Energopomoc 2026: Ako vypočítať nárok a koľko ušetríte

Zobraz úvodný príspevok
ÚRSO schválilo zvýšenie ceny za silovú elektrinu pre domácnosti na 104 €/MWh. Po započítaní vládnej energopomoci bude výsledná cena 72,70 €/MWh. Úrad zatiaľ nerozhodol o distribučných poplatkoch, ktoré tvoria druhú podstatnú časť koncovej ceny na faktúrach. Nárok na energopomoc závisí od tzv. veľkosti energetickej domácnosti. Počítanie koeficientov: prvá osoba: 1 každá ďalšia dospelá osoba: 0,7 dieťa do 14 rokov: 0,5 Príklad: dvaja dospelí (1500 € hrubý mesačný príjem každý) + dve deti do 14 rokov. Koeficient domácnosti: 1 + 0,7 + 0,5 + 0,5 = 2,7. Príjem domácnosti: 3000 € / 2,7 = 1111,11 €. Keď je výsledok nižší ako 1930 €, domácnosť má nárok na energopomoc. Podľa odborníkov pôjde pri elektrine o nárast zo súčasných 61 € na 104 €/MWh, resp. 72,70 €/MWh s energopomocou. Z médií: domácnosti bez energopomoci môžu očakávať približne 20 % nárast účtov za elektrinu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@sousedekovci89 ono pruser je ak je vo veci polit…
@toky1 holt je to podpora predaja vody... u vás na východe, tak ako je všeobecne známe sa pije viacej alkoholu ako napr. na západe, takže reklama je na mieste... 🤣
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@toky1 tiez by ma neprekvapilo, kebyze to bude ci…
@sousedekovci89 @toky1 Hej ale kde chcete nájsť tých schopných ľudí keď celý štát je už dekády prehnitý rodinkárstvom a klientelizmom... poznám kopu ľudí aj z komunálnej politiky aj z roznych š. podnikov... a ako popravde desí ma jedno... že už pomaly nevidím rozidel medzi koalíciou a opozíciou, lebo každý chce len jedno... dostať sa niekam ku korytu a napakovať sa kým sa da... tu je taká mentalita je to prerastené naprieč spoločnosťou ako rakovina... a aj na najnižších úrovniach chce každý len vyťažiť ja už pochybujem že sa tu niečo zmení aj zmenou garnitúry už som strašný skeptik a pesimista... nevidím aby táto krajina mala nejakú víziu, niečo na čom by sa začalo stavať a čo by to tu posunulo dopredu... tí čo volili mečiara presedlali k ficovi a nájdu si nejakého iného alfa samca ku ktorému budú zhliadať, ktorý ich opije rožkom, dvoma pohlaviami a obviní zo svojej neschopnosti druhých a karavána pôjde ďalej... :D
Odpovedať
Schopní ponúkli riešenie s konsolidáciou lenže títo sú erotická vláda - čoho sa chytia - to do.....
Odpovedať
Podla mna to vynechanie niektorych prijmov moze znamenat len to, ze ich nevedia automatizovane kalkulovat...
Odpovedať
Celkom zaujimave,som to pozerala a mame narok na pomoc,hoci mame platit 50eur,platime 70eur,uz teraz su tam preplatky.Ale tak je to rozratane na osobu,nas je 8doma.Hoci prijem od 4000 do 5500,ale tak dakujemm.Takze na osobu okolo 600eur.Babku ale neratam,do prijmu ta ma plus k tomu 650eur dochodok.Nam dava 200eur.
Odpovedať
No pekne prijwbane to maju. Na elektriku mam energopomoc a na plyn nie...a na druhom byte kde byva tatko sam doxhodca mi na elektriku nedali aj ked su pripojky vsetko na mna pisane .... toto je fest prijebane ako cela vlada 😂😂😂
Odpovedať
tak ti nevím Kamile, keď príde reč na životnú úroveň, každý tu robí ramená, ale keď prídu reálne čísla, zrazu je to tu samá socka. Nejako mi to nesedí. Nie, energopomoc nemám, ani na el. ani na plyn.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foox:

tak ti nevím Kamile, keď príde reč na životnú úro…
@foox tak ja ako socka sa ozaj necitim,uz teraz platime pomaly o 50percent viac ako mame stanovene preddavky,aj vdaka fotovoltike su take nizke.A napriek tomu nam tu pomoc dali,lebo 2000krat 8,je 16000eur by sme museli mat prijem mesacny.No mali sme to za 3m,takze iny musia ma to robit rok.Ano urobili to velmi zvlastne,ti co ju ozaj potrebuju ju nedostanu ale taki,co ju nepotrebuju ju dostanu.Opet vsetko naopak.
Odpovedať

