Rozvod plynu - bungalov

Dobrý deň strechári, Riešim projekt bungalovu a chcem sa spýtať na Vašu radu ohľadne plynových rozvodoch v dome. Konkrétne umiestnenie technickej miestnosti a plynového kotla a odvod do plynového sporáku. Prikladám projekt, ktorý by sme chceli, len sa chcem spýtať ako to je s dovedením plynu ku kotlu keďže plánujem mať technickú miestnosť v strede domu. ? Plynová trubka môže byť v stene zasekaná ? Viem, že v podlahe ani v strope nesmie byť vedená, neviem však či môže ísť aj cez poval, tak že vyjdem s ňou po fasáde a dostanem sa tak do technickej miestnosti voľne cez povalu. A ešte neviem presne, ako je možné realizovať dovedenie rozvodu plynu k plynovému sporáku v kuchyni, je to možné potiahnuť aj cez povalu z technickej miestnosti a v kuchyni pri sporáku z povala dovediem rozvod plynu. Je to možné, alebo ako sa to zvyčajne realizuje ? Ďakujem za Vaše postrehy, skúsenosti, rady a pod.
Odpovedať
Plynovu trubku daju do chranicky a moze ist v drazke v stene. Rozvody ti urobi projektant, netrap sa s tym.
Odpovedať
Profilova fotka
My mame kuchynu ako vy a Tm kde mate kupelku.Od cesty potiahli ruru a asi v strede pred domom spravili 2 odbocky do prava a lava.Do kuchyne sme dali vyvod do rohu medzi sporakom a umyvadlom a v Tm islo cez celu stenu do rohu ku kotli.Kurenar vam povie ale vo vasom pripade to asi vydim,ze ku kuchyni sa potiahne a do Tm pojde po fasade cez povalu.projekt nemate?
Odpovedať
@lucymk Projekt zatiaľ riešime, sme v tej situácii že máme predložiť nejaké návrhy projektantovi, že akú máme predstavu. Tak preto som sa aj dotazoval, že ako je to výhodnejšie s umiestnením TM a rozvodu plynu, a či nie je s tým problém keď je TM v strede domu.
Odpovedať
Profilova fotka
@elektro1992 vsak uvidite co vam projektant navrhne.my sme plyn nechali na skusenejsich.viem ze do podlahy plyn nemoze ist,tak asi urcite cez povalu,lebo ine riesenie nevidim a ani neviem ako by sa to dalo :-)
Odpovedať
@lucymk Ďakujem za radu, aj tá možnosť že pred domom to rozvetviť tá ma ani nenapadla. :)
Odpovedať
Profilova fotka
@elektro1992 este ked mozem poradit,tak dajte si prve spravit vodu a plyn az tak elektriku,lebo my sme sa nato kurenara a elektrikara pytali ,ze ako by im bolo lepsie a kurenar hovoril, ze jemu to nebude vadit ked elektrikar skor zacne a potom sme museli prerabat dosekavat....
Odpovedať
@lucymk Jasné, ono tieto odvetvia sa musia robiť po jednotlivých etapách. Inak kúrenie a vodu bude robiť svokor, keďže je kúrenár a vodár a elektroinštaláciu budem robiť ja, keďže som elektrikár :) Snáď si budeme na stavbe rozumieť :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@elektro1992 no tak to je potom super.prajem vela stastia :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
Ak sa smiem spytat.Tiez stavam bungalov a mam uz plyn vedeny povalou.Technicku mam tiez v strede domu.Plynar zviedol z povaly do technickej a pokracoval dalej po povale a v kuchyni tiez zviedol plyn dole ku sporaku v drazke v stene.Cele vedenie je zo zeleznej rury,V stene to zasekal do ytongu,bez chranicky.Rura je len natreta.Je to v poriadku?
Odpovedať
@tomas1981 Je, ja to mám tiež tak. Nie je s tým žiadny problém. Teda myslím tým vedenie trubky v stene. Ja cez povalu nevediem trubku, iba v stene.
Odpovedať
Profilova fotka
No ja to mam takto...
Odpovedať
@chrobak7 chýb je tam niekoľko,do stien má ísť bralenova rúra a drážka v stene musí byť omietnutá..Ak to revizak podpíše,je to jeho problém.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@robo28w Vieš dať aj konkrétnu normu, z čoho to povinne vyplýva?
Odpovedať
@robo28w @chrobak7 do steny stačí o patriť náterom, bralen musí ísť do zeme. Ale teraz už všade sa ťahá plastohlinik v chranicke. Alebo lisovana med v chranicke. TPP 70403 cl. 6.4.4 plastohlinik. TPP 700 01 - med lisovana., musíš ale mať zaškolenie +papiere na plyn.
Odpovedať
@tomas1981 Tebe to robili asi nejakí ukrajinci..Ja by som im ruky polámal za taku robotu...
Odpovedať
@daralbajda presne ako píšeš, lenže ťahanie plynu v dierovej tehle,treba drážky omietnut.Pri ytongu to netreba.Ide o to,aby pri úniku plynu sa plyn nenahromadil v dierach celej steny.Norma TPP70401
Odpovedať
Profilova fotka
No robil to skuseny plynar.Nechapem preco ukrajinci.Volal som mu,ci je to spravne,tak ma vysmial,ze to nerobi prvy krat.Reviziu dal.Nemam chut sa snim hadat.
Odpovedať
@tomas1981 myslel som to otrasne kolienkovanie pri výstupe zo zeme na fasádu..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
dobrý večer, videl som to viac krát "papiere na plyn" a chcem sa opýtat - rozvod plynu od plynomeru do domu a v dome mi može vykonat človek ktorý má aké presne oprávnenie? Ja by som to chápal že mi to može urobit inštalatér (pre mna obecný pojem) ktorý má viazanů živnost = vyučil sa a má prax. Čo mám chcet videt za oprávnenie po remeselníkovi ktorý by mi mal natiahnut plyn v dome? Dakujem za radu. pekný večer.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?