Nízke napatie

mame problem s elektriou nakolko je v tejto lokalite nadmerny ubytok napatia a tepelne cerpadlo nam vykazuje chyby elektriny. Poziadali sme nasho elektrikara nech zmeria jednotlive fazy este v lete lebo nam niektore spotrebice nefungovali ako klimatizacie a uz v lete nam diagnostikoval napatie na jednotlivych fazach F1- 235A , F2- 210A ,F3-215A . Nebrali sme to ako niaky problem lebo raz to islo a raz nie a vonku sa dalo prezit ,ale teraz mame velky problem nakolko mame vykurovanie domu tepelnym cerpadlom a uz 25.12.2024 nevieme kurit v dome nakolko cerpadlo vykazuje chyby nedostaok elektrickej energie na Faze 2 . Poziadali sme elektrikara o znovu zmeranie Faz lebo sme mysleli ze sa pokazilo tepelne cerpadlo ale problem zistil nizke napatie vo Faze 2 210A . volali sme viac x ,ze mame poruchu a chlapi boli tu ,ale nepodarilo sa to odstranit.Boli tu na poruche chlapi aj teraz rano a taktiez sa to nepodarilo odstranit. Ak aj voláme,tak zo ZSE nás posunu na distribučnú a tí sa zatiaľ k tomu nevedia vyjadriť. V dome mame 14 stupňov. Neviem co robit.
Odpovedať
1
2
Odkiaľ je merané to nízke napätie? Pred elektromerom alebo za elektromerom?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pavol_skalicky:

Odkiaľ je merané to nízke napätie? Pred elektrome…
@pavol_skalicky nasim elektrikárom bolo merané aj v skrini v dome ,tiež v spojovacej skrini aj pred elektromerom na stlpe, to co nebolo zablombovane. Keď prišli elektrikari zo ZSE tiež merali všetko a tiež povedali,že také hodnoty nemôžu byť,ale nevedia s tým nic urobiť, pozreli spoje vsetko od transformátory všetky spoje prešli a jednoducho je slabý prúd a mame písať oficiálnu sťažnosť. Len nejak sa nič nehýbe a myslím si,že musia vymeniť transformátor alebo dat ešte jeden, a to samozrejme nebude o mesiac ani o rok. Tiez nam niekto radil,ze by sa dalo v trafe navysit napatie o nieco ale najblizsie domy od trafa by mali problem.... neviem co robit. Platime majlad mesačne poplatky, podla zmluvy by mali zabezpecit stabilitu siete .....ako postupovať v takom prípade? Nevieme co robit. Nehovoriac o tom,že nedá sa dlhodobo takto fungovat
Odpovedať
Profilova fotka
@tote Povolená tolerancia v sieti je +/- 10% z menovitého napätia Un (definované v norme STN EN 50160). Takže pre 230V je to v rozmedzí 207V až 253V. Pisomne mozes ziadat ZSE-D o riesenie, ale to moze byt na roky, pripadne reklamaciu zamietnu, technicky si v norme.. Rychle riesenie je vymena TC za 1fazovy model (aj ked slabsi) na fazu1 alebo model, ktory zvlada podpatie. Dalsie moznosti napr. hybridna FVE na baze transformatorov, ktora ti napatie v sieti z baterky normalizuje. Mam doma Studer, ten funguje od 150V hore. Znacka a typ TC je aka?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tote:

mame problem s elektriou nakolko je v tejto lokal…
@tote To musel byť skutočný odborník, ktorý nameral hodnoty napätí v ampéroch.
Odpovedať
A napísali ste tú sťažnosť? Nerozumiem, prečo ste na to od leta kašlali, keď ste o tom vedeli. Je úplne jedno, aké je riešenie problému, pretože problém nie je na vašej strane prípojky a všetko musíte riešiť oficialnou cestou.
Odpovedať

