Hlučná expanzná nádoba na bojleri

Ahojte. Mám 180l bojler, na prívode studenej vody k nemu je 5l expanzná nádoba a poistný ventil. Tlak obecnej vody je vysoký, okolo 6 barov. Expanzné nádoba kvôli tomu veľmi nefungovala a pri ohreve vody rovno prepúšťal poistný ventil. Tak som kúpil redukčný ventil a tlak v dome zredukoval na 2,5 baru, čo nám bez problémov stačí. Expanzný nádobu som tiež nafúkal na rovnaký tlak. Problém je, že teraz keď je nádoba po ohreve natlačená vodou a niekto spláchne alebo prudšie pustí batériu, tak pri vytlačení vody expanzné nádoba veľmi nahlas "zatrúbi". Je to počuť v celom dome, v noci to všetkých zobudí. Dá sa s tým niečo robiť? Mám chuť ju vyfučať alebo rovno odmontovať a nechať zväčšený objem ohriatej vody vypúšťať iba poistným ventilom.
Odpovedať
Profilova fotka
@raphael42 na 180l bojler potrebujes vacsi expanzomat. Objem sa da vypocitat podla maximalnej teploty vody v bojleri, ale ked ratam 70C tam to bude minimalne 20L. Dokup 18L expanzomat a dopoj paralelne k existujucemu. Alebo 24l cenovy rozdiel je minimalny. Samozrejme, mozes nechat len poistny ventil, ale budes ho menit ako na beziacom pase. Poistny ventil nie je urceny ako trvale riesenie. Alebo si casom kupis novy bojler.... este daj fotku aktualneho zapojenia, urcite si to zapojil zle...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@raphael42 na 180l bojler potrebujes vacsi expanz…
@mgx Zapojenie pod bojlerom som nerobil ja, ale vodár. Na detaile je vpravo dolu prívod studenej vody, nad ním je poistný ventil, čiastočne schovaný za bielym expanzomatom. Ten je pripojená nad ním T-čkom a odtiaľ vlnovcom vľavo hore na bojler. Redukčný ventil je inde, hneď na vstupe do domu. Bojler je súčasťou aktívnej rekuperácie, miesto na väčšiu nádobu tam vnútri nemám, ale mohol by som ju postaviť vedľa a napojiť ju hadičkou. Ale vyrieši väčšia nádoba tú hlučnosť?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od raphael42:

Ahojte. Mám 180l bojler, na prívode studenej vody…
@raphael42 nemyslím si, že trúbi expanzka.. Skôr sa rozvibruje nejaký spätný ventil v systéme na vstupe. Tam by som sústredil svoju pozornosť.
Odpovedať
Profilova fotka
@raphael42 nevidim tam velmi, preto len popisem - kludne to moze byt aj zle zapojene. poistny ventil ma v sebe vacsinou spatnu klapku, preto musi byt expanzka pripojena este pred nim (tzn. medzi bojler a poistny ventil na studenej vetve. Mal by tam byt odkalovaci/vypustaci ventil. ak nemozes expanzku namontovat na studenu vetvu, da sa to aj na horucu, ale je to vzdy s vacsim rizikom (legionella, nizsia zivotnost gumoveho vaku). Ak mas miesto vonku jednotky (na nej/vedlanej/pod nu), tak nerezovy vlnovec a umiestnit 24l expanzku dakde mimo kysne. zvuky prestanu. Pripojku mozes tahat aj od miesta aktualnej expanzky bielej, len musi byt dobre zapojena.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od raphael42:

Ahojte. Mám 180l bojler, na prívode studenej vody…
@raphael42 prečo do bežného RD taký veľký objem? to je tak pre 7osôb a to ťažko bývajú v jednej podlahe, sú tam veľké straty, výhodnejšie je menší a vyhrievať len na 40-45 vtedy exp. nepotrebuješ ,pokiaľ nevypustíš naraz celý objem, pri stálej výmene vody legionela nehrozí
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od raphael42:

