Prská teplá voda z el. bojlera

Zdravím. Stretol sa niekto uz s problemom, kedy pri pusteni teplej vody z el. bojlera zacne voda prskat a strielat. Po chvili to prestane. Ked sa voda zastavi a pusti znovu, tak sa situacia opakuje. Robi to iba tepla voda. Dakujem za rady.
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od stavbar07:

Zdravím. Stretol sa niekto uz s problemom, kedy p…
@stavbar07 Nepredpokladám, že by si mal tepltou na bojleri nastavenú na bod varu.. Skôr predpokladám, že máš zavzdušenený bojler. Treba zistiť, odkiaľ sa tam ten vzduch vzal. S najvačšou pravdepodobnosťou praskol vak v expanznej nádobe.. Treba skontrolovať expanzku na TUV, či funguje normálne. Vzduch mohol cez poškodený vak prebehnúť do bojleru a tam sa zhromaždil.. Ak používaš studňovú vodu s ponorkou v studni, tak sa môže stať, že je nízka hladina vody v studni a čerpadlo sem-tam nasaje vzduchovú bublinu. Cez studenú vodovodnú trubku preletí, ale vo vetve s teplou v bojleri sa môže nazhromaždiť a potom si odkašľiava teplá voda.. Ak používaš mestskú, tak tento opis môžeš vylúčiť, skôr je pravdepodobná prvá možnosť.. Prípadne aj daľšia, ale žiadna mi momentálne nenapadá..
Odpovedať
Len dúfam, že poistný ventil je funkčný... https://www.modrastrecha.sk/forum/mon...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@stavbar07 Nepredpokladám, že by si mal tepltou n…
@zicher Vodu mam obecnu a expanznu nadobu som daval pred par dnami a robilo to aj bez nej.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

Len dúfam, že poistný ventil je funkčný... https…
@frantisekca Poistny ventil funguje ako ma. Max tlak mam 4 bar.
Odpovedať

@frantisekca Poistny ventil funguje ako ma. Max …
@stavbar07 No dobre, a ako starý je ten bojler? Nejaká anoda sa v ňom menila? Elektrická špirála není zanesena kameňom?
Odpovedať

Len dúfam, že poistný ventil je funkčný... https…
@frantisekca "...uviedol, že k výbuchu došlo v dôsledku zaseknutia poistného ventilu..." Prevádzkovateľ/užívateľ má povinnosť pravidelne kontrolovať funkčnosť tlakového poistného ventilu. U klasických prevedeniach pravidelne pretočiť madielkom, odstreknúť, aby sa predišlo zaseknutiu ventila.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@frantisekca "...uviedol, že k výbuchu došlo v …
@petersd Áno. Ale z princípu toho poistného ventilu si naozaj nedokážem moc dobre predstaviť, aby odolal tlaku napr. 9 Bar nejakým zaseknutím. Sa akože prilepí to gumové tesnenie? Čo sa týka pružiny, tam by musela byť nejaká mechanická blokácia (snáď iba zámerne). Ale tým nespochybňujem, že nemôže k takej situácii dôjsť.
Odpovedať

@stavbar07 No dobre, a ako starý je ten bojler? …
@frantisekca Ma cca 6 mesiacov
Odpovedať

Zdravím. Stretol sa niekto uz s problemom, kedy p…
@stavbar07 OK, skúsme spolu. Aký máš tlak vody? Na koľko si natlakoval expanzku predtým, než si ju napojil do systému? Je expanzka pripojená a ventil je otvorený? Je bojler ohrievaný elektricky, alebo plynovým kotlom? A tiež iba orientačne, na akú teplotu nahrievaš vodu v bojleri?
Odpovedať

