Kurenie: nefunguje podlahovka a radiatory naraz

Ospravedlnujem sa ak je nasledovna otazka hlupa, v dome byvame len par mesiacov, tak sa len ucime co ako funguje... Mame plynovy kotol, s podlahovym kurenim na prizemi a radiatormi na prvom poschodi. Vykurovacia voda z kotla sa v obycajnom Tcku deli do podlahovej a radiatorovej vetvy. Problem je, ze ak bezi podlahovka, tak v Tcku tepla voda vobec nejde do radiatorovej vetvy. Tepla voda zacne prudit do radiatorovej vetvy az ked sa podlahovka uzavrie (cize podla toho ako mame nastaveny casovac na podlahovku sa bud kuri dole alebo hore...). Je to normalne? Ak nie, v com by mohol byt problem? (ak takyto popis na identifikaciu problemu staci...) Dakujem.
Odpovedať
Potrebuješ vyregulovať celú sústavu - to znamená, pre začiatok, priškrtiť okruh podlahového kúrenia. Skús dať foto rozdeľovača pri prevádzke, možno to pôjde nastaviť aj na ňom...
Odpovedať
@kexo79 nie je sa comu cudovat. Podlahovka zoberie vsetku vodu a ta ktora by mala byt tlacena k radiatorom, sa tam jednoducho nevytlaci. Odfot a mozno pomozeme, ale asi bude treba prerabka kurenia.
Odpovedať
@kexo79 aj tak je to čudné....podlahovka spravidla má väčší odpor ako radiátory...
Odpovedať
My mame takisto dole podlahovou hore radiátory,bývame 9 rokov a nikdy sme takýto problém nemali. Ide nám podlahovka a zároveň aj radiátory. Tiež mame len jeden kotol.
Odpovedať
Profilova fotka
@kexo79 máte nevhodne zostavené ovládanie obvodov. pravdepodobne máte na podlahovke samostatné čerpadlo s termostaom a časovým ovládačom, to má vyšší výkon ako čerpadlo kotla, takže strháva vodu len do jedného obvodu. Ako píše rkorba , bez prerábky to asi nepôjde. Možno zásah do (priškrtenie, nižší stupeň ) čerpadla podlahovky, ale to bude treba montéra.
Odpovedať
Tak to vyzerá, keď si ľudia nedajú povedať a večne kombinujú podlahovku s radiátormi. Stále rozmýšľajú 100 rokov za opicami.
Odpovedať
Dakujem za reakcie, prikladam fotky, snad budu takto stacit (aktualne je casovac podlahovky vo vypnutom stave, takze zmiesavac je na modrom). Najpravdepodobnejsi bol scenar ktory popisal Jan45 - pred casom som znizil vykon cerpadla kotla, lebo na najvyssom vykone cely kotol dost rezonoval (ma uz svoje roky). Nastavil som vsak naspat vykon cerpadla kotla na maximum, a cerpadlo podlahovky som dal na minimum, ale nepomohlo.
Odpovedať
@kexo79 privri ventil na výstupe čerpadla do podlahovky o 1/3 ..
Odpovedať
@daralbajda bohuzial, tiez nepomohlo asi to nakoniec nechame na kurenara
Odpovedať
@kexo79 privri viac...
Odpovedať
@daralbajda ja by som privrel az na 4/5
Odpovedať
@daralbajda @rapldek dakujem pekne za radu, zafungovalo! trebalo priskrtit az na tie 4/5
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?