@foox ale nikto tu zo seba socku nerobi viaceri co tu pomoc maju aj nemaju sa tu vyjadrili ze ju nepotrebuju ze ich domacnost to zvladne. No podla tvrdeni vlady sa pomoc ma tykat 90% domacnosti co znamena ze len 230.000 z 2,3 mil. .Domacnosti sa tykat nema. A viaceri sa tu vyjadruju v tom ze nie ze su socky ale rozhodne sa necitia ako hornych 10% v tejto krajine. Ked sa robia taketo veci mali by sa robit poriadne alebo radsej vobec. Proste cele to je zbabrane a taky standardny odrb ako vsetko coho sa dotkne tato vlada.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od uhlikova_stopa:

No pekne prijwbane to maju. Na elektriku mam ener…
@uhlikova_stopa maju to asi cele rozbite, toto hlasi viac ludi, ze EE ano a plyn nie, pricom tam nie su rozdielne podmienky, ak raz mas narok podla bonity, musi to byt "vsetko alebo nic"
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hockto:

@uhlikova_stopa maju to asi cele rozbite, toto hl…
@hockto Tiež mám ten dojem. Som dôchodca, okrem starobného dôchodku nemám iný príjem, do 1930€ príjmu mám hidne ďaleko, bývam v RD sám a na energopomoc u elektrární nárok mám a u plynární nie.
Odpovedať
Profilova fotka

@foox ten kto robí najväčšie ramená tak je väčšinou socka a naopak... ten kto prehadzuje peniaze s vidlami ti ešte bude vyplakávať na ramene ako potrebuje energopomoc a pre 1€ by si nechal koleno prevrtať... poznal som svojho času človeka, čo bol de iure "nezamestnaný" a spadal do role sociálneho prípadu aj keď mal niekoľko nehnuteľností a mot. vozidiel a samozrejme kopu peňazí, chodil si po potravinovú pomoc... roky dozadu si mal nárok na neviem koľko kg múky, cukru a ryže (to bol výmysel nejakej garnitúry už nepamätám koho ) ale bolo komické ako človek s mercedesom si príde ako sociálny prípad pre 10kg múky, cukru, a nakladá to 😀
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chinatech:

@hockto Tiež mám ten dojem. Som dôchodca, okrem s…
@chinatech Tak to treba reklamovat potom ak sa to nezmeni. Pripadne som videl ze niekomu pomohlo ked refreshol tu stranku a vyplnil len plyn, bez EE a potom ukazalo ze ma narok.
Odpovedať
Profilova fotka

@foox ale nikto tu zo seba socku nerobi viaceri c…
@sousedekovci89 ja som si schválne čekol všetky svoje 4 odberné miesta, 3x elektrina a 1x plyn a na všetkých mám nárok na energopomoc ... teda všade to vypísalo že uvedenému odb. miestu bola priradená energopomoc Paráda, takto sa to robí do psej matere 😀 neviem ako to vypočítavali , ale zjavne počty odb. miest nehrajú žiadnu rolu... takže majitelia kľudne aj 10 bytov prenajímatelia v podstate zahojení ... atď
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@sousedekovci89 ja som si schválne čekol všetky s…
@dexter89 jasne cele to je parodia na system, uz len to ze beru hrubu mzdu do uvahyje absurdistan ked to nie je realny prijem domacnosti 🤣 a samozrejme tym ako nastavili sledovane obdobie v roku (december+jun ako mesiace s odmenami ktore su rovnako praticky jednorazovy prijem ale idu cez pasku 🤣) na to zas doplatia len standardne zamestnani ludia 🤣 no nic idem si asi zacat pozerat nejakeho mercedesa noveho namiesto tej mojej dacie ked sa mam tak dobre ze patrim k hornym 10% domacnosti 🤣
Odpovedať

@chinatech Tak to treba reklamovat potom ak sa to…
@hockto Dovolal som sa na infolinku energopomoci a dozvedel som sa, že naozaj majú momentálne chybu v systéme. Pani ma ubezpečila, že ak mám priznaný nárok na energopomoc na elektrinu, tak mám na 100% nárok aj na energopomoc na plyn. Na odstránení chyby v ich systéme vraj pracujú.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Tak je to ok. Akoze oni to budu asi cele nejak upravovat a prerabat, zachytil som ze idu z pomoci vyradit poslancov (aj ked to zase neviem, to moze niekto napadnut ako diskriminacne) a chcu zmenit niektory zakon tak, aby sa do prijmu ratali aj dividendy, co mi pride ze to tak malo byt od zaciatku
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chinatech:

@hockto Dovolal som sa na infolinku energopomoci …
@chinatech Chvíľu som rozmýšľal že ako je preboha možné, že na energopomoc na elektrinu niekto má nárok a na plyn nie a vôbec som si nevedel predstaviť dôvod. A ono to je tak jednoduché - chyba v systéme. :-)
Odpovedať

@chinatech Chvíľu som rozmýšľal že ako je preboha…
@toky1 len ten system stal urcite aj 200 mega naprogramovat ... v tom je problem tiez 😂😂
Odpovedať
Profilova fotka

@dexter89 jasne cele to je parodia na system, uz …
@sousedekovci89 samozrejme že je to somarina... podľa mňa žiadna energopomoc nemala byť... tým najzraniteľnejším by po správnosti táto paródia na sociálny štát, vyplácať nejakú pomoc -finančnú a tým by si zaplatili aj "nedotované" energie ... ale zas potrebovali asi nejakých energetických fosílnych barónov nabaliť... Ono zas treba si naliať aj čistého vína... posledné mesiace a roky mi príde že aj elita EÚ je už totálne odtrhnutá od reality... zlyhania na poli biznisu, priemyslu, obrany a samozrejme aj energetiky... tie rôzne nariadenia a blbosti zakázy spaľovákov (ktoré aj tak zrušia) no napáchajú len tými rečami nezvratné škody , tým len napomáhajú rôznym populistom, tragédom a proruským trolom ... dávajú im zbytočné náboje do pušiek... niekedy mám pocit, ak by som chcel konšpirovať aj ja :) či toto nie je cieľená sabotáž na destabilizáciu EÚ z vnútra... Lebo ak by som chcel spoločnosť rozdeliť, rozhnevať , nerobil by som to asi inak... Veď napr. elektromobilita... čo viac sprotivý v očiach verejnosti tieto autá viac, ako násilné vnucovanie a zákazy? Mne to už normálne príde ako keby cieľený lobbing nejakej plutokracie na pozadí...
Odpovedať

@sousedekovci89 samozrejme že je to somarina... p…
No lenze prave to je problem, ze len velmi tazko korektne urcis, kto je najzranitelnejsi. Ale predstavit takyto system po dvoch rokoch je amatarizmus totalny
Odpovedať

No lenze prave to je problem, ze len velmi tazko …
@hockto Problém je v politikárčení a populizme. Naši politici si vymysleli energopomoc pre najzranitelnejších aby boli chrumkaví v médiách pretože to znie tak správňasky a cool, zadali úlohu niekomu ďalej a šli na kávičku. Bohužiaľ ten niekto ďalej zistil, že to korektne a spravodlivo nastaviť neide. A toto tu čo máme je výsledok. Naši politici totiž neriešia problémy - len ich obkecávajú a vydávajú prehlásenia. Riešiť tie svoje prehlásenia chcú po niekom ďalšom a nijako extrémne ich neirituje že tie ich výmysly sú v praxi neriešiteľné.
Odpovedať

@chinatech Chvíľu som rozmýšľal že ako je preboha…
@toky1 Soudruzi nĕkde udĕlali chybu.🤣🤣🤣
Odpovedať

@sousedekovci89 @toky1 Hej ale kde chcete nájsť …
@dexter89 niešo málo sa zlepší aspoň na čas, nová metla lepšie metie, pred voľbami už každá hľadá hlasy kde sa dá , niekto ju už nebude hľadať v stredných školách, práve tí tu budú vládnúť v budúcnosti nezaťažení ničím z minulosti
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od duzu:

@dexter89 niešo málo sa zlepší aspoň na čas, nová…
@duzu podľa mňa toto tu aj v celej EU a najmä v USA už degradovalo na totálnu ochlokraciu ... t.j. vládu lúzy a hlupákov bez nejakej vízie , budúcnosti ... a túto neschopnosť sa snažia prekryť nejakými ideologickými vecami ... jedna aj druhá strana spektra žezlo sa zmení ale len ho prevezme ďalší populista... to je jedno ako sa bude volať... mentalita ostáva a tá sa mení veľmi pomaly ak vôbec...
Odpovedať