@tote Bývate ďaleko od transfomrátora? Keď namerali takéto hodnoty napätia aj na stĺpe tak to s tým vy vynespravíte nič. Musí distribučka vybudovať v tej lokalite novú trafo stanicu, resp. vymeniť starú za výkonnejšiu. Neviem čo tam máte. Ale zaujímavé je že tepelné čerpadlo nedokáže ísť pri 210V. Možno mu skôr vadí tá nesúmernosť. Skúste zistiť parametre daného TČ aké má prevádzkový rozsah napätia, prípadne kontaktujte dodávateľa či s tý mnevie niečo spraviť. A ešte ďalšia vec, máte súsedov, resp obyvateľov na vašej vetve od trafáku s elektromobilmi alebo plug-in hybridmi? Keď si doma nabíjajú, často majú plug in hybridy len jednofázovú nabíjačku, a keď ich tam je zopár a zrovna visia na jednej fáze, môže to vytvoriť takú nesúmernsť v sústave.
Odpovedať
Výmena transformátora nepomôže ak je úbytok na drôtoch po trase od neho k domu. Navyše môžu byť krátkodobé úbytky napätia vyšším odberom prúdu u niekoho iného po trase. (že niekto napísal A namiesto V k číslam napätia je naozaj irelevantné, elektrikár pochopí z kontextu). Aj TČ "zaberie" v momente rozbehu a stiahne napätie. Zameral by som sa aj na uzemnenie v mieste odberu - dať si niekomu kto vie čo robí premerať zemný odpor a v prípade potreby zlepšiť zemnenie svojho rozvádzača. Nedá sa nastaviť na nižší výkon aby nebralo prúd naplno?
Odpovedať
Mame väčšie tepelne cerpadlo,nakoľko máme 650m2 dom. Včera som volala s nejakými susedmi a viem,ze viac ludi ma problém, nie všetci,keďže nie každúy ma 3 fazy. Naše TC musí ísť na 3 fazy. Mňa zaráža nesucinnost distribučnky,že pri stav.povoleni videli čím budeme kurit,museli vidieť, že to nebude stíhať a napriek tomu povolili kúrenie také.... prečo sa nevyjadrili,že musíme mať inú alternatívu kúrenia... neviem....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kajo873:

@tote Bývate ďaleko od transfomrátora? Keď namera…
@kajo873 Samozrejme, že mu vadí nesymetria. Po hodiny je to starosť distribučky, holt aj keby všetci susedia nabíjali z rovnakej fázy, neurobí s tým nič. Možno by to celé riešilo natiahnutie ďalšieho distrokábla, ale ktovie, aká je vlastne situácia.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od starysomar:

Výmena transformátora nepomôže ak je úbytok na dr…
@starysomar Môžeš nastavovať čo chceš, napäťová ochrana bráni samotnému rozbehu.
Odpovedať
Ďakujem za poučenie, chytrý pán - prevádzkové napätie je definované v rozsahu 207-253V. Aspoň by malo byť a TČ by v takom rozsahu nemalo robiť problém. No zrejme robí. Nesúmernosť nameraných napätí evokuje nadmerné jednofázové zaťaženie u niekoho po trase, to distribučky nemajú ako vedieť ani ovplyvniť. Ani to či sa nezvýši odber u iných odperateľov nad predpokladané hodnoty. A keď už - podpäťová...
Odpovedať
Profilova fotka
@starysomar ked uz chces slovickarit, tak napatova ochrana zahrna oba stavy (prepatie aj podpatie), pretoze je to na vyrobu najjednoduchsie. vid napr. schneider https://www.se.com/sk/sk/product-subc... distribucka je nadmerne zatazovanie fazy jednoducho odmerat a pripadne aj riesit. Realokaciou alebo odpojenim :) alebo zvysenim napatia na prislusnej faze.
Odpovedať
Profilova fotka
@tote co znamena vacsie? Povedz presne znacku a typ.
Odpovedať

Ďakujem za poučenie, chytrý pán - prevádzkové nap…
@starysomar Milan to už vysvetlil za mňa, stačí sa dovzdelať. Nič ťažké na pochopenie.
Odpovedať

