SSE - Niekoľkonásobná spotreba elektriny / Prosím POMOC

Dobrý deň ľudia, už som našiel asi 5 rôznych domácností, ktorým prišlo vyúčtovanie s oneskorením a majú niekoľko násobne vyššiu spotrebu. Nevieme ako je to možné ale 2015-2016 (0,58 MWh), 2016-2017 (0,698 MWh), 2017-2018 (0,973 MWh), 2018-2019 (0,964 MWh) /vtedy sme sa do tohto bytu nasťahovali, vymenili sme ho s ocom/, 2018-2019 (0,964 MWh) a teraz držte sa 2019-2020 (4,183 MWh). Nedoplatok 422,90€ (pretože platby boli len 22€) teraz chcú od nás každý ďalší mesiac 72,00€. Čiže zrazu akoby sme platili za ďalšie 2 takéto byty. Nemáme nič nové, je také isté ako predošlý rok. Je toto vôbec reálne? Stalo sa Vám to niekomu tiež?
Odpovedať
1
2
Riešili to ľudia. Ak ste si odpisovali pravidelne spotrebu je to lepšie no to nerobí nikto. Treba podať reklamáciu a oni dajú prekontrolovať elektromer. No veľa ľuďom reklamáciu tak či tak zamietnu.
Odpovedať
Profilova fotka
Neurobite nic absolutne nic
Odpovedať
Toto vam daju doplatit, s tym nepohnete. Do buducna si dajte premerat elektromer a pravidelne zapisujte spotrebu. Pripadnu anomaliu mozete riesit hned, nie az pri rocnom zuctovani...
Odpovedať
treba platit priebezne ni málo a potom pohroma za 22e za el je málo a treba riesit a sledovat spotrebu teraz chcu velke zálohy za el a elektromer neni somar a ci bolo odpisane ,alebo von oknom pozrete
Odpovedať
@galaxymanko presne pre toto si každý mesiac do zošita zapisem spotrebu či elektriky alebo plynu a po novom aj robím foto so mnou ne...by ani keby chceli 😁
Odpovedať
Profilova fotka
premeranie elektromera su vacsinou vyhodene peniaze. Aj keby bol vadny, nikto to neprizna. Riesenie je ako hovori @audinak, raz mesacne odpis do zosita (plyn, elektrina, voda). Ja mam napriklad aj svoj elektromer s dialkovym prenosom dat, raz mesacne resetnem pocitatlo a na konci mesiaca odpisem stav do excellu + zive data v home automation.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som si zvykla vždy v nedeľu večer odpísať stav a zapísať si to. Dokonca prvu zimu som opisovala každý deň a robila som si poznámky o teplote a vetre. Ale to preto, že elektrinou kurime a chcela som vedieť, ako sa náš dom správa. Dnes viem, koľko kedy asi môžeme spotrebovať a okamzite by som zistila, že nieco nie je v poriadku. Po 4 rokoch je to uz rutina.
Odpovedať
Skúsil som zapnúť TV, PC, svetlá a spotreba bola cca 0,240KWh potom sa ustálila na nieco okolo 0,200. No vyskúšali sme zapnúť, práčku, sušičku, umývačku, tv, pc. A spotreba bola 7,200KWh je to normálna spotreba na všetky tieto položky?
