Dobrý deň, mam možnosť kúpiť pozemok (orná pôda) v novo vybudovanej častý dediny na hranici kde boli rozparcelovane 20 pozemkov a obecný úrad aj stavebný úrad potvrdili že sa tam bude môcť stavat rodinný dom aj ked to je v extraviláne. Majiteľ chce na vlastne náklady vybudovať IS má aj stavebné povolenie na cestu vodu aj na elektrinu a už sa tam kope a robia jamy. Co su rizika pri kúpe pozemku ak fyzická osoba je predávajúci a IS a stavebné povolenia su na jeho Firmu. V KZ mam ze do roku ma možnosť vybudovať tie IS ale co ak to neurobí alebo nedokončí a vyklasle sa na to? Zatiaľ sme 3 z tých 20 pozemkov co idu kupovať zvyšok su rezervované ale nevyzerá to ze to ide predavat. Mam ist do toho mam dôverovať niekomu ze na vlastne náklady vybuduje IS a skoladuje ich alebo radšej si počkať kým to vybuduje a odkúpiť za dvojnásobnú cenu
@marcelujem
Keď máš € na pozemok, neverím, že by si nenašiel 100€ na právnika, aby ti on vysvetlil zmluvu, respektíve, aby bolo do nej niečo doplnené...
Čo je v zmluve, to je záväzné a obhajitelné.
V prípade nedodržania, môžu byť v nej dohodnuté sankcie.
Ked ti tie peniaze nebudu chybat, tak kup a uvidis casom ci to bola dobra investicia.
Ked si na to ides pozicat tak sa na to vykasli.
@frantisekca pravnik zobere prachy a zmluva bude nevymozitelna ako veela veci na sk 😎
@marcelujem ja som bola v rovnakej situacii a kupila som. Uz je to rok a pol a nic sa neudialo. Ale ja tam neplanujem stavat dom a uz pri kupe som si bola vedoma, ze vystavba sieti sa moze natiahnut na 5-6 rokov. Ak chces do roka zacat stavat, tak to neber.
Konzultovala som to vtedy aj s pravnikom (@frantisekca ani nahodou to nestoji 100€, sumy zacinaju od 150€/hod a ziadny si nebude fakturovat 40 minut za nastudovanie zmluvy, vyklad, pripomienky, zapracovanie zmien ....) a povedal mi, ze ak raz nebudu chciet vybudovat IS, tak proste mozem mat akokolvek dobru zmluvu - vyhlasia bankrot a ja si mozem piskat. Moj plan je, ze ak to nebude za tych 5-6 rokov, tak budeme zakladat OZ a siete si urobime sami. Pozemkov je 30 a uz teraz spolu komunikujeme dalsie kroky 10 vlastnici.
@adulik23
Neviem z akej ceny kancelárie je tých od 150€, ale za pripomienkovanie zmluvy sú tie ceny do 100€.
A kebyže aj tých 150€, keď ide o desattisíce, tak je veľa?
No, ako komu... Ale tu je pomer investovaných financií do advokáta prospešný pomer.
A bankrot, zmena spoločnosti, odstúpenie od zmluvy, všetko nepríjemnosti, ale aspoň dotyčný vie podľa (vysvetlenia zmluvy) zvážiť riziko.
My sme takto kúpili pozemok. Dokonca developer siete už vybudoval. Ľudia pozemky kúpili a začali stavať. Pri kúpe pozemkov máme všetci na tej ulici kúpený podiel na prístupovej ceste. My sme jedine urobili chybu , že sme kúpili pozemky s podielom na prístupovej ceste a vybudovaných sieťach. Ale siete neboli skolaudované. Akože stavebko každý dostal , lebo sa vždy ku sieťam predkožila zmluva o budúcej zmluve a to stav.úradu stačilo. Všetko bolo ok až na vodu. Tak prípojky každý mal pred domom , v zmluve že po skolaudovaní vodovodnej prípojky na celej ceste , BVS preberie túto celú zostavu a po tom každý dom normálne ako pri každej stavbe domu si vybaví pripojenie u bvs . No prve 3 domy , vrátané nás sme stavali , už počas stavby sme sa chceli pripojiť , veď aj pri stavbe už vodu treba . No nešlo. Prípojka nebola skolaudovaná . My sme slepá ulica Prípojka na vodu bola budovaná od vetvy , ktorá je na ceste, ktorá patrí SPF. No a ku kolaudácii vodovodnej prípojky bolo potrebné vyjadrenie SPF k tej prípojke. Čo každý vie, že SPF má na všetko čas. Nakoniec domy postavené a voda stále neskolaudovaná. My sme napr predali byt , stavali dom , že sa už nasťahujeme. Nakoniec sme sa nasťahovali aj bez vody. Nosili sme si v bandaskach vodu zo studne ďalšie 4 mesiace . Lebo síce SPF už dala vyjadrenie a vodovodná prí pojka sa skolaudovala Ale to bolo v decembri a bvs pripojí až v marci a až keď sa oteplí. Akože nakoniec sa všetko spravilo, skolaudovala prípojka, skolaudovali domy. Ale kebyže toto viem , nekupujem pozemok ktorý nie že nemá vybodované prípojky , ale nemá ich skolaudované. A poznám aj taký prípad , kde developer predal pozemky , s tým že siete dobuduje, a ani ich nedobudoval , ľudia nemohli bývať. Potom sa celá ulica skladala a vybodovali si na vlastné náklady siete . Teraz sa súdia s developerom, lebo pozemky zaplatili sumou , ktorá pokryva aj siete . Ako možno ak sa zo stavaním domu neponáhlate, máte v zmluve id developera že vám predaný pozemok bude mať vybudované a aj skolsudované siete k dátumu tomu a tomu . A ak nedodrží dátum odovzdania vybudovaných sietí aj k tomu príslušnými kolaudačnými rozhodnutiami k dátumu určenému v kúpnej zmluve je povinný vám za každý omeškaný deň vám platiť penále v sume xy. Tak vtedy možno by som taký pozemok kúpila. Mysme id developera chceli náhradu škody . Ale nepochodili sme . Nakolko v kupnej zmluve nebolo definované k akému dátumu siete a prípojky maju byť vybudované a skolaudované. Takže zhrniem , kúpiť ale v zmluve fixný dátum kedy budú siete dobudované a skolaudované a za nedosdržanue uviesť penále .
