Z akého materiálu si mám dať urobiť vodoinštaláciu?

Najde sa tu nejaky profi vodar, ktory by vedel poradit z akeho materialu si dat spravit vodoinstalacie, z PPR alebo plasthliniku? Prijmem aj rady amaterov, kutilov ;-)
Odpovedať
To je jedno. co vyjde lacnejsie. A z toho, s cim robi (vie robit) vodar, ktoreho si zavolas.
Odpovedať
No lacnejsie by to bolo z PPR, to mi vie spravit stryko. No vraj plasthlinik je kvalitnejsi, ale to by som musela zavolat orig. vodara. Kolko asi stoji iba praca za vodu do 4i bungalovu?
Odpovedať
@marisha1982 Co myslis "kvalitnejsi" ?? Dnesne materialy pouzivane na rozvody - to je uz asi jedno. Ak ti to ma kto spravit tak neries vodarov, budes sa im rok prosit a bude to drahe ako svina. Ja som robil vodovod sam z PPR trubiek, funguje uz 2 rok v pohode. Material do celeho domu (prizemny 10x10) ma vysiel 135,-E. Bojler 300,- Polyfuzna zvaracka s kliestami na trubky 50,- (objednany cez net, v obchode za zvaracku pytali nenazranci 300,- (!!!!)). Vodovod som navrhol a material vypocital v CAD-e programe GoogleSketchup. Robili sme to 2-ja dva dni. Co som sa docital na forach tu a inde, vodari pytaju za montaz cca material krat 3. Co by ma vyslo okolo 500,-E. Ak by som mal stastie, ze by to neboli fuseri (pravdepodobne ano) a nemusel by som to po nich prerabat a nervy si zrat.
Odpovedať
@kanvor no fajne, tak asi radsej usetrim. Este otazocka: Tlakovu skusku si robil ako? Je treba mat aj neake papiere od toho ku kolaudacii?
Odpovedať
@marisha1982 Malo by sa to pred pouzitim dezinfikovat a vyskusat. Skuska sa robi natlakovanim potrubia a ponechanim pod tlakom, ktory nemal by klesnut (za skusobny cas) pod predpisanu hodnotu. Podrobnosti, detaily mam niekde odlozene ak by ta to zaujimalo. Skusku ani dezinfekciu som nerobil, len som to preplachol vodou, tlakovu skusku tiez nie, nemam cistu vodnu tlakovu pumpu, system vodovodu teraz pracuje pod tlakom priblizne 6 atm. Pri montazi nezabudnite, ze na TUV a SV su ine typy trubiek, treba vziat do uvahy roztaznost a dodrzat technologicky postup (hlavne cas nahrievania, a hlbku spoja - nech si nenarobite natavene skruze vnutri) pri montazi. Ale predpokladam, ze to tvoj stryko ma nastudovane. :-) Papiere musis mat. Ale toho by som sa nebal, ked sa da kupit el. revizia domu bez toho aby to revizak videl,,, razitko na zapojenie kotla sa da kupit, tak sa musi dat kupit i toto. Ale aj ked niekomu strcis do kesene, malo by to vyjst min. o 1/2 lacnejsie. Pozistuj si, neviem co to stoji.
Odpovedať
@kanvor moj problem je, ze stryko vodu robi asi tak 1x za rok, aj ked to mozno kedysi studoval, nie je to jeho zamestnanie. Uz mi aj spravil rozpis materialu a o rozlicnych typoch trubiek pre TUV a SV (to je studena voda?) nebolo reci =-) . co vcul?
