oknom tieň? teraz ho tam máš istotne tieň je tam kde nesvieti slnko, jedine v lete, vychádza na severovýchode vtedy tam môže svietiť, tak isto pri západe zo severozápadu môžeš mať slnko ráno a večer, ale na obed tam máš tieň z vlastného domu, nie od susedov, podľa množstva svetla sa robí veľkosť okna aby sa cez deň nesvietilo
Odpovedať
@mato1983 kúpeľňu a wc mám na SV a je pravda, že sú to najtmavšie miestnosti v našom dome, napriek tomu, že do kúpeľne som dal veľké francúzske okno. Práve z toho dôvodu sme tam nedávali žiadne izby.
Odpovedať
@raphael42 čo sa tam vystavujete celý deň, v kúpelni som minimum času, ráno tma večer tiež a komu tam má byť svetlo, či teplo celý deň?ked potrebujem zasvietiš i zakúriš
Odpovedať
Článok sa načítava...
@duzu ja som len reagoval na to, ze ak tam bude mat kuchyňu, tak to bude rovnako tmavé ako v mojej kúpeľni. Nechápem, čomu na tom nerozumiete.
Odpovedať
Profilova fotka
kuchyna uplne OK,tam sa vari, vyhreje sa.... v obyvacke budete mat slnko cca. do 14,30 co je super a vecer sa vam aspon nebude prehrievat.. podla mna OK a to som slnecny typ.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?