Dispozícia + situácia 9x13,5 - bungalov

Ahojte, sme pred dokončením predispozície, máme priestor na posledné zmeny v projekte. Prosím vás o názor, kde vidíte priestor na zamyslenie / zlepšenie, resp. riziká. Je to 125m zastavanej plochy bungalovu s valbovou väzníkovou strechou. Juh sa nachádza za obývačkou ako je sedačka. Budeme tam žiť 2 dospelí, jedno 5 ročné dieťa a neskôr ešte jedno dieťa. Kontext: 1) väčší dom sa nevojde 2) obytné miestnosti musia byť ako sú kvôli susedom Otázky: 1) Terasa - zvažujeme ju dať na celú šírku domu, aby sa zjednodušila strecha, dobrý nápad vzhľadom na rentabilitu riešenia? Postačí nám aj menšia terasa ako je navrhnutá, avšak ak to má navýšiť veľmi cenu strechy, zvážime iné možnosti. 2) Krb - oplatí sa to ešte v čase A0 domov riešiť? Ak áno, prečo? Plánujem radšej investovať do dobrej zálohy v prípade výpadku elektriny. 3) Šatník, samostatné WC, špajza nám nevyšli. Uprednostnili sme väčšiu technickú a druhú kúpeľňu vzhľadom na naše preferencie. Čo si o tom myslíte? Vedeli by ste to tam niekde natlačiť? 4) Rozmiestnenie sanity kúpeľní vám dáva zmysel? Ďakujem.
Odpovedať
@somecheck zmenil by som strechu na sedlovú a terasu po celej šírke. Ak bude sedlová ešte aj ušetríte. Miesto na krb tam nevidím ak tak radšej priecku ak zistíte že nekúrite kvôli špine tak ju dáte preč a máte voľný priestor. Do 125m2 moc to už nenatlačíš všetko aj tak bude malé. Izby majú aké rozmery?
Odpovedať
@jumt Aká by mohla byť úspora pri zmene strechy na sedlovú? Pod strechou chceme mať úložný priestor. Izby 10 a 12m cca. Musíme sa uskromniť.
Odpovedať
@somecheck mne sa zdá 5x umývadlo a 3x sprcha/vaňa veľa pre 3+1 ľudí. Tobôž ak ide o menší dom. Jednu sprchu by som vynechala a ponechala len 3 umývadlá, v každej "izbe" jedno. Veľkosť kúpeľní by som tým pádom trochu okresala.
Odpovedať
@somecheck by som povedal ze aspoň 3000. Pri valbe máte kopec roboty a to už nevravím koľko odpadu zo škridle a pri sedlovej bude väčší odkladací priestor. Ukážte už teraz strecharom návrh a presne vám povedia rozdiel.
Odpovedať
@jumt Pomohli ste mi. Dáme to teda zmeniť na sedlovú. Aký sklon mi odporúčate navrhnúť? Viem, že by mala mať sklon do 25°.
Odpovedať
@zltalienka Rátame s tým, že spodná kúpeľňa bude pre deti, ak tam budú obe naraz ráno. Vrchná naša. Teraz máme ráno problém keď sa naraz natlačíme do kúpeľne. Tu sme zvolili komfort. Neviem si predstaviť aký priestor a kde by sme získali. Dajte nám konkrétnejší návrh, ďakujem 🙂
Odpovedať
@somecheck aspoň tých 25 aby ste sa tam postavili projektant by vám mal presne povedať výšku,22 st je bezpečný sklon pre väčšinu škridiel
Odpovedať
@jumt Ak si dám 25 sklon strechy, musím neskôr hľadať krytinu s rovnakým sklonom alebo ako to funguje?
Odpovedať
@somecheck Kvôli 5 minútovej rannej hygiene by som v malom dome dvojumývadlo nedávala. My síce v hlavnej kúpeľni máme dvojumývadlo, ale sme 6. Neviem si predstaviť v tej dolnej kúpeľni, že jedno (už odrastené) dieťa sedí na wc a druhé používa umývadlo. Možno keby sa inak poukladala sanita. Teoreticky, že jedno sa sprchuje a druhé kúpe vo vani.... Celkovo mi nesedí riešenie dávať veľa úžitkových m² do priestoru, ktorý sa využíva len pár krát do dňa a zároveň, ktorý je v dome z tých najdrahších. Ale beriem, je to súčasný trend robiť veľké kúpeľne.
