Napojenie Wallboxu: Vonkajšia alebo vnútorná skrinka?

Ahoj, kupujem elektroauto a riesim momentalne nabijanie doma. Situacia je nasledovna: pred domom mam stlpikovu skrinu s elektromerom, ktora je hned vedla parkoviska (asi 2 metre). Rozvodna skrina s isticmi je vo vnutri domu na chodbe, co je asi 20m vzdialenost od vonkajsej rozvodnej srine a parkoviska. Co ma zaujima je, ci musim napojenie riesit cez tuto vnutornu rozvodnu skrinu s isticmi a kabel viest v liste po fasade/zakopat do zeme, alebo je mozne ten wallbox napojit sa na vonkajsiu rozvodnu skrinu (vratane pridania istica priamo tam)?
Odpovedať
Stačí vonku sa napojiť za elektromer.
Odpovedať
doporucujem v rozvodnej skrini nechat dostatocny priestor okolo elektromera aby v pripade poruchy mal technik distribucie "miesto na pracu". V extremnom pripade sa moze otocit a tvarit sa ze tam nie je pristup a ty budes tyzden bez elektriky, kym to nedas do poriadku.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od floki:

Ahoj, kupujem elektroauto a riesim momentalne nab…
@floki a kup si nejaky "normalny" wallbox, aby si ho vedel zintegrovat s FV, smarthome.. lebo nikdy nevies a kopec ludi uz narazilo. kupili drahy wallbox a potom oci pre plac
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@floki a kup si nejaky "normalny" wallbox, aby si…
@rapidek ako prosim ta rozoznat "normalny wallbox"? :) predpokladam, ze staci aby mal v popise aj spomenutu moznost integracie solarnych panelov? Ano, zatial sice panely neplanujem riesit, ale v horizonte par rokov to prehodnotim.
Odpovedať
nie som elektrikar a ide mi hlavne o to pochopit, ci vobec "je dovolene" napojit sa takto na vonkajsiu rozvodnu skrinu, alebo cokolvek co napajam musi ist bevyhradne cez vnutornu skrinku za hlavny istic
Odpovedať

@rapidek ako prosim ta rozoznat "normalny wallbox…
@floki riesil som montaz wallboxu par tyzdnov dozadu, mam aj FVE, tu moj osobny nazor 1. isiel som do 11kW. 22kW vie zatial malo aut (moje nie) plus za par rokov budu wallboxy uplne inde. 22kW ma zmysel ak by si jazdil vela a potreboval casto cez den za par hodin 50% baterie. 2. ak mas (budes mat) fotovoltaiku, tak idealne menic od vyrobcu invertora. Ja mam oboje Solax a integracia uplne perfektna (vsetko vidim v jednej aplikacii, wallbox vie dynamicky nabijat len z prebytkov, atd.) 3. ake mas istice? Nehrozi ti ze ak pojde wallbox na 11kW, tak ti vyhodi hlavny istic? Ak tu je to riziko, tak doporucujem wallbox s dynamickym riadenim vykonu na zaklade spotreby domu. Ak mas 3x25 a sem tam ti bezi naraz pracka/sporak/rychlovarna konvica/klimatizacia tak to sem tam mozes zhodit.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zacik:

@floki riesil som montaz wallboxu par tyzdnov doz…
@zacik ist do 11kW wallboxu nieje niekedy ziadna vyhra, ja mam napr jeden EV s 1F 32A nabijackou, takze potrebujem 7kW na faze. Taktiez ma zaujima, ako mas riesene dynamicke nabijanie, kedze pri 3F mas spodny vykon 4,2kW, cize o nejakom nabijani len zo sklnka sa nemozeme ani bavit /iba zeby si mal velke baterie/ Ja som to vyriesil 1F a tym padom mam spodny vykon 1,4kW a stupa az k 7,4kW. Moj druhy Ev, ked vidi ze nema 3F tak prepne z 3F/11kw na 1F/7,4kW.
Odpovedať
SOLAX wallbox ma 3 rezimy nabijania 1. Boost => nabija 11kW bez ohladu na vykon fotovoltaiky, neriesi kolko si vezme zo siete 2. Eco => nabija podla prebytkov z FVE, avsak minimalne 3,7kW. Ak FVE vyraba napr 2kW prebytkov, docucne si 1,7kW zo siete. Cize ide v rozsahu 3,7kW - 11kW. Snazi sa minimalizovat odber zo siete. 3. Green => ide len z prebytkov z FVE. Ak je menej ako 3,7kW, nabijanie prerusi.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rives:

Stačí vonku sa napojiť za elektromer.
@rives no akurát ten nemá v RE čo hladat...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lukino55555:

@rives no akurát ten nemá v RE čo hladat...
@lukino55555 prečo
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rives:

@lukino55555 prečo
@rives lebo to odporuje pravidlám pre montáž meranie EE
Odpovedať

@rives lebo to odporuje pravidlám pre montáž mera…
@lukino55555 ktore pravidla?
Odpovedať

@rives lebo to odporuje pravidlám pre montáž mera…
@lukino55555 akym pravidlam to odporuje. Nevadi to vobec nikomu ani pripojovacim podmienkam ZSDIS, a.s. V rozvadzaci RE mozu byt instalovane istiace prvky. V rozvadzaci RE mozem mat aj viac vyvodov. Wallbox sa predsa nemontuje do rozvadzaca RE. Co sa jeho samotnych ochran tyka tak ich da do podruzneho rozvadzaca ktory bude vyhovovat vonkajsim podmienkam a vybavene. Rad sa ale necham poucit ak robim nieco zle ;)
Odpovedať
priatelia, ake wallboxi instalujete? mate skusenost s huawei?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od neutrino:

priatelia, ake wallboxi instalujete? mate skuseno…
za mňa wallbox dokiaľ nemáš fotovoltiku nedáva zmysel ... ja som kupil klasickú nabijačku do 400V zasuvky ... pri 11kw mi nabije 400km dojazdu do 4 hodin ... mesiace som fungoval aj tak len na 220V zástrčke za celú noc nabije auto ... dokiaľ nejazdíš v noci abo BOLT je uplne zbytočne riešiť nejaký domáci wallbox predražený nezmysel navyše sa to nedá zbaliť do kufra a zobrať so sebou keď je potreba
Odpovedať
Profilova fotka

nie som elektrikar a ide mi hlavne o to pochopit,…
@floki napojiť sa môžete, ale musí to spĺňať určité parametre. ale určite by som pozrel do návodu výrobcu, či netreba danú nabíjačku istiť nie len ističom, ale aj prúdových chráničom a ak áno, akým typom. Lebo toto už do ER nedostanete tak ľahko. To bude treba spraviť zo zadnej časti ER ďalší rozvádzač a tam to dať.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@neutrino omyl. podľa postupu d6.elm.01 podmienky merania elektriny bod 3.4 hovorí že do RE sa smie inštalovať príslušenstvo sluziace výlučne pre meranie,diaľkovej komunikácie, riadenia blokovania a poskytovania údajov merania.
Odpovedať

@neutrino omyl. podľa postupu d6.elm.01 podmienky…
@lukino55555 vsak :D riadenia a blokovania... Hovorim o napojeni dalsieho vyvodu...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od neutrino:

@lukino55555 vsak :D riadenia a blokovania... Hov…
@neutrino žiadne riadenia a blokovania ale riadenia blokovania, t.j. dvojtarifne merania. A ďalši vyvod- žisden problém na to je domovy rozvádzač.
Odpovedať

@neutrino žiadne riadenia a blokovania ale riaden…
@lukino55555 nezmysel... ked mam na pozemku dve stavby tak mozem ist v pohode z elektromera. Dokonca uz sa do el mer rozvadzaca pridava aj istic spatneho napatia. Kde je napisane presne a exaktne ze za elektromerom nemoze byt urobene T-cko (teda ze nemozem mat dva vyovod). Napr vonkajsi rozvadzac SEZ ROS11/FI21. Preco by som ho mal napajat z domu ak je napr. dom od elmer vzdialeny 100m a ja potrebujem zasuvku niekde na zaviatku pozemku lebo tam mam napriklad garaz. Toto je nezmysel a nikto s tym problem nema ani vo vyjadrenich. Takyto projekt dokonca presiel cez pripomienkovanie distribucky a nemali ziadne prupomienky. Jedna sa o svorkovnicu kde na vstup pripojim elmer a na druhu stranu napriklad dom, garaz a podobne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?