Ahojte. Mám 180l bojler, na prívode studenej vody…
@raphael42 zopakujem, to netrúbi expanzka. To vibruje spätná klapka pri malom prietoku. Mal som podobný problém v kúrení, ked mi spúšťali krbové kachle obehové čerpadlo. Zavrčalo tak, až sa dom zatriasol. V systéme kúrenia mám tri spätné klapky, nakoľko kombinujem plynové a krbové kúrenie do radiátorov. Robilo to iba pri nábehu, kým ešte vetva vody nebola riadne rozbehnutá. Našiel som tú klapku ktorá to spôsobovala a vymenil. Už to nerobí. V expanzke môže zavrzgať vak, ktorý sa trie o obal, inak nemá ako vydávať zvuky.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@raphael42 prečo do bežného RD taký veľký objem? …
@duzu je to kvôli tomu, že ten zásobník je súčasťou aktívnej rekuperácie, ktorá do neho dáva prebytočné teplo pri ohreve a chladení vzduchu. Teda v zime a v lete mám teplú vodu zadarmo ako vedľajší produkt. Vďaka veľkému objemu mám dosť teplej vody aj keď zrovna rekuperácia nemá pustený kompresor. A menší objem by v lete mal príliš vysoké teploty. Ak by som mal samostatný bojler, tak by som taký veľký nepotreboval.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@raphael42 zopakujem, to netrúbi expanzka. To vi…
@zicher myslíš, že je pokazená klapka v poistnom ventile? Mám v zásobe jeden nový, môžem ho skúsiť vymeniť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od raphael42:

@zicher myslíš, že je pokazená klapka v poistnom …
@raphael42 no ak máš, tak vyskúšaj.. Neviem, ako to máš pozapájané, ale viem, kde som mal problém ja. A viem, čo za neskutočný zvuk to vedelo vyrobiť.. Mne sa až radiátory zatriasli.
Odpovedať
Expanzku si fukal bez protitlaku, alebo s? To je dost velky rozdiel. Rozved prosim Ta tu teplu vodu "zadarmo" v zime. V lete to chapem... Vstupnu cenu instalacie velkoryso prehliadnime.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

Expanzku si fukal bez protitlaku, alebo s? To je …
@kejsix fúkal som ju pri odtlakovanom systéme. Rekuperácia v zime funguje tak (a v lete naopak), že pomocou malého 500W tepelného čerpadla odoberie teplo vyfukovanému vzduchu a dodá ho nasávanému. Predpokladám, že suchý zimný vzduch nevie prijať toľko tepla, čo vie rekuperácia vyprodukovať a zvyšok ide do vody. V bojleri je samozrejme aj špirála. Netvrdím, že tá kombinovaná rekuperácia s bojlerom je ideálna vec, je to taký mačkopes.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od raphael42:

@kejsix fúkal som ju pri odtlakovanom systéme. Re…
@raphael42 Ja by som sa s tym tlakom v expanzke pohral. Zacal by som tym, ze by som ho bez protitlaku znizil na polovicu tlaku studenej vody. Riesil som nieco podobne empiricky na expanzke pred filtrami a cerpadlom na dvihanie tlaku v dome. Zistil som pokusmi, ze s 100kpa v expanzke a 190kpa na vstupe system funguje najlepsie. Dalej akou dimenziou mas tu expanzku pripojenu? Pravdu má aj @mgx, ze je to mala expanzka k takemu zasobniku. No a k tej reku: Ok, to sa da pochopit. Ale tym padom to nie je zadarmo, ani bocny produkt, to teplo do objektu musis dodat. Akurat ho teda vies zachytit. Druha vec je, aky objem vzduchu o akej teplote a predovsetkym vlhkosti musi cez vymennik prejst (a s akym cop), aby si ziskal dostatocne mnozstvo energie na fungovanie s tuv. Neviem, kolki ste doma a ake mate navyky, porovnavam podla seba, kde minieme cca 6-8kWh v tuv denne.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od raphael42:

Ahojte. Mám 180l bojler, na prívode studenej vody…
Poistný ventil so spätnou klapkou sa používa pred bojlery s elektrickou špirálou z dôvodu, aby chránil bojler proti vytečeniu vody a zhoreniu špirály. Videl som ich namontované kade-tade, na veľa miestach, kde vôbec nie sú spätné klapky potrebné. V tomto prípade, ak nie je dohrev vody riešený elektricky, je poistný ventil s klapkou zbytočný...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

Poistný ventil so spätnou klapkou sa používa pred…
@dedo758 Ale on tam špirálu má, píše to. A neviem teda, ale načo namáhať zvyšok rozvodu studenej vody tlakmi zo zasobnika pri ohreve? Nechám si vysvetliť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@dedo758 Ale on tam špirálu má, píše to. A neviem…
@kejsix Tlaky vyrovnáva expanzka, tá tam má byť. Ja som písal len o poišťáku s klapkou, že sa používajú aj kde netreba. Po špirálu som to až nedočítal, beriem...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

@kejsix Tlaky vyrovnáva expanzka, tá tam má byť. …
@dedo758 Vyrovnava? Povedal by som, ze len zmiernuje zvysovanie tlaku. Nehovoriac o tom, ked ma 5L exp na 180L zasobnik.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od raphael42:

Ahojte. Mám 180l bojler, na prívode studenej vody…
@raphael42 tiež je možné, že máš niekde slepé potrubie, ktoré by mohlo mať funkciu ako expanzka. Skús tam otpustiť vodu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?