Odpovedať
@marisha1982 Ani moje zamestnanie to nie je, ja som to predtym ani v zivote nerobil. Tak snad vie o tom, ze cervene su na teplu a modre na studenu vodu.. 8-) Je to siroka problematika. Montaz, tazko to tu opisat do 1 prispevku.. Su rozne druhy a priemery rur, na teplu, studenu vodu, kurenie, stlaceny vzduch, mali by sa pouzit na aky ucel su vymyslene. Ked pustis plastovou rurou teplu vodu predlzi sa, roztiahne, pocita sa s koeficientom roztaznosti, pre PPR je = 0,12 mm / kazdy 1 °C s tym treba ratat, ak sa za studena pri montazi oprie ta rura o stenu a potom cez nu pojde 60 stupnova, roztiahne sa, moze sa zlomit, zohnut, vytrhnut, berie sa do uvahy ci je rura ulozena v klznom, alebo pevnom ulozeni. Vplyvom tych tlakov sa ti moze zlomit aj skrutka v baterii a vytopi kupelnu za chvilku. Dalsia kapitola su izolacie,, velakrat to vidim urobene zle, neizolovane T-kusy a kolena, rozrezane, pootvarane izolacie,, treba to urobit ako sa ma, koli usporam strat na TUV, ale aj SV (studena) by sa z hygienickeho hladiska nemala ohrievat v potrubi koli mnozeniu bioplanktonu, to iste tepla ochladzovat koli bakterii - legionella, takze aj na to treba mysliet,, mala by si mat v projekte vodu ak stavas nove, a .. viete tam niekto citat technicke vykresy? Hmm.., skus si aspon pozriet, pohladaj v google "montazny predpis PPR" po zbeznom precitani by si mala mat predstavu. No co ja viem,, neostava ti, len dufat, ze vie co robi a ze to urobi dobre, ze nenastane hygienicky, alebo technicky problem, ked ti to praskne pod kachlickami v kupelni to bude lepsi pripad, o kombinacii prasknuta striekajuca voda-elektrika uz ani nehovorim, ak je v projekte elektriky napr. aj doplnkove ochranne pospajanie s vodovodom aj toto treba pozapajat ako ma byt. S bojlerom tiez nie je sranda, ten ked sa nasere a buchne tak vyleti strechou aj s polkou steny, treba do sustavy dat co tam ma byt, poistne ventily a pod .. Takze spolu suvisi viac veci. Nemyslim to ako strasenie, ale skor upozornenie, ze treba vidiet a uvedomit si aj druhu stranu mince - uspory financii. Ani "firma" nemusi byt zarukou nicoho, ani odbornosti, ani bezpecnosti, na slovensku je mozne, ze -vcera kuchar, dnes vodar, zajtra elektrikar- takze nakoniec to moze horsie dopadnut s "firmou" ako svojpomocne, len 3x drahsie. Ale skus tu oslovit aj napr. @instalater z fotiek co som videl vyzera, ze sa vyzna v tom co robi, alebo napr. @bujdo ten vyzera byt normalny :-), je ich tu viac,, asi 4-5 ale v suvislosti s vodou ma tito narychlo napadli. Pytaj sa stryka ze co a ako chce riesit, ak - tak potom este napis, skusim prihodit nejaku dalsiu laicku radu ak budem vediet. Vela zdaru.
Odpovedať
@marisha1982 PPR si prosím ta nedávaj....to sa už nepoužíva-teda používa je to taká lacnejšia a nekvalitná alternatíva...
Odpovedať
Profilova fotka
Neviem to nájsť.Ale na tomto webe bol nedávo uverejnená odborná štúdia o PPR trubkách a prečo nie a prečo áno.Skúste si to tam kdesi pohľadať. http://voda.tzb-info.cz/ http://voda.tzb-info.cz/potrubni-tras...
Odpovedať
Profilova fotka
@marisha1982 totalny suhlas s @kanvor :) - ak mas vodara co ti to s ppr spravi, tak chod do ppr.... u nas je vodar kurenar otec, a teraz ako rekonstruujeme jeden byt tak som prisla na to ze tych ppr trubiek je fakt priserne vela :-D :-D :-D - ale s kanvorovou pomocou to isto zvladnes :)
Odpovedať
@marisha1982 Da sa to urobit aj z AL PEX rur http://goo.gl/Pncwf netreba uz ziadne obludne lisovacie klieste za 100.000,- vsetko sa da utiahnut a pospajat obycajnym klucom http://goo.gl/d9LvQ a este aj medeny rozvod to moze byt, ten treba spajkovat, udajne med na vodu najzdravsia, ale cital som aj par clankov, ktore to vyvracaju .. so ziadnym z tychto materialov som nerobil. @letkoj marisha tu spomina stryka a PPR - ze s tymto on vie robit, myslis, ze ho ukeca na plasthlinik?
Odpovedať
Profilova fotka
Tu je to. http://voda.tzb-info.cz/materialy-vod...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kanvor no mne je jedno či ho ukecá ...asi nie , ja som ppr nedával a nedal by som ani...
Odpovedať
@letkoj verim .. urcite sa s tymi hadicami aj lepsie robi, lebo na kazde ohnutie PPR potrebujes koleno aj na kazdu zmenu smeru, hadicu len pokrutis a hotovo. A tie skrutkove spoje sa daju rozoberat, takze ked sa clovek stahuje, moze si svoj oblubeny vodovod zobrat so sebou :-)
Odpovedať
@kanvor ja nie som vodár a náročnost realizácie nebudem posudzovať...ja rom dal rehau no a tam sa nič neskrutkuje ale lisuje...
Odpovedať
Profilova fotka
ľudia ľudia ,za kúpeľňu ste ochotný vycálovať 5 a viac tisíc ale za kvalitný rozvod vody je Vám dať cca 500e veľa. Ja osobne presadzujem systém Rehau (ale neberte to ako reklamu,je to odpoveď na otázku) . A rozvody z PPR sú to najhoršie čo môže byť. Niekde mám fotky z opráv rozvodov z PPR ,ktoré pustili po cca 10 rokoch prevádzky. Smutný bol pohľad na majiteľov, keď sa sekal ich obklad v kúpeľni. Ja viem...zváračka za 50e materiál za facku a vodu spraví každý murár ,ale...
