Optika a el. kábel

Ahojte, aký kábel je nutné kúpiť, ak chcem predprípravu v zemi na optiku a chcem ju priviesť od stĺpu do domu nejakých 30 metrov. Každý poskytovateľ optiky má iný alebo je univerzálny? Druhá otázočka, môžem dať do jednej väčšej chráničky tri káble? Teda optiku, vodič Cyky-J 5x10mm2 a vodič Cyky-0 3x1,5mm2? Je to približne 30 metrov aj pre optiku aj el. kábel.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fero1821:

Ahojte, aký kábel je nutné kúpiť, ak chcem predpr…
@fero1821 optika má univerzálny kábel pre prípojku,vieš kde sa budeš napájať?potiaľ si nechaj rezervu,nesmie doň prenikať svetlo a v jednej chráničke vhodnej do zeme to môže ísť spolu akurát el. istiť správnym ističom, poistkou podľa záťaže
Odpovedať

@fero1821 my sme mali len chráničku a oni si tam dali potom kábel. Len sa nemôže nikde zalomiť, ale to by nemohol ani ten optický.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marsdm:

@fero1821 my sme mali len chráničku a oni si tam …
@marsdm Toto bude asi tá lepšia varianta. Alebo tam dať vodovodnú trubku .Tá je odolná a hladká. Asi to tak vyriešim, že dám chráničku s lankom iba.
Odpovedať
Čo si pamätám optokábel nesmie do jednej chráničky so silovým-elektrickým.
Odpovedať

@marsdm Toto bude asi tá lepšia varianta. Alebo t…
@fero1821 my sme mali takú malú chráničku hladkú priemer okolo 2cm a oni to potom s kompresorom robili tuším. Išlo to v jednom výkope, ale bolo to ďalej od silnoprúdu. Každé svoju chráničku.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od starysomar:

Čo si pamätám optokábel nesmie do jednej chráničk…
@starysomar To sa Ti asi snívalo.
Odpovedať

Čo si pamätám optokábel nesmie do jednej chráničk…
@starysomar a čo má spoločné EM pole zo svetlom? jedno nemôže ovplyvniť druhé, optika môže ísť bezpečne i vo vonkajšom prostredí vzduchom nemôže sa do nej nič naindukovať, blesk nemá šancu, zato do každého kovového materiálu áno
Odpovedať

@fero1821 Príprava sa robí tak, že do zeme natiahneš chráničku pre optiku. Je to plastová trubka, cca 10-12 mm hrubá. Do nej potom technici pri inštalácii optiky doslova zafúknu optické vlákno. Vedia zafúknuť až do vzdialenosti 70 metrov. To, v čom ide tá chránička, je úplne jedno. Môže íésť vo väčšej chráničke spolu aj s inými káblami. Keď sme budovali ulicu, tak sme u telekomu vybavili, že sa pod chodník natiahne aj optika skôr, než sa zabetónuje. Tak elektrikáti natiahli silové káble a vedľa nich firma, čo robila pre Telekom, položila tie chráničky. Zakopali ju pod chodník, ako je fotke. Nad terén vytiahli chráničky v polovici ulice a tam potom osadili rozvodné optické skrinky. Ku každému pozemku potom dotiahli vlákno chráničky a vyviedli ho takým oblúkom. Takže od skrinky išla chránička k môjmu plotu, a od plota som ja natiahol chráničku až do technickej miestnosti. Pár rokov nato, keď v meste zavádzali hromadne optiku, tak už nemuseli u nás kopať. Od koknca ulice len zafúkli tie optické vlákna do skriniek a do domov. Inak aj tu je rozsiahla diskusia o príprave na optiku: https://www.modrastrecha.sk/forum/ele... a dal som tam aj fotky, ako som mal prípravu pri plote. Po spojení chráničiek a natiahnutí optiky sa to potom zakopalo do zeme.
Odpovedať
kejsix, duzu - každé svoju chráničku.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od duzu:

@starysomar a čo má spoločné EM pole zo svetlom? …
@duzu fotóny = svetlo = EM vlnenie. ,)
Odpovedať
Nasi...preto, ze ak by strelil elektricky kabel - zablesk pripadne preniknuty do optokabla znici na nom pripojene zariadenia. Tak to zdovodnili ak nas niekde prosili pridat opto k nasemu silovemu.
Odpovedať

Nasi...preto, ze ak by strelil elektricky kabel -…
@starysomar Slušný hoax
Odpovedať
Ked si v tom expert...
Odpovedať

Ked si v tom expert...
@starysomar Neber osobne, ty si len prijal informaciu, to je cele. Nik nevie vsetko.
Odpovedať

Nasi...preto, ze ak by strelil elektricky kabel -…
@starysomar Toto je fakt hoax. Do optického kábla neprenikne zvonku žiadne svetlo. Navyše optický kábel má na sebe ešte niekoľko ochranných vrstiev. Pozri tento článok: https://www.poda.cz/novinky/jak-fungu... Zvyčajne v jedno kábli nie je iba jedno vlákno. Ja mám v kábli až 8 vlákien, takže keby sa niektoré prerušilo, tak sa prehodí na iné. A to všetko je v kábli hrubom asi 1,5 mm.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?