Odpoveď na príspevok od epto:
Je dobre, ze tu mame tolko roznych skusenosti. Ni… @epto keď dáš veľa nite/konope, môže fiting prasknúť. Hlavne PG. Na to pozor... Možno preto keď si vymenil, už neslzil...Odpoveď na príspevok od kejsix:
@petersd Ty sa nad tým konope normálne ukajas 😁 @kejsix a vieš že hej? Lebo je to archaicke a zároveň svojou kvalitou vopchá všetky tie moderné tesniva do zadku.Odpoveď na príspevok od epto:
Je dobre, ze tu mame tolko roznych skusenosti. Ni… @epto V minulosti sa všetky rozvody vody a čiastočne aj kúrenia, robili len šroubovacie a slziaci spoj sa vyskytol len výnimočne... jeden spoj na 7 domov, a nie že 7 nekvalitných spojov v jednom dome. Pritom závity sa rezali na rúrky ručne, nie raz boli aj strhané,...a nikto ani neriešil nejakú rozmerovú toleranciu závitu... Nech si každý tesní s čím chce. Toto je moja skúsenosť, preto ponúkam svoje know-how vychádzajúce z praxe. Keď som pre niekoho staromódnym, OK, ale za svoju robotu ručím bez akýchkoľvek kompromisov.Odpoveď na príspevok od petersd:
@kejsix a vieš že hej? Lebo je to archaicke a zár… @petersd Určite, hlavne keď si sa s tým nedokázal naučiť normálne robiť.Odpoveď na príspevok od petersd:
@epto V minulosti sa všetky rozvody vody a čiasto… @petersd Hodne pravdy si napísal, ale to platí pre pozink a čiernu oceľ, či nerez, plast. Keď máš znalosti, tak si mohol tiež napísať, že konope sa nesmie používať na mosadzné armatúry. Ak máš patričné vzdelanie v odbore, tak aj vieš prečo.Odpoveď na príspevok od kejsix:
@petersd Určite, hlavne keď si sa s tým nedokázal… @frantisekca Viem, že na mosadz sa konope nedoporučuje, no nikdy sme rozdiely nerobili. Je to podobný strašiak, ako napr. tzv. "nízkoteplotná korózia kotla", alebo iné teoretizované fóbie. Hockde si všímam 20 - 30 ročné konopové spoje na mosadzi a držia tak, ako keby boli zhotovené včera. Ale opakujem, nie som za každú cenu zástancom starého sveta a nebránim sa pokroku. Snažím sa len diskutérom poukázať na to, že aj niečo archaické môže smelo súperiť (ak nie predčiť) to "moderné". O porážke konopa, ma zatiaľ ale nič moderné nepresvedčilo. Teda aspoň zatiaľ. @kejsix Nože kus povyprávaj, a podúč nielen mňa, ako s Tvojou nitkou budeš utesňovať G 2" závity ? ... ak si už vôbec G 2" niekde videl. (to G neznamená bod G - to len aby si vedel) 🤣🤣🤣Odpoveď na príspevok od petersd:
@frantisekca Viem, že na mosadz sa konope nedopor… @petersd Ja používam niť zriedka, tak neviem prečo "s mojou". Ale veď povytieraj si tú mastnú papuľku. Ale keď sa pýtaš - jasné, nad 5/4 tiež používam aj tvoje milované konope, je to rýchlejšie ako niť.Odpoveď na príspevok od kejsix:
@petersd Ja používam niť zriedka, tak neviem preč… @kejsix ... konečne si priznal farbuOdpoveď na príspevok od petersd:
@kejsix ... konečne si priznal farbu @petersd Nechápem? Veď na väčšie dimenzie je konope bežná prax, ja som to nikde nepoprel. Na malé závity je to ťažký stredovek a obrovská strata času, ake každý si ho vážime inak. Som presvedčený, že si v živote nerobil s tekutým tesnením. Vyskladam si všetko ako potrebujem, idem na obed, prídem, zapojim, natlakujem, skúška, odchod, faktúrka. By som sa tam fršlal s konope dva dni... Zo sto závitov 99 tesní na prvú dobrú a za zlomok času. Nezažil si, nechápeš.Odpoveď na príspevok od paul2:
@petersd Konope (s fermezou) ma jednu nevyhodu, k… @paul2 Rozobrať po dvoch rokoch závitový spoj tesnený s konope a fermežou mi príde 2-3x ľahšie, ako spoj tesnený teflónovou niťou; neviem prečo - skúsenosť spred pár dní, mosadzné fitingy. Visel som na tom celou svojou váhou, dlhá páka a ani hnúť. Ja na 99,5% preferujem konope. No hold, stará škola :) (... nie ja, ale majster, čo ma učil. A naučil...)Odpoveď na príspevok od kejsix:
@petersd Nechápem? Veď na väčšie dimenzie je kono… @kejsix Aj lepidlo som skúšal - zdĺhavý spôsob prípravy závitov (odmastenie) pre mňa...Odpoveď na príspevok od dedo758:
@kejsix Aj lepidlo som skúšal - zdĺhavý spôsob pr… @dedo758 Pravda, pokiaľ robíš z použitého materiálu, chce to viac času.Odpoveď na príspevok od kejsix:
@dedo758 Pravda, pokiaľ robíš z použitého materiá… @kejsix Práveže nové fitingy treba odmastiť. Mosadzné ani nie, ale pozinkované bývajú mastné. O čiernych ani nehovorím...Odpoveď na príspevok od dedo758:
@kejsix Práveže nové fitingy treba odmastiť. Mosa… @dedo758 Pozink hej, ale veď to máš hneď, strekneš závit, vytrieš handrou, lepíš. Novú mosadz z vrecka nečistím, rovno lepím a bez problémov. S čiernou nerobím, zasa primárne ma to neživí :)