Odpovedať
Profilova fotka
@galaxymanko - bezna spotreba svetla,PC je okolo 200W = 0.2Kwh = ak by to slo aj cely den, natocis 5Kwh denne=rocne 5*365=1825Kwh = 1,85Mwh. Ak by to aj bola polovica= si na tom co si natacal predtym. To zodpoveda bytu, kde sa svieti normalne, PC ide 1-2h max denne, telka sa kuka do 1-2h, velke spotrebice ako UMR,pracka idu 1-2x tyzdenne. Podla mna, si kupil niekedy v roku 2018-19 nejake nove spotrebice (susicka, UMR), alebo peries/umyvas denne a to je potom vidno na spotrebe. Tiez treba skontrolovat chladnicku, lebo ak je stara/poskodena (tesnenie) tak to vie pekne natocit elektromer. Spotreba co pises je normalna, najviac sa spotrebuje pri ohrievani vody. ako pise @lifelike - denne odpisovat elektromer a zapisovat si do excellu (odpisovat napr. rano hned ako vstanes, pripadne nalepit na chladnicku). potom poskusat, aky spotrebic co zerie. povypinat okruhy (istice v RS a odcitavat spotrebu na elektromeri, resp. si zakupit takyto merac a merat v zasuvke. https://www.alza.sk/hobby/elektrobock... Ak sa ti odpisovat nechce, viem ti zohnat inteligentny elektromer co sa nacvakne na privodove kable a mozes si pozerat spotrebu v appke. Do rozvodov distrubicky sa nezasahuje. Bojler, nejaky susic/odvhcovac, elektricky sporak/ruru nemate? Po mesiaci odpisov zistis, aka je tvoja spotreba, predpokladam ze sa to bude krutit okolo 10Kwh/den. Vtedy pomoze len jedine, zacat setrit alebo si zvysit zalohove platby.
Odpovedať
@galaxymanko samozrejme ze je. Práčka ma odber cca 1.5 a susicka aj 2 kw. S umyvackou a inými to kľudne tolko môže byt
Odpovedať
@galaxymanko na každom spotrebiči máš štítok s max odberom , kedže máš elektromer s ukazovateľom okamžitého odberu môžeš si skontrolovať správnosť elektromera, pre presné meranie musíš zapnúť spotrebič ktorý má stále rovnaký odber napr. žiarovku , LCD TV má konštantný odber, no práčka v každom okamihu iný odber i veľmi rozdielny max pri ohreve, , najväčšie žrúty sú sušička,umývačka, indukcia, žehlička, v poslednom období si musel kúpiť veľkého žrúta, reklamovať si môžeš elektromer s úspechom len ked ukážeš pracovníkovi distribúcie že ozaj zaznamenáva vyššiu spotrebu, alebo ak by ukazoval menej, ak ho dáš premerať tak že ho zoberie, pravdu sa nikdy nedozvieš. v SSE distribúcii pri ročnej spotrebe cez 4MWh sa oplatí sadzba DD5 a vyber si najlacnejšieho dodávateľa silovej energie, SSE a.s. ju má najdrahšiu @mgx to možno ty pozeráš na PC či TV len 2 hod, no niekomu to ide nonstop celý deň a niekto má PC len 50 W ,no iný i 200 W, tak isto TV
Odpovedať
@mgx ten inteligentny elektromer by ma zaujimal. Vies poradit?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@galaxymanko 11.5kWh denne je fakt dost. kazdy jeden den by sa muselo tolko spalit. prat, susit, umyvat riad, varit 1 hodinu = cca 7kWh. Este ostavaju 4, a to kazdy den. Otazne je teda, ci elektrinou aj kurite a ohrievate vodu. S tym by to bolo celkom realne. Ja pozeram elektromer cca raz mesacne. Podla toho som si aj nastavil platby. Treba an to mysliet a aspon 3-4 krat rocne na to mrknut okom a preratat si platby. (1kWh ~ 0.13EUR + mesacny fix)
Odpovedať
Profilova fotka
@bigmajko - zavisi, ci chces s cejchom (MID, SK/CZ) alebo nie. Dalsia vec, je ci 3fazovy alebo 1fazovy. Pre verziu s cejchom: 1faz - https://ineprometering.com/pro1/ 3faz https://ineprometering.com/pro380/ - modbus verzia - tuto mam ja (2ks) k tomu potrebujes (pre smart meranie) modbus + nejaky rasbperry pi device alebo daco. Pri 3faze si na 200e. Pri 1faze cca 100e. ak chces len opis, nic viac ti netreba. Dalsia moznost je vykaslat sa na MID/cejch alebo zobrat cinsky. v pripade sporu ta distributor vysmeje, ale aspon vies/tusis. Cinankovia: https://www.tipa.sk/sk/elektromer-3f-... Smart- SD 630 Dalsia moznost (doporucena) Shelly a hallove sondy Shelly 3EM - 85e.