@stavbar07 OK, skúsme spolu. Aký máš tlak vody? N…
@zicher Tlak vody je 3,8 - 4,0 bar. Momentalne chcem do sachty osadit regularot tlaku a nastavit na 3.5. Expanxka mala tlak 3.8 . Ezpanzka je pripojena a ventil otvoreny. Bojler je el. Vodu momentalne ohrievam na 60 ale na zaciatku asi mesiac sa ohrievala na 80.
Odpovedať

@zicher Tlak vody je 3,8 - 4,0 bar. Momentalne c…
Ok, podľa toho čo píšeš, vyzerá tov poriadku.. Ale napadla mi ešte jedna vec. Kde máš namontovanú tú expanzku? Pred bojler na prívode sa montuje spätná klapka, aby sa ohriata voda, ktorá sa rozťahuje, nevracala naspäť do systému so studenou vodou.. Ak si tú expanzku síce namontoval na tú vetvu, ale ešte pred tú spätnú klapku, tak expanzka vlastne nefunguje. Skontroluj si, kde je tá klapka a či je expanzka namontovaná až za klapkou bližšie k bojleru.
Odpovedať

@stavbar07 OK, skúsme spolu. Aký máš tlak vody? N…
@zicher nemusí to byť samostatná spätná klapka, vačšina poistných ventiov má v sebe zabudovanú spätnú klapku.. Takže tú expanzku musíš mať namontovanú za tým ventilom v smere ku expanzke, nie v smere ku hlavnému prívodu.
Odpovedať

@zicher Tlak vody je 3,8 - 4,0 bar. Momentalne c…
@stavbar07 pardon, napísal som to sebe, nie tebe, takže ešte raz. Nemusí to byť samostatná spätná klapka, vačšina poistných ventiov má v sebe zabudovanú spätnú klapku.. Takže tú expanzku musíš mať namontovanú za tým ventilom v smere ku expanzke, nie v smere ku hlavnému prívodu.
Odpovedať
Profilova fotka
@stavbar07 dalsia amaterska DIY montaz, prva vec je zredukovat tlak z 4.0 atm na max 2.5 (nepotrebujes, aby ti voda striekala do 40m). zvysok je spravne zapojenie. Zjavne to nemas, zavolaj si vodara co to spravne zapoji. Limit pre bojler je 4.8, a ked to praska, mas problem... Dufaj, ze este nie je poskodene teleso nadrze, aby si nekupoval novy bojler. Ano, usetrene 200e za montaz :)
Odpovedať

@stavbar07 pardon, napísal som to sebe, nie tebe,…
@zicher písal že mu to robilo i bez exp, postač íak bude ohrievať vodu na nižšiu teplotu, prečo ohrievať na vyššiu ked ju takú nepoužíva? zbytočná strata, niekde musí nasávať vzduch, z vajca netečie nič ale vzduch sa do neho časom dostane
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@zicher písal že mu to robilo i bez exp, postač …
@duzu ak to expanzku namontoval ešte pred tú spňtnú klapku, respektíve pred poistný ventil, tak ako keby ju ani nenamontoval.. Ten problém sa dá vyriešiť..
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od mgx:

@stavbar07 dalsia amaterska DIY montaz, prva vec…
@mgx Samozrejme ze je to zle namontovane. Ved inak to ani nemoze byt. Pokial neviete poradit tak mi radsej nepiste. Zapajal to vodar ktory to riesil uz aj s inymi vodarmi a aj s vyrobcom bojlera. Chcel som len vexiet ci sa niekto s podobnym problemom uz stretol.
Odpovedať

@stavbar07 pardon, napísal som to sebe, nie tebe,…
@zicher Expanzka je za ventilom. Samostatnu spatnu klapku tam nemam. Ako si pisal obsahuje ju ventil.
Odpovedať

