Odpoveď na príspevok od tomika1990:
Zdravím, mám na Vás otázku niekoho zručného nech… @tomika1990 skus tam pre zmenu toho neladovat stale viac ale tolko, kolko predpisuje vyrobca.Odpoveď na príspevok od tomika1990:
Zdravím, mám na Vás otázku niekoho zručného nech… @tomika1990 rovnaka skusenost. Odvtedy spoje lepim a mam pokoj.Odpoveď na príspevok od tomika1990:
Zdravím, mám na Vás otázku niekoho zručného nech… @tomika1990 oceľ, pozink, robím výhradne na konope s tukom. Modadz dávam na špagát loctite. Asi dva krát sa mi stalo, že bol zle zdrsnený povrch a netesnilo, lebo mi odtlačilo špagát mimo závitu. Sem-tam použijem aj teflonovú pásku, ale tú dávam na plastové závity, tam sa mi osvedčila. Inak na kov ju nepoužívam. Nikdy som si nevšimol, že by niečo netesnilo po dlhšej dobe. Mimochodom, čo sa počtu závitov týka, nikdy som ich nepočítal. Robím to od oka, aby toho nebolo ani málo, ani veľa, v smere závitov.. Nejako sa moc nad počtom otočiek nezamýšľam. Ked sa mi zdá, že závit sa príliš ľahko skrutkuje, tak ho radšej rozoberiem a pár otočiek pridám.. Musí tam byť taký akurátny odpor....Odpoveď na príspevok od tomika1990:
Zdravím, mám na Vás otázku niekoho zručného nech… @tomika1990 Používaj (archaické) konope a už nikdy nebudeš zakladať vlákna so slziacimi závitovými spojmi. Už som nielen ja, oskúšal kadečo, ale v spoľahlivosti niet nad konope.Odpoveď na príspevok od petersd:
@tomika1990 Používaj (archaické) konope a už nikd… @petersd Konope (s fermezou) ma jednu nevyhodu, ked vystarne, spoj je len tazko rozoberatelny, drzi ako lepidlo. Kedysi za sociku nic ine nebolo, len kope natrete fermezou a drzalo to na prvy šup. Ja pouzivam tie nitky a nikdy som s nimi nemal problem.Odpoveď na príspevok od tomika1990:
Zdravím, mám na Vás otázku niekoho zručného nech… @tomika1990 používam Tangit šnúru X rokov. Či tesním PG, či mosadz, či zinok. Závit nezdrsnujem žiadnou pilkou ani pilnikom. Somarina. To sa robilo pri prastarom konope a fermeži. Treba správne namotať a áno, do závitov, nie "hala-bala", ako tu radia odbornici... Začiatok treba vždy "premotať" a idem presne podľa tabuľky na opačnej strane. Teda už nie, už za tie roky viem tie počty naspamäť... Nikdy nič netieklo na 1.x.Odpoveď na príspevok od paracetamol123:
@tomika1990 používam Tangit šnúru X rokov. Či tes… @paracetamol123 Prečo už hneď ideš znevažovať kolegov, keď pravdepodobne sám tomu nerozumieš, že o čo tu vlastne ide? Práve že systém "hala-bala" na natesňovanie závitov šnúrkou odporúčajú aj samotní výrobcovia šnúriek. A vieš prečo "hala-bala"? Úplne teoreticky: Keď Ty navinieš šnúrku poctivo do drážky závitu, vrcholy závitu zostanú neobalené tesnením a je vysoká pravdepodobnosť, že cez tie vrcholy spoj bude netesný. Systém "hala -bala" je postavený na tom, že šnúrka sa navinie krížom - krážom a tak sú pozakrývané nielen drážky, ale aj vrcholy závitov. Áno, Tvoj "poctivý" systém Ti môže fungovať na malých priemeroch, napr. do cca G 3/4". Skús ale takto "poctivo" tesniť od G 1" a väčšie... Ozaj, ruku na srdce - tesnil si vôbec v živote napr. G 2" - 3 " závit? Skús si to s nejakými šnúročami, teflonpáskami a pod., keď už takto cez prsty pozeráš na "prastaré" konope. 😉 (Iba na okraj: mne o odbornosti "odborníka" úplne vypovedá to, že stále musí rátať počet závitov tesniacej šnúrky,... podľa návodu na krabičke,... alebo trebárs i podľa hlavy )Odpoveď na príspevok od petersd:
@paracetamol123 Prečo už hneď ideš znevažovať kol… @petersd už si sa vyplakal. Ďakujeme. Ak na jednom protikuse ostanú vrcholy holé podľa teba, kde dosadajú vrcholy druhého protikusu? Trepeš somariny. Narážal som si sám studňu 5/4" a tesnil som si ju sám. Ako hrot, spoj rúr, tak aj 1" armatúry k čerpadlu, filtrom,.... Všetko šnúra a nič netečie.Odpoveď na príspevok od tomika1990:
Zdravím, mám na Vás otázku niekoho zručného nech… @tomika1990 Čo som mal spoje robené šnúrkou, čo mi robil vodár a čo som si robil aj sám tak tiežminimálne polovica po čase začala slziť. Nakoniec som zohnal ľan a fermež, ako ma to učil dedo a otec a postupne prerábam čo mi slzí. Odvtedy mám pokoj. Ale existuje aj niečo iné čo sa dáva na konope miesto fermeže, to asi časom tak nezalepí. Ale keď chceš istotu tak ľan+fermež.Odpoveď na príspevok od paracetamol123:
@tomika1990 používam Tangit šnúru X rokov. Či tes… @paracetamol123 super, robis to presne opacne, nez sam vyrobca v navode popisuje, ale si "odbornik" ano :DOdpoveď na príspevok od mduro19:
@paracetamol123 super, robis to presne opacne, ne… @mduro19 tak robím to presne opačne ako výrobca a neslzí... Ty rob podľa výrobcu a škrabkaj sa na hlave, prečo slzí... Čo ti mám poradiť...Odpoveď na príspevok od kajo873:
@tomika1990 Čo som mal spoje robené šnúrkou, čo m… @kajo873 Fermež na ľan je iba strašiakom pre súčasných tiežvodárov. Už som rozoberal stovky starých "fermežovaných" spojov a nestalo sa mi takmer ani raz, žeby som nerozobral. A nejednalo sa o nejaké maličké polcolečky, trištvrťky... Dnes sa dá kúpiť špeciálna vazelína/tuk na pomastenie nakonopovaného spoja, aby sa ľahšie nakrúcoval. Výhodou fermeže je ale to, že ona naimpregnute ľan v celej jeho hrúbke a utesnenie je priam ideálne. (keby bol ľan odsúdený na zánik, tak nebudú tie vazelínky vymýšľať a predávať napr. nemci) @mduro19 Nechaj tak, niektorým ľuďom rozumu nedodáš,... Oni to robia po svojom a kto (včítane odporúčania výrobcu) to robí ináč, je neznalý amatér... @paracetamol123 Ale veď dobre, vyplakal som sa... Už si utesnil jeden 5/4" spoj na svojej studni v miestnej zahradkárskej osade, tak si PÁN VODÁR. OK, beriem to! 😂Odpoveď na príspevok od petersd:
@kajo873 Fermež na ľan je iba strašiakom pre súča… @petersd ja teda neviem, ale ak mne to funguje tak ako to robím s Tangitom a ty musíš používať fermež a konope, lebo máš ľavé ruky a netesní ti to s Tangitom, tak neviem teda, kto z nás dvoch má viac rozumu...Odpoveď na príspevok od paracetamol123:
@petersd ja teda neviem, ale ak mne to funguje ta… @paracetamol123 Napis priamo do Tangitu, ze su to darebaci, ze sa to tak nerobi ako popisuju oni, ale ze tak ako ty :DOdpoveď na príspevok od paracetamol123:
@petersd ja teda neviem, ale ak mne to funguje ta… @paracetamol123 Keď Ťa to ukľudní aj bez liekov, nuž ber to trebárs aj tak, že priznávam, vo vodárčine viem toho podstatne menej ako Ty. Stačí? A napíš do Tangitu, Loctite, Wurthu,... ako Ti to odporúča aj @mduro19 , že načo píšu xujoviny po obaloch,...Odpoveď na príspevok od petersd:
@paracetamol123 Keď Ťa to ukľudní aj bez liekov, … @petersd @mduro19 no dobre odborníci, čo vám tečú tangitové spoje. Vidím, že nemá význam takím odborníkom, ako ste vy dvaja, oponovať. Majstri... 🤦Odpoveď na príspevok od mduro19:
@paracetamol123 Napis priamo do Tangitu, ze su to… @mduro19 ja im písať nemusím, mne tangitové spoje netečú. Možno ty by si mal...Odpoveď na príspevok od paracetamol123:
@mduro19 ja im písať nemusím, mne tangitové spoje… @paracetamol123 ved ani mne netecu, tiez pouzivam tangit :D neviem skadial si nabral ze mi tecu spoje, asi mas problem citat s porozumenimOdpoveď na príspevok od tomika1990:
Zdravím, mám na Vás otázku niekoho zručného nech… @tomika1990 Moja aktuálna skúsenosť s tesniacou niťou Tangit. Na mosadzné fitingi som použil predpísané otáčky, krížom cez závity a všetko slzilo. Už pri uťahovaní rukou som mal pocit, že to nebude dobré, pretože to išlo príliš ľahko. Takže všetko rozobrať. Potom som začal experimentovať, aby išlo uťahovanie ťažšie. Pri 3/4" používam okolo 20 otáčok a pri 1" okolo 18-20 otáčok. Zistil som, že to platí len pri mosadzi od rovnakého výrobcu. Potom som začal tesniť fitingy do nerezového zásobníka, bol som už frajer, veď otáčky už viem. Napustil som zásobník TÚV a podotýkam všetky vstupy/výstupy začali slzieť. Spojenie mosadz-nerez je volnejšie a musel som zase experimentovať s otáčkami. Takže celý zásobník vypustiť a zase všetko pretesniť. Počet otáčok na 1" bol u mňa okolo 25. Robil som to 3 krát a jeden výstup aj tak slzí - mikroslzenie ! Fiting je teplý, takže kvapka sa ani nestihne urobiť, hneď sa vyparí. Som zvedavý, či časom také mikroslzenia sa sami zatesnia. Každopádne tesnenie je pre mňa veľká lotéria, stres neskutočný. Ale robím to len pre seba, nie som vodár, nemám to v rukách. Ale som vdačný za tvoj príspevok, pretože vidím, že nie som jediný, pre ktorého je tesnenie závitov problematické. @rkorba čo používaš na lepenie ? Aké tekuté tesnenie ?Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@tomika1990 Moja aktuálna skúsenosť s tesniacou n… @purplesticks Nie som spiatočník a i ja občas použijem niť, alebo pásku, kde je to z nejakých iných dôvodov nutné. Inak prednostne všade dávam konope s fermežou, alebo špeciálnou, na to určenou, vazelínou. Nepreháňam, ale s konopem je každý jeden spoj istota hneď naprvykrát a nemusím nič pochybovať ! Pritom s konopový spoj môžeš po dotiahnutí aj niekoľkokrát opakovane povoliť - pritiahnuť a stále drží. Páska/nitka Ti už začne takmer zarúčene tiecť. Skús ponúknuť napr. skúsenému plynárovi aby použil pásku, nitku,... poženie Ťa kade ľahšie. Raz Ti niekto ukáže ako na konopuje, a už nikdy nebudeš mať problém so skrutkovým vodárskym spojom.Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@tomika1990 Moja aktuálna skúsenosť s tesniacou n… @purplesticks loxeal ako pisal @kejsixOdpoveď na príspevok od rkorba:
@purplesticks loxeal ako pisal @kejsix @rkorba a ktorú triedu pevnosti 1 alebo 2 ?Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@rkorba a ktorú triedu pevnosti 1 alebo 2 ? @purplesticks 2, kupis u ptacka naprOdpoveď na príspevok od petersd:
@purplesticks Nie som spiatočník a i ja občas pou… @petersd Ty sa nad tým konope normálne ukajas 😁