Ďakujem za poučenie, chytrý pán - prevádzkové nap…
@starysomar ak sa zistí nerovnomerná záťaž najskôr sa má urobiť revízia celej siete , zistiť stav izolátorov a jednotlivých zemnení,u nás sa to robí pravidelne každý rok, vopred sa oznámi kedy a koľko, bežne to býva najviac 6 hod a za ten čas by sa nemala rozmraziť mraznička, nikomu nemôžeš prikázať aby mal stále rovnomernú záťaž ak má viac jednofázových zariadení , naviac mnoho spotrebičov má v každom čase inú záťaž, pokiaľ je napätie v rozsahu +- 10% má ísť každý spotrebič, napätie vo fáze spadne ak je nižšie alebo vyššie napätie, skôr si typnem že bude vadné TC, pochybujem že to robí každé napojené na to trafo, silnejšie alebo viac sa dáva ak je napätie mimo toleranciu, nedovolí nové pripojenie ak nemá na to kapacitu a to musí mať distribúcia na to vhodnú celú trasu
Odpovedať
Naozaj ďakujem každému za poúčanie - za desaťročia práce na odbyte elektriny a pri výstavbe a rekonštrukciách distribučných sieťí som si to asi "nevšimol"... Apropo - to zvýšenie napätia v jednej fáze by som rád videl...nezmysel. Dá sa zvýšiť sekundárne odbočkou na VN strane trafa no súčasne vo všetkých troch. Vadný izolátor so zvodom nepotiahne kilowatty - zasvietil by. Atd. Autorovi (autorke) otázky - naozaj je vhodné dať premerať uzemnenie a impedanciu zemnej (uzemňovacej) slučky v mieste odberu. Aj z hľadiska bezpečnosti. Ak je vyšší - zlepšiť uzemnenie Vašeho hlavného rozvádzača. V tom mieste sa môžu a zrejme aj prejavujú okrem nižšieho napätia ktoré však podľa normy vyhovuje...prechodové javy, vznikajúce na sieti v momentoch zapnutia-vypnutia spotrebičov s vyšším odberom u iných ľudí, pripojených na to vedenie. Na ne môže reagovať ochrana T4 pravdepodobnejšie, než skrz nižšie napätie. Komplexná impedančná záťaž rôznych spotrebičov dokáže v elektrickej sieti divy.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@starysomar napisal som na prislusnej, nie na jednej....samozrejme mas pravdu, zmena nastavenia odbockoveho prepinaca na distr.transformatore a teda pouzitie inej primarnej odbocky vn s inym poctom zavitov znamena zmenu parametrov aj ostatnych faz. Pripadne, niekde sa da nastavit este aj pomocnim vynutim. Zavisi na kontrukcii transformatora (vid fotka). ALe beriem to tak, ze ZSE-D povoluje len transformatory podla ich tech.podmienok. https://www.uvo.gov.sk/vyhladavanie/v... Zvysenie napatia v jednej faze = to doma dokonca mam (nie ze by som to potreboval) = hybridny menic s dvojitou konverziou. Na vstupe moze byt hocico 160-265v a vysledok je 230v.
Odpovedať
Iste - hybridný menič napríklad s fotovoltaikou lenže to nemá čo bežného odberateľa elektriny zaujímať. Nepamätám si že by som niekedy videl distribučný transformátor s možnosťou regulácie odbočiek oddelene pre jednotlivé fázy. Ty máš doma trafo 2,5 MVA 11 / 0,55 KV? To si frajer...dal si jeho obrázok. Zdroj: http://sk.scotech-electrical.com/tran...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@starysomar napisal som na prislusnej, nie na je…
@mgx To čo za stroj? Sused Feri ide robiť trafozváračku? Povedz mu, že bazické elektródy mu na tom nepôjdu 🤣
Odpovedať
Profilova fotka
@starysomar zasa si domyslas, nenapisal som ze mam tuto haraburdu doma. Len ze existuje distribucne trafo, kde sa da nastavit kazde vinutie zvlast, aj ked ti si vravel ze nie. Samozrejme ze existuje. Kazdy vyrobca ma take v ponuke, teda myslim :) Doma mam menice Studer XTM a tam vies s pricucom z distribucky pri 4000 verzii dat kludne skoro 48A na fazu (vstup 32A, pricuc z baterky 16A), pri vacsom stroji XTM 8000 aj viac. V lete idem ako 3fazova sustava, v zime ako 1faz s postupnym pridavanim menicov ak je nutne. 25A z distribucie+3x16A na spolocnej faze. Ale pozri si manual hocijakej online UPSky, ktora ti aj zo 160v urobi 230, ak teda neveris svajciarskemu vyrobcovi. tu mas suchy distribucny transformator s online regulaciou.... https://www.elpro-energo.cz/download/...
Odpovedať
Profilova fotka
toto je aktualny stav siete, vystup je vsade 230v. Meria vsetko, dokonca frekvenciu siete. Daju sa s nim robit dokonca cele elektricke sustavy s riadenim podla frekvencie. Napr. v Svajciarsku doliny, kde sa distribucii nechcelo tahat kable si ludia spravili svoj grid s meteringom. Fici od roku 1998.
Odpovedať

Naozaj ďakujem každému za poúčanie - za desaťroči…
@starysomar zrejme si si nevšimol čo všetko sa na stlpy NN napätia dostane až tam všetko iskrí rôzne ťahavé rastliny , to sa ťažko dostane na vysoké stožiare kam si sa štveral až do dôchodku, tam jedine ľad až ich od váhy prehýna @tote skúste si zmerať napätie v noci ked je najnižšia záťaž a najvyššie napätie, aj ked je výhodnejšia prevádzka TC vzduch- voda cez deň lebo je väčšinou teplejšie
Odpovedať
Zrejme si neviete priznať, že píšete hlúposti. Robil som 32 rokov na distribúcii vrátane kontrolných meraní ak ľudia reklamovali merania v bytoch, domoch, na výstavbe a rekonštrukciách sietí NN - menej VN. Distribučný transformátor so samostatným prepínaním odbočiek v jednotlivých fázach, teda nie spriahnutým súčasne si prosím nalinkovať - nie všeobecné nič. UPS v byte mi roky zaznamenáva napätie napätia v 10-minútových intervaloch Už sa nestrápňujte radšej. Alebo ak Vás baví mudrovať - prosím no budete si už písať sami medzi sebou, nevidím dôvod k polemike s...
Odpovedať

Zrejme si neviete priznať, že píšete hlúposti. Ro…
@starysomar na to nepotrebuješ ani UPS-ku tá je vhodnejšia ako krátkodobá záloha, predchádzajúca spotreba sa dá zistiť na el.portály i v 15 min intervaloch , akurát zmenili prihlasovanie, musí sa meniť heslo každé 3 mes a musí mať min 10 rôznych znakov, v internet bankingu je to jednoduchšie, každému pridelia ID ktoré nik iný nevie a stačí 8 rôznych znakov a nemusí meniť , lebo každá platba sa preveruje kto ju zadáva. ale aspoň všetko nezabudneme ked sa tu každá téma s el.komentuje x krát
Odpovedať
Profilova fotka

@tote máte viacero možností, od vlastného si zabezpečenia stabilného napätia v dome až po medializáciu daného problému v médiách, kde by sa vyjadrili aj kompetentné inštitúcie. V prvom rade treba osloviť nejakú firmu, čo robí analýzy siete a dať si spraviť niekoľkodňovú analýzu, nech máte nejaký relevantný dokument, nielen slovné vyjadrenia elektrikárov, ktorí čosi namerali. Technicky sa to dá riešiť tak, že si zadovážite nejaký stabilizátor siete, frekvenčný menič alebo rovno UPS (či len na dané TČ, alebo na celý dom). Ako spomínal kolega @mgx aj dodávka elektrickej energie podlieha nejakým pravidlám (podľa STN EN 50 160) a má mať nejakú toleranciu (+-10%) a zariadenia by mali byť aj tak dizajnované a konštruované. Ďalej by ste sa mali obrátiť aj na výrobcu / dovozcu / servisné stredisko daného TČ, nech Vám dajú tiež vyjadrenie k danej veci, prečo nefunguje.
Odpovedať
Profilova fotka
@starysomar SGB DTTH1NR 1000/10, 1000 kVA, 10,5/0,42 kV accutap. link som ti dal, nechce sa mi viac... Napisal si, citujem..."Nesúmernosť nameraných napätí evokuje nadmerné jednofázové zaťaženie u niekoho po trase, to distribučky nemajú ako vedieť ani ovplyvniť" Distribucka vidi z inteligentneho elmeru PRESNE, kto kolko a ako zatazuje prislusnu fazu. Takze vedia. Ovplyvnit to mozu napr. inym zapojenim faz, ked uz teda transformator je neriadeny. Ono, asymetria v distribucii sa bude vyskytovat coraz viac a preto bude nutne riadit aj VN/NN transformatory, co doteraz nebolo.
Odpovedať
mgx - kde je tam, že má možnosť prepínania odbočky pre JEDNNU FÁZU? Čo spraví distribučka ak je napätie na TS na hornej hranici v rámci rozsahu podľa normy a na konci vedenia na spodku? Slopenská klasika - množstvo ľudí sa vyjadruje k faktom, o ktorých vie hovno a štvrť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@starysomar SGB DTTH1NR 1000/10, 1000 kVA, 10,5/0…
@mgx aj keby mal každý odberateľ IMS EM aj tak nevie distribúcia kto ako zaťažuje jednotlivé fázy , vie len celkovú spotrebu v NT a VT, môže akurát zistiť aké sú straty na vedení a tie sú stále iné podľa aktuálnej spotreby,ak porovná stav na trafe a stav spolu u všetkých max by mohla zistiť či niekto nemá čierny odber, kedže nemá každý IMS nezistí ani to, v záhradkárskej spoločnosti merajú spotrebu i po jednotlivých úsekoch a zistia tam či má niekto čierny odber na konkrétnom úseku , môžu porovnať všetke distribúcia to nemá, ale všimol som si jeden čas na stlpe kontrolný EM a k spotrebiteľovi ešte jeho
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od duzu:

@mgx aj keby mal každý odberateľ IMS EM aj tak ne…
@duzu práveže z nových elektronických elektromerov sa dá vyčítať zaťaženie aj jednotlivých fáz aj s pamäťou niekoľko týždňov.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od merak:

@duzu práveže z nových elektronických elektromero…
@merak ja taký nemám a koľko % odberateľov ho má? ked ho dávajú len odberateľom nad 4MWh/rok ak je v obci plyn alebo kúri iným takú spotrebu väčšina nemá, jedna stará babka ma volala aby som jej pozrel koľko má natočené a stav na EM ani nie 2kWh po viac ako roku mala len jednu malú lampičku
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?