@adulik23 tak ani ja neplánujem stavat. Sused kúpil 3 pozemky ale on je stavebník a chce predať tie domy už aj rieši stavebné povolenie neviem ako ho chce dostať ked IS ešte nejsu vybudované ale tak mozno ked je stavebné povolenie a už sa tam bagruje mu to vyjde ale tak on si to vie dovoliť na čierno robiť. S právnikom som sa dohodla že do 365dni má čas vybudovať tie siete a potom sú pokuty za deň. Zevraj elektráreň má čas 300 dni na vybudovanie novej trafostanica a dať dole elektrické vedenie ale tak vsetcia vieme ako fungujú elektrárne a vodárne. Ja mam ešte ten problém že kupujem od fyzickej osoby pozemok ale jeho firma má stavebné povolenia na výstavu a ked sa aj on a firma na to vykašlú tak neviem čo budem robiť. Teoreticky sa má ta fyzická osoba sám s jeho firmou dohodnúť či to vystaviť alebo nájsť inú firmu aj skrachuje lebo v Kúpnej zmluve mam že to má vybudovať do roka.
Potom si hovorím že on to nedokončí vykašle sa na to ale ešte stále bude mat 15 pozemkov na predaj a tažko to bude predavat bez IS alebo ich predá bez IS a potom ked budú predané všetky pozemky sa My ako majitelia dohodneme ale to môže tiež roky trvať čo mne nevadí lebo to beriem ako investíciu ale nechce sa mi to potom riešiť.
@kuratko22222 a čo ste mali v KZ? Momentálne mam v zmluve napísané že do roka od vkladu do katastra má čas to vybudovať a potom za každý oneskorení deň musí platiť. Hovoril že 300 dni má čas elektráreň na vybudovanie trafostanice tak som dala že 365 dni má na to čas mam radšej konkrétny dátum dať napríklad do 31.12? Ale ako to je potom ked kupujem od fyzickej osoby a jeho firma čo je developer neni vlastne zmluve
@marcelujem My sme v KZ práveže ohľadom sietí nemali nič. Tam bola chyba už v realitke. Realitka nám predávala pozemok so sieťami vhodný na stavbu. My sme na pozemku boli. El. skrinka , vývod zo zeme voda všetko fyzicky videli. Vôbec nás nenapadlo sa pýtať , či sú prípojky kolaudované. Verili sme realitke , že je všetko v poriadku. Ako ani realitka , ani developer vraj nečakali taký problém . Ako naozaj, keby v tom nebol SPF s tým blbým vyjadrením , mohli byť prípojky schválené behom času , čo sme vybavili SP. Lenže my sme stihli SP vybaviť aj dom - montovsný postaviť a s nami ďalší dvaja susedia a SPF sa neunúvalo dať to vyjadrenie. Potom to ktosi vybavoval , ale to sme my už 4 mesiace s kýblami bývali. Inak celkovo sme sa aj v inom sekli . Akože sme v strede Kostolišťa, super poloha. Ale nie je tu kanalizácia. Viete neskúsení z činžiaku . Realiťáčka .. ale veď to za 20 eur raz za čas vyveziete , nie je problém. Nooo Kebyže už vtedy stretnem žumpára , že 1 vývoz 40 eur a teraz už zdvihol cenu na 55 eur za vývoz . A my 8 m 3 žumpu vyvážame každých 14 dní , takže 110 eur mesačne . A realiťáčka , že za dvacku. A kanalizácia v nedohľadne . . Ale aj tak som rada , že sme vypadli z paneláku . Len teraz by sme mali viac rozumu a pozemok vyberali inak .A možno aj nie , lebo zohnať pozemok v okolí Malaciek bol vtedy problém . Vy ak všetko máte ošetrené ohľadom sietí v KZ tak snáď by nemal byť problém.Držím palce .
Rizika su dve 1. Developer nevybuduje/neskolauduje siete vôbec alebo 2. Developer vybuduje/skolauduje siete s vyraznym sklzom. Jediny rozumny sposob ako to osetrit je rozdelit v zmluve cenu za pozemok a cenu za IS a zaplatit za IS az ked bude hotovo, pricom pri sklze dat pokutu za omeskanie. Vymahat nieco od developera, obvykle ucelovo zalozenoej sro, je takmer vzdy bez vysledku. Plus sa treba vopred pripravít na variant ze IS budu vyrazne meskat alebo ich budete stavat so susedmi spolu ked vam dojde trpezlivost s cakanim.
@zacik problem je aj v tom ze kupujem od súkromníka pozemok a jeho firma má tie stavebné povolenia a asi ta firma to bude vybudovať ale ked ta firma skrachuje alebo to nedokončí tak sa budem asi s fyzickou osobou hádať aby našiel novú firmu čo to dokončí alebo on sám ako súkromník si musí s jeho vlastnou firmou urobiť zmluvu že to niekdo vybuduje.