Odpovedať
Ja tiez kukam a pisem si hodnoty elektromera.Kazdym rokom sme mali viac a viac.a tento rok sme prestali varit na elektrine,prestali sme vo velkom vyuzivat elektricky bojler a tak isto sme vymenili sice len 6rocnu chladnicku za uspornejsiu a tiez pracku.takze vysledky mojich merani a zapisovani ze sme sli o polku dole so spotrebou elektriny takze ratam ze nam snad par stovak vratia.Kedze platime 89eur mesacne.a to nam chceli zvysit na 100eur
Odpovedať
@mgx super, vdaka. Nastudujem, ked tak si pridem po radu.
Odpovedať
@emilia25 na čom si začala variť? a ohrievať vodu? plyn asi nemáš ked si ohrievala vodu elektrinou, na plyne je lacnejšie ak s ním i kúriš či ohrievaš vodu vtedy pri vyššej spotrebe je lacnejšia sadzba, výmena 6 r. chladničky sú vyhodené peniaze, za novú dáš oveľa viac ako zaplatíš za spotrebu energie 6.r už musela byť aspoň B, ja el. i dokurujem ohrievam vodu i varím a spotrebu mám 4-5MWh ročne čo je od 550-700 Eur ročne takže mesačne do 60 Eur, treba si vybrať vhodnú sadzbu i dodávateľa silovej
Odpovedať
@duzu tak pred par dnami sme namontovali na strechu solarny system.Takze teplu vodu uz neriesim tu mame aj ked fakt slnko vyjde na chvilu a opet sa skova.ako prekvapilo nas to riadne ze to tak super vyhreje.mame plynove bomby mimo domu zavedene.tam nam jedna vyjde na mesiac za 20eur.p
Odpovedať
Tiež som mal problemy s distribuckou. Zapisovanie je k nicomu, len pre seba ze nieco nie je v poriadku. Ako dôkaz pre distribučku je nutne nafotit stav elektromeru s dátumom a tak aby bolo vidno čislo elektromera. Ale ak sa zda spotreba vyssia tak sa nebudú ponáhlat s kontrolou. Urobil som tak ze som im zatelefonoval ze uz aj odpisuje znizuje spotrebu. Na druhy deň boli u mna a hned vymienali elektromer a brali na kontrolu. Ziadnu ziadost som nemusel davat. Po case oznamili ze bol vadny ale vraj to nemalo vplyv na spotrebu. Odvtedy mam pokoj s novym merakom a uz len obcas kontrolujem stav.
Odpovedať
@emilia25 to je výhodné ak budeš mať i vonkajší bazén ináč je doba návratnosti dlhá, varenie na elektrine je lacnejšie ako na propan-butane prepočítaj si na kW @neprd ako dôkaz pre distribúciu nestačí odfotografovanie elektromeru,aj ked by si to robil denne, pre dôkaz musí byť snímanie spotreby nepretržite kontrolným a zaplombovaný ,nainštalovaní distribúciou
Odpovedať
@duzu nam ide hlavne o drevo a robotu a bordel z toho.ked som dnes robila poriadok v kotolni a same muzove naradie upratovala islo ma slak trafit.Sopu co mame je v dezolatnom stave ja uz cakam kedy spadne ta ma este viac rokov ako samotny dom.Drevo sami odlupuje a je cele na prach.No kym budeme kurit drevom tak bude aj sopa az fakt sama nespadne.Preto to chcem urychlit a dat tc mat kotolnu naozaj ze kotolnou a miesto sopy priestor na 2 auta a mensiu dielnicku pre muzove naradie.
Odpovedať
@duzu jaj pises o solare.nas vyslo na 400eur.ma svoj 150l bojler.tak pri tom nasom elektrickom bojlere to mame za chvilu spet.a navyse bojler na elektriku je tak max 80l ked fical cele leto to bol zrut elektriny.ale aj to varenie.Kazdy bozi den aj varit a aj vsetko ohrievat.nas je doma 7.3dospely a 4 deti.takze toto vsetko sa podpisalo pod riadnu spotrebu.
