RD (využívaný ako víkendový dom), tepelné čerpadlo NIBE F 2120 - 20kW, AKU nádrž 750 litrov (500litrov vykurovanie+250 litrov integrovaný zásobník teplej vody), riad modul SMO 40
Problém s vykúrením domu som riešim takto:
V rámci "4.7 nastav dovolené" teplá voda "vypnuto" (teplú vodu vyrábam priamoohrevom elektricky v štyroch zásobníkoch) , vykurovanie nastavené (4.7) na - 20.
V rámci "1.9.1 min. teplota na výstupu, 1.9.3.1 " vytápění -klim systém 1- 20 stupňov, klim systém 2 - 20 stupňov.
1.9.4 pokojové čidlo vypnuté.
1.9.1.1 - topná krivka 1 - "6", topná krivka 2 - "6"
3.1 Klimatizačný systém 2 výstupní potrubí (EP21-BT2) - 60 stupňov, vratné potrubí (EP21-BT3) - 55 stupňov
Na displeji SMO 40 - na ikonke (SMO 40) teplá voda -62 stupňov (čo je super)
Začiatok problému:
Keď zruším v 4.7 - aktivaciu dovolenky, aktivuje sa príprava teplej vody (v 2.2-normální). Za chvíľu sa stane toto:
3.1 Klimatizačný systém 2 výstupní potrubí (EP21-BT2) na 39 stupňov, vratné potrubí (EP21-BT3) - klesne na 32 stupňov. Potom je problém dom vykúriť a minulú sezónu som to riešil tak, že som volil V rámci "1.9.1 min. teplota na výstupu, 1.9.3.1 " vytápění -klim systém 1- cca 55 stupňov, klim systém 2 - cca 50 stupňov a kúriť sa začalo minimálne deň vopred ako bolo potrebné.
(Praktický príklad: Pri vykurovaní domu (keˇsom mimo domu) tam prišla dcéra so svojou rodinou a volá mi-už sme tu. Dobre, zapínam vám teplú vodu (t.j. zruším aktiváciu dovolenky) . Poznamenávam, že cirkulácia teplej vody nie je zapnutá. Za chvíľu mi volá - radiátory sú vlažné (potom sa rýchlo lokálne v pieckach na drevo).
Záver: Keď chcem dom vykúriť tepelným čerpadlom musím teplú vodu pripravovať lokálne priamoohrevom v elektrických zásobníkoch.
Ďakujem za radu
S pozdravom
Dody54
Príliš dlhé, nechcelo sa mi čítať ale vyzeralo to ako dobrý prípad na využitie ai. Odpoveď od Claude:
Dobrý deň,
Váš problém je typický pre systémy NIBE s kombinovanou AKU nádržou - tepelné čerpadlo dáva prioritu príprave teplej vody pred vykurovaním, čím vám klesne výkon vykurovania.
Čo sa deje:
Keď zrušíte dovolenku a aktivujete TÚV v režime 2.2 (normálny), čerpadlo prepne prioritu na ohrev zásobníka teplej vody. Pri tom sa systém 2 (ktorý máte nastavený na 60/55°C) "podriadi" príprave TÚV a teploty klesnú na 39/32°C - čerpadlo kúri primárne zásobník.
Odporúčané riešenia:
1. Nastavenie priority vykurovania (menu 2.2)
Zmeňte režim z "normálny" na "economy" alebo "smart"
Prípadne nastavte "periodic HW" - periodickú prípravu TÚV (napr. 2x denne) namiesto nepretržitej
2. Zníženie požadovanej teploty TÚV
V menu 2.1 znížte teplotu TÚV napr. na 50-52°C (namiesto súčasných 62°C)
To skráti čas prípravy TÚV a rýchlejšie sa vráti k vykurovaniu
3. Nastavenie stop teploty TÚV
V menu 2.2 nastavte "stop temp comfort" a "start temp comfort"
Užší rozsah = kratšia príprava TÚV
4. Časové okná pre TÚV
V menu 2.2 nastavte "Hot Water" režim na konkrétne časové úseky (napr. ráno 6-8h, večer 18-20h)
Mimo týchto okien bude priorita na vykurovaní
5. Dočasné riešenie pri príchode rodiny
Namiesto zrušenia celej dovolenky použite funkciu "temporary lux" (dočasný luxus) v menu 4.7
To vám zvýši teplotu vykurovania bez aktivácie TÚV
Najlepšie riešenie pre vašu situáciu:
Nastaviť periodickú prípravu TÚV (2x denne v konkrétnych časoch) + znížiť cieľovú teplotu TÚV na 50°C. Tak bude mať vykurovanie prioritu väčšinu času.