Odpovedať
@letkoj @kanvor @antonmesaros @kaktusik007 diki moc za rady. Pokecam so strykom, ci by zvladol aj plasthlinik. Ak nie, tak ho zrusim, mozno bude aj rad. Kanvor, tvoj argument so stahovavym vodovodom ma donutil zmenit nazor. Takze vodari a kurenari z okolia NR, hlaste sa, mam pre vas kseft.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
V dobe, kedy som riesil vodu bol PPR pre mna najrychlejsim a najschodnejsim riesenim. Zdochol mi tu necakane stary tatramat bojler ktory som sice dal dokopy, ale tesnenie priruby bolo rozsrotovane a nezohnal som nove ani v SK, ani v CZ. Takze som musel kupit novy. Lenze pohlad dovnutra starych kovovych rozvodov bol des.. navyse bol ten rozvod rieseny totalne odveci. Mrtve ramena, nezmyselne ventily. Zacat sa v tom vrtat bolo otvorenie pandorinej skrinky, skoncilo sa tym, ze som to komplet starovinu vyrezal. Kym som poriesil novy rozvod boli sme viac ako tyzden bez vody. Lisovacie klieste som nemal od koho zohnat, a vsetci vodari okolo i tak robili vodu len s PPR. Poniektori aj kurenie z toho lepili.. @marisha1982 Na montazi skrutkovaneho plasthliniku nic zlozite nevidim a dnes by som sa i ja pustil do tohto riesenia hoci som to nikdy v ruke nemal. Uz len z toho dovodu, ze je to technicky jednoduchsie, ziadne 2-3 kolena pri zmene smeru potrubia ako som pisal vyssie. Je to urcite rychlejsia robota. V praxi sa Jedna len o vymenu polyfuznej zvaracky za vidlicovy kluc pri montazi a ostatne sa nemeni. Odbornici budu mat k tomu mozno tiez svoju pravdu,, ale ja som si na 90% isty ze keby sem zavolam vodara a spytam sa ho kto je.. tak to bude vyuceny kuchar alebo zootechnik. Poznam stavbarov - zdravotnu sestru (teda brata..), vojaka, zateplovaca domov - elektrikara, TZB majstri - byvali policajti (udajne velmi sikovni). Takze preto by som po nastudovani postupov a montazneho predpisu siel do toho i sam. Mam strojarsku skolu a nie som horsi od nich, rozdiel medzi nami je ten, ze oni to robili viackrat ako ja :-). Uspora penazi je pre mna druhorada vec, ktoru beriem len ako bonus, navyse bavi ma naucit sa nieco nove. Tolko k argumentom, ked budes stryka ukecavat..
Odpovedať
@kanvor Fajn diskusia. Niekto hore spomínal, že plasthlinik sa lisuje. Ty hovoríš o skrutkovaní. Tak ako to je. Tiež nad tým uvažujem.
Odpovedať
@bluejoz Su aj lisovacie spojky, ale ci sa to este pouziva neviem, ak uz kurenari investovali do lisovacieho naradia, tak asi ano, to skor @poliacik321 ak s tym robi, nemal som to nazivo v ruke, ani tie skrutkove spoje, ale pre predstavu pozri video napr. http://www.atria.sk/kurenie-svojpomoc... hoci kurenie je pod radovo mensim tlakom ako vodovod, montaz by mala byt rovnaka.
Odpovedať
Svokor dnes uz zaostalu a starodavnu PPR technologiu povazoval za nieco zo StarTreku, ked som ho volal pomoct s vodou, vytasil z kufra auta 30kg zavitnicu na ocelove trubky,, tieto plastove "odstrihni strc a otoc" systemy to prenho musia byt hotove hviezdne vojny.
Odpovedať
Profilova fotka
@poliacik321 a co je kvalitny rozvod vody? Co sa stalo s tymi plastovymi rurkami?
Odpovedať
Profilova fotka
V dnešnej dobe už sa vie že PPR práchnivie .PPR vydrží 20 rokov !Preto PPR neodporúčam do RD. PPR je vhodná na rekonštrukciu kúpeľni ,lebo kúpeľňa má podobnú životnosť. Na slovenskom trhu máme veľké množstvo vhodných rozvodov , medzi ne patrí aj plast-hliník.
Odpovedať
Profilova fotka
@bluejoz Tvarovky na plast–hliník sa lisujú ale aj skrutkujú!
Odpovedať
@instalater Vďaka
Odpovedať
@instalater ešte jedná otázka, nemáš náhodou nejaké foto z realizácie vody plasthlinikom?
Odpovedať
aký je približný rozdiel v cene za 1 bm PPR trubiek a plast hliníkových? Na rodinný dom nám navrhli PPR trubky čítam že radšej voliť niečo kvalitnejšie
Odpovedať
@marisha1982 ja by som si dala urcite plasthlinik, PPP mozno docasne pri rekostrukcii
Odpovedať
Vdaka vsetci, uz som rozhodnuta pre plasthlinik. Teraz uz len vyriesit, kto to spravi, ci stryko, ci majster nejaky.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?