Odpovedať
@somecheck poprehadzovala by som to napríklad takto: ziskom bude väčšia detská izba a väčšia TM a menšia chodbička. Žltá je kúpeľňa pri spálni, oranžová TM, červená je hlavná kúpeľňa, zelená a modrá sú detské izby.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, ked uz 2 deti, nech velkost izieb je aspon priblizna. Chyba mi samostatne wc. Ked uz wc pri izbe, tak aspon nie pri dverach. Kupelne su naozaj priestranne, na tu plochu domu, dvojumyvadlo pre dvoch je pre mna zbytocnost. Dvere do kupelne oproti vstupnym dveram.... Neviem, mi ich mame povacsine otvorene. Splachovat WC za hlavou niekoho, snad su mury dost odzvucnene. Vstup do vasej izby k zahlaviu, no neviem. Chodit popri kuchyni... Skusila by som to usporiadat uplne inak. Mozno kuchynu namiesto spalne, vchod posunut, kde je kuchyna, druhu detsku tam kde je vchod.
Odpovedať
@somecheck môžete tam dať hoci ktorú škridlu problém je keď je malý sklon napr 15st tak musí ísť plne debnenie a zas pri veľkom 50st sa musí škridla skrutkovať
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zltalienka Vychádzali sme z aktuálnej izby malej, ktorá má cca 10m2 a je to podľa nás tak akurát. Ďalej sme vychádzali z rozmerov našej kúpeľne, ktorá nám je tak akurát. Mali sme tiež dilemu či radšej pri izbe zvoliť šatník alebo druhú kúpeľnu. Ďakujem za návrh, možno niečo ešte skúsime vymyslieť.
Odpovedať
@lenkito10 V čom vidíte najväčšiu výhodu samostatného WC? Aktuálne ho máme v byte samostatne, ale nejak si neuvedomujeme jeho prínos týmto spôsobom. Naopak, máme 1 umývadlo a ráno je to katastrofa, musíme čakať každý za každým. Ktoré dvere máte poväčšinou otvorené? Čo je zlé na vstupe do našej izby? Prečo inak? Prečo nie chodiť popri kuchyni? Iným preusporiadaním nám vznikala dlhá chodba, čo sa nám nepáčilo. Ďakujem za vaše postrehy.
Odpovedať
Samostatné wc by malo byť z hygienického hľadiska .. aj pri sklopenom poklope sa dostáva aerosol, ktorý vzniká splachnutim do okolia...takže keď si dáte wc hneď oproti umývadlu, tak môžete rátať , že baktérie e coli budú všade ( batéria, kefky, atď) ...ja nepochopím ako takéto riešenie môže niekto príčetný vôbec navrhnúť, hlavne keď sa jedná o stavbu domu na zelenej lúke 🤦
Odpovedať
Profilova fotka
Samostatnym WC nebrzdite dalsieho, ktory chce vyuzit kupelnu. Ked mate teraz samostatne, tak si vsimni, ci ked si tam, dalsi vtedy uziva kupelnu. Podla toho co pises sa zda, ze rano vstavate naraz. Bude ti prijemne tronit na wc a manzelka sa pride osprchovat? Mate jedno umyvadlo pre troch, aku ma sirku? V jednej kupelni v dome, dvojumyvadlo hej, v dvoch kupelniach v dome, kazdemu jedno umyvadlo na ranajsie umytie zubov v dome kde kazdy cm je dobry. Jedno umyvadlo 90-100 cm by mohlo postacit. Inak, ked je teda rano v kupelni katastrofa, predpokladam ze to 5 rocne dieta tam stravi minimalny cas, takze sa delis s dalsou dospelou osobou, s ktorou v dome mienis zdielat kupelnu s WC. Neviem kolko kazdy z vas stravi casu v kupelni, ani ma to nezaujima, takze sa zariad podla vasich zvykov. Dvere n'a kupelni nechavame otvorene. Vstup do izby je nevsedny, ale zvyknut sa da na hocico. Prejst popri kuchyni, kuchyna je takou sucastou chodby, je ciste osobna zalezitost ktora mi prekaza, vam to vadit nemusi. Nie je podmienkou mat satnik v dome, viaceri maju skrinu ako vy, usetri sa tym miesto. Ale vy tam budete byvat, uz mate nejake zvyky, takze sa zariadit podla seba, nikomu nenanucujem co vyhovuje mne.
Odpovedať
@fishie Prosím vás o nejaký relevantný odkaz na toto tvrdenie, pretože ja čítam napríklad: "Prenáša sa predovšetkým konzumáciou alebo spracovávaním kontaminovaných potravín a kontaktom s nakazenými zvieratami. Prenos z osoby na osobu je možný hlavne v rodinách a uzavretých kolektívoch - napríklad škôlky, detské domovy, domovy dôchodcov, liečebne pre dlhodobo chorých a podobne." Registrujem to takto úplne bežne navrhnuté v projektoch. Ak máte nápad kde a ako vymyslieť v tom návrhu samostatné WC so zmysluplnou predispozíciou, dajte nám tip. Baktérie z WC nám teda nenapadlo riešiť pri štandardnej hygiene.
