Odpoveď na príspevok od fero1821:
Ahojte, aký kábel je nutné kúpiť, ak chcem predpr… @fero1821 optika má univerzálny kábel pre prípojku,vieš kde sa budeš napájať?potiaľ si nechaj rezervu,nesmie doň prenikať svetlo a v jednej chráničke vhodnej do zeme to môže ísť spolu akurát el. istiť správnym ističom, poistkou podľa záťažeOdpoveď na príspevok od fero1821:
Ahojte, aký kábel je nutné kúpiť, ak chcem predpr… @fero1821 my sme mali len chráničku a oni si tam dali potom kábel. Len sa nemôže nikde zalomiť, ale to by nemohol ani ten optický.Odpoveď na príspevok od marsdm:
@fero1821 my sme mali len chráničku a oni si tam … @marsdm Toto bude asi tá lepšia varianta. Alebo tam dať vodovodnú trubku .Tá je odolná a hladká. Asi to tak vyriešim, že dám chráničku s lankom iba.Odpoveď na príspevok od fero1821:
@marsdm Toto bude asi tá lepšia varianta. Alebo t… @fero1821 my sme mali takú malú chráničku hladkú priemer okolo 2cm a oni to potom s kompresorom robili tuším. Išlo to v jednom výkope, ale bolo to ďalej od silnoprúdu. Každé svoju chráničku.Odpoveď na príspevok od starysomar:
Čo si pamätám optokábel nesmie do jednej chráničk… @starysomar To sa Ti asi snívalo.Odpoveď na príspevok od starysomar:
Čo si pamätám optokábel nesmie do jednej chráničk… @starysomar a čo má spoločné EM pole zo svetlom? jedno nemôže ovplyvniť druhé, optika môže ísť bezpečne i vo vonkajšom prostredí vzduchom nemôže sa do nej nič naindukovať, blesk nemá šancu, zato do každého kovového materiálu ánoOdpoveď na príspevok od fero1821:
Ahojte, aký kábel je nutné kúpiť, ak chcem predpr… @fero1821 Príprava sa robí tak, že do zeme natiahneš chráničku pre optiku. Je to plastová trubka, cca 10-12 mm hrubá. Do nej potom technici pri inštalácii optiky doslova zafúknu optické vlákno. Vedia zafúknuť až do vzdialenosti 70 metrov. To, v čom ide tá chránička, je úplne jedno. Môže íésť vo väčšej chráničke spolu aj s inými káblami. Keď sme budovali ulicu, tak sme u telekomu vybavili, že sa pod chodník natiahne aj optika skôr, než sa zabetónuje. Tak elektrikáti natiahli silové káble a vedľa nich firma, čo robila pre Telekom, položila tie chráničky. Zakopali ju pod chodník, ako je fotke. Nad terén vytiahli chráničky v polovici ulice a tam potom osadili rozvodné optické skrinky. Ku každému pozemku potom dotiahli vlákno chráničky a vyviedli ho takým oblúkom. Takže od skrinky išla chránička k môjmu plotu, a od plota som ja natiahol chráničku až do technickej miestnosti. Pár rokov nato, keď v meste zavádzali hromadne optiku, tak už nemuseli u nás kopať. Od koknca ulice len zafúkli tie optické vlákna do skriniek a do domov. Inak aj tu je rozsiahla diskusia o príprave na optiku: https://www.modrastrecha.sk/forum/ele... a dal som tam aj fotky, ako som mal prípravu pri plote. Po spojení chráničiek a natiahnutí optiky sa to potom zakopalo do zeme.Odpoveď na príspevok od duzu:
@starysomar a čo má spoločné EM pole zo svetlom? … @duzu fotóny = svetlo = EM vlnenie. ,)Odpoveď na príspevok od starysomar:
Nasi...preto, ze ak by strelil elektricky kabel -… @starysomar Slušný hoaxOdpoveď na príspevok od starysomar:
Ked si v tom expert... @starysomar Neber osobne, ty si len prijal informaciu, to je cele. Nik nevie vsetko.Odpoveď na príspevok od starysomar:
Nasi...preto, ze ak by strelil elektricky kabel -… @starysomar Toto je fakt hoax. Do optického kábla neprenikne zvonku žiadne svetlo. Navyše optický kábel má na sebe ešte niekoľko ochranných vrstiev. Pozri tento článok: https://www.poda.cz/novinky/jak-fungu... Zvyčajne v jedno kábli nie je iba jedno vlákno. Ja mám v kábli až 8 vlákien, takže keby sa niektoré prerušilo, tak sa prehodí na iné. A to všetko je v kábli hrubom asi 1,5 mm.