Preblikávanie LED svieidiel vplyvom kolísavého napätia?

Dobrý deň prajem. Potreboval by som od Vás radu. Bývame v novostavbe RD-mestská časť Nitra. Nová elektrika, medené káble. Keďže nie som elektrikár, ospravedlňujem sa za prípadné neodborné výrazy. Nepravidelne, ale veľmi často preblikávajú v dome LED svietidlá. Deje sa to aj u susedov obdom,neviem v akej intenzite, keďž to doteraz neriešili. Sme koncová ulica, už ani vzdialenejšieho suseda nechceli pripojiť do sústavy. V dome je trojfázová sústava, deje sa to na všetkých fázach a rôznych typoch svietidiel. Mal som nahlásenú aj poruchu cez ZSDIS, prišli, premerali odpory a odišli, že problém je v dome. Prišli teda elektikári, čo mi robili rozvody, všetko podoťahovali, problém sa neodstránil. Nakoniec som ešte nahlásil prekontrolovať FVE elektráreň a keď chalani merali napätia počas dňa, namerali pomerne veľké výkyvy napätia v sieti, počas jedného výkyvu bolo vidieť aj preblikávanie LED. Všetky iné spotrebiče boli vypnuté. Rovnaký výkyv napätia zistili aj na vonkajšom rozvádzači. LED svetlá stále blikajú, manželka je z toho už ,, na nervy", nie je to nič príjemné, v lete bolo dlho svetlo, ale teraz to znepríjemňuje život dlhšie. Jediné čo nebliká je LED pásik v kuchynskej linke. Viete mi prosím poradiť, ako by sa dal daný problém riešiť? Znova kontaktovať distribúciu, pomohla by výmena LED svetiel/žiaroviek za silnejšie, kvalitnejšie? Pripojiť nejaký vyrovnávač napätia? Ako to vyriešiť? Prikladám aj foto z výkyvu, kde sú zrejmé rozdiely na jednotlivých fázach. Ďalšie foto, ako mi premeriavali odpory na jdnotlivých fázach na stĺpe a vonku v skrini. Tam im všetko sedelo. Vďaka za rady, prajem pekný deň!
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od stevesknr:

Dobrý deň prajem. Potreboval by som od Vás radu. …
@stevesknr keďže sa to deje v noci alebo v čase kedy fotovoltika nevyrába, nepredpokladám že ide o chybu ktorá je spojená s fotovoltikou ako takou. Podľa monitoringu máš na jednej fáze relatívne nízke napätie (240V/236V/217V). Zameral by som sa na toto, svetelný okruh by som priopojil na inú fázu a porovnal či sa to bude opakovať.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stevesknr:

Dobrý deň prajem. Potreboval by som od Vás radu. …
@stevesknr prvá otázka. Blikaju sem tam, keď sú zhasnuté (to považujem aspoň ja za blikanie...), alebo počas svietenia sem tam "žmurknú" (na krátku dobu zhasnú a znova sa rozsvietia)?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@stevesknr prvá otázka. Blikaju sem tam, keď sú z…
@megdesign Zhasnuté svetlá neblikajú, žmurkajú počas svietenia, frekvencia je rôzna, niekedy raz za 1-2 minúty, niektoré dni takmer vôbec, inokedy nie je možné pod svetlom vydržať, nakoľko je to naozaj nepríjemné a radšej ho zhasneme. Zhasnúť a zažať naspäť nepomôže, blikanie zvykne pokračovať. Robí to na svietidlách, ktoré majú integrované LED svietenie aj na tých, do ktorých sme LED žiarovky kupovali my. Nebliká iba LED pás, ale ten funguje vraj nejak inak. Výmena LED žiarovky v technickej miestnosti za žiarovku s vyšším výkonom znížila frekvenciu mihania. Mohla by výmena LED za silnejšie pomôcť zmierniť daný problém aj inde?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dominik_galaba:

