Odpoveď na príspevok od radlin:
Dobry den, zdedil som chalupu, kde isty cas byval… @radlin Ahoj. Treba si uvedomiť, že ruská elektroinštalácie nepoužíva zemiaci vodič. Aj pracovný vodič nie je vôbec uzemnený. Principiálne v Rusku, keď chytíš či fázu, alebo ktorýkoľvek vodič a si pritom spojený so zemou, tak ťa nekopne, lebo u nich je oddelená zemička. Je to ako keby si mal oddeľovací transformátor. Lenže u nás sa pracovný aj zemiaci vodič uzemňuje v uzle TNC sieti na svorkovnici. A v TNS sa používa samostatná zemička vyňatá zo záťaže kvôli ochrane. On to robil posvojom, možno ho pár krát koplo, kým si uvedomil, že tu je to iné. Možno to vedel, ale aj tak si to urobil so svojim so svojimi i káblami a svojským prístupom. Tu ti takú elektroinštaláciu žiadny revizák neodobrí. Môžeš to zapojiť do TNS s preznačovaním všetkých vodičov v rozvodnici aj v krabiciach. Tak by to išlo ale chýbala by ti zemička. . A tiež budeš potrebovať dorobiť samostatné uzemnenie ešte okrem hlavného prívodného uzemňovacieho vodiča pridať vlastnú zemičku. Dvojžila v zásuvkách je vlastne TNC, kde prepájaš kolík s PE vodičom.. TNC ale nemôže byť kombinované s TNS. Ako tak pozerám na tú svorkovnicu v rozvádzači, tak on síce pospájal modrý ako PEN od hlavného prívodu, ale vodič zelenožltú zemičku, respektíve iba žltú vôbec neprepojil s prívodom a nie je ani samostatne uzemnená a tým pádom ju vlastne nepoužíva a vystrihol aj zo zásuviek a používa iba TNC. Neviem, či sa to dá vôbec zlegalizovať. Trebalo by, keby sa sem prihlásil revizák a navrhol, ako by to šlo.Odpoveď na príspevok od radlin:
Dobry den, zdedil som chalupu, kde isty cas byval… @radlin ako ti pisali ini, bod rozdelenia spravis v tom rozvadzaci. Ja to mam napr. Tak tiez tzn.ze do domu mi ide 4 zilovy kabel a bod rozdelenia je az v domovom rozvadzaci.Odpoveď na príspevok od radlin:
Dakujem za rady, ako nemam problem komplet pomeni… @radlin "mozem teda mat ten 4zil AYKY az v dome, ale uzemnenie si poriesim nejako extra, ak to spravne chapem pojde mi z rozvodnice v dome niekam do nejakej vonakjsej krabicky zemniaci drot + uzemnenie" bavíme sa tu o tom prívodnom kábli, ktorý má vodiče - ZŽ+Č+H+Š? o aké AYKY ide? viete pozrieť prierez? a je to naozaj AYKY?Odpoveď na príspevok od merak:
@radlin "mozem teda mat ten 4zil AYKY az v dome, … @merak ano ten AYKY ZŽ+Č+H+Š co bol predtym na stlpe a siel vzduchom na nastresnik prierez neviem ale akurat tak pasuje do tej vacsej dierky na mostiku, mostik 3 + 9Odpoveď na príspevok od radlin:
@merak ano ten AYKY ZŽ+Č+H+Š co bol predtym na st… @radlin áno do domu 4 žili (3xfaza,jedna zem) , v rozvádzači pridaš modrý,(pracovný ) a od rozvádzač ideš riadne už cez prúdové chrániče. Modrú svorkovnicu spojiť so zelenou. Zelenú ešte extra uzemnit.(niekde do zeme niečo medené ,alebo o dobrý základovy roxor hrubý. ...) aspoň tak som to robil ja...zišlo by sa ešte prepäťová ochrana. Niekde tuná je aj foteny rozvádzač ,tak pohladaj.