Odpovedať
@lenkito10 Súhlasím so samostatným WC, ak máte nápad ako a kde ho umiestniť, dajte tip. Nevyšlo nám nikde. Zvažovali sme ho dať ešte do technickej miestnosti namiesto umývadla, to jediné nás napadlo. Plánujeme dve malé umývadlá vedľa seba, namiesto jedného veľkého, toto už je vec nášho vkusu.
Odpovedať
@somecheck tak napr. sprchu v kúpeľni pri detských izbách zrušiť a miesto nej urobiť samostatne wc, deťom stačí v kúpeľni aj vaňa so zástenou. To, že v projektoch je bežné mať wc spojené s kúpeľňou je pre mňa záhada a nechápem ako to môžu navrhovať v priestranných domoch Hneď prvá štúdia na tuto tému https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16033...
Odpovedať
Samostatné wc s vchodom z obývačky (alebo menšia špajza) by možno mohli byť namiesto sprchy v hornej kúpeľni (pri spálni), sprchový kút zmenšiť a otočiť o 90stupňov...
Odpovedať
Profilova fotka
Konkretne v tomto navrhu je jedina moznost namiesto detskej sprchy. Lebo dalej je to uz oproti kuchyni a obyvacke. Posudila by som ine podorysy.
Odpovedať
@lenkito10 @fishie @kajkas Ešte by bola varianta medzi detské izby s tým, že by sa ubrala polovica vstavaných skríň? WC namiesto sprchy by bolo bez okna, to asi veľmi nechcem - odvetrávanie?
Odpovedať
@somecheck odvetrávanie wc bez okna sa dá napríklad rekuperáciou, a ak ju neplánujete, tak potom rovnakým systémom ako v bytovkách 🙂 Osobne by som samostatné wc neriešila, ak nie je miesto. Mnohé domácnosti majú wc spojené s kúpeľňou a žiadne epidémie kvôli tomu nie sú. Máte 2 wc, to pre 4 ľudí úplne stačí.
Odpovedať
Profilova fotka
samostatne wc je rozhodne fajn, no nie je to nic, bez coho sa neda, mnohym ludom wc v kupelni vyhovuje a nejak to neriesia. podorys v celku ni je zly, vedel by som si to takto predstavit, no pouvazoval by som nad sedlovou strechou
Odpovedať
@marcelloo Ďakujeme. Áno, zhodnotili sme zmenu strechy na sedlovú. Aj z dôvodu rozpočtu, aj z dôvodu väčšieho úložného priestoru. Určite je samostatné WC viac zmysluplné, aj z dôvodu hygieny. Avšak je to asi jediná vec, kde musíme spraviť kompromis, ak niečo zmysluplné nevymyslíme.
Odpovedať
Hadam by stacilo v kazdej kupelni jedno vacsie umyvadlo... Jasne, ze sa tera 4ria tlacite v jednej kupelni ale v dome to bude ine... Sprcha v spodnej kupelni sa mi zda zbytocna ten priestor by som venovala skrinke na uteraky alebo zarovnat detske izby a zo sprchy urobit vstup do jrdnej detskej a z chodbicky do druuhej detskej?
Odpovedať
@kitycat Tie umývadlá chceme 2ks malé vedľa seba ako náhradu za 1ks väčšieho. Ide len o vec nášho vkusu a toho, čo sa nám páči. To zarovnanie izieb by bol zaujímavý nápad. Akurát sme premýšľali nad tým, že keď deti vyrastú, tak sa budú viac sprchovať ako kúpať, i keď osprchovať sa dá i vo vani, to je fakt. Avšak tým by sme prišli o posledné miesto, kde sa teoreticky dá osadiť samostatné WC.
Odpovedať
@lenkito10 @fishie @kajkas @zltalienka @marcello @kitykat Tak sme natiahli dom na 15 metrov, predĺženie o 1,5 metra. Budeme viac šetriť no. Pozrite prosím vás teraz. Kreslili sme si to od ruky sami cez kozikaza.com
Odpovedať
@somecheck už sa väčší dom vojde?
Odpovedať
@zltalienka Ešte to nie je isté, musíme preveriť vzdialenosti od dažďovej kanalizácie, či ju už nebudeme križovať. Je to 50:50.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?