Odpovedať
@galaxymanko "Skúsil som zapnúť TV, PC, svetlá a spotreba bola cca 0,240KWh", táto veta nedáva zmysel a tým pádom aj všetky odpovede na otázku sú zmätočné, musíš uviesť za akú dobu si nameral spotrebu 0,250KWh, inak je to celé o nepochopení fyziky a už vôbec nie elektrotechniky, gmx ti odpovedal ale domyslel si že píšeš o príkone a nie o spotrebe, pričom je priamo použité slovo spotreba a merná jednotka KWh tiež hovorí o spotrebe, takže o čom vlastne píšeš?
Odpovedať
@platon Elektromer predsa ukazuje celkovú spotrebu a aktuálnu spotrebu je to v KWh niečo som snáď ja zle pochopil?
Odpovedať
no dobre, skusim uplne lopatisticky: nameral si spotrebu 0,240KWh. Ak bola táto spotreba nameraná za časové obdobie 1 hodiny, znamená to že si mal hodinu zapnuté spotrebiče s príkonom 240W, čo je normálne pre televizor + počítač + nejaká úsporná žiarovka. Ak si túto spotrebu nameral za časový úsek 5 minút, tak si mal tých 5 minút zapnuté spotrebiče s celkovým príkonom 240*12= 2880W čo by znamenalo že permanentne tých 5 minút išiel el.bojler, el. kanvica alebo práčka zohrievala vodu. Jednoduchšie to neviem vysvetliť 🙂
Odpovedať
@mgx Práveže sme tu druhý rok a bezo zmeny, perie sa rovnako, umývačka tiež ide rovnako, nemáme nič nové a všetko je viac menej ešte nové ja netvrdím že sa nemôže možno toľko spáliť, mňa skôr zaujíma prečo predošlé roky to nebolo ani. 1MWh. A zrazu cez 4. Sledujem to a zapisujem uvidíme, mne to príde že merajú viac a to hlavne v situácii kedy je tá spotreba najvyššia. Mám celý byt len na týchto isticoch. @igor256 Zapisujem a uvidím čo z toho bude, momentálne posledné 2 dni sa spotrebovalo 12KWh takže len po 6 denne čo je polovica čo predtým.
Odpovedať
ešte si spomenul pojem aktuálna spotreba, to je veľmi nejasný, vymyslený pojem, slovo spotreba vždy znamená objem elektrickej energie inak sa môže označovať ako práca, energia, spotreba, v spojení so slovom aktuálna je to mätúce ak neuvedieš za aké časové obdobie bola tá aktuálna spotreba nameraná, možno si to mýliš s pojmom príkon/výkon/resp. nepresne okamžitý odber čo je úpln iná veličina a udáva sa vo W a nie vo Wh
Odpovedať
@platon Ja chápem čo myslíš, mal som napísať že to bola aktuálna spotreba. Tak ako v aute keď idem 50km/h tak vidím na tachometri 50km/h ale nehovorím že pôjdem celú hodinu...nemeral som to za hodinu ani by som to na hodinach nevedel zmerať keď ukazujú len celé KWh tak ak by tam pribudlo 0,900 tak to ani nemusím zistiť ak to začalo na napr 8120Kwh (vskutocnosti 8120,05KWh tak neuvidím zmenu.)
Odpovedať
@platon Ak je pojem aktuálna spotreba pre teba nejasný tak potom neviem o čo tu ide, meradlo takmer všetkého ti vie zmerať aktuálnu spotrebu, je to ale len odhad za predpokladu ze sa po dobu 1 hodiny nič nezmení.
Odpovedať
@galaxymanko Tabtvoja posledna spotreba divna naozaj je. Ja mam komplet dom na elektrinu, teda aj TUV a kurenie, a som na 7 MWh/rok. Takze ani keby si mal doma práčovňu, tak toto nie je oukej.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?