@sousedekovci89 samozrejme že je to somarina... p…
@dexter89 ja si myslim ze to ponali z uplne zleho konca. Konceptualne chapem tomu co chceli docielit a asi je to do istej miery aj spravne, ale mali ist na to uplne inak presmerovat eufondy na investicie do vystavby a vyvoja el mobility). I ked my si myslime jaka je EU zla ze vsetko len zakazuje, ale deje sa to na celom svete, napr. Niekde v azii (nepamatam stat) stat zakazal predaj novych aut pre osobnu prepravu s naftovym motorom, potom napr do nigerie nedovezies zvonku auto starsie ako 12 rokov alebo aspon euro4 a podobne. Len proste nemame o tom tolko informacii. A toto kladiem trochu za vinu "moto novinarom", bud robia bombasticke titulky o hlupostiasch alebo len dookola recenzuju a ospevuju nove auticka. Nic ine ich nezaujima. Clovek potom aby taketo info hladal ako ihlu v kope sena.
Odpovedať
Profilova fotka

@dexter89 ja si myslim ze to ponali z uplne zleho…
@sousedekovci89 presne tak... chýbajú informácie ... povedal by som kľúčové informácie ! Média žijú svojim "kapitalistickým" životom, t.j. produkujú polarizačné správy, ktoré zvyšujú logicky sledovanosť, obraty, zisky... dtto sociálne siete samozrejme ešte viac... Relevantné a nedajbože pravdivé informácie sa k užívateľom nedostanú... a kde chýbajú relevantné informácie, tam ich miesto zaujmú samozrejme trolie farmy, hejty a napr. proruská kolóna... Jeden príklad za všetky: Na dolovanie , dotácie, subvencie s ťažbou fosílneho paliva ide cez 5% svetového HDP ... toľko hovoria dáta svetovej banky a medz. men. fond... t.j. dotácie na benzín tvoria 2-3x viac , ako sú všetky investície do zelenej energetiky vôbec... tam je aj zateplenie budov, nové siete, soláry, veterníky, nové vedenia, elektromobily, a mnoho ďalšieho... Kto toto vie? Spýtaj sa ľudí na ulici a 9 z 10 ti povie ako sa elektromobily "umelo" dotujú a aká je ruská ropa a plyn lacná... a toto sa tu šíri ako mor... problém je ochlokracia... hlupáci vládnu , hlupáci riadia a čím väčší pablb, tým ťa viac bude presviedčať o svojej praude a ako píšeš... informácie mizerné ... relevantné informácie sa ti stratia v tej mase a miliardach správ toxického bahna a žumpy... čím sa stal už mediálny priestor
Odpovedať

@sousedekovci89 presne tak... chýbajú informácie …
@dexter89 teba naozaj bavi donekonecna otvarat a rozvadzat tieto radoby filozoficke okienka pri skoro kazdej teme? Akoze beriem ze forum je na diskusiu, sam dost casto spadnem do offtopicu, ale pride mi ze ty z toho robis poslanie
Odpovedať

@hockto Problém je v politikárčení a populizme. N…
@toky1 v principe mas pravdu. Na druhu stranu ke to standardna zalezitost ze pride zhora zadanie a ludia na ministerstvach atd ti radovi uradnici to vypracuju. No potom nastava ten problem ak sa ministerstva a spol stavaju skladiskom kamaratov surodencov atd. Ludi bez uzitocneho vyuzitia. Sposobi to pretazenie schopnych ludi ktori bud rezignuju alebo odidu. Zvlast ked tie platove ohodnotenia su vselijake (napr v BA ma predavacka v Lidli rovnaky nastupny plat ako na 2 najvyssej platovej triede v statnej sprave). To vnimam ako velky problem. Pritom by ani nebol problem kebyze tam taky "protekcni," ludia robia, Slovensko je male, problemom byva skor ich pracovny vykon.
Odpovedať
Profilova fotka

@dexter89 teba naozaj bavi donekonecna otvarat a …
@hockto asi hej ... mám to preklatie, že k odpovedi na otázku sa stále veľmi obšírne zakecávam 😀 ale nechápem čo je offtopic... čo by bolo podľa tvojich predstáv? ako otázka a stručná holá veta ako odpoveď? To nie je diskusné fórum to by sa potom podobalo na nejakú užívateľskú príručku... zas sa zakecávam 😀 ale celkovo energetická politika súvisí s energopomcou asi dosť... však to je asi jedene z hlavných dôvodov prečo sa tu o tom vôbec bavíme... už som mal vlákna kde sme boli totálne mimo témy...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?