@duzu ak to expanzku namontoval ešte pred tú spňt…
@zicher ja exp nepotrebujem a už nekvapká ani cez poist. ventil, občas ho skúšam,teplota vody je stále takmer rovnomerná 40-45 st, dohrieva vždy ked potrebuje ,, nikdy neminiem celý objem a mám len 80 l stačil by pre 2 aj 50, exp treba na veľký zásobník a na vysokú teplotu , niekto ohrieva len v noci
Odpovedať
Profilova fotka
@stavbar07 daj fotky toho veldiela a typ bojlera. Idealne celkovy pohlad na celu instalaciu a potom detaily na armatury. Podla toho ti poviem, ci to montoval "vodar" alebo len dement. K oprave, postup si dostal. Zredukovat na 2.5, skontrolovat tlak v teplom okruhu pri >55c, vyriesit expanzku a poistny ventil. Za poslednych 10 rokov som toto riesil par krat, vzdy montoval dakto, co nevie citat a vodar u neho znamena, ze vie zvarit PPR trubku. Jediny krat to bol falosny vzduch zo studne. Ak si laik, najdi si ineho vodara.
Odpovedať

@zicher Expanzka je za ventilom. Samostatnu spat…
@stavbar07 Snažím sa na to ísť logicky. Bud strieľa para-t.j. ale v systéme teplej vody by nutne musel vyskočiť tlak a to by bol vážny problém.. Kedže tvoj poistný ventil nečúra vodu, tak toto vylučujem. Druhá možnosť je, že je to vzduch.. Ten sa do natlakovaného systému môže dostať iba cez prichádzajúcu vodu z ulice, alebo cez vadnú expanzku. Ak to nie je ani jedno, ani druhé, potom môže byť problém v samotnom bojleri.. Môže pri ohreve dochádzať k deformite vnútorného zásobníka a ten nárazovo mení svoj tvar a tým dochádza k vystreľovaniu vody. Také prevaľovanie plechu, ako poznáme z plechových krbových kachlí, ked sem-tam zabuchocú.. To by mohla byť výrobná vada zásobníka..
Odpovedať

@zicher Expanzka je za ventilom. Samostatnu spat…
@stavbar07 voda prská len vtedy ak je tam vzduch, mne to robí len vtedy ak sa odstaví a potom napúšťa, nikdy neotváram ako prvú teplú dostane sa tam i jemná špina so vzduchom, odpustiť treba studenú, studená vedľa ti neprská? zrejme ti musí niekde nasávať vzduch v samotnej nádrži, nekvapká tam nič? ani nikde nemokne? pomôže asi len natlakovať vzduchom a kontrolovať tlak
Odpovedať
robi to aj pri vypnutom ohreve?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

robi to aj pri vypnutom ohreve?
@kejsix Ano
Odpovedať

@kejsix Ano
@stavbar07 nechaj viacej vypustiť,i celý objem napr. do vane aby si ju mohol použiť, z veľkej nádrže je problém vytlačiť vzduch, nie je na ležato?nebúcha? je to len na začiatku?robí to na všetkých výpustoch?niektorý nemusí dobre tesniť a pri chladnutí môže nasať vzduch, nemáš cirkuláciu?ako daleko je výpust
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@stavbar07 nechaj viacej vypustiť,i celý objem na…
@duzu Vyskusam. Robi to len na zaciatku. Ale ked zavrem kohutik a zvova pustim, tak je to iste.
Odpovedať

@duzu Vyskusam. Robi to len na zaciatku. Ale ked…
@stavbar07 môžeš prosím odfotiť pripojenie bojlera aj s okolitou armatúrou?
Odpovedať

@stavbar07 dalsia amaterska DIY montaz, prva vec…
@mgx Neviem teda,ako si prisiel na to,ze max pre bojler je 4,8bar,ale moj tatramat ma ovedeny prevadzkovy tlak 6bar,a poistny ventil dodany s nim vyrobcom je na6,7bar.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusan72 to musi byt este stary kus. Dnesne su casto uz len na 4.8
Odpovedať

@dusan72 to musi byt este stary kus. Dnesne su ca…
@mgx No,ma 10rokov.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?