Tepelné čerpadlo na parkovisku - efektivita a bezpečnosť

Dobrý deň, môžem osadiť vonkajšiu jednotku tepelného čerpadla takto na parkovisku alebo to zníži efektivitu TČ / môže poškodiť zaparkované autá? Ďakujem za pomoc.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od peter1379:

Dobrý deň, môžem osadiť vonkajšiu jednotku tepeln…
@peter1379 Chceš parkovať (denne) tak na tesno vedľa TČ? Skutočne? Ak si myslíš, že to neva, tak snáď máš zabezpečený servis toho TČ, max do 24h, prípadne mať za neho náhradu (aby bol náhradný zdroj kúrenia a taktiež ohrev TÚV)... Podľa mňa je to kamikadze umiestnenie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@peter1379 Chceš parkovať (denne) tak na tesno v…
@frantisekca Vieš mi povedať k tomu niečo bližšie? Teda to vadí výkonu toho čerpadla? Nemá priestor na nasávanie vzduchu, alebo sa prehrieva?
Odpovedať
Nevidím dôvod problému. Teda ak niekto "netrafí" TČ pri zaparkovávaní.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od starysomar:

Nevidím dôvod problému. Teda ak niekto "netrafí" …
@starysomar To znamená že by teoreticky stačilo spraviť nejakú železnú konštrukciu ktorá by znemožňovala náraz priamo do TČ?
Odpovedať
Profilova fotka
@peter1379 - je to zle miesto Tepelné čerpadlo vzduch – voda Voľný prístup vzduchu – jednotka musí byť umiestnená tak, aby okolo nej voľne prúdil vzduch. Minimálne vzdialenosti: od steny alebo prekážky: zvyčajne 0,5 – 1,5 m (podľa výrobcu), od zeme: cca 30 – 50 cm kvôli snehu a vode. Bezpečné odvádzanie kondenzátu – v zimnom období vzniká veľa vody z odmrazovania. Hlučnosť – nesmie prekročiť povolené limity v mieste inštalácie (často 40 – 50 dB(A) pri hranici pozemku). Ak ratam 2m na kazde auto (dokopy 4m, na TC zostavaju vratane odstupov 2m. Fungovat to bude, ale SCOP bude horsi. Pravdepodobnost poskodenia autom je tiez vyssia.
Odpovedať
Z TČ nemám priamu skúsenosť, iba s bytovou klimatizáciou no to, čo vyfukuje nemá ako v lete v princípe škodiť autám. Prirodzený vietor je zrejme silnejší. V zime stojí za zamyslenie fakt, že vzduch, ktorý vonkajšia jednotka vyfukuje môže byť vlhkejší, než okolitý (z hľadiska možnej korózie). Aj to by šlo riešiť "clonou". Jediný reálny problém osobne vidím naozaj v tom, aby "tú bedňu" niekto pri parkovaní netrafil. Prípadne pozrieť v návode / podmienkach montáže aký voľný priestor okolo seba potrebuje - a prečo.
Odpovedať

@starysomar To znamená že by teoreticky stačilo s…
@peter1379 Možno by to stačilo. A istotne na to bude pekný pohľad (keďže sa zrejme jedná o pohľadovú stranu). Ale kde to chceš robiť? Ak máš kresbu v mierke, že 1 štvorec = 0,5m, tak tam nemáš priestor, teda, ak nemáš nejaké malé autá... Navyše aj brána ti ešte uberie z priestoru... Prečo zrovna tam musí byť to TČ? O 2,5 metra naľavo sa nedá prečo?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od starysomar:

Z TČ nemám priamu skúsenosť, iba s bytovou klimat…
@starysomar podla mna v zime bude prudit z vonkajsej jednotky suchsi vzduch, vzdusna vlhkost bude kondenzovat na vymenniku...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@peter1379 Možno by to stačilo. A istotne na to …
@frantisekca Predná strana domu bude práva strana (nákres) cesta ide popri dolnej a pravej strane. Napravo som to nechcel dávať pretože som to plánoval zastrešiť a na tej ľavej strane urobiť technickú búdku. Na bicykle, náradie, kolesá a podobne. Posunúť to o 2,5 metra doľava je tiež možnosť no zdalo sa mi že mi to uberie veľké množstvo priestoru ktoré som plánoval využiť tak ako som pisal hore v tejto správe. Preto píšem aj sem, či by sa to dalo takto osadiť, pretože by mi to ušetrilo miesto.
Odpovedať

Dobrý deň, môžem osadiť vonkajšiu jednotku tepeln…
@peter1379 my mame jednotku umiestnenu, ked to premietnem na teba, v dolnom lavom rohu pri plote. Je dana nejaka max vzdialenost medzi vnutornou a vonkajsou. Urcite by som neumiestnovala kde mas nakreslene. Vstup do domu by mal posobit aj esteticky. Mas ju umiestneni v prechodovej ploche. Bude tam zavadzat.
Odpovedať
Ono by bolo najlepšie konzultovať s firmou, čo ich dlhšiu dobu montuje. Mohli by mať praktické skúsenosti.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?