@stevesknr keďže sa to deje v noci alebo v čase k…
@dominik_galaba Ďakujem za radu, môžem to skúsiť navrhnúť elektrikárovi. Je možné cez nejakú žiadosť na distribúciu požiadať o preverenie, či nie je chyba naozaj v sieti vonku? Preťaženie siete, alebo niečo podobné? Lebo kď som nahlásil poruchu, prišli, pomerali impedancie, tam im vyšli dobré hodnoty a hodili to na chybu za el. hodinami samozrejme. Požiadať o nejaký permanentný merač napätia napr. na 24 hodín, tak ako keď dá lekár holter na sledovanie tlaku krvi, existuje niečo také, hoc aj za poplatok? vďaka za odpovede
Odpovedať
Profilova fotka
@stevesknr - to co popisujes sa nazyva "flickering" a priciny mozu byt 2: 1) vysokofrekvencne rusenie z FVE alebo vytazovania, kde zdrojom je SSR rele. Tu je diagnostika jednoducha -> vypnes FVE elektraren (vtedy ked zacnes pozorovat blikanie), a to nie len na strane od DC panelov, ale aj na strane vyvodu z FVE do rozvadzaca. 2) problem na strane distribucie - zmeny napatia a prudu, na ktore LED driver reaguje skokovou zmenou jasu. LED pas je menej citlivy, pretoze v zdroji byva zaradeny kapacitator, ktory to trosku filtruje. tu je to trosku zlozitejsie, skuste identifikovat, na ktorej faze mate zapojene problemove svetla (je to jedna faza, viac faz) a skuste ich s elektrikarom prehodit. Ak to nepomoze, tak len docasny monitoring Problem vznikol kedy? Po montazi FVE alebo odrazu?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stevesknr:

@megdesign Zhasnuté svetlá neblikajú, žmurkajú po…
@stevesknr "Nebliká iba LED pás, ale ten funguje vraj nejak inak." Nefunguje inak, ale má pravdepodobne najkvalitnejšie odfiltrovaný zdroj.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stevesknr:

Dobrý deň prajem. Potreboval by som od Vás radu. …
@stevesknr majú tie ledky zvlášť zdroj?alebo je priamo v žiarovke?ledky potrebujú jednosmerné napájanie a veľkosť napätia je rôzna podľa počtu a typu lediek, v sieti musí mať správne napájanie 230V+-10%,pre jednu fázu, to musí zabezpečiť distribúcia, ak máš 3 fázovú sústavu musí byť správne rozmiestnený rovnomerný výkon,
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@stevesknr - to co popisujes sa nazyva "flickerin…
@mgx Ďakujem za reakciu. FVE elektráreň bola pripojená koncom novembra 2022, svietidlá boli inštalované ešte predtým a pretrváva mihanie. Môže byť problém v poddimenzovaní siete vonku, nakoľko sme koncová ulica, v posledných rokoch pribudlo zopár novostavieb okolo...?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@stevesknr - to co popisujes sa nazyva "flickerin…
@mgx Ak predpokladáme problém na strane distribúcie, nakoľko sa to deje ešte u minimálne jedného suseda, čo mám zatiaľ potvrdené, ako ich ,,prinútiť", aby si to priznali? Lebo problém v sieti som už mal nahlásený a ako vravím, vtedy si zmerali impedancie, tie im vyšli v norme a dovidenia...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@stevesknr majú tie ledky zvlášť zdroj?alebo je p…
@duzu "ledky potrebujú jednosmerné napájanie" Toto nieje pravda. Normálne na striedavých 230V pripojím LED diódu cez odpor a bude svietiť. (50Hz ľudské oko nevidí....)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@stevesknr majú tie ledky zvlášť zdroj?alebo je p…
@duzu
Odpovedať
to je síce pravda ale ledky sa nahradili aby nekúrili odporom ako wolframové vlákno v obyčajnej žiarovke, vždy potrebuješ nejaké napájanie,pokiaľ nebude zapojených presný počet lediek a nie len na tebou uvádzaných 2,4V,
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@duzu
@megdesign Ked zapojis tu diodu tak,ako si nakreslil na STRIEDAVE napatie,tak hrozí,ze ju prerazí zaporna polvlna,lebo bezna led nie je stavana na také záverné napatie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?