Inteligencia - termostaty kvoli tieneniu?

Zdravim, Zvazoval som rozne alternativy inteligencie najma kvoli regulacii teploty a tienenia. Nakoniec sme sa ale rozhodli pre podlahove kurenie + TC bez zonovej regulacie a exterierove zaluzie. Moje otazka znie, ci ma zmysel davat do izieb termostaty, ktore mi budu hlasit do nejakej centralnej jednotky (napr. rasberry pi) teploty, aj ked nebudem vediet ovladat kurenie? Vyuzijem to trebars pri tieneni? Napadlo ma napriklad nieco v zmysle ze ked v lete zabudnem zatiahnut zaluzie a bude mi v izbe stupat teplota, tak by som si vedel zautomatizovat nech mi to inteligencia nahlasi, pripadne rovno tie zaluzie stiahne? Alebo si myslite ze to bez regulacie kurenia nema velky zmysel? Pripadne vas napada nejake ine vyuzitie, za teda podmienky absencie regulacie kurenia? Prosim, vyhnime sa komentarom ze si mam dat zonovku, povedzme ze to neprichadza do uvahy. Sme v stave hrubej stavby, stale je teda potencial natiahnut inteligenicu v ramci elektroinstalacie. A nie, o loxone nemam zaujem, skor nejake custom integracie. Dakujem.
Odpovedať
@yahooo Ak mas moznost natahat si teraz kable tak to urob. Zonova regulacie pri podlahovke nema velmi zmysel, pretoze ma vysoku zotrvacnost. Ovladat zaluzie nejakou inteligenciou (radsej to nazvyme automatizaciou) je dobry napad, ked zabudnes, automaticky sa zatiahnu. AK mas okna, kde v lete pecie slnko tak nie je o com premyslat, v lete tienit, v zime pustat co najviac svetla. Clovek je tvor lenivy, o par rokov sa ti to nebude chciet robit rucne -> uloha ako stvorena na automatiku.
Odpovedať
@yahooo určite kábel v hrubej stavbe natahat lebo neskôr sa už nebude dať 🙂 a ak nemáte záujem o loxone alebo iné značky tak bezdrôtovo to bude veľmi ťažké. Každopádne si treba uvedomiť že custom riešenia si musíte riešiť sám. Do toho žiadna firma nepôjde. Takže ak ste dobrý v elektrotechnike, programovaní a iných veciach kľudne choďte do custom riešenia. Ovládanie žalúzií od slnka, vetra a teploty je skvelá vec.
Odpovedať
@neutrino cakal som na tvoj komentar 🙂 vdaka V elektrotechnike veru dobry nie som, preto budem mat elektrikara ktory mi tie kable nataha... som ale programator, cize logiku za tym by som nejak mozno zvladol... pripadne by som pouzil home assistenta a nejak to doladil..
Odpovedať
@neutrino @epto - viete mi ako laikovy vysvetlit ake kable natahat? staci mi napr. kabel od vypinaca zaluzii k rasbery? a potom od termostatu tak isto k rasberry? a ake kable? datove, alebo elektroinstalacne klasicke? keby som to takto spravil v kazdej izbe, staci to, alebo mi nieco este unika?
Odpovedať
@yahooo no ak má byť riadiaca jednotka Raspberry tak bude treba nejaké komponenty napr modbus termostaty (proste zbernicove zariadenia) aby to komunikovalo. Tam používam jysty kábel. V prípade že to má byť hviezda (s Raspberry bude treba nejaké rozširujúce IO) tak len FTP s rozvadzaca do každého vypínača. Keďže FTP má 4 páry tak sa dá na jeden pár napojiť teplomer na druhý tlačidlo na ďalší zas niečo iné. No Raspberry a home asisstant je skôr koncipovaný na bezdrôtové riadenie ako na kabliky. Bežne sa používa zigbee alebo zwave cez USB dongel. Na Raspberry postaviť niečo väčšie je problém vzhľadom na limitacie a zas ten modbus je skôr priemyselný protokol ako na použitie v Smart Home. Ja by som sa predsa len aspoň zamyslel aj nad nejakým komerčným riešením. Predsa len je s tým menej starostí a je to dostatočne otvorené aj na kadejaké kustomizacie.
Odpovedať
@yahooo takže v skratke to aký kábel kam ťahať záleží od architektúry riadenia (zbernica alebo hviezda). Takže priamo sa odpovedať nedá. Lebo rozdiel potom je nie len v Smart inštalácii (slabo prúd) ale aj v silovine (230V). No a ďalšia podstatná vec sú koncové prvky. Je to na dlhšiu debatu 🙂
Odpovedať
@yahooo Ak chces riadenie cez kabel, tak vsetky káble od žaluzii do rozvadzača a spať k vypínaču alebo do podruženého, prípadne bezdrotové.. Tam dáš modul s relatkami alebo priamo modul na žaluzie a od modulu k serveru. Ak to ideš riešiť programátorsky, že si to celé napíšeš, tak zbytočná práca. Môžeš si zaplatiť napr. Taphome, je OK a lacnejší. Najlepší otvorený a zdarma systém je Home Assistant (ďalej "HA") , bežný človek sa tam stratí,ale ITčkár to pochopí po pár dňoch. Integracia tam je na všetko.. ja mám Komfovent rekupku / Daikin TČ / Termostaty / umývačka / všetky svetlá a led / ext. žaluzie /pohyb. čidlá / kamery / TV atd... všetko lokálné riešenie cez Zigbee 3.0 alebo v local sieti . Za 70€/rok máš + automatickú integraciu Alexy a šifrovaný prístup odkialkoľvek na svete cez Appku. Všetko je riešené tak, že funguje aj bez servera, momentalne riešim žaluzie dotykové Zigbee. V miestnostiach mám termostaty riešenie v Node-red v HA - logika obyvačka : pozriem počasie - slnko silno svieti - pozriem termostat v miestnosti - teplota nad 23 - pohyb v miestnosti - Alexa oznámi zatvorenie žaluzii (možnosť zrušiť hlasom) - zatvorí žaluzie a na 1 sec spať otočí lamely do vodorovna. Zvyšné izby budú na automat. So západom slnka stiahne niektore žaluzie kvôli súkromiu od cesty. Jedým čudlíkom na tablete alebo prikazom Alexe zrušíš automatizaciu na den/na furt.
Odpovedať
Profilova fotka
ak ich budes davat, daj si pozor potom aj na umiestnenie termostatu, my mame jeden nestastne umiestneny, v izbe s oknom na J rovno oproti oknu a velakrat aj v zime zatahuje zaluzie, lebo svieti rovno na termostat, este je aj za antracitovou krytkou, takze rychlo vyhodnoti, ze tam je teplo. davali sme ich vedla vypinacov, do ramceku aj spolu s ovladanim zaluzii. inak, v automatike tienenia podla slnka a teploty dnu, aspon u nas moc vyznam nevidim. mame dost velke okna, takze aj ked su zaluzie len pootvorene, tak svetla je dost, takze nepotrebujem upravovat sklon lamiel hned ako sa posunie slnko. v lete rano len pootvorim a kludne to tak moze byt do vecera, v zime zas vytahujem uplne, to sa zas tolko neprehreje interier za tych par hodin, aby bolo treba tienit, lebo uz od druhej mame